проблем с перката на радиатора-РЕШЕНО!
- PuShE_
- Автомобил: Passat 3b5
- Двигател: AFN 1997
- Контакти:
проблем с перката на радиатора-РЕШЕНО!
колеги,днеска забелязах че колата загрява повече от обичайното(голф 2-а 1,6 PN 1990),и перката която е на радиатора не иска да заварти за да охлади,ясно ми е че е за смяна датчика който е на самия радиатор,но възможно ли е да има и друга причина,като изключим термостата защото отваря,и 2-та маркуча на радиатора са топли...
Последна промяна от PuShE_ на Съб 21 мар 2009 19:18, променено общо 1 път.
- Fripon_X
- Автомобил:
- Двигател:
Re: проблем с перката на радиатора
Дръпни единия кабел който отива от датчика към перката и го сложи на акумолатора директно ако ти зажърти перката значи е нарет и датчика ти е за смяна. Един датчик ти е околу 20 левчета и ти трябва майче един клиуч 20 или 22 за монтажа и след това околу 1.5 литра натифриз и водиза околу 2 литра. Успех.
П.С.
А нивото на водата гледал ли си го???? Наред ли е???
П.С.
- PuShE_
- Контакти:
Fripon_X написа:Дръпни единия кабел който отива от датчика към перката и го сложи на акумолатора директно ако ти зажърти перката значи е нарет и датчика ти е за смяна. Един датчик ти е околу 20 левчета и ти трябва майче един клиуч 20 или 22 за монтажа и след това околу 1.5 литра натифриз и водиза околу 2 литра. Успех.
П.С.
като дам с мост на буксата на перката варти,и на ниски и на високи обороти,може и с допълнителен ключ,на 1-ката беше така но не искам с допълнителен ключ,а ако нямам антифриз колата няма да загрява,и през това съм минал
ппс:колата е с 2 режима на перката-единия завърта на по-ниски градуси а ако не успее да ухлади другия е с по-високи обороти,но проблема е че перката изобщо не включква-чувал съм че е възможно ако термостата не отваря и температурата която е на датчика е по-ниска от тази на която се включва,но не изключвам и други проблеми-така или иначе антифриза ще се сменя защото откакто съм купил колата не е сменян а и има доста ръжда в него и ако някой е имал такива проблеми няма да ми е излишно за да знам още какво трябва да сменя сега
- van4ooo
- Автомобил:
- Двигател:
слагаи моста на буксата на датчика ако му идва напрежение и перката се варти и термостата ти работи значи проблема е в датчика или имаш въздушна възглавница или запушен радиатор което е малко вероятно.
- PuShE_
- Контакти:
ами събота или неделя ще се разбере дали и радиатора е запушен че сега няма време,но ако имаше възглавница според мене не би трябвало да има циркулация,но и парното работи на 6 и термостата отваря големия кръг
- nikolai_an
- Автомобил:
- Двигател:
можеш да топнеш датчика във вряла вода и да следиш с мултицет как са променя съпротивлението му и около 100 гр. дали ти дава верига на пиновете,но по лесно е да си купиш нов,около 20 лв. са,от него ти е проблема,щом като шунтираш перката с кабел работи.....
!
!- gsisport
- Автомобил:
- Двигател:
Fripon_X написа:Дръпни единия кабел който отива от датчика към перката и го сложи на акумолатора директно ако ти зажърти перката значи е нарет и датчика ти е за смяна. Един датчик ти е околу 20 левчета и ти трябва майче един клиуч 20 или 22 за монтажа и след това околу 1.5 литра натифриз и водиза околу 2 литра. Успех.
П.С.
Колега не е задължително толкоз антифриз да се налива
ако е по сръчен човек изтичат не повече от 200-300 мл. Иначе и аз скоро имах подобен проблем не вкючваше перката смених датчик за 10 лева и пак не включваше.Накрая се оказа че първата степен на вентилатора на радиатора е дала фира и заработва чак преди червеното
реших си проблема като размених кабелите и сега, когато датчика подаде сигнал за 1 ва скорост на перката заработва по бързата и съответно по бързо охлажда и по-кратко върти.Успех...
- nikolai_an
- Автомобил:
- Двигател:
gsisport написа:Fripon_X написа:Дръпни единия кабел който отива от датчика към перката и го сложи на акумолатора директно ако ти зажърти перката значи е нарет и датчика ти е за смяна. Един датчик ти е околу 20 левчета и ти трябва майче един клиуч 20 или 22 за монтажа и след това околу 1.5 литра натифриз и водиза околу 2 литра. Успех.
П.С.
ако е по сръчен човек изтичат не повече от 200-300 мл. Иначе и аз скоро имах подобен проблем не вкючваше перката смених датчик за 10 лева и пак не включваше.Накрая се оказа че първата степен на вентилатора на радиатора е дала фира и заработва чак преди червеното
реших си проблема като размених кабелите и сега, когато датчика подаде сигнал за 1 ва скорост на перката заработва по бързата и съответно по бързо охлажда и по-кратко върти.Успех...
