Приеха на първо четене промените в ЗДвП за младите шофери

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
doc_j
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Приеха на първо четене промените в ЗДвП за младите шофери

Мнениеот doc_j » Пет 03 апр 2009 15:47

И к'во - аз си карам 1.3 G40, дето си е коварна колица, а един познат млад шофьор е с Ауди 80 1.8 - 90 коня карб, дет' не може да откъса... Нищо чудно да си видя надрана колата някоя сутрин, най-малкото от яда на някого...

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Пет 03 апр 2009 15:49

Varbona написа:опреснителен курс...ако има и изпит ви гарантирам че 90% няма да могат да вземат листовките, вкл. хора умеещи, с огромен опит в години/километри :deal

аз също съм на това мнение
преди 3 месеца помагах на един млад шофьор да учи листовки
реших и аз една,еми по добре да не казвам колко грешки имах :oops: :oops:
и не защото съм тъп, а вече си имам 10 г. изграден начин на каране който няма нищо общо с листовките.
ще кажете ами значи ти си камикадзе,не е така.карам доста съвестно и добре.
нямам причинена катастрофа през живота ми, но листовките казват обратното.
молете се да не го приемат този закон,че повечето сте като мен-- демек без книжки след изпита mhihi

Потребителски аватар
stan4o_mc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stan4o_mc » Пет 03 апр 2009 16:09

Luper написа:
blinder написа:Ако режа да имам такава кола един ден, отивам купувам си и разбирам как се кара, точно като да се научиш да си сваляш ел.стъклото, или вече да командваш ел. огледалата.Същото.

и как разбираш как се кара? четеш по форуми или питаш продавача? :) а не е ли по-сигурно да минеш при квалифициран инструктор
+ тва не можеш така да извадиш една от причините и да я оборваш, те вървят комплексно - или се съгласяваш или даваш 4 причини против :mrgreen:

Eто ти на всичките, макар да нямаш някакви смислени причини, а "въпросителни констатации".

-Какво като законите търпят промени?! Трябва да се приемат недомислици, които в последствие да се променят ли?!
-За технологиите колегата ти каза. То е като да си купиш нова печка - има си упътване, има си и консултант, който да ти обясни, преди да купиш!
-Навиците и стажа НЕ СА определящ фактор за количеството теоретични познания!
-Придобиването на опит в реални условия те кара да се замисляш кога нещо е необходимо и кога пречи, независимо, че е "по закон"! Съгласен съм с твърдението ти за опитни шофьори и неспазването на част от закона. Като ги хванат в нарушение - отбелязва се.

Аз съм ЗА опреснителните курсове САМО за тези които са останали с по-малко от 20 (примерно) точки!
Не разбирам това драпане да се приеме тая глупост. Нека се измисли, така, че да не ограничава хората в избора им, да не пречи, а да е полезен и реално приложим и адекватен закон. Ако се направи така, нека приемат. Всяка приета недомислица/полу-закон води до неспазването и => сриване авторитет и респект към институция, корупция. Тъпо е!

Нещо, което не разбирам - защо ставайки опитен/възрастен/не-млад шофьор, получавам право на повече нарушения?!

blinder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blinder » Пет 03 апр 2009 16:15

Luper написа:1. законите много често търпят промени и то не само леки козметични
2. технологиите се развиват и съответно се изисква и шофьора да има уменията да борави с тях (примерно преди 20 год не е имало темпомати, борд компютри и разните системи за контрол и сигурност, дето и сега не ги знам всичките)
3. не се знае за тея 10 години дали си шофирал и дали въобще си придобил някакви навици и стаж
4. дори и да имаш някакви изградени навици, това не означава че те са правилни и безопасни. Напротив даже имам наблюдение, че по-"опитните" шофьори често пропускат да дадат мигач, не слагат колан за кратки разст и т.н.
Luper написа:
blinder написа:Ако режа да имам такава кола един ден, отивам купувам си и разбирам как се кара, точно като да се научиш да си сваляш ел.стъклото, или вече да командваш ел. огледалата.Същото.

