Ограничения по време на криза - от какво бихте се лишили?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

От какво бих се ограничили по време на криза

По-малко ще карам колата, ще ползвам и друг транспорт
8
4%
Ще се лиша от друго, но ще си карам както и до сега
49
26%
Изобщо минавам на градски транспорт
3
2%
Ще работя повече, но ще си карам колата
30
16%
Хич не ми пука за кризата, за мен такава няма
59
31%
Ограничавам се във всичко, не се знае какво ще стане
41
22%

Общо гласове: 190
Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Re: Ограничения по време на криза - от какво бихте се лишили?

Мнениеот embi4a » Пет 27 мар 2009 14:03

Има динамични отрасли, които са отворени навън, тоест работят за износ и крепяха икономиката и платежния баланс на страната. Дори строителството е сред тях, защото постъпваха свежи пари от чужбина. Благодарение на тези отрасли всичко вървеше що годе добре. Но сега тези отрасли са най-засегнатите, защото кризата завладя първо високоразвитите държави и именно те отказват поръчките ни сега. Въпрос на време е икономиката да завърти парите и кризата да стигне до повечето хора. Като няма износ, няма свежи пари нормално е повечето хора да изпитат затруднения. Вече е факт, че търговците свалят цените - защо мислите го правят. Ще има отрасли, които няма да изпитат големи трудности. Селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост ще са най-незасегнати. Всеки яде хляб, пие сокове, храни се. От тези неща не можем да се лишим. Докато от нова кола, ново оборудване за фирмата, нов апартамент можем да отложим за по-добри времена. Ludia ме пита как може да се избегне обедняването и ефекта на кризата върху нас - отговора е никак, освен ако не намериш злато в задния си двор mhihi Можем да предвидим някои неща и всеки със своите си възможности да противодейства някак. Надявам се нещата да се оталожат и кризата да премина само с това дотук, което се случи.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Пет 27 мар 2009 14:19

embi4a написа: Ludia ме пита как може да се избегне обедняването и ефекта на кризата върху нас - отговора е никак, освен ако не намериш злато в задния си двор mhihi Можем да предвидим някои неща и всеки със своите си възможности да противодейства някак. Надявам се нещата да се оталожат и кризата да премина само с това дотук, което се случи.

:shock :shock :shock къде съм те питал каквото и да било ?
редактирай си мненията, смекчавайки малко тона, ако обичаш ;)

Потребителски аватар
BastunSelski
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BastunSelski » Пет 27 мар 2009 14:22

И да намериш злато,какво ще го правиш?Нали е криза на кого ще го продадеш?
Криза за мене е тогава,когато няма какво да ядеш,ставаш гладен-лягаш гладен,жената ти вика :"Уффф че си калъф 3 лева не може да изкараш",бебето реве няма млеко,няма кърма,няма Хумана,човек е злобен,готов да убива за 2 лева,няма морал. А вие ми говорите как някой си не може да си изплаща апартамента и как на горкия робовладелец..опааа работодател печалбата му е се е свила с 100к.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пет 27 мар 2009 14:26

бастуна :mrgreen:
ти говориш вече за КАТАСТРОФА
кризата не е катастрофа, в БГ сме свикнали всичко, което е по-добре от катастрофа да не ни засяга
салата+ракийка е това е кефа бе
кризата е, когато ми се наруши стандарта, защото аз съм тук заради стандарта, който съм постигнал, иначе ако нямам пари да си гредам детето и да си плащам ипотеката, по-добре да се самоубия бе :lol:
Темата е-Засегна ли ви кризата и правите ли ограничения, а не как няма какво да ядем, за ядене, салата и рИкия винаги ще има
п.с. апропо за златото
2005 година 1 тройунция беше 400 долара, сега е 1001 долара-поне преди 3 дни
преди и в момента, по-умни от мене хора, купуват злато на кюлчета от UBS, там било най-евтино, взимат си сертификатите и блеят
Злато на кюлчета в БГ се продава от ПИБ, някой, ако има интерес...но е по-скъпо от колкото в чужбина

