Здр Колеги,
// Golf 3 1.4 ABD
Забелязвам напоследък, че след по-дълъг път (примерно Пловдив-София) след като вляза в града и спра на 2-3 светофара колата започва да вдига 100тина градуса преди да започне да охлажда. След като охлади един път след това пак вдига ~100 и т.н. Това е само след продължително извънградско. Ако си карам само градско в задръствания се държи нормално (перката се включва малко след 90°С и си охлажда нормално).
Не мога да разбера дали има проблем или просто така се държи колата...
Може ли нещо термостата да блокира...?
охлаждане след дълъг път
- alex_zazy
- Автомобил:
- Двигател:
Re: охлаждане след дълъг път
На около 100тина ти се пуска 2рата степен на перката и 100 градуса не са голяма температура стига да си с антифриз и да не вдига повече. Получава ти се така защото като караш да дълъг път, особено като се затопли сега първата степен на перката кажи речи постоянно върти и като влезеш в града няма насрещен вятър и позагрява и пуска 2рата степен - нормално. Като караш в града не можеш да го загрееш толкова само в задръстванията явно и успява да ти поддържа 90. Нямаш грижи карай и си свиркай!
- Ixidor
- Автомобил: VW Bora 2.0 -- Honda CB500-R
- Двигател:
Е как по задръстванията да не мога да го загрея достатъчно бе Kолега

Температурата на дълъг път ми е приблизително 83°C (ако не се изкачвам) и не мисля че перката е включена постоянно на първа степен. Попринцип трябва да е повече температурата ли??
Температурата на дълъг път ми е приблизително 83°C (ако не се изкачвам) и не мисля че перката е включена постоянно на първа степен. Попринцип трябва да е повече температурата ли??
Не е задължително , но все пас не е зле да видиш дали не е за смяна водната помпа !
-
theultimate
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB
Колко ти грее колата, че перката на дълъг път да ти седи включена? Моя голф извънградско държи 85-90 градуса. Перката се включва единтвено по продължителен баир, по който има колона и карам бавно с 40-50 и то за кратко и пак изключва. Като начало си провери термостата - палиш колата на място и гледаш двата големи маркуча на радятора - горния ще стопли бързо, долния трябва да стопли чак на 85 градуса.
- zzzzzzz
- Автомобил: Golf Mk3
- Двигател: ADD
Брат ми има голф 3/1.8, аз имам голф 3/2.0, дъртия ми имаше Шаран (сега е на Алхамбра(се тая))и всичките съм ги забелязал, че една и съща температура си държат - около 90 и дори при горещо време при големи натоварвания едва вдигат до 100. Така че по-добре се консултирай в добър сервиз.
- Ixidor
- Двигател:
theultimate написа:Колко ти грее колата, че перката на дълъг път да ти седи включена?
Ixidor написа:Температурата на дълъг път ми е приблизително 83°C (ако не се изкачвам) и не мисля че перката е включена постоянно на първа степен.
Въпроса е че това го прави само когато след час и половина извънградско вляза в града и постоя малко по светофари. Тогава доста бързо загрява и стига 100 преди да започне да охлажда. Оправя се след като колата постои 2-3 часа загасена.
Ако сутринта запаля и отида на работа прекарвайки 40мин по задръствания всичко е ОК (~95°C MAX).
знам ли...може пък да си е нормално
-
theultimate
Може термостата или термодатчика да се бъгва, примерно да "залепва". Провери ги първо тях...
- zzzzzzz
- Автомобил: Golf Mk3
- Двигател: ADD
theultimate написа:Може термостата или термодатчика да се бъгва, примерно да "залепва". Провери ги първо тях...
Как "залепва" термодатчикът??
- GRUEL
- Автомобил: 1995 Golf III GT
- Двигател: AEK
Не е нормално да го прави това нещо. При изправна охладителна система колата трябва да си кове 90 и да не мърда от там, без значение извънградско, градско, селско, задръствания и т.н. Нещо не ти е в ред. Аз залагам за термодатчика, ама ходи някъде да те погледнат....
-
theultimate
zzzzzzz написа:theultimate написа:Може термостата или термодатчика да се бъгва, примерно да "залепва". Провери ги първо тях...
Как "залепва" термодатчикът??
Това са биметални пластини и от старост правят какви ли не простотии. Скоро четох 2 теми за колеги, които както си оставят колата изгасена, след 1-2 минути им се включва перката
Просто най-вероятно е някое от тези двете неща или температурния датчик. И трите могат да се проверят от средно грамотен човек, без да се ръси за майстори и диагностики.- Ixidor
- Двигател:
Както аз ги виждам нещата според тестовете датчика за перката работи изрядно.
Термостата ме съмнява.
И да питам за термодатчика:
Става дума за това което е на тройника с термостата нали?
И ако е прецакан би трябвало да не показва правилно температурата на таблото? Или подава информация към компа?
Как мога да го измеря?
Термостата ме съмнява.
И да питам за термодатчика:
Става дума за това което е на тройника с термостата нали?
И ако е прецакан би трябвало да не показва правилно температурата на таблото? Или подава информация към компа?
Как мога да го измеря?
- IvanMan
- джедай

- Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
- Двигател: CRLB
виж си радиатора, може да се запушил(между ламелите, може и тръбичките да са се запушили) и да не охлажда добре, така след продължително каране не може да охлади и включва втора степен на перката.
-
theultimate
Ако е прецакан датчика, който подава сигнал на стрелката само си мислиш че ти загрява колата
Той може да се измери като сложиш един термометър за течности в казанчето и гледаш какво показва, или най точно с мултицет, който мери температура.
-
emo-gar
- Автомобил:
- Двигател:
Това са биметални пластини и от старост правят какви ли не простотии. Скоро четох 2 теми за колеги, които както си оставят колата изгасена, след 1-2 минути им се включва перката
Просто най-вероятно е някое от тези двете неща или температурния датчик. И трите могат да се проверят от средно грамотен човек, без да се ръси за майстори и диагностики.[/quote]
-----------------------------------------------
И кво му е ненормалното на тоя "(Д)ефект"?
Просто най-вероятно е някое от тези двете неща или температурния датчик. И трите могат да се проверят от средно грамотен човек, без да се ръси за майстори и диагностики.[/quote]-----------------------------------------------
И кво му е ненормалното на тоя "(Д)ефект"?
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”