Мога ли да надя utp кабел и какви са евентуалните

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
The Red Guy
Автомобил:
Двигател:

Мога ли да надя utp кабел и какви са евентуалните

Мнениеот The Red Guy » Сря 01 апр 2009 0:12

последствия от това? Как мога да го надя - мога ли да срежа кабела и жица по жица да го надя? Със суитч ми е позната историята, интересува ме този по-първобитен способ. Мерси много!

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Re: Мога ли да надя utp кабел и какви са евентуалните

Мнениеот Winner25 » Сря 01 апр 2009 0:22

Може :)
За сега нямам проблеми. Ако е вънка като се намокрят снадките прави проблеми :Mr Green Fun

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Сря 01 апр 2009 0:41

има прави връзки.
слагаш му буксички от двете страни и с права връзка е най-чиста работа.

Потребителски аватар
alex_zazy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alex_zazy » Сря 01 апр 2009 6:41

Продават едни кутийки за снаждане на кабели, ама трябва да иа РЖ-45 букси и от двете страни. Иначе снаждаш, запояваш, изолираш, дерзай!

Потребителски аватар
theraven
Автомобил: Golf Mk4 Sport Edition
Двигател: SDI
Контакти:

Мнениеот theraven » Сря 01 апр 2009 8:07

Снаждат се без проблем, ама понякога се нарушават вълновите характеристики на кабела и връзката се губи. Каква ти е идеята, смисъл какво е приложението на кабела?

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Сря 01 апр 2009 8:08

Освен това готовата снадка особено ако ти е навън можеш да изоливаш от влагата с термосиваем шлаух, или тиксо да речем на няколко ката...

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Сря 01 апр 2009 8:27

KingoftheROAD написа:Освен това готовата снадка особено ако ти е навън можеш да изоливаш от влагата с термосиваем шлаух, или тиксо да речем на няколко ката...

Тиксо/изолирбанд навън не е оферта.. Аз съм за термосвиваемия шлаух :)

Потребителски аватар
Lizard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lizard » Сря 01 апр 2009 11:00

никакъв проблем и на ръка да ги увиеш и с поялника да поинеш... Само да не объркаш цветовете :).
Реално ти трябват само 4 от 8-те другите седят там за здравина :lol: :lol: 1,2,3 и 6 пин на буксите са ти важни (брои се при обърната с щифта надолу букса от дясно на ляво). На времето в студентски на 1 кабел по 2 маймуни сме били :)

Реално последствията са че се губят малко характеристиките на кабела, тоест няма да може да метне сигнал на 100 метра. Но за къси парчета никакъв проблем.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 01 апр 2009 12:06

Моята практика като Лан-техник показва, че един от добрите начини е с преходник за RJ45, но имай предвид, че с времето и влагата се окислява и след година, две, три може да започне да ти прави бели. На какво място е тази снадка? У вас или навън на открито? Ако е на открито най-удачният вариант е, както ние му викаме "твърда снадка" жица по жица се снаждат, изолират се първо с ПВЦ-лента, след това отгоре се изолира по цялата дължина със самовулканизираща лента (тази, дето като я дърпаш се разпъва като локум, нагрява се и се вулканизира доста добре става почти като излят каучук, някои я наричат "бишоп"). След което се увива отново отгоре с пвц-лентата за да се предпази от евентуално разлепяне на "бишоп"-а. Това се прави, когато снадката е на открито, пече я слънце, дъжд я вали. Иначе твърдо против само с ПВЦ-лента, понеже има вариант вътре да проникне вода, да се окисли и да ти се сговняса интернета.
Както е казал колегата преди мен - ползват се само 2 чифта (4 жила) за сигнал - двата зелени и двата оранжеви. По стандарт, не че не върви по кафевите и сините, но... не е препоръчително.
Няма проблем за сигнала, няма да стане по-лош (или поне не и толкоз, че да се вижда с просто око - пинг с голям пакет).
Всички тези съвети са на база практика и опит от мен, гарантирам на 100% за тях. Ако имаш и други въпроси питай. Когато заголваш жилата на жичките се отнеси по-внимателно, понеже са доста тънки и се късат сравнително лесно, аз с времето съм си придобил един "метод" на оголването им с пръсти, т.е. с нокъта на палеца (за целта трябва да си с изрязани нокти, иначе стават лоши неща по ноктите). Просто ми е по-лесно така, докато колегите се мъчат с инструменти :012: За да го направиш с преходник са ти необходими кримпващи клещи, които се продават по магазините за ел.материали и ел.компоненти.
Реално последствията са че се губят малко характеристиките на кабела, тоест няма да може да метне сигнал на 100 метра.

На теория е така, но на практика - не. Знам не 1 или 2 случая дори със снадки и си работят без никакви загуби :Mr Green Fun Метражът, на който "кабелът излиза" много зависи от качеството на самия кабел, от суичовете, също и от условията (които не оказват кой знае какво голямо влияние, но все пак...)
Прикачени файлове
45.jpg
Преходник RJ45
45.jpg (16.89 KиБ) Видяна 2893 пъти

Потребителски аватар
amikus
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот amikus » Сря 01 апр 2009 15:10

Тези пластмасовите шитове вдигат метража с около 30-40 метра по-добре класическа снадка жица по жица с термошлаух отгоре принципно останалите 2 чифта не са за здравина а за пускане на ток или гигабит връзка не говорете наизуст че още ме боли корема от смях.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 01 апр 2009 16:48

За пускане на ток, ама някой друг път :lol: Това, че в България е практика, не значи, че е така по стандарт... Ако кажеш на някой в Германия, че пускаш ток по тези жила ще те изгледа ето така: :screwy
Преди да ми отговориш, че това не е така, се замисли за екранираните кабели FTP и за какво служи тяхната екранировка, сам ще разбереш, че съм прав :beer

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 01 апр 2009 18:53

:shock Я някой спомена думичката "Bishop" :shock . Ако има мераклии за W963/W962 и другите самовулканизираши се ленти да свиркат на лични.
W963 нa 6,30 лв/без ДДС за VW человеци.

Of; Ако кабела е подложен на висене, осукване, вибрации термосвиваемия шлаух няма да изкара дълго .
Червения мога да го насоча в Русе откъде да си вземе "Bishop" чета.
Ако на някой му се наложи да си прави ремонт н мрежов кабел съдран от ВиК или ЕоН - пак да свирка на лични - давам идеи откъде да се вземе на добри цени. има муфички работещи и под вода /морска/

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Сря 01 апр 2009 18:55

наденето се изясни мисля

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”