и как разбираш как се кара? четеш по форуми или питаш продавача? :) а не е ли по-сигурно да минеш при квалифициран инструктор
+ тва не можеш така да извадиш една от причините и да я оборваш, те вървят комплексно - или се съгласяваш или даваш 4 причини против :mrgreen:

Мога да си изваждам каквото си искам, от където си искам.Точка
Все пак ще се ардоментирам.
Не мисля, че написаните от теб неща имат някакъв смисъл и видях единствено в тази точка смисъл да пиша, но...
1.За кои закони говориш, че се променят и заради промените трябва да минеш курс.За този от днес ли говориш, че къв курс ти трябва.Или за това да се кара с дневни светлини или да ползваш хендфри?
2. Вече се изказах, но след това пак ме пита...ами да дори продавач-консултанта да ми обясни веднъж(нали все пак е за това тоя тестдрайФ) и се разбира за какво става дума.Ел. огледалото да не би да си минал курс, за да знаеш как се оправлява ляво или дясно?
3.За тея десет години, ако не си шофирал, няма и да шофираш.Пример мога да дам за майками - има книжка от 15 години и не е карала и НЕ иска да кара.Естествено ако иска да кара, а се чувства човек не подготвен да го направи, той сам ще иди на такива курсове, без да се въвеждат като закон, а за собствено успокоение и сигурност.
4.По тая точка няма какво да кажа, то това си е до манталитет, за навиците, коланите и дневните, примерно.Но един, два пъти като ти праснат акт по 100 лева, много бързо ще се научиш да си слагаш колана веднага след като се качиш в колата и да си пускаш фаровете, веднага след паленето и.За безопасните навици е по същия начин.Не ми казвай, че ти някой път не си "забравял" да пуснеш мигача, след като си в лява лента за ляв завой или обратното.
Сега ако мислиш, че доводите ти които си изтъкнал по-рано са правилни за да се приеме опреснителния курс пиши и дай малко повече аргументи на това което съм ти написъл АЗ.
П.П. ИЗвинявам се ако имам някакви правописни грешки - много бързах :oops:

assd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот assd » Пет 03 апр 2009 16:43

ама че тъпо, няма млад, няма стар шофьор - има тъп шофьор и разумен шофьор за мене
ама все тая, аз имам книжка от години :Mr Green Fun

Потребителски аватар
yms
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yms » Пет 03 апр 2009 16:47

One написа:факт е, че автомобилът е оръжие като убива
и като такова, контрола в/у ползването на това оръжие трябва да стане изключително строг
не може куцо, кьораво, сакато, лудо, ненормално и неграмотно да кара автомобил
крайно време е да почне да се мисли и действа в тази насока

Всичко може да бъде оръжие и да убива . Това , какво значи - да въведем контрол върху всичко ли ?
Статистиката показва , че 20 - 30 % от нарушенията са на " млади " шофьори . Какво правим с останалите 70 - 80 % извършени от шофьори със стаж ? Писал съм го преди - катастрофите стават от неспазване на правилата , а не от количество стаж , а те не се спазват защото няма контрол . Промените с , какво стимулират спазването на правилата ? Освен това има и финансов проблем - имаш семеен Пасат 92 година 1.8 - 2.0 л . ,какво ще правиш ? Ще купуваш друга кола за 1 година за детето си ли ? Що за идиотизъм е това ? Какъв е този " нов " , " млад " шофьор на 25 . На тази възраст имат семейства . Това автоматично го изключва от определени професии . Защо вместо това не се забрани изцяло употребата на алкохол при шофиране ?

