...

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
FaTDoG
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: въпрос относно почивка (в работно време)

Мнениеот FaTDoG » Пон 06 апр 2009 15:23

Бачкаш 8 часа, почиваш 1 час, общо 9 часа покрай работата. Ако работиш с ПЦ на всеки 1 час, може 5 минути нищо да не правиш. Ама тва са някви регламентирани от правителството, но не и от работодателите закони, демек 5 минути блееш на работно место, ама не можеш да ги вземеш наведнъж.

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Пон 06 апр 2009 15:28

stanko_g написа:
w1ck3d написа:Бе принципно съм си добре,не се и оплаквам,но ако има вариянт зашо да не се възползвам :wink:

тогава стой си на задните части,колко хора увиснаха и останаха на улицата,а ти питаш за почивка

Е та като едни били увиснали дай другите да се гърчим като волове? Аз да не съм негър на памукова плантация бе?!?
Здрав съм, прав съм и умствен багаж имам достатъчно за да не остана без работа и да продължа да си гледам семейството!
Никога не бих клекнал на някой задник реститут с парички дето видиш ли ми се пише некъв шеф!

Знам две и двеста. Зидам и мажа, работя и на компютър, и езици говоря и една торба щуротии още. Докато съм здрав гладен няма да остана ;)

Потребителски аватар
lucky7o
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lucky7o » Пон 06 апр 2009 15:28

...

Последна промяна от lucky7o на Пон 08 юни 2009 9:01, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stanko_g
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanko_g » Пон 06 апр 2009 15:38

Не съм искал да го разберете като седите и да си траете,да се спотайвате и само да отвръщате с "да" на шефа,много е ясно че когато не се разберете ще станеш и ще си тръгнеш,исках да кажа,че в момента много от работните места се ограничиха и не е толкова лесно да си намериш работа макар и да можеш доста неща :)

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Пон 06 апр 2009 15:43

Нямаш право на почивка! 8 часа се копа и точка! Ако ти се почива час ще висиш в бачкането час отгоре.
За справка - Кодекса на труда + конкретния договор за трудови взаимоотношения с работодателя.
Това е по закона. Ако шефа ти е разбран ще е хубаво. Ако не е... ще спираш цигарите и ще ядеш домашно приготвени сандвичи над клавиатурата.

Потребителски аватар
The Red Guy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The Red Guy » Пон 06 апр 2009 15:48

w1ck3d написа:КОЛКО се почива за 8 часов работен ден

Кодекс на труда нямаш ли под ръка?
http://www.az.government.bg/Legislation/KT.html

Това е от наредбата, която ти постнах:

Чл. 8. Работодателят организира трудовата дейност на лицата, работещи с видеодисплеи, по начин, осигуряващ периодични прекъсвания на работата с видеодисплеи, които се ползват за:

1. регламентирани почивки, като техният брой, продължителност и ред на ползване се определят в съответствие с изискванията на Наредба № 15 от 1999 г. за условията, реда и изискванията за разработване и въвеждане на физиологични режими на труд и почивка по време на работа (ДВ, бр. 54 от 1999 г.);

А според наредба № 15 от 1999 г. (тя регламентира почивките ти)

8. При нормална продължителност на работния ден (8 часа) се дават поне 2 почивки:

първата - 2 - 2,5 часа след започване на работата, за да не се нарушава периодът на вработването, а втората - 1,5 - 2 часа след почивката за хранене.

9. Минималното време за всяка отделна почивка не трябва да бъде по-малко от 5 - 10 минути, а максималното - от 30 минути.

10. Регламентираните почивки по време на работа биват:

а) активни - включват двигателна дейност, спортни и физически упражнения;

б) полупасивни - включват разходки, спортни игри, леки физически упражнения;

в) пасивни - провеждат се в седяща или друга свободна поза и включват четене, музика, психично разтоварване.

Специфични изисквания за разработване на физиологични режими на труд и почивка по време на работа

Цялата наредба можеш да си я извадиш от нета! НЕ ГЛЕДАААААААААШ! mhihi

Заключение - МОГАТ ДА ТИ ДАДАТ 40 МИН! Не можеш да рИвеш! :D

Потребителски аватар
lucky7o
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lucky7o » Пон 06 апр 2009 16:37

...