Потребителски аватар
BastunSelski
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BastunSelski » Пет 27 мар 2009 14:30

Е значи мен ме е страх от катастрофа тогава- и физическа, и морална ,а най-вече ментална!
Пожелавам весел и слънчев следобед на всички и приятен уикенд :beer :drunk :banghead: :banana
За протокола аз пия Пепси и сега има 2,5 литрови бутилки малеее

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Пет 27 мар 2009 15:03

и колата поевтиня и какво повече ти трябва на тебе, нали?
mhihi mhihi mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Пет 27 мар 2009 15:19

rosy написа:Ане, къде си Ане :talk:
Виж от Президенството( mhihi ) какво инфо дадоха:
МАНИКЮР,НОКТОПЛАСТИКА

Гел върху естествени нокти,изграждане на нокти

СУПЕР ЦЕНИ!!!
Маникюр-8лв.
Декорация-0,50,1лв.
Ноктопластика-30лв.

Салон за красота Ванеса,кв.Тракия срещу бл.96Б(пресечката срещу училище Д.Матевски)

:beer

Блаодаря на колегите за загрижеността. Ще си запиша адреса. И макар че мога да ходя и при маникюристката в квартала за 20 лева ноктопластика, все пак предпочитам да дам малко повече, но да е в по-качествена като материали и изпълнение. А и без маникюр мога - не е там въпроса. Но все пак благодаря.

Въпроса е какво, колко често и какво качество си поволяваме. Какви стоки купуваме, какви продукти, какви услуги ползваме - и колко често. И до колко вече сме започнали да се ограничаваме - да речем да купите по-малко плодове за в къщи, или да не подмените някоя глезотийка по колата, или нещо друго.

И дали в момента - поне за София, тези самоограничения, които си налагаме не са просто страх.

Защото, поне за сега, не бих казала че тук е особенно реална кризата. Не мога да коментирам за по-малките градове, просто защото не знам. Може би там на хората им е по-тежко, защото има по един или два завода, шивашки цех и най-много още едно или две места за работа и ако ги затворят, то хората остават наистина безработни - защото просто няма къде другаде да се работи. А за София - какво значи безработен - просто временно преминаващ от едно работно място на друго. Но има избор на работин места. Който, все пак, също е ограничен. Но в момента специално за тук хората просто според мен се страхуват, изскуствено се свиват, страх ги е да не ги съкратят - и както вече писах, на работодателите това им е изгодно.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 27 мар 2009 16:03

В момента, в който се замислиш за разход, за който преди не си, начи има нещо. Колко това нещо е криза за един, или катастрофа, или просто лоша работа за друг, вече зависи от персоната и чувството и за мазаохизъм :)

има една такава приказка за балоните, цените и пазарите: когато чуеш и таксиметровите шофьори да говорят за акции и борса, значи върхут е близо - продавай веднага !
та ако мога да перифразирам изцяло от веселата страна на нещата :): когато и в автомобилен форум всяка седмица най-обсъжданата тема е за финансовата криза, значи краят е близо :)

Потребителски аватар
dude
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dude » Съб 28 мар 2009 16:43

колеги, и аз така бях като тези горе- абе не ми пука за кризата, зимам си добри пари , много много не се замислях
и миналата седмица клиента, по чийто проект работим каза, че не можел да ни плати в момента, имал само 10% от сумата по фактурата, която е просрочил. Сега сме в принудителна платена отпуска, а аз както съм и на изпитателен срок направо се чувствам като безработен. Всичко се променя за 1 ден. Така че имайте едно наум

Потребителски аватар
propparo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот propparo » Съб 28 мар 2009 17:32

BastunSelski написа:Криза за мене е тогава,когато няма какво да ядеш,ставаш гладен-лягаш гладен,жената ти вика :"Уффф че си калъф 3 лева не може да изкараш",бебето реве няма млеко,няма кърма,няма Хумана,човек е злобен,готов да убива за 2 лева,няма морал. А вие ми говорите как някой си не може да си изплаща апартамента и как на горкия робовладелец..опааа работодател печалбата му е се е свила с 100к.

