Носач на б5

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
valerius
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Носач на б5

Мнениеот valerius » Съб 21 мар 2009 22:21

mospec написа:Обясни как точно ги смени горните че и мойте са за смяна трябва ли ми да имам скоба за свиване на пружината или втори крик за га надигам нещо

1. Вдигаш на крик.
2. Сваляш гумата.
3. Отваряш капака и развиваш отгоре трите болта, които държат макферсона.
4. Развиваш болта и вадиш носача от шенкела.
5. Развиваш гайката и отзад при тампона.
6. Вземаш един лост, застопоряваш някаде около долните носачи и натискаш, за да излезе макферсона от щифта и да извадиш болта от тампона на носача.
7. Вадиш стария носач. Сравняваш с новия и ако всичко е ОК по обратния път монтираш.

За цялото това начинание са ти необходими ключ и лула 16. За макферсона можи би гидор с по дълго рамо.

УСПЕХ! :deal

Потребителски аватар
valerius
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот valerius » Пет 27 мар 2009 9:31

Малка хитринка. Може да е полезна.

Вчера смених моите предни, горни, ляв и десен. Цялата процедура ми отне час и половина. Останових, че по-удобно е да се вдигне цялата предница (от двете страни) така като се развият болтовете на макферсона от коша цялото колело увисва и е по лесно да се извади болта. Ако е само от едната страна стабилизиращата щанга държи и трябва да се натиска с лост, за да освободи от щифта. :beer

единак
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот единак » Вто 31 мар 2009 18:22

Така и така темата е тръгнала за носачи, че да се включа и аз.
Наскоро смених преден горен - проблеми няма/ифидик, мерси/. Обаче колата има едно...необичайно поведение при завой надясно, особено ако тежестта пада върху лявата част на предницата/ десен завой по надолнище, например/. При това преди известно време се чуваше едно неприятно поскърцване. Изчетох всичко за носачите в подфорума за Пасат и си мисля, че е долен носач. Днес вдигнах лявата страна и огледах нещата. Долния заден носач нещо много лесно мърда наляво-надясно и нагоре-надолу при хидравличния тампон. Това ли е проблема и ако е това, има ли възможност да се смени само тампона в домашни условия /нямам менгеме/?
А, и друго - онзи горен преден носач, който смених наскоро нещо не се мести плавно в шарнира, както другия, а претрива един такъв. Уж оригиналдъ...

lower guide link.JPG

Пропуснах...Защо пичовете от ЕЛСА съветват да се развиват болтове 3 при смяната на носача? Че и подпират предницата с една талпа...

A40-0076.png
A40-0076.png (20.53 KиБ) Видяна 1635 пъти

Потребителски аватар
kirhadj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kirhadj » Вто 31 мар 2009 20:41

Развиват се болтове 2 и 3 (т.е. отхлабват се, особено от дясната страна, заради тръбичките до болта на тампона) за да излезе по лесно болта на който е закачен тампона. А за смяната на самия тампон ти трябва преса, за да избиеш стария и да наденеш новия. Самия тампон се продава отделно и варира от 30 до около 50 лева в зависимост от марката (поставена на щампата произведена в турция или някъдеси).
За парите, които се дават тук за два носача, си купуваш цял комплект от eBay.
Успех.

Потребителски аватар
ifidik
Автомобил: Corrado TDI 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ifidik » Вто 31 мар 2009 20:53

поскърцването не е от тампона който си посочил,а от шарнир.колкото по трудно го мърдаш -по здрав е .ако решиш да го сменяш все пак -сменя се само той,но е желателно да е на преса.болта на носача не излиза и опира в тръбите на горивото ,затова е необходимо да се отпусне да увисне моста.

единак
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот единак » Вто 31 мар 2009 21:36

Схванах. Сега остава да измисля как да подпра за да падне моста надолу.
За мърдането - много лесно се движи - с една малка отвертка го понатиснах оттук-оттам и си се мърда - за смяна ще да е.
За парите не знам - тук си купих споменатия горен + термостат за 48 паунда. Имаше и някакви ментета, за 26. На долния му искат 49. Магазина работи уж с оригинални части, но с изтрити номера. Учудих се доста, но продавача каза, че единствено сервизите на фоклксваген можели да слагат части с номерата по тях. А от там вече пазарих. Не искам пак. Не знам много ли са парите, но в сервиза са повече.

