случая е следния.
преди 8 години баща ми блъсна една кола с един камион.помля е направо.
вътре хора нямаше,извика полицайте ,те дойдоха написаха му акт за 150 лв.(навремето беше голяма)
и вчера получава призовка ,че някакъв гаранционен фонд го съди за изплатените щети от тяхна страна.
въпроса ми е следния;
след като има наложена глоба на какво уснование пак го съдят.
дайте съвет какво да прави,че делото е на 24 април.

правен въпрос
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- ChimeyJimmey
- Автомобил: торанага
- Двигател: AXQ
Re: правен въпрос
Не съм вещ в правото, но ми се струва, че според българското законодателство не може да се търси наказателна отговорност на лице два пъти за едно и също нещо.
Освен това май си има и давности...
Но нека професионалистите се изкажат.
Освен това май си има и давности...
Но нека професионалистите се изкажат.

- ABSOLUT
- Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
- Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
- Контакти:
За съжаление ще си има разправий баща ти според мене. Да не би да е нямал гражданска в момента на катастрофата?
Глобата си е глоба, наложена от държавен контролен орган заради нарушението и предизвикването на катастрофа.
А тези пари са изплатени на човека с помлятата кола и сега който е платил на времето си ги търси от баща ти.
Искам да кажа че това са две различни неща, две различни суми.
Второто не е като наказание, ами се търси някой да покрие разходите, а обикновенно това е виновната страна.
Глобата си е глоба, наложена от държавен контролен орган заради нарушението и предизвикването на катастрофа.
А тези пари са изплатени на човека с помлятата кола и сега който е платил на времето си ги търси от баща ти.
Искам да кажа че това са две различни неща, две различни суми.
Второто не е като наказание, ами се търси някой да покрие разходите, а обикновенно това е виновната страна.
- Lawyer
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
На прима виста: глобата е наказание за нарушението на ЗДвП и Правилника за неговто приложение. Щетите са съвсем отделна история. И друго: трябва добре да се оглед нещата откъм дати на събития и плащания, тъй като за тези 8 години е напълно възможно да е изтекла погасителната давност на вземането за щетите. За затрахователните плащания вече има кратка давност, но въпросът е и в това кой закон е бил в действие към момента на настъпване на събитието, респективно към момента на плащането от страна на Гаранционния фонд към увреденото лице. Доста въпроси остават открити. Ако ти е необходимо продължаване на дискусията и задълбочаване, пиши ми ЛС. Имам известен опит с Гаранционния фонд, дори съм взимал пари от тях по щети на клиенти. Можеш, разбира се, да ползваш и мненията, съветите и услугите на другите колеги-юристи от форума. Успех!
Chimey, в това е въпросът - отговорността, за която е заведено делото, по всяка вероятност не е наказателна (или административно-наказателна), а гражданска.
Chimey, в това е въпросът - отговорността, за която е заведено делото, по всяка вероятност не е наказателна (или административно-наказателна), а гражданска.
2001 август е станала случката.
не отказвам всякаква помощ.

защо тогава плащаме граждански застраховки .
аз знам де,за да не ни пишат актове.нищо повече
не отказвам всякаква помощ.

ABSOLUT написа:Второто не е като наказание, ами се търси някой да покрие разходите, а обикновенно това е виновната страна.
защо тогава плащаме граждански застраховки .
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Layer написа:защо тогава плащаме граждански застраховки .
Сигурно не е имало гражданска отговорност...
Ако е имало - щетите се поемат от застрахователя на камиона по гражданска.
Ако обаче застрахователя е някоя фирма фантом фалирала или не е валидна застраховката - гаранционният фонд плаща и после си търси парите от когото може!
Именно поради тази причина не е все едно къде си правиш ГО!
- Muncho
- Автомобил:
- Двигател:
До колкото дилърът ми каза, тази година вече няма значение къде ти е ГО-то. В сми дори да се наложи фондът да покрива щетите, водачът няма да го барат.. каквото е зависело от него е направил... това че застрахователят се е омазал не зависи от него.
- sportul
- Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
- Двигател: RHR Delphi DCM
да определено това е прищявка на застраховател , значи като стане катастрофа застрахователя плаща на пострадалия но после те(застрахователи) си търсят парите от виновника чрез съд , въпроса е защо чак след 8 години?
- impresa
- Автомобил:
- Двигател:
1. Баща ти си е платил гражданската
2. Удря леката кола
3. От гаранционния фонд изплащат обезщетение на собственика на леката кола
4. Гаранционен фонд завежда регресен иск срещу баща ти, за да си потърси изплатените средства
5. А защо аджеба плащаш гражданска, след като после те търсят да покриваш щети?
6. Отговор: BG Reality