Колега,когато стане това което описваш,вече ще има вълна от масови самоубийства,вериги хранителни магазини ще са разбити и разграбени,а който е могъл отдавна ще е забягнал в чужбина.Или си гледал филм за след втората световна война и си бил още под влияние на видяното като си писал това мнение.
И да,говорим ти как някой не може да си плаща апартамента,защото ако продължава така ще си остане на улицата заедно със семейството,или това за теб не е криза.
И да говорим ти че на работодател ще му падне печалбата с 100К,защото 100К по-малко само от един ще останат незавъртяни на пазара,а това умножено по ХХХ прави вече огромна маса пари,която няма да може да преминава от едни ръце в други.
Всъщност четейки никнейма ти,доста неща ми се изясниха.

Потребителски аватар
Stefan
R.I.P Madcap
Автомобил: VW mk1 Cabrio VW mk2 Black Betty
Двигател:

Мнениеот Stefan » Съб 28 мар 2009 18:17

rosen79 написа:Ние сме в криза от както се помня.От дълго време се лишаваме от доста неща.Аз не намирам разлика от сега и от преди няколко години.

И аз така ги виждам нещата :roll:

Потребителски аватар
Viktor_99
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Viktor_99 » Съб 28 мар 2009 19:04

Не мисля че колата е излишен разход и затова не възнамерявам да пестя от нея. Има къде къде по-големи глупости, за които си давам парите :).

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Съб 28 мар 2009 20:30

Stefan написа:
rosen79 написа:Ние сме в криза от както се помня.От дълго време се лишаваме от доста неща.Аз не намирам разлика от сега и от преди няколко години.

И аз така ги виждам нещата :roll:

има доста голяма разлика от сега и преди и до няколко месеца ще си проли4и

Потребителски аватар
alex_zazy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alex_zazy » Пон 30 мар 2009 5:44

Аз се ограничавам във всичко почти, но колата си я поддържам и си я карам и на даскало си ходя с нея и на работа и се возим с приятели няма проблеми!

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Чет 02 апр 2009 10:11

Колеги, ще си позволя отново да пиша в темата и малко да я притикам нагоре, но не заради спора, а защото прочетох нещо много интересно. В момента Г-20 са приели да увеличат тройно бюджета на МВФ на 750 млрд. долара. Това е гениално решение на великите сили, но тотално заробване на консуматорите на тези пари. Нека да обясня моята теория. В тази организация влизат най-високоразвитите и съответно най-засегнатите страни от тази криза, да не кажа че те я предизвикаха. Това са страните, които вложиха трилиони долари в икономиките си. Видяха, че така няма да успеят да ги съживят, а само протакат и вече се насочиха към нискоразвитите страни и страните от Източна Европа, в които може да се наблюдава ръст в покупките. Според мене тези пари ги нямат, а ще ги напечатат сега. Но ако ги пуснат в собствените си икономики ще предизвикат високи нива на инфлация. И решават да ги пуснат в бедните страни, където има глад за пари. Так с един куршум - два заека. Веднъж дадените пари ще стимулират западното производство на същите тези държави кредиторки, защото да не се лъжем в момента стоките са много евтини, а икономиките на неразвитите и бедни държави не могат да отговорят веднага на рязко повишилото се търсене. "Вторият гръмнат заек" е, че тези пари ще трябва да се връщат от бедните държавици все някога а това е инструмент да им се месят във вътрешните им работи и да ги държат изкъсо. Помните, когато имахме споразумение с МВФ как разни чиновници ръководеха икономиката ни, а министрите мигаха на парцали. Така, че нещата започват да стават наистина сериозни и е въпрос на време да сложат и на нас чатала на врата. Но по-лошото е, че мерките вземани досега не дават желания резултат.
Току що прочетох, че излишъкът от януари се е стопил през Февруари с 35% или 400 млн. лева само за месец и в момента е около 600 млн. лева. С тия темпове октомври ще сме със сключено споразумение с МВФ.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”