Тест на амортисьори - Голф 4 и сие

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Тест на амортисьори - Голф 4 и сие

Мнениеот morfei1 » Вто 14 апр 2009 23:56

Вчера закарах колата си на "тресачка" в "D & V" сервиза в Люлин и резултата беше

Предна ос - 70 ~ 75% преден ляв 440 нютон метра, преден десен 390 нютон метра.
Задна ос - 25 ~ 30% заден ляв 440 нътон метра, заден десен 390 нютон метра.

Казаха ми че предните били добре за сега, но задните били за смяна.

Въпроса ми е до колко може да се разчита на тези машинки, в смисъл, че от кола до кола си има разлика, а също и от окачване до окачване си има разлика, моето уж е от нормалните за Голф 4. Аз нямам някаква база за сравнение, как трябва да се държи нов амортесьор при тест, за да го съпоставя с моите данни, а така на едната дума да се доверявам на човек когото въобще не познавам, след 3 минутен тест..... :roll: В крайна сметка дали чисто нов заден амортисьор, ще отчете на машината 90 ~ 100%?

У наше село, ги сменяме когато се омасли, само незнам ако са газави, как ще ги позная, можеби ще чакам да ми замирише.... :Mr Green Fun

Ще се радвам на вашите коментари по въпроса :)

Потребителски аватар
gomez
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Тест на амортисьори - Голф 4 и сие

Мнениеот gomez » Сря 15 апр 2009 8:12

Преди 2 години карах на баща ми пежото - 406 на тресачката в овча купел 1. И четирите амортисьора бяха добре. Не си спомням процентите но важното е графиката(образно казано) да е в зеления сектор. Мисля че настройваха тресачката според колата, така че мисля да е вярна ! Приятел с ауди също си проверява там амортисьорите и бяха ОК !
Сам си прецени дали да вярваш. Аз им вярвам.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Сря 15 апр 2009 10:14

Аз съм ходил на тоя тест с волво В40, Сивик и толедо, всички бяха ок... като цяло е точен теста обаче има една врътка че трябва да ти вкарат колко тежи колата като данни в компа който прави графиката... ха сега кажи ми колко ти тежи голфа и дали изобщо са го взели предвид... аз знам че е между 1100 и 1400кг :lol:

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Сря 15 апр 2009 12:02

Въобще не ме питаха колко тежи Голфа....., освен да са знаели :roll:

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Сря 15 апр 2009 12:34

morfei1 написа:Въобще не ме питаха колко тежи Голфа....., освен да са знаели :roll:

Еми при различни килограми рекцията на амортесьорите нормално да е различна... Обикновенно го оставят на 1000 или 1100кг, г4 ТДИ е поне 150кг отгоре такаче ми се струва нормално да излезне от скалата ;) Мен ми пуснаха сивика дето е 900кг на над 1000 и беше много добър резултата :lol:

ПП: Докато не почнат да издават звуци или да се усещат на управлението амортесьорите аз не бих ги сменил :))

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Сря 15 апр 2009 13:03

Абе има някаква шашма в цялата работа, аз затова и питах тук, защото неможе да тестваш Лупо, Голф и Пасат с еднакви настройки на машината. На всичкото отгоре и от колата не ме накараха да сляза, то по тази логика да бях отишъл с още четири човека и пълен багажник, да видим как ще се държът при натоварване :shock . Ма нали си вземаха 10-то лева, и започнаха да ми разправят към кой техен колега да се обърна за цена на нови амортисьори. Тя рибата в морето още, те тигана с олиото на печката слагат :063:

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Сря 15 апр 2009 18:07

morfei1 написа:Абе има някаква шашма в цялата работа, аз затова и питах тук, защото неможе да тестваш Лупо, Голф и Пасат с еднакви настройки на машината. На всичкото отгоре и от колата не ме накараха да сляза, то по тази логика да бях отишъл с още четири човека и пълен багажник, да видим как ще се държът при натоварване :shock . Ма нали си вземаха 10-то лева, и започнаха да ми разправят към кой техен колега да се обърна за цена на нови амортисьори. Тя рибата в морето още, те тигана с олиото на печката слагат :063:

Всички ли сте толкова сигурни, че тегло не е въведено и най-важното че не се измерва автоматично преди теста, че от един слух почнахте да плюете по хората? И мен не ми се иска да вярвам като ми кажат, че трябва да се сменя нещо за XXX лева и ми е най-лесно да ги обвиня че са шарлатани, ама дали това е правилния подход?

