LED осветление на плафон Reloaded + снимки
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- xalerrelax
- Автомобил:
- Двигател:
Re: LED осветление на плафон
към модератора поговорка: не питай старило а патило така че кой зелен кой син кой червен важното е че плафона свети апак вие не
- beuchat
- Автомобил: 1990 Golf 2
- Двигател: 1.6 EZ
L&R написа:Уважаеми младежи , много сте зелени във форума за да знаете кой какво е направил и кой не.
Кой го интересува какво си направил.Уважавайте малко труда на останалите.Информацията откъде ще я намерите.Човека я е пуснал старателно и е обяснил всичко,ама няма важното е да акаш в темите

- yatt1973
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
развитието на темата недвусмисленно показва защо в този форум няма да има място за добри и обосновани теми, такива ще си гледаме само в чуждестранните (руски) форуми, а тука само ще си ги МЕРИМ
- Сашо Белята
- Автомобил:
- Двигател:
Моят съвет е да се вслушвате малко или много в по-старшите.Колегата L&R не бих казал че не разбира от тоци.От всяка критика си вадим изводи.Мен колко са ме критикували тука бедна ви е фантазията.Евала на колегата за старанието.Не искам да съм арбитер в този конфликт на интереси - изказвам лично мнение.Всичко хубаво и поздрави. 

Последна промяна от Сашо Белята на Вто 24 мар 2009 2:27, променено общо 1 път.
- xalerrelax
- Автомобил:
- Двигател:
добре опитай с търсачката и излиза ли ти резулатат на лед осветление с бавно изгасяне
ей кви сте неблагодарни не уважавате труда на човека дай само да мрънкате
ей кви сте неблагодарни не уважавате труда на човека дай само да мрънкате
- jijibs
- Автомобил:
- Двигател:
Колега, това е подфорум "Направи си сам". Не ми трябва търсачка, не търся нищо!
Уважаме всички по-старшите разбира се, но ако те не ни уважават...
Предложих един добър според мен вариант и схемно решение, но определено не съм мотивиран да създавам теми тук занапред.
Благодаря на всички за вниманието, подкрепата и критиките (макар че само единия колега беше прав за грешното начертаване на светодиода). Така и така започнах да коментирам критиките мисля, че имам право да отговоря:
Ако беше погледнал спецификацията щеше да видиш, че диодите са предназначени за работа с 12 волта напрежение. С този резистор последователно не се постига ефекта на плавното изгасяне, което е основната идея на темата.
Също не си видял спецификацията. Ако махнем съпротивлението и ценера ще се получи плавно изгасяне, което ще бъде мигновенно (при малкия капацитет, който предлагаш) или за няколко секунди спадане от 14 волта до 9 волта (при голям капацитет - микрофаради), а това спадане от 9 волта до 0 волта трае 2 минути повярвай ми.
Моите уважения към колегата. Разгледах сайта му, следя постовете му. Тока на листа (за първи път чувам за ток на лист) съм го дал, за да стане ясно, че плавното изгасяне по тази схема е приложимо за консумация до 50 mA. Затова е в скоби. Не съм изчислявал, мерил съм го с други такива светоиди (не SMD). Схемите предложени от теб, можем да си ги намерим сами в нета и винаги ще има съмнения, дали работят, от пръв поглед се вижда сложността им и използването на активни елементи и т.н. Плюс това темата е плавно изгасяне на LED, а не на жълтите лампи, които махаме, каквато е целта на темата. Един кондензатор 6800 микрофарада е 1,20 лв.
Благодаря за вниманието!
Предложих един добър според мен вариант и схемно решение, но определено не съм мотивиран да създавам теми тук занапред.
Благодаря на всички за вниманието, подкрепата и критиките (макар че само единия колега беше прав за грешното начертаване на светодиода). Така и така започнах да коментирам критиките мисля, че имам право да отговоря:
mafiota написа:Нагледно много добре е станало, но според мен не е много добра идеята така да се свързват светодиодите и да им се стабилизира общо тока.
Може би по-добре щеше да бъде да свържете на всеки диод последоватемно по един смд резистор и така да ги захраните директно на 12В.
Ако беше погледнал спецификацията щеше да видиш, че диодите са предназначени за работа с 12 волта напрежение. С този резистор последователно не се постига ефекта на плавното изгасяне, което е основната идея на темата.
dandan написа:грешка не грешка в колата става ден вече е монтиран и в мойта плафона няма таква мания ще се опитам да кача снимки да видите
Не съм казал че няма да свети, просто при това свързване ако го няма ценера и резистора ще се увеличи времето на загасване т.к. може да се ползва по-малък кондензатор за същото време и се спестяват двата елемента. Също така се надявам да има вградени резистори в панела с диодите (оразмерени за 12V), в противен случай(ако няма никакви) ги пиши бегали.
Също не си видял спецификацията. Ако махнем съпротивлението и ценера ще се получи плавно изгасяне, което ще бъде мигновенно (при малкия капацитет, който предлагаш) или за няколко секунди спадане от 14 волта до 9 волта (при голям капацитет - микрофаради), а това спадане от 9 волта до 0 волта трае 2 минути повярвай ми.
L&R написа:Схемата е най-простия стабилизатор на напрежение, диодите се интересуват от стабилизатор по ток, тоест неправилен подход. Горе как е изчислен тока на листа.
Един транзистор дарлингтон ще свали кондензатора поне 10 пъти.
Ето някои схеми от нета:
http://www.goldsswagon.com/domedimmer/d ... mmer91.htm
http://users.otenet.gr/~athsam/dome_light_dimmer.htm
Моите уважения към колегата. Разгледах сайта му, следя постовете му. Тока на листа (за първи път чувам за ток на лист) съм го дал, за да стане ясно, че плавното изгасяне по тази схема е приложимо за консумация до 50 mA. Затова е в скоби. Не съм изчислявал, мерил съм го с други такива светоиди (не SMD). Схемите предложени от теб, можем да си ги намерим сами в нета и винаги ще има съмнения, дали работят, от пръв поглед се вижда сложността им и използването на активни елементи и т.н. Плюс това темата е плавно изгасяне на LED, а не на жълтите лампи, които махаме, каквато е целта на темата. Един кондензатор 6800 микрофарада е 1,20 лв.
Благодаря за вниманието!
- L&R
- Автомобил: CCC
- Двигател:
- Контакти:
Кой е казъл , че темата не е добра, просто коментираме.
Електрониката не ми е хоби и някои работи ми се набиват веднага на очи за това и пиша.
Електрониката не ми е хоби и някои работи ми се набиват веднага на очи за това и пиша.
- dandan
- Автомобил: Passat B5-5
- Двигател: AHA 2003
L&R написа:Кой е казъл , че темата не е добра, просто коментираме.
Пишеш, пишеш ама накрая излезе дървен философ, заедно с мен

