2 пукнати джанти и оправянето им?

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
evgata
Автомобил:
Двигател:

2 пукнати джанти и оправянето им?

Мнениеот evgata » Чет 02 апр 2009 10:47

Здравейте колеги! Става дума за заводските джанти на VW PASSAT B5 V6 TDI - една сутрин си намерих предна лява гума на мекица, свалих я и когато видях отзад джантата беше леко пукната. По софийските улици не се и учудвам. Отидох направо да ми изправят и 4-те джанти и момчетата там ми казаха, че още една от джантите ми е пукната. 2 ДЖАНТИ ? :lol: как съм успял и аз незнам. Та въпроса...
1. След като са ми заварили джантите надеждно ли е това и да ги сменям ли или? И къде мога да намеря същите заводски джанти защото много ми харесват и на пасатора му отиват.
и другия въпрос
2. Там където е заварявана джантата е почерняло. Какво да правя сега? Спрей ли да купя или има друга алтернатива ?
За сега това... много ви благодаря колеги!

Потребителски аватар
napster
Автомобил: BMW E30
Двигател: 1.6 LPG

Re: 2 пукнати джанти и оправянето им?

Мнениеот napster » Чет 02 апр 2009 11:31

Щом са ги заварили според мене няма смисъл да ги сменяш освен ако нямаш излишни парички де :) А по въпроса с почерняването ако си ги поочукал повечко занеси ги на песъкоструй и прахово боядисване 114лв за 4те джанти ако са 15ки и джантите стават чисто нови :)

Потребителски аватар
evgata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот evgata » Чет 02 апр 2009 12:04

Благодаря колега! Мисълта ми беше да не се пребия заради това, че са заварявани.
Изображение
Това черното се е получило от нагряването на джантата или е повърхнностно и може да се изчисти?
Предложете какво да правя :roll:

Потребителски аватар
napster
Автомобил: BMW E30
Двигател: 1.6 LPG

Мнениеот napster » Чет 02 апр 2009 13:05

Това няма чистене. От високата температура алуминия 100% е омекнал ама чак да се пребиеш доста се съмнявам! Носи ги на песъкоструй и прахово боядисване. Според мене това е най- доброто решение.

viewtopic.php?f=15&t=137454

Потребителски аватар
evgata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот evgata » Чет 02 апр 2009 13:11

Поразгледах, май това е най-добрия вариант. Сега въпросът е мога ли да им закарам колата и да им я оставя или какво да правя понеже нямам други джанти и колата ми трябва да седи във въздуха :lol:

Потребителски аватар
designer1
Автомобил: Skoda Rapid 1i2 TSI
Двигател: CJZC 2015

Мнениеот designer1 » Чет 02 апр 2009 13:26

Пууу че грозно са ги заварили. Абе как може да правят такива работи..... :banghead:
Другия път отиваш някъде кадето имат ВИК (ТИК дето му вика колегата химик) апаратче за заваряване :)

Потребителски аватар
evgata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот evgata » Чет 02 апр 2009 13:29

Хахахаха :) нали

Колеги кажете мога ли да им оставя на ония по стария път за БАНКЯ дето правят прахово ... цялата кола или какво да правя :)

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danny boy » Чет 02 апр 2009 16:24

тези спуканите ги примести отзад,за всеки случай.Здравите предни и си карай.
Вземи един спрей за джанти за 9-10лв и си обезмасли с бензин местото дето ще ги пръснеш-2,3ръце поне.Требе да си луд да дадеш 100.. и кусур за пребоядисване.
Мое мнение не ангажирам никой.
За тези 100лв може да смениш нещо по колата което 100% имаш за смяна щото не е нова от магазина. :beer

Потребителски аватар
evgata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот evgata » Чет 02 апр 2009 19:55

Danny boy написа:тези спуканите ги примести отзад,за всеки случай.Здравите предни и си карай.
Вземи един спрей за джанти за 9-10лв и си обезмасли с бензин местото дето ще ги пръснеш-2,3ръце поне.Требе да си луд да дадеш 100.. и кусур за пребоядисване.
Мое мнение не ангажирам никой.
За тези 100лв може да смениш нещо по колата което 100% имаш за смяна щото не е нова от магазина. :beer

Много добре го каза! Ще ги пръсна със спрей пък ако не ми харесат тогава ще мисля друга алтернатива. Сега преди малко взех и другата джанта. Нея хубаво са я заварили и не си личи толкова. Благодаря ви. Ще кача снимки как е станало.

Гергин
Автомобил: Passat 4
Двигател: AGG

Мнениеот Гергин » Чет 02 апр 2009 20:00

Колега, ясно е че не сме цъфнали тука с пари.
В Европа(EU) само в България има понятието "изправяне на джанта". Maшина за изправяне на джанти е непозната дума, а за заваряване не ми се коментира. И не е случайно. Меко казано ти препоръчвам, хвърляй и то далеко. Ама без да се замисляш.
Вземи си каквито и да са други, но незаварявани.
Написаното е мое неангажиращо мнение.

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danny boy » Чет 02 апр 2009 20:44

sasho07 написа:Колега, ясно е че не сме цъфнали тука с пари.
В Европа(EU) само в България има понятието "изправяне на джанта". Maшина за изправяне на джанти е непозната дума, а за заваряване не ми се коментира. И не е случайно. Меко казано ти препоръчвам, хвърляй и то далеко. Ама без да се замисляш.
Вземи си каквито и да са други, но незаварявани.
Написаното е мое неангажиращо мнение.