Потребителски аватар
bomber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bomber » Пет 03 апр 2009 17:21

Пълни глупаци са в тоя парламент от тъп по тъп...Не съм вярвал,че това за двигателите ще го приемат :No

Потребителски аватар
Night_elf
Рошаво мазало
Автомобил: Vw Golf V
Двигател: 1.9 TDI BKC

Мнениеот Night_elf » Пет 03 апр 2009 17:48

Наистина е доста малоумно тва с кубатурата ....
Дето вика колегата аз ще си взема нещо с двигател под 1.9 ама ще фърчи от коне .. Ама наистина няма такава простотия ...
И между другото да вметна, аз понеже съм с книжка от 5 -6 месеца ..и последния път като ме спираха ,точно за тоя закон говорих с господа полицаите и ми казаха ,че мене не ме интересува тва ,защото ще важи за всички взели книжки след като е взето това решение .
И се надявам да е така .. щото ... иначе лошо :shock

Потребителски аватар
Luper
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Luper » Пет 03 апр 2009 17:58

колега blinder, отвори си очите де ;) за ЗДП-то говорим, да - за хендсфрита, за светлини, за нови знаци, от къде да знам какви още други неща може да се въведат. А и айде да не са промените, има някои по-нечестотни знаци, дето с времето може да се случи да ги забравиш, особено ако караш само в града примерно. Толкова с теоретичната част, тва може да се остави и на добрата воля на човек, обаче тия закони не се правят за мен или теб, а за масата, така че според мен, без да подценявам нечие интелектуално ниво, е по-добре да има някакъв задължителен елемент!

Останалото е свързано с практическата част. Тука повечето сравнения са неуместни, щото като не можеш да боравиш с печката, ще си трошиш само твойта глава, а в колата застрашаваш и другите. Всеки като кара по-дълго и си изгражда навици и както колегата по-горе каза, като няма никакви ПТП и си каже ‘а ми аз съм си ок за кво са ми тия опреснителни’, ама дали наистина е така? То веднъж се случва, па тогава всеки ден да ходиш на курс кел файда. И за кво трябва да го чакаш да направи нарушение и да го санкционираш, не е ли по-добре въобще да не се налага? Ясно е, че може да си вземе изпита и да прави каквото си иска, ама не всички са такива..
Винаги давам мигач, освен коли и хора се движат по тия пътища и те също се ръководят от тия сигнали

Никой не искам да убеждава в каквото и да било, така мисля аз сега, след 10 години може да е друго ;)

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пет 03 апр 2009 18:02

принципа по принцип при законите :lol: е да важат занапред
обратното действие е изключение
така че всички правила влизат в сила след влизане в сила :lol: на закона

Потребителски аватар
Night_elf
Рошаво мазало

Мнениеот Night_elf » Пет 03 апр 2009 18:03

Pichaga написа:принципа по принцип при законите :lol: е да важат занапред
обратното действие е изключение
така че всички правила влизат в сила след влизане в сила :lol: на закона

Абе аз за всеки случей да питам и да си вържа гащите ,че иначе ще си отрежа кратуната ! :lol:

Потребителски аватар
snupeca
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: ALH
Контакти:

Мнениеот snupeca » Пет 03 апр 2009 18:24

Закона ще важи само за новите шофьори, взели книжки след влизането на закона в сила :wink:

Потребителски аватар
Night_elf
Рошаво мазало

Мнениеот Night_elf » Пет 03 апр 2009 18:27

snupeca написа:Закона ще важи само за новите шофьори, взели книжки след влизането на закона в сила :wink:

Което..Благодаря ме прави много щастлива .... :beer mhihi
Ама и тия +50 лв ... със скороста никак не ми харесват ... ама няма начин .. Трябва да има някакъв контрол !
ПП Днес цял ден гледам записи от камерите по София . Положението наисина е трагично

Потребителски аватар
npachovski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот npachovski » Пет 03 апр 2009 18:28

snupeca написа:Закона ще важи само за новите шофьори, взели книжки след влизането на закона в сила :wink:

Сигорен ли си в това колега.Найстина е важно за мен защото съм лапетиа, а карам 2е и се притистискам.Баси държавата и едната ми колица дето имам ще ми вземе докара ме до дъното и малкото ми останало нещо и него искат

Потребителски аватар
snupeca
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: ALH
Контакти:

Мнениеот snupeca » Пет 03 апр 2009 18:31

Ами така казват по Нова, сега чакам подробности :mrgreen:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”