Спецификацията не я видях защото не се отваряше по неизвесни причини, сега работи.
Спадането от 9 до 0V кой го е грижа за колко време става, така или иначе през това време няма да свети. Исках да спестя някой елемент но...
Не съм казвал много малък капацитет, а по-малък.
Идеята е добра и работеща, но ако може да се направи по-добра и по-проста- защо не- или няма такъв вариант, нашето си е най-убаво.
Имаше похвали имаше и предложения за подобрения, не съм видял обаче неуважение. Но от твоя страна си го има макар и в лека форма.
Ако съм сбъркал в разсъжденията няма да е лошо някой да ме поправи от това ще се поучат всички не само аз. И аз съм давал грешни мнения, след което съм се коригирал и съм се извинил за което; но май не съм срещал много извинения.
- jijibs
- Автомобил:
- Двигател:
Re: LED осветление на плафон RELOADED
Колеги, понеже за повечето от вас се явява проблем снадбяването с въпросните светодиоди, реших да разширя темата. Вчера си купих светодиоди, като тези които се използват в "плочките" от спецификацията, към която изпратих линк. Те не са SMD монтаж и ги продават на бройка. Ето няколко снимки:
Изглед отзад

Изглед отпред

А ето и как свети

Идеята е да свържат няколко такива светодиода, като опита показа, че шест броя от тях са напълно достатъчно за доброто осветление на купето (предложиха ми в магазина два вида - с по-слабо и по-силно светене. Купих и двата и видимо има разлика. Цени: 1,10 лв/бр и 1,70 лв/бр съответно).
Ето линк как се свръзват и смятат http://ledcalc.com/ (не нося отговорност за данните на този сайт).
Ами това е. Съобразявайте се с мястото, което има плафона. Успех!
p.s. dandan "Спадането от 9 до 0V кой го е грижа за колко време става, така или иначе през това време няма да свети. Исках да спестя някой елемент но...
Идеята е добра и работеща, но ако може да се направи по-добра и по-проста- защо не- или няма такъв вариант, нашето си е най-убаво."
Колега, известно време се занимавах с това плавно изгасяне и представих просто най-добрия работещ вариант на схемотехническото му изпълнение. С по-малко елементи не става, не защото моето си е най-Убаво, а просто не става. Ще ти пиша какво става - ако свържеш само 2200 микрофарада имаме плавно изгасяне с приятна продължителност, но само до 8-9 волта. Разреждането обаче до пълното разреждане на кондензатора продължава 2 минути и се вижда! Може да е по-слабо и да мъждука, но се вижда! Просто не ми хареса да оставя така нещата. Експериментирах и с тази схемичка - ако махнеш резистора гори ценера (не много ефектно не можах да се изкефя), а ако си спестим ценера кондензатора се разрежда през резистора и пак не се получава.
още едно p.s.
Извинявам се на засегналите се колеги от предните си постове и за развитието на темата!
Не забравяйте, че ТОВА Е ФОРУМ НА ВСИЧКИ НАС, трябва да има хора, които да колят и бесят, но си има граница, нали така? И тя не е кой колко поста има и от колко време е в този форум. Това не е единствения показател за качествата на всеки един потребител тук.
Темата ми не е дипломна работа!
Изглед отзад

Изглед отпред

А ето и как свети

Идеята е да свържат няколко такива светодиода, като опита показа, че шест броя от тях са напълно достатъчно за доброто осветление на купето (предложиха ми в магазина два вида - с по-слабо и по-силно светене. Купих и двата и видимо има разлика. Цени: 1,10 лв/бр и 1,70 лв/бр съответно).
