CD/DVD-rom на VAIO не работи както трябва...

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

CD/DVD-rom на VAIO не работи както трябва...

Мнениеот group® » Сря 08 апр 2009 21:17

Е съжалявам, че ви занимавам, но се изчерпах. Четох, четох форуми и гУгЛето ...нъц :(

Та на проблема:
Sony Vaiо N320E и е даунгрейднато на XP.
Всичко си работеше до скоро, но сега CD-рома прави мизерии - не записва и не чете само CD!
DVD си чете (предполагам и записва - не съм пробвал). :shock

Какво съм пробвал/правил:
Изначале показваше някаква грешка на драйварите (code 39 или нещо от сорта). Тогава не четеше нищо.
Почетох и видях решението да се изтрие upper и lower level на реджистрита ... Речено сторено и прочете DVD, но CD - нъц :?
Пробвах да махна драйварите (uninstal) и после си ги намери, но пак CD - нъц :banghead:
Те са - BI5971U NMH552S SCSI CdRom Device и MATSHITA DVD_RAM UJ-850S

Дайте идея какво да пробвам, че полудявам с неработещи неща :oops: :banghead:

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: CD/DVD-rom на VAIO не работи както трябва...

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 08 апр 2009 21:25

Интересно е това. Аз на компютъра имах DVD RW - TEAC и в един момент спря да чете и записва СД, с ДВД дисковете никакъв проблем и за четене и за запис. Казаха ми обаче че няма да може да се ремонтира, защото било бахтисано нещо по лазерите вътре в него. Сега стои под кревата и рано или късно ще го изхвърля, но пък при тебе все пак след работата по драйверите е почнало да чете ДВД, та проблема може и да не е хардуерен.

Потребителски аватар
theraven
Автомобил: Golf Mk4 Sport Edition
Двигател: SDI
Контакти:

Мнениеот theraven » Чет 09 апр 2009 0:58

Колега, на твое място бих си дръпнал една live версия на linux, например knoppix, да го пусна и да видя дали под тази ОС ще прочете СD. Ако прочете - значи Уиндоуса ти прави мизерии. Ако пък не го прочете - проблема е хардуерен. Сменяш оптичното устройство на лаптопа и работата спи. Лека вечер.

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Чет 09 апр 2009 8:12

Вземи един обикновен буут диск и пробвай с него.. ако го чете както каза дъ гаргата значи търси проблема в уин-а
тея записвачки не са ли с 2 лазера ?

Потребителски аватар
theraven
Автомобил: Golf Mk4 Sport Edition
Двигател: SDI
Контакти:

Мнениеот theraven » Чет 09 апр 2009 8:19

Сега като преспах се сетих, че още нещо може да се погледне. Като сложиш някое CD, виж дали го захапва, т.е. дали изгасва светодиода на устройството и дали завърта диска. Или пък само мига и се мъчи да го прочете. Във втория случай проблема е по-скоро в железарията.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Чет 09 апр 2009 8:35

Визоре пробвах с 'бутващ' и нестава.

theraven написа:Сега като преспах се сетих, че още нещо може да се погледне. Като сложиш някое CD, виж дали го захапва, т.е. дали изгасва светодиода на устройството и дали завърта диска. Или пък само мига и се мъчи да го прочете. Във втория случай проблема е по-скоро в железарията.

И аз съм един ... Забравих да кажа, че CD-то се върти и даже ми отваря AutoRun, но излиза, че няма нищо (пробвах с всевъзможни дискове и съдържание). Знае, че има диск, но неще да види съдържанието :roll:

И другото идиотско е, че когато записвам диск - започва процеса и стига до някакви 10-20% и показва грешка:
Could not perform EndTrack
Could not perform Fixation
Power calibration error
После на диска има някакъв зачатък на файл :roll:

Потребителски аватар
viperman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот viperman » Чет 09 апр 2009 8:59

Здравейте колеги, преди 2 дена си купих Поло и се приобщих към форумчето :drunk , надявам се да си помогнем един на друг - кой с каквото може :wink:
По въпроса с CD-то, написал си че правилния ти драйвер за CD е SCSI ?! със сигурност не :D , влизаш в "device manager" изтрий CD-DVD ROM устройствата, и дай да сканира за нов хардуер, като намери device нека сам Windows-a да си сложи драйверите,ако няма такъв драйвер в библиотеката е кофти, влизаш в Интернет пишеш си модела на компютъра и сваляш драйвер, но ти препоръчвам от официалните сайтове на производителя, въпреки че винаги разрешенията на проблемите се намират по форумите с вече изпатили хора.
Ако след като направиш тази процедура с добавянето наново на CD/DVD-то пак не иска да чете, рестартирай, влезни в BIOS при зареждането и потърси някаде трябва да имаш бутон "Default" "Reset" или нещо подобно да върне настройките по подразбиране както излизат от производителя, тука вече след като го направиш това и не иска да зарежда Windows не се стряскай, понеже инсталацията на XP не зарежда SATA драйвери при започването, не открива HDD(на SATA), за това "големите" компютърни специалисти в магазините за продажба на такъв вид техника, сменят в настройките на BIOS-а вместо ACHI(което е SATA), слагат на харддиска IDE, и така почват проблемите, компютъра не може да се рестартира сам, забива, всякакви аномалии. Излишно е да казвам, че на IDE скоростта е по-бавна нали 8) .
Ако не иска да ти зареди Windows след като върнеш настройките на BIOS по default влени пак там и намери къде е разпознаването на HDD сложи го на IDE и така ще тръгне.
Другото, което можеш да пробваш мисля, че на по-новите модели лаптопи CD-тата са на USB, сложи си USB 2.0 ,ако вече не си го направил... ако не се оправи след всичките тия процедури, вземи малко спирт и почисти "окото"....
Според мен още при драйвера Windowsa ще си качи подходящия и ще тръгне. :wink:

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Чет 09 апр 2009 9:55

viperman написа:...

Добре дошъл ;)

Благодаря на всички за отговорите :bowdown
Проблемът е решен - почистих лещата и всичко тръгна :oops: :banghead: :Mr Green Fun

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”