ако търсиш подкрепа да НЕ си смениш амортисьорите - кажи - ще измислим още няколко причини - я тегло, я стара машина, я че не са ти въвели правилно разпределението на телгото по осите или че майстора сме го виждали да пийва повечко ракийка....

ама ако искаш сигурна инфо дали са за смяна - ако имаш съмнения - направи теста и другаде...

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Чет 16 апр 2009 9:51

Haralampi написа:
morfei1 написа:Абе има някаква шашма в цялата работа, аз затова и питах тук, защото неможе да тестваш Лупо, Голф и Пасат с еднакви настройки на машината. На всичкото отгоре и от колата не ме накараха да сляза, то по тази логика да бях отишъл с още четири човека и пълен багажник, да видим как ще се държът при натоварване :shock . Ма нали си вземаха 10-то лева, и започнаха да ми разправят към кой техен колега да се обърна за цена на нови амортисьори. Тя рибата в морето още, те тигана с олиото на печката слагат :063:

Всички ли сте толкова сигурни, че тегло не е въведено и най-важното че не се измерва автоматично преди теста, че от един слух почнахте да плюете по хората? И мен не ми се иска да вярвам като ми кажат, че трябва да се сменя нещо за XXX лева и ми е най-лесно да ги обвиня че са шарлатани, ама дали това е правилния подход?

ако търсиш подкрепа да НЕ си смениш амортисьорите - кажи - ще измислим още няколко причини - я тегло, я стара машина, я че не са ти въвели правилно разпределението на телгото по осите или че майстора сме го виждали да пийва повечко ракийка....

ама ако искаш сигурна инфо дали са за смяна - ако имаш съмнения - направи теста и другаде...

Пич кви слухове кви 5 лева? Машината не мери теглото, въвежда се ръчно такова и съм виждал че теглото по дефолт зададено е 1100 или последното въведено!? Ходил съм много пъти там и тва не е слух, с очите съм си го видял! :screwy

Потребителски аватар
krauser
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот krauser » Чет 16 апр 2009 17:35

моите предните са нови дай 10лв.качваме колата да я друсаме и правиш сравнение на графиката.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Чет 16 апр 2009 18:34

krauser написа:моите предните са нови дай 10лв.качваме колата да я друсаме и правиш сравнение на графиката.
...... :Mr Green Fun

Въобще не си търся причина да не си сменя амортисьорите, просто искам да знам до колко може да се разчита на тези машини и какви са симптомите, на изпуснал газав амортисьор, понеже доколкото разбрах, Г4 били заводско с газови.

Когато се опитам да разклатя колата, стоят доста стегнати - твърди. Карам бързо и не чувствам нестабилност в завои или сейкане, но от друга страна тази машина ме вкара в размисъл :roll:

Потребителски аватар
dokros
Автомобил: SEAT TOLEDO 2000
Двигател: 1.9 TDI ALH
Контакти:

Мнениеот dokros » Чет 16 апр 2009 18:54

morfei1 написа:.... понеже доколкото разбрах, Г4 били заводско с газови.

от къде точно разбра ,че заводските са газови,че и на всички Г-4

амортисьорите зависят от пружините и от общото окачване ,което пък зависи от модификацията на голфа- бензин или дизел ,колко к.с. , GTI или не и т.н.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Пет 17 апр 2009 19:16

От магазина ми казаха, че колицата ми е качена на газови, момчето искаше и рамата.

Потребителски аватар
tisho_tch
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_tch » Пет 17 апр 2009 19:24

една идеица: преди тези тестове минете до някой пункт за вторични суровини, там вероятно имат кантар да претеглят точно автомобила ви :wink:

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danny boy » Съб 18 апр 2009 16:18

Моите прдни и задни амортисьори са нови,..е на 1година.
След минаване на тресачка,момчетата казаха че са перфекни,даже ми казаха че може би скоро са сменянии 4те,да така е казах им аз.
Следователно тресачките са верни. :beer

Потребителски аватар
swissmad
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот swissmad » Съб 18 апр 2009 17:55

На мен като и проверяваха амортисьорите ,зададоха в компа на стенда модела на автомобила и годината на производство :mrgreen:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”