Потребителски аватар
BastunSelski
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BastunSelski » Пон 06 апр 2009 16:54

Виж какво ти пише в договора другото не е важно.И да пише в закона,какво ще направиш ще викнеш инспекцията на труда? Нали навънка има гладни селяндури дето са готови за 1/4 от заплатата да работят същото.Аз имам право на такива почивки и ако искаш ще проверя как точно са го формулирали в договора.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 06 апр 2009 19:33

w1ck3d написа:Оставаме на вариянт 40 минути :) Но за сметка на това,смяна на монитора,клавиатура и 2 крушки над главата ми :)
А мисля,че и едни очила ще ми трябват :P

A подписа ли си вече молбата за доброволно напускане ?? Подпиши я, че навън чакат както спомен аколегата преди мен гладните , съгласни дори на 1/2 от твоята заплата.

Потребителски аватар
lucky7o
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lucky7o » Пон 06 апр 2009 20:58

...

Потребителски аватар
mladvampirTDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladvampirTDI » Пон 06 апр 2009 21:15

kris11 написа:навън чакат както спомен аколегата преди мен гладните , съгласни дори на 1/2 от твоята заплата.

Хахахах, винаги се забавлявам за такова мислене - ми да дойдат бре, да видим колко и как ще я вършат. Ако са толко можещи, нямаше да са отвън.

А за колегата - да имаш право на някаква почивка, но по следната схема - 50 мин. работа, 10 мин. почивка, 50 мин. работа, 10 почивка и така. Колкото до обедната почивка, тя се договаря допълнително и не е част от 8-те часа работа. Значи, ТРЯБВА да работиш 8 часа, включително тези малки почивки + обедната почивка. Това ти е работното време. Например - от 9.00 o'clock + 8 часа + 1 час почивка = 18.00o'clock край на работния ден (сори за английския, ама на БГ не се сетих как да различа час в множествено число от часа!!!).

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 06 апр 2009 22:09

колегата, задаващ въпроса и другите колеги
ако темата излезе от релсите, а тя излезе ще я заключа
не намесвайте кризата, бананите, селяните, гражданите
апропо мисля че имаш отговор на въпроса
ако някое ТРЗ знае нещо да казва

Потребителски аватар
lucky7o
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lucky7o » Пон 06 апр 2009 22:23

...

Последна промяна от lucky7o на Пон 08 юни 2009 9:02, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Вто 07 апр 2009 9:27

Мисля си, че има нещо криворазбрано. Тези почивки 45 мин бачкаш и 15 почиваш касаят работните 8 часа на ден. По друг начин казано нямат нищо общо с обедната почивка. Те се дават при работа с компютри и видеодисплеи. Обедната почивка е нормирана при подписването на трудовия ти договор. Изискай си копие от ТРЗ отдела ви - длъжни са да ти направят. Стандартното работно време е 8ч. Тоест от тези 8 часа ако работиш на комп или видеодисплей на всеки 45 мин си длъжен да ти почиват очите 15 мин. Тези почивки не могат да ти ги събират и да ги ползваш като обедна почивка, а са направени да не си загубиш зрението си млад и зелен. Това го пише и в КТ и инспекцията по труда следи за спазването на тези нормирани със закон почивки.

Потребителски аватар
WDW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WDW » Пет 10 апр 2009 10:59

embi4a написа:Мисля си, че има нещо криворазбрано. Тези почивки 45 мин бачкаш и 15 почиваш касаят работните 8 часа на ден. По друг начин казано нямат нищо общо с обедната почивка. Те се дават при работа с компютри и видеодисплеи. Обедната почивка е нормирана при подписването на трудовия ти договор. Изискай си копие от ТРЗ отдела ви - длъжни са да ти направят. Стандартното работно време е 8ч. Тоест от тези 8 часа ако работиш на комп или видеодисплей на всеки 45 мин си длъжен да ти почиват очите 15 мин. Тези почивки не могат да ти ги събират и да ги ползваш като обедна почивка, а са направени да не си загубиш зрението си млад и зелен. Това го пише и в КТ и инспекцията по труда следи за спазването на тези нормирани със закон почивки.

Това за видео дисплеите е така! И при нас мина наредба, че на всеки 1 час (или 50 мин) работа си длъжен да напуснеш стаята!!! Не само да си починеш, а да напуснеш стаята.
Но работния ден си е 8 часа! Ако искаш голяма обедна почивка ще стойш повече!
Аз също исках да не ползвам обедна почивка и да си ходя по рано, но не може.
Работодателя има интерес ти да си отпочинал за да даваш максимума в работата си. (същото е в сила и ако искаш да работиш на второ място)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”