Поткрепям пичагата в тоя ред на мисли. Но към края на 2009 ще е само средата на кризата. Тепърва ще предстои разбъркването между търсене и предлагане, инфлация-дефлация и докато нещата се стабилизират ще има много човешки драми точно навън, на улицата - за съжаление. Но до момента България наистина е пожалена от истинската криза, която върлува из Източна Европа. Нямаме сривове в банковата сфера и девалвация на лева. Защото в Русия и Украйна, Унгария, че и Румъния е страшно. Валутите им се сренаха с 40-50% от стойноста си. Но това е голям минус за нас. Сега стоката ни е със 50% по-скъпа от миналата година и фирмите ни са на половина по-малко конкурентноспособни без нищо тук да се променя. Ако сте един предприемач какво бихте направил - свиване на разходите, намаляване на заплати и социални придобивки, свиване на персонала. И ето ви мизерията тук. Нещата са толкова навързани, че идея си нямате и от високия стандарт човек много лесно може да слезе ниско долу. А руснаците знаете ли защо купуват в момента жилища на килограм? Идва инфлация и си влагат свободните авоари, за да ги запазят доколкото могат, че после и за един апартамент може да не им стигнат...
И от там на сетне какво следва - след кризата тези най-засегнатите сега държави ще са най-конкурентноспособни и чуждите инвестиции ще потекат към тях, а не към нас, защото работната ръка там ще е най-евтина.

Ограничения по време на криза - от какво бихте се лишили?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- embi4a
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Ограничения по време на криза - от какво бихте се лишили?
Последна промяна от embi4a на Чет 26 мар 2009 14:40, променено общо 1 път.
- nurv
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: ALF
Пичове не знам за каква криза говорите. Криза може да има, когато има спад в производство. Какво производство има нашата родина, че да има криза? Криза има при услугите у раздутото измислено строителство. Българската икономика, винаги е била на системи и не се е спрявала сама, така че нищо няма какво да се случи. Прекалено големи институции стоят зад нас
Искам да кажа, че винаги сме си били на дъното и по-надолу няма. Така че стига с тия глупости за кризата. Такава няма. Просто който иска да прави глупости сега е момента да се оправдае със затрудненията на големите. Мои познати съкращават хора, които не им вършат работа под предлог криза. А реално те са си мързеливи работници, които трябва да си ходят. Ама е по-лесно да му лепнеш етикет "Криза". Пък и хората го приемат без въпроси.

- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
кризата е криза не на дефицита, както беше нашата през 90/91
а криза на липса на пари
криза на липса на работа
криза на липса на перспектива
а криза на липса на пари
криза на липса на работа
- Ludia
- Most Wanted
- Автомобил:
- Двигател:
propparo написа:Ludia написа:Хубавото е, че след някой месец, селянчетата ще се върнат на село, и в София ще се диша пак![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
По-скоро се надявай ти да не се наложи да търсиш родното село.
И дано никой не ти отвърне на жалкото изказване,за да не се заклЮчи темата.
Като станеш на 18 поне,може и да разбереш поне малко от къде идват проблемите в тая държава.ПОвярвай ми,не са от село,рибата се вмирисва откъм главата.
Тея туарези които колегата вижда навън не ги карат бай Иван и бай Васил,които след пенсиониране са си изтеглили част от пенсионния влог за да се поглезят на стари години,а лекенца на по 2Х години които нямат и една година трудов стаж отбелязана някъде.
И да,звучи много песимистично,но няма нужда човек да е със свърхестествени способности--просто да гледа новините по чуждестранните телевизионни канали.Там на водещите са им махнали розовите очила.
aз и сега съм си на село, благодарение на селяндури. Сега ще трябва да се върнат да копаят, щото няма с кво да плащат квартирата. Тия семейства с по 2 коли на член ще продават." Бедните " студенти ще ходят на даскало с рейс... та така ги виждам аз нещата ама след 2 години като стана на 18 може да прогледна

- buller
- Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
- Двигател: 1_8T AWT
За тези от вас, които си мислят, че всичко е наред - погледнете държавите от нашия ранг, в които няма валутен борд
Обезценяването на националните валути спрямо еврото е шокиращо...
А кризата в БГ няма да има размерите в нормалните държави, защото (според мен) българинът не е задлъжнял масово към кредитните институции и още повече, че има пари кеш
Традиции...