Прав си ама половина България кара със заварени джанти и още никой не е изревал от това.
Най-добре да не са на задвижващите колела/натоварването е в пъти по-малко/
Ако са заварени като хората по-скоро ще се скъса на друго место но не и на заварката.
В цяла европа ремонта е много скъпо удоволствие и понякога е съизмеримо да си вземеш ново.
Там това не го правят защото законите са много жестоки и ако се преее. нещо има на кого да се търси отговорност.Иначе казано как ще си продават джантите ако някой ги ремонтира?

В Европа(EU) само в България има понятието "изправяне на джанта". Maшина за изправяне на джанти е непозната дума, а за заваряване не ми се коментира. И не е случайно.
Верно не е случайно,там няма такива случайни пътища като нашите.Ами къде ще си изкривиш джантата там?Този дето би се решил да произвежда такива машини ще умре от глад.
Сигурно и в Ирак няма такива пътища като нашите.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 02 апр 2009 21:02

Там също далеч не се налага да се ремонтират освен изправяне след някое малоумие на шофьора....далеч няма акива мизерии по пътя и далеч някой гумаджия няма да ти каже това,което ми каза на мен - "В Българния няма кола,кято да не е с биещи и небалансирани гуми и ако искаш твоята да е първата такава трябва сега като ти ги балансирам и си тръгнеш от при мен ей там (посчвайки 200 метра по-надолу от работилницата) да обърнеш и да се върнеш пак да ги балансирам и да изправя джантите и така никога няма да си стигнеш вкъщи"...и за съжаление е прав...гумите ми с баланса от чисто нови изкараха 200км и оттогава бият здраво.Джантите са същата работа,както бяха преди да ги изправят.
Иначе за заваряваните - често се случва да се спукат точно до заварката...характерно за повечето алуминиеви неща....особено ака заварчика не е много в час или при по-рязко по-голямо натоварване.По принцип изправянето е безвредно за материала - ако е много крива се загрява за да не се спука....ако е малко крива само се напъва в обратна посока.Обаче заваряването е друга работа...там вече много зависи как е направено и доколко грамтно....доколкото знам е важно да се загрее целия материал до някаква температура и после да се заварява за да не се спука до заварката след време.
Иначе аз съм карал доста време със заварявани джанти на една Алфа и заради тежкия мотор (2.4 ТД мотор на 155 купе) често превземаше дупките много тежко...а джантите не бяха кой знае колко истински...та общо взето това се получаваше - при по-гадна дупка се цепи до заварката и пак на заварчик.
Ако имаш възможност си ги смени ама ако се предаде някоя от новите ще ти е много мъка (мен как ме боли за 3-те ми нови гуми,които загинаха това лято... :cry: ).
Успех!

Потребителски аватар
evgata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот evgata » Пет 03 апр 2009 0:19

Хората си ме предупредиха не се хвърляй на този тежък двигател (2.5) защото по дупките по лесно се прецаква цялата кола ама аз ИНАТ :)
В крайна сметка освен дупките и аз последно време си я карам душмански. Бих се радвам ако ме посъветвате откъде да намеря същите джанти 2-ра ръка или нови и цена. 16-ки. Ходих при гуми ДИАНА но там нямаха такива. Заводсктие много ми харесват, те правят колата да изглежда красива. "Да събирам ли пари за джанти или за ЛАДА НИВА?" Кофти е сега след тия снегове, ту дъжд ту сняг ту пек. Разказаха допълнително играта на пътя. Сложих заварените джанти да са задни и за сега това е ... въпрос на време е и другите 2 да заминат. :) Благодаря ви колеги!

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 03 апр 2009 19:10

И Нива-та не е спасение....има достатъчно големи дупки и за нейните гуми ;)
Аз карам с оригиналните джанти на VW ама за моделите от 90-те години - може да са грозни според много хора,да са всякакви ама пък са безкрайно здрави...срязах вече 6 гуми с тях,един път си направих огромен баол на едната....един път в една и съща дупка срязах и предна и задна....резултата винаги е бил само баланс и ако им нужда от леко изправяне и продължавам ;) ....ама не си е работа да караш кола от 2000-та година с джанти от 90-та ;)
Иначе идея нямам откъде можеш да си купиш читави джанти и както и са се досещаш въпрос на време е да станат на нищо...такива са ни пътищата просто.

Гергин
Автомобил: Passat 4
Двигател: AGG

Мнениеот Гергин » Пет 03 апр 2009 20:39

Оригинални джанти от вносител на VW. Като гледам обаче колко нископрофилни са ти гумите си си абонат на гумаджиите.
Иначе джанти можеш да търсиш и то при голям избор в FULDA-България тя държи Мотоексперт сервизите. Маргел е класика също. Порови се в Google и виж кой какво внася. Море е от модели. Темата е дискутирана също доста във форумът. Първо си избери марка.

Че пътищата ни са близки до военен полигон няма спор. Сигурно може и да караш със заварени джанти години. По тази логика може да се стигне далеко, но. Има едно голямо "НО" не е редно и е опасно. Ти го знаеш. А за машинно изправяне на джанти, памет на матеряла, умора и така нататък, може да се говори дълго. За това и след 2оом. пак са за баланс.

Върни се в “Passat”