На бензиностанция имат ли право да ме проверяват за заверка?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

На бензиностанция имат ли право да ме проверяват за заверка?

Мнениеот Aneto » Пон 06 апр 2009 22:30

Колеги, търсих, но никъде не намерих, извинявайте ако съм пропуснала. Но днес спирам на Лукойл да заредя газ и момчето ми казва " Отворете багажника да ви видя стикера на газовата". За пръв път ми се случва. Имам, газовата ми е заверена, но въпросът ми е имат ли право да ме проверяват на бензиностанция? И въобще кой орган следи дали всяка година си подновявам заверката. Кой има право да ми прави такава проверка ?
В днешния случай просто се качих на колата и на километър надолу заредих в ОМВ без проблем. Но искам да знам за по-нататък - кой има право да ме проверява? Това работа на момчетата, които зареждат ли е?

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Re: На бензиностанция имат ли право да ме проверяват за заверка?

Мнениеот The_Machine » Пон 06 апр 2009 22:34

Ами... тяхна работа е, както и на КАТ - има си на всяка бензиностанция големи надписи, на които пише, че автомобили без минат ГТП на АГУ им е забранено да се зареждат.

Потребителски аватар
Бързият
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Бързият » Пон 06 апр 2009 22:36

Не знам дали имат право , ама могат да откажат да ти заредят .
Друг е въпроса че не знаят какво точно да гледат в паспорта на газовата , като една кукла оня ден на Лукойл , ама явно така са им наредили :lol:

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Пон 06 апр 2009 22:39

Логично е да желаят да те проверят. В крайна сметка заради една неизправна газова на бензиностанцията може да стане малък ад. Хората работят с горива - не с лимонада ;)

Потребителски аватар
snupeca
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: ALH
Контакти:

Мнениеот snupeca » Пон 06 апр 2009 22:41

И мен няколко пъти ме запитаха бензиджиите, не ми пречи, нека си проверяват, щом ти е ОК газовата какво ти пука :wink: Явно са започнали вече с проверките, което е хубаво, защото сигурно 1 на всеки 3 или 5 коли е с газова минала преглед :roll:

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Пон 06 апр 2009 22:45

groznika написа:Логично е да желаят да те проверят. В крайна сметка заради една неизправна газова на бензиностанцията може да стане малък ад. Хората работят с горива - не с лимонада ;)

Може би въпросът ми не е съвсем правилно формулиран. Но мен ме интересува по кой закон или наредба е описано точно кой има право да ми иска документите на газовата. Четох наредбата, публикувана в този форум в раздела за газовите уредби, но отговор не намерих. Интересува ме не как е логично да бъде, а как е по закон - кой има и кой няма право да ми прави проверка.
Че както е тръгнало скоро за да си купя билетче за трамвая ще трябва да си давам автобиографията :lol:

Последна промяна от Aneto на Пон 06 апр 2009 22:47, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Пон 06 апр 2009 22:47

Aneto написа:Интересува ме не как е логично да бъде, а как е по закон - кой има и кой няма право да ми прави проверка.
Лично аз не съм срещал в наредбите нещо подобно и въпросът ти има смисъл.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 06 апр 2009 22:55

По време на акцията от инспекторите на РО "Инспекция за държавен технически надзор" – Благоевград бяха съставени 126 бр. актове за установяване на административни нарушения, размера на глобите, по които е от 100 до 2000 лева.

Установиха се голям брой нарушения на изискванията за устройство и безопасна експлоатация и технически надзор на автомобилни газови уредби. Едни от основните нарушения бяха, че водачите на автомобили с АГУ управляват същите: без стикер за преминал годишен технически преглед на автомобилната газова уредба върху резервоара за газ на автомобила, с изтекъл срок на валидност на описаният стикер и без стикер с познавателен знак на задното стъкло на автомобила.

Съставени бяха и актове на оператори на автомобилни газоснабдителни станции, зареждащи резервоарите на автомобили с АГУ, които нямат стикер за преминал годишен технически преглед на АГУ.

Призоваваме собствениците и ползвателите на автомобили, ползващи пропан-бутан или природен газ, като гориво:първоначално и ежегодно да извършват преглед на АГУ при лицензираните от председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор лица и да спазват изискванията за безопасната експлоатация на АГУ.

По време на акцията бяха открити некачествено монтирани и ремонтирани АГУ. За описаното ще бъде потърсена отговорност от фирмите, извършили съответно монтажа или ремонта на уредбите.