като извадиш буксата на перката тя е с 3 пина даваш с един проводник на самата букса (затваряш веригата м/у 2-та пина както сработил датчик)единия после местиш на другия накъсо и гледаш дали въртят и двете степени,ако перката ти работи без контакт на колата,разбира се!(като изгасиш ако продължава да работи докато охлади значи е така),не е нужно да хващаш ток от акумулатора както казва колегата!този вариант е равносилен на сработил датчик на 1-ва и после като преместиш кабела на 2-ра степен!извинявам се за гр4озната графика,но да ти обясня набързо.....
-
theultimate
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB
И при мене беше така - като дам мост на клемата върти, доста време беше с ръчно копче. Оригинален двустепенен датчик BEHR 38лв. Едностепенния беше 25лв някъде, но по-добре както си е заводски. Сменя се лесно, изтича 50-100 грама антифриз.
- gsisport
- Автомобил:
- Двигател:
Значи при мене проблема беше, че като дам така като е показано на фигурата работеше само барзата степен и оттам заключих
че е изгоряла първата а не е от датчика
че е изгоряла първата а не е от датчика
- PuShE_
- Контакти:
проблемите маи не са във датчика или перката,тая вечер повъртях из града с мост на перката на бърза степен(и двете степени на перката работят)и колата пак загравяше...явно проблема е или в температурния датчик или в термостата,но може и да е запушен радиатора защото питата от долната страна не беше гореща...събота ще изчистя радиатора ако има боклуци и ще махна термостата да видя дали пак ще загрява и ще дам инфо какво е станало...
- PuShE_
- Контакти:
мн кофти се получи преди малко...с нов термостат пак прегрява...утре отваряме водна помпа да се види какво е състоянието на лопатките че нали пласмасови и може да са заминали...неска смъкнах термостата и без него охлажда без проблем,но сложа ли го не ще нито със новия нито със стария,а стария премина теста за изпитание и във вода отвори на 87 градуса...ако някой се е сблисквал с подобен проблем нека пише...
- nikolai_an
- Автомобил:
- Двигател:
махни термостата запали намясто и гледаи на колко градуса ще ти вкл. перката 1-ва и 2-ра степен и тогава отваряи водната помпа!по магазините рядко се уцелва читав термостат от 1-вия път!щом без термостат вс. си е наред значи е отнего,аз имах подобен случаи не ми отваряше докраи и се заблуждавах че е наред та накрая си прегрях колата,та кво ли не сменях,датчици,стрелки,термостати.....отвири казанчето на антифриза(докато е студен мотора)и гледаи някои като подава газ трябва да прави тънка струика,ако праи водната помпа ти е в ред!
- Fripon_X
- Автомобил:
- Двигател:
gsisport написа:Fripon_X написа:Дръпни единия кабел който отива от датчика към перката и го сложи на акумолатора директно ако ти зажърти перката значи е нарет и датчика ти е за смяна. Един датчик ти е околу 20 левчета и ти трябва майче един клиуч 20 или 22 за монтажа и след това околу 1.5 литра натифриз и водиза околу 2 литра. Успех.
П.С.
Ами какво да ти кажа може да е бърз и ако е евала но аз като имах проблем с радиатора и датчика направо си долях литър литър и половина антифриз и до горе с вода колко вода не знам. А и е по добре да си смени антифриза че колко ръжда може да има в него само той си знае.
По отношение на термостатите наистина на доста местта не са качествени. Слава богу че при мене до сега рекламация няма.
А само да поясня защо направо не си вземеш нов радиатор. Струва ти околу 100 лева и забравяш.
- PuShE_
- Контакти:
nikolai_an написа:махни термостата запали намясто и гледаи на колко градуса ще ти вкл. перката 1-ва и 2-ра степен и тогава отваряи водната помпа!по магазините рядко се уцелва читав термостат от 1-вия път!щом без термостат вс. си е наред значи е отнего,аз имах подобен случаи не ми отваряше докраи и се заблуждавах че е наред та накрая си прегрях колата,та кво ли не сменях,датчици,стрелки,термостати.....отвири казанчето на антифриза(докато е студен мотора)и гледаи някои като подава газ трябва да прави тънка струика,ако праи водната помпа ти е в ред!
точно тънка струика не прави,но като се подаде газ нивото се повдига леко,имам перфектно парно,значи малкия кръг в дигателя се върти...остана само да се е преебал датчика на термометъра и да показва по-висока температура а колата да си е в нормалните градуси,но след като отвори големия кръг горния маркуч на радиатора е прекалено горещ да се хване с ръка,а преди не беше така...утре цял ден това ми е работата,ще пробвам и двата термостата кои на колко и до каде отваря,само че не във вода а в антифриз,ако и двата са ок единия ще се прежали и ще се отреже едната пружина да видиме като работи само на големия кръг как ще е,а датчика още не съм го сменял ама маи и тои е здал багажа,и ще видиме как е двигателя че ме изнерви и го изпържих близо 100 километра че маи и масло почна да хвърля ама не е мн сигурно,утре на студен двигател ще видя маслото и антифриза как са да не е умешил ама го жалих уж,100 километра за 2 часа...през 5-10 км спирай да охлади през радиатора на парното и газ
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”