2. Удря леката кола
3. От гаранционния фонд изплащат обезщетение на собственика на леката кола
4. Гаранционен фонд завежда регресен иск срещу баща ти, за да си потърси изплатените средства
5. А защо аджеба плащаш гражданска, след като после те търсят да покриваш щети?
6. Отговор: BG Reality

- sportul
- Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
- Двигател: RHR Delphi DCM
а гражданска имал ли е по него време
- magician
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
От петък, когато е пуснал темата, до понеделник, колегата не казва баща му имал ли е валидна застраховка ГО.
Не бих коментирал каквото и да е без да са известни всички факти.
Странен е и факта, че иска е 8 години след събитието....
С писане в нета няма да стане. Намери си адвокат и действай.
Ако не е имал ГО-неприятно ми е да го кажа, но си заслужава всички проблеми и санкции.
А като прочетох още веднъж първия пост, че ГАРАНЦИОНЕН ФОНД е предявил иска- стигам до извода, че виновния за ПТП-то НЕ Е ИМАЛ ВАЛИДНА ЗАСТРАХОВКА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ!
При сключването на застраховка ГО задължително всеки един дава 10 лв. за въпросния Гаранционен фонд. Той е за покриването на щети в такива случай, КОЕТО НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТРЯБВА ВСЕКИ ДА КАРА БЕЗ ЗАСТРАХОВКА!
Не бих коментирал каквото и да е без да са известни всички факти.
Странен е и факта, че иска е 8 години след събитието....
С писане в нета няма да стане. Намери си адвокат и действай.
Ако не е имал ГО-неприятно ми е да го кажа, но си заслужава всички проблеми и санкции.
А като прочетох още веднъж първия пост, че ГАРАНЦИОНЕН ФОНД е предявил иска- стигам до извода, че виновния за ПТП-то НЕ Е ИМАЛ ВАЛИДНА ЗАСТРАХОВКА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ!

При сключването на застраховка ГО задължително всеки един дава 10 лв. за въпросния Гаранционен фонд. Той е за покриването на щети в такива случай, КОЕТО НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТРЯБВА ВСЕКИ ДА КАРА БЕЗ ЗАСТРАХОВКА!
-
- Автомобил:
- Двигател:
До тук колега казваш само - има съставен акт,добре - за какви нарушения,какво точно пише във акта.Имал ли е нужната категория за посочения камион,чий е камиона,защо го е карал той,има ли алкохолна проба,камионът минал ли е техн преглед за посоченото време...и още много подробности.
писал съм си на лични с Lawyer даде ми нужния съвет
от тук нататък смятам да не ви занимавам излишно
нещо не ми дава да ползвам емотиконите
КЛЮЧ
от тук нататък смятам да не ви занимавам излишно
нещо не ми дава да ползвам емотиконите
КЛЮЧ
- Sunny
- Дезертьор
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:

Само ще помоля, след като има някакво развитие по темата, колегата layer да се обади и да допълни информацията, за да може темата да бъде полезна за останалите потребители!
днес беше делото;
както казаха колегите по горе, има срок на давност 5 год.
но от датата на подадения иск от гаранционния фонд към баща ми, а не от датата на катастрофата.
лошото е че са минали само 4 г. и баща ми ще плаща сега изплатените щети от тях.
както казаха колегите по горе, има срок на давност 5 год.
но от датата на подадения иск от гаранционния фонд към баща ми, а не от датата на катастрофата.
лошото е че са минали само 4 г. и баща ми ще плаща сега изплатените щети от тях.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”