Засилен е контролът на автомобилните газостанции, като строго се санкционират ползвателите им и операторите, зареждащи резервоари на АГУ без стикер за преминал годишен технически преглед на газовата уредба.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 06 апр 2009 23:17

Явно имат право, а наистина от 2 седмици масово отказват да сипват на автомобили с не преминали на преглед АГУ.
Друго на което трябва да се обърне внимание е прегледа да се извърши от лицензирана фирма. Предишната фирма при която бях минал преглед на моята АГУ се оказа че тази година не е лицензирана, но си правят още заверки. В лицензирана фирма ми направиха нов паспорт и преглед.

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Пон 06 апр 2009 23:31

Aneto написа:а как е по закон - кой има и кой няма право да ми прави проверка.

нали има стикер на бутилката, ако не искаш да отваряш багажника покажи паспорта.
то е същото като с гражданската и прегледа.
добре, че досега на някой малоумник не му е хрумнало да се лепи и този стикер на челното стъкло.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Вто 07 апр 2009 0:21

Ане , според мен ,темата ти е безумна , ти возиш дете/деца , а се съпротивляваш да ти видят стикера ... ок ти си изрядна , ама ако тоя пред теб не е и почнат да му сипват газ без да го проверят , а той е снаждал мъркучите се едно ще полива домати , ко праим .. ?

ПП: евала на момчетата

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Вто 07 апр 2009 5:20

Aneto написа:
groznika написа:Логично е да желаят да те проверят. В крайна сметка заради една неизправна газова на бензиностанцията може да стане малък ад. Хората работят с горива - не с лимонада ;)

Може би въпросът ми не е съвсем правилно формулиран. Но мен ме интересува по кой закон или наредба е описано точно кой има право да ми иска документите на газовата. Четох наредбата, публикувана в този форум в раздела за газовите уредби, но отговор не намерих. Интересува ме не как е логично да бъде, а как е по закон - кой има и кой няма право да ми прави проверка.
Че както е тръгнало скоро за да си купя билетче за трамвая ще трябва да си давам автобиографията :lol:

По същия закон по който не допускат пияни и дрогирани и/или неадекватни на концерти/мачове и тн. :)
По същия закон по който в двора на пирогов няма да ти продадат алкохол в кафенето, ако на пижамата ти пише "Токсикология".
По същия закон по който ти упражняват фейс контрол по дискотеките и клубовете.
Такъв закон разбира се няма. Нещата опират до вътрешни правила на съответния обект :)
Конкретно за отказ да те заредят, ако си с незаверена газова... по-скоро ми се струва, че не е закон, а изискване от пожарната :)

ПП
Винаги можеш да зададеш този въпрос на управителя на конкретната бензиностанция. ;)

Потребителски аватар
Viktor_99
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Viktor_99 » Вто 07 апр 2009 6:37

Мисля, че нямат право, но пък имат право да не ти заредят колата ако сметнат газовата ти уредба за нередовна :). Вчера ми зададоха въпрос на ОМВ дали имам преглед, защото полицията правела проверки. След като полицията изисква от бензиностанцията да зарежда само редовни бутилки значи .....

Потребителски аватар
ilkomuhata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ilkomuhata » Вто 07 апр 2009 7:04

Бързият написа:Не знам дали имат право , ама могат да откажат да ти заредят .
:lol:

това го има от 2-3години.Поне аз знам от тогава

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Вто 07 апр 2009 7:51

hooligans написа:Ане , според мен ,темата ти е безумна , ти возиш дете/деца , а се съпротивляваш да ти видят стикера ... ок ти си изрядна , ама ако тоя пред теб не е и почнат да му сипват газ без да го проверят , а той е снаждал мъркучите се едно ще полива домати , ко праим .. ?

ПП: евала на момчетата

Това с прегледа на газовата е пълна проформа - аз като отидох, просто ми казаха - дай 15лв, сложиха печат в книжката и стикер на бутилката. Никой, абсолютно не си даде труда да види как е газовата. Така че дали имаш или нямаш стикер е пълна глупост. Това са просто излишни 15лв на година. Да, би имало смисъл, ако се прави поне елементарен преглед на газовата. Иначе за какво е цялата дандания? Да, аз съм изрядна, колата ми върви, но къде е гаранцията че на тоя до мен дето му сипват газ и дето маркучите му са кой как дойде, НО!!! има стикер - тогава кво праим...?

Стикера не е гаранция за изрядна газова. И няма да бъде, поне до тогава, докато не започнат да проверяват сервизите, които слагат тези стикери. Защото тях ги интересуват само въпросните 15 кинта, а не дали няма да се вдигна утре във въздуха заедно с цяла бензиностанция.

Последна промяна от Aneto на Вто 07 апр 2009 7:55, променено общо 1 път.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”