Ето линк как се свръзват и смятат http://ledcalc.com/ (не нося отговорност за данните на този сайт).
Ами това е. Съобразявайте се с мястото, което има плафона. Успех!
p.s. dandan "Спадането от 9 до 0V кой го е грижа за колко време става, така или иначе през това време няма да свети. Исках да спестя някой елемент но...
Идеята е добра и работеща, но ако може да се направи по-добра и по-проста- защо не- или няма такъв вариант, нашето си е най-убаво."
Колега, известно време се занимавах с това плавно изгасяне и представих просто най-добрия работещ вариант на схемотехническото му изпълнение. С по-малко елементи не става, не защото моето си е най-Убаво, а просто не става. Ще ти пиша какво става - ако свържеш само 2200 микрофарада имаме плавно изгасяне с приятна продължителност, но само до 8-9 волта. Разреждането обаче до пълното разреждане на кондензатора продължава 2 минути и се вижда! Може да е по-слабо и да мъждука, но се вижда! Просто не ми хареса да оставя така нещата. Експериментирах и с тази схемичка - ако махнеш резистора гори ценера (не много ефектно не можах да се изкефя), а ако си спестим ценера кондензатора се разрежда през резистора и пак не се получава.
още едно p.s.
Извинявам се на засегналите се колеги от предните си постове и за развитието на темата!
Не забравяйте, че ТОВА Е ФОРУМ НА ВСИЧКИ НАС, трябва да има хора, които да колят и бесят, но си има граница, нали така? И тя не е кой колко поста има и от колко време е в този форум. Това не е единствения показател за качествата на всеки един потребител тук.
Темата ми не е дипломна работа!
- Сашо Белята
- Автомобил:
- Двигател:
Re: LED осветление на плафон RELOADED
.....Просто не ми хареса да оставя така нещата. Експериментирах и с тази схемичка - ако махнеш резистора гори ценера (не много ефектно не можах да се изкефя), а ако си спестим ценера кондензатора се разрежда през резистора и пак не се получава.
още едно p.s.
Темата ми не е дипломна работа.....
Виждам че нещо пак се впрягаш, темата ти е екстра.Ама сега как да разбера тоя пост.Имам чувството че сам си слагаш сол в раната.На ли уж работите се успокоиха тези дни.Що пак повдигаш темата?Сега да те попитам за тези СМД диоди малко.Та нямат ли по 4 крачета отдоло.И защо са четири.Нали по принцип са анод и катод ???
още едно p.s.
Темата ми не е дипломна работа.....
Виждам че нещо пак се впрягаш, темата ти е екстра.Ама сега как да разбера тоя пост.Имам чувството че сам си слагаш сол в раната.На ли уж работите се успокоиха тези дни.Що пак повдигаш темата?Сега да те попитам за тези СМД диоди малко.Та нямат ли по 4 крачета отдоло.И защо са четири.Нали по принцип са анод и катод ???
- mr24
- Автомобил: Golf 3 TDI 110hp
- Двигател:
Като зачетох темата си помислих "Тъпооо", но като видях третата снимка си промених мнението. Харесва ми как свети.
А ако се сложат трицветни диоди ще може да се променя осветлението според настроението на шофьора
xalerrelax написа:към модератора поговорка: не питай старило а патило така че кой зелен кой син кой червен важното е че плафона свети апак вие не
А ако се сложат трицветни диоди ще може да се променя осветлението според настроението на шофьора