Потребителски аватар
valerius
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот valerius » Вто 31 мар 2009 22:15

единак написа:Схванах. Сега остава да измисля как да подпра за да падне моста надолу.
За мърдането - много лесно се движи - с една малка отвертка го понатиснах оттук-оттам и си се мърда - за смяна ще да е.
За парите не знам - тук си купих споменатия горен + термостат за 48 паунда. Имаше и някакви ментета, за 26. На долния му искат 49. Магазина работи уж с оригинални части, но с изтрити номера. Учудих се доста, но продавача каза, че единствено сервизите на фоклксваген можели да слагат части с номерата по тях. А от там вече пазарих. Не искам пак. Не знам много ли са парите, но в сервиза са повече.

Незнам какво имаш в предвид под думата оригинални и за кой по-точно магазин на VW приказваш? Юнитрейд? Едва ли! Lemfoerder се предлагат от "D&N" те са официални вносители. Ако незнаеш за какво говоря значи не си чел достатъно. Цената там на горен преден е 120лв. оригинален "Lemfoerder"

:arrow: http://www.dn-bg.com/manufacturers.aspx

единак
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот единак » Сря 01 апр 2009 19:50

Може и да не съм чел достатъчно... а може и друг да не е чел достатъчно.
Днес си смених и долния - целия - прецених, че ако е тръгнал тампона, то най-вероятно и шарнира ще издуха скоро. И него с оригинален. На Lemfoerder са си и двата. И двата си бяха в комплект с болтовете, в пластмасови опаковки Lemfoerder и в картонени опаковки Lemfoerder. С буквени, цифрени и каквито искаш означения по тях, но с изтрит номер.
Само долния струва към 74 паунда. За споменатите по горе, които не четат достатъчно - паунда. Британски лири. Горния беше към 38.
Оригиналното хидравлично масло, купено от сервиза на фолксваген пък беше 6 и нещо литъра.

Потребителски аватар
KGL
Автомобил: Passat B8 Alltr BMT 176kW TDI
Двигател: CUAA 2016
Контакти:

Мнениеот KGL » Чет 02 апр 2009 17:55

Valerius, не видя ли, че колегата е в UK, за какъв Юнитрейд, какви D&N му обясняваш. Отделно от това, толкова са надути цените на частите тук, но скоро ще се оправят нещата :bowdown

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Чет 02 апр 2009 22:39

Аз съм клиент на D&N и питах за носачи (не съм сменял) и цифрите бяха далеч над тези 120 точки където разправяш ти.Да не си в грешка нещо

Потребителски аватар
gogovet
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: AHL 1998

Мнениеот gogovet » Пон 01 юни 2009 16:41

Привет, та така след смяна на долен десен заден носач и двете биалетки, трополенето значително намаля и сега потропва съвсем леко само като спускам наклон и ползвам спирачките, въпроса ми е от какво може да е това, като аз си мисля, че не е от носачите? Възможно ли е да е от спирачните апарати, защото като ги поместя се чува тропане. Вече незная от къде идва този гаден шум, моля помагайте. :? Благодарности.

Потребителски аватар
Maste-pro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Maste-pro » Пон 01 юни 2009 20:39

А би ли казал колко $ ти искаха за този носач? Въпросния десен долен носач е захванат за амортисьора или съм далеч ?

Потребителски аватар
gogovet

Мнениеот gogovet » Пон 01 юни 2009 21:29

Значи, аз сменях както писах по горе заден десен долен(този кривия), на Лемфьордер на цена от 179 лв, а за този който ти питаш е предния, той е еднакъв и за ляво и за дясно колело и на Делфи цената беше около 130 лв.

Потребителски аватар
dimmit
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dimmit » Вто 02 юни 2009 8:46

аз мисля че щом си стигнал до клас б5 ще можеш да си позволиш и сервиз

Потребителски аватар
gogovet

Мнениеот gogovet » Вто 02 юни 2009 10:00

Никой не е казал, че не мога да си позволя сервиз, но мога да не искам да я вкарвам в сервиз за неща , който и сам мога да си оправя, а и в сервизите са толкова компетентни, че нямам думи. :horror:

Върни се в “Passat”