А кризата в БГ няма да има размерите в нормалните държави, защото (според мен) българинът не е задлъжнял масово към кредитните институции и още повече, че има пари кеш

- Ludia
- Most Wanted
- Автомобил:
- Двигател:
Pichaga написа:кризата е криза не на дефицита, както беше нашата през 90/91
а криза на липса на пари
криза на липса на работа
много елементарно и неточно

- Pichaga
- Антиспамър №1
- Контакти:
Ludia написа:Pichaga написа:кризата е криза не на дефицита, както беше нашата през 90/91
а криза на липса на пари
криза на липса на работа
ами, все пак не съм икономист, но работя,както с български фирми, така и с европейски...
но кажи според теб, което е точното и нелементарно виждане за нещата
- embi4a
- Автомобил:
- Двигател:
Ludia написа:Pichaga написа:кризата е криза не на дефицита, както беше нашата през 90/91
а криза на липса на пари
криза на липса на работа
ами, все пак не съм икономист, но работя,както с български фирми, така и с европейски...
Сега кризата е на липсата на пари - вярно. Но какво следва след това - фалирват производители, затварят фабрики. И следващата фаза е криза на дефицита и инфлация. Все още сме в първия етап, но втория е неминуем. Това ще е през 2010 - криза на дефицита и инфлация. Човек, който има познания и свободни пари може да стане милионер за 1 година. Това е като природен закон. Умните икономисти могат да смекчат втория етап, но все още не се е родил икономист, който да предскаже точно кога ще дойде първия етап - липсата на пари.
Последна промяна от embi4a на Чет 26 мар 2009 14:47, променено общо 1 път.
- Ludia
- Most Wanted
- Автомобил:
- Двигател:
Pichaga написа:Ludia написа:Pichaga написа:кризата е криза не на дефицита, както беше нашата през 90/91
а криза на липса на пари
криза на липса на работа
ами аз също не съм икономист, но знам, че пари има и ще има, работа има и ще има, перспектива има и ще има.
ако на някой му липсва нещо от горепосочените, значи проблема е в него... това е.
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Контакти:
амии
то така и така 1/2 от нещата са вносни, надали ще се стигне до дефицит на стоки от първа необходимост, както беше...
наистина има вярно и в това, че много фирми се оправадвата с кризата и уволняват, намаляват заплати, отпуски, за да си оптимизират разходите
но е много тежко да уволниш примерно 50-100 човека накуп, защото после, като се съвземат нещата, трябва тепърва да търсиш, обучаваш, влагаш пари
то така и така 1/2 от нещата са вносни, надали ще се стигне до дефицит на стоки от първа необходимост, както беше...
наистина има вярно и в това, че много фирми се оправадвата с кризата и уволняват, намаляват заплати, отпуски, за да си оптимизират разходите
но е много тежко да уволниш примерно 50-100 човека накуп, защото после, като се съвземат нещата, трябва тепърва да търсиш, обучаваш, влагаш пари
- embi4a
- Автомобил:
- Двигател:
Ludia написа:Pichaga написа:Ludia написа:Pichaga написа:кризата е криза не на дефицита, както беше нашата през 90/91
а криза на липса на пари
криза на липса на работа
ами аз също не съм икономист, но знам, че пари има и ще има, работа има и ще има, перспектива има и ще има.
ако на някой му липсва нещо от горепосочените, значи проблема е в него... това е.
Пич, личи си че не си икономист - значи проблема е в 1/2 от населението на света.
- nurv
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: ALF
Smeagol написа:За тези от вас, които си мислят, че всичко е наред - погледнете държавите от нашия ранг, в които няма валутен бордОбезценяването на националните валути спрямо еврото е шокиращо...
Сега световната икономика ли бистрим или родната

- embi4a
- Автомобил:
- Двигател:
Pichaga написа:амии
Проблема е че и държавите откъдето идват вносните стоки са в криза и техните фабрики фалирват, даже преди нашите. А като има вносни стоки, а ние не произвеждаме от къде ще вземаме пари че да купуваме тия вносни стоки. Та нали външнотърговското салдо ще стане толкова на червено, че може държавата да фалира. Целта е да продаваме повече отколкото купуваме. Защо мислите Китай ще снтане вече до 5-6 години световния лидер. Всеки месец продава повече стоки отколкото купува на стойност 40 млрд.долара и то при криза. Получи ли се обратното отрицателно външнотърговско салдо гледайте към САЩ с външен дълг 500-600 трилиона долара и задъхваща се икономика. А какво остава за нашата мижава индустрия.
Последна промяна от embi4a на Чет 26 мар 2009 15:00, променено общо 1 път.
- Ludia
- Most Wanted
- Автомобил:
- Двигател:
embi4a написа:Ludia написа:Pichaga написа:Ludia написа:Pichaga написа:кризата е криза не на дефицита, както беше нашата през 90/91
а криза на липса на пари
криза на липса на работа
Пич, личи си че не си икономист - значи проблема е в 1/2 от населението на света.
хммммм няма да се ангажирам с проценти, но бедната и не успяла част от населението на земята би искала да прилича на успялата и заможна част. Навсякъде е така, но кажи ми ти как е от икономическа гледна точка.
В България съотношението успели/неуспели е да кажем 20/80. това е проблема, и сега в кризата много от "изкуствените" работни места които и без това са без перспектива се закриват.... шивачи, строители, чистачи, банкови служители и т.н. това е кризата която се вижда в момента.
Ако ти си можещ, и амбициозен няма да има криза за теб

- BastunSelski
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Е ако бистрим или мътим световната криза,то там проблема е човешкия ресурс,а именно жълтата,тъмнилилава и черна раса. Те така подбиват труда,че нашите селяндури са като свежи теменуги пред тях. Та ако някой може да редуцира броя на тези раси ,то значително ще помогне за излизането от кризата.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”