- jijibs
- Автомобил:
- Двигател:
Re: LED осветление на плафон Reloaded
Диода на снимката не е SMD. Както се вижда е в квадратен корпус със страна 8 мм. Има четири извода, но в магазина "компетентните" продавачки не можаха да ми дадат смислено обяснение, защо е така и за какво са толкова.
Намерих информация в Интернет:
Product: Super Flux LED (Piranha LEDs, Spider LEDs)
Features:
1) Super flux, high light output
2) Color: Red, green, blue, yellow, white, warm white, orange, amber
3) Beam Angle: 30degree, 80degree or 120degree
3) Good heat control
4) Long service life, up to 100, 000hours
Applications:
1. Channe letters backlighting
2. Residential lighting
3. Automotive lamps
Ето и един линк http://ledmuseum.home.att.net/spider.htm и един клип http://www.youtube.com/watch?v=Zs2ZuV17Mtk
Едва ли откривам топлата вода и моля някой запознат да даде информация за свързването им! (на първо време не можах да намеря нещо по въпроса
)
Мога да кажа какво установих - ако му се обърне полярността не гори, с подходящо съпротивление или 2-3 волта напрежение към два от изводите по диагонал - едния през R към + и другия към -
p.s. Написах си това, което мисля за наблюденията и впечатленията ми от форума. Не е тук мястото, но където трябва съм си изказвал мнението за форума. Определено положително е и съм сигурен, че е така за всички, които все пак са тук.
Ще помоля да не правим коментари в тази тема повече по въпроси извън нея!
p.s. А ето братушките са на висота както винаги http://www.bright-leds.ru/page-super_flux_led.html
Намерих информация в Интернет:
Product: Super Flux LED (Piranha LEDs, Spider LEDs)
Features:
1) Super flux, high light output
2) Color: Red, green, blue, yellow, white, warm white, orange, amber
3) Beam Angle: 30degree, 80degree or 120degree
3) Good heat control
4) Long service life, up to 100, 000hours
Applications:
1. Channe letters backlighting
2. Residential lighting
3. Automotive lamps
Ето и един линк http://ledmuseum.home.att.net/spider.htm и един клип http://www.youtube.com/watch?v=Zs2ZuV17Mtk
Едва ли откривам топлата вода и моля някой запознат да даде информация за свързването им! (на първо време не можах да намеря нещо по въпроса

Мога да кажа какво установих - ако му се обърне полярността не гори, с подходящо съпротивление или 2-3 волта напрежение към два от изводите по диагонал - едния през R към + и другия към -
p.s. Написах си това, което мисля за наблюденията и впечатленията ми от форума. Не е тук мястото, но където трябва съм си изказвал мнението за форума. Определено положително е и съм сигурен, че е така за всички, които все пак са тук.
Ще помоля да не правим коментари в тази тема повече по въпроси извън нея!
p.s. А ето братушките са на висота както винаги http://www.bright-leds.ru/page-super_flux_led.html
- passat123
- Автомобил:
- Двигател:
Идеята е отлина сега се сещам ще подоно може да се направи и на задните плафони !
-
- Автомобил:
- Двигател:
Здравей,колега jijibs! Искам да попитам - на Голф 3, не са ли плафоните фабрично с такова постепенно изгасяне? И друго - възможно ли е да се направи такова на Пасат? Моето е съвсем дървено, с едно копче с три положения си е и с една крушка????
- jijibs
- Автомобил:
- Двигател:
Hristo Dimov написа:Здравей,колега jijibs! Искам да попитам - на Голф 3, не са ли плафоните фабрично с такова постепенно изгасяне? И друго - възможно ли е да се направи такова на Пасат? Моето е съвсем дървено, с едно копче с три положения си е и с една крушка????
Не знам дали има голфове фабрично с плавно изгасяне, но обръщам внимание да не се бъркат две различни неща. Тук говорим за плавно намаляне на осветенсотта на плафона, а не времезакъснение на изключването му.
Гореописаното става не само за Пасат, а за всяка една кола, чиито плафон има място да се съберат светодиоди вътре и то от този тип http://www.bright-leds.ru/page-super_flux_led.html защото имат подходящи характеристики за осветление.
Довечера на тъмно ще направя един хубав клип за демонстрация на показаното в темата.