Голфа ми изгоря ....

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Re: Голфа ми изгоря ....

Мнениеот L&R » Вто 14 апр 2009 17:54

sportul написа:абсолютноп всеки кабел може да направи пожар (освен ако е мн тънък), за това всяко нещо трбява да завършва с бушон :!:

или по-скоро да започва :)

Потребителски аватар
WDW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WDW » Сря 15 апр 2009 9:33

L&R написа:
sportul написа:абсолютноп всеки кабел може да направи пожар (освен ако е мн тънък), за това всяко нещо трбява да завършва с бушон :!:

или по-скоро да започва :)

И то бушона да не е от магазин за 1 лев!! :deal

katri71
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katri71 » Сря 15 апр 2009 14:37

Много кофти случка ,колега. И на мен ми се случи същото по-миналата есен изгоря ми нацяло Vento-то само за 10 мин както си стоеше на паркинга на Практикер.
Преди това нямаше никакви признаци за предстоящо късо съединение - просто всичко в тази кола си работеше перфектно и все още не мога да се отърся от мисълта, че изгоря ей така от нищото, направо бях влюбен в тази кола, затова много добре знам какво ти е в момента.
И при мен е станало така - задейства се алармата 5 мин след като съм оставил колата на паркинга, започва да излиза дим,никой от колегите наоколо не реагира(така сме ние българите) и на мен докато ми съобщят и излезна от магазина колата вече гореше с пламъци.Добре ,че не се запали газовата, че тогава щеше да има големи гърмежи, аз и не рискувах да вадя пожарогасител ,защото беше вече много късно и всеки момент колата можеше да експлодира.
Така или иначе никой не можа да каже какво е предизвикало запалването, колата нямаше каско(това ми беше за урок - на следващата кола веднага направих застраховка)и пих една студена вода.Успокояам се само с мисълта ,че винаги можеше да е и по-лошо - например колата да експлодира от газовата и да плащам щетите и на останалите автомобили на паркинга или пък не дай боже да имаше и нещастен случай.
Знам ,че е много трудно колега ,но главата горе и ще го преживееш - нали знаеш всяко зло за добро!, ще дойде време и ще си вземеш кола по-добра от тази, така както се случи и на мен.

MiroslavStanchev
Автомобил:
Двигател: AHF 2000

Мнениеот MiroslavStanchev » Пет 17 апр 2009 21:52

Днес без малко и аз да се запаля,като свещ,реших да сложа малко бензин и да покарам колата,защото от доста време не бях я карал на бензин,а само на газ.До тук добре,сложих бензина,пред нас викам си ще обърна на бензин и ще я покарам малко... трудно ми подкачи бензина,вдигнах капака да видя ,дали идва бензин към помпата и какво ми виждат очите по купето бензин... оказа се,че бензиновия клапан се е износил и започна да хвърля бензин,добре,че вдигнах капака,не ми се мисли какво можеше да стане.След смяната на клапана няма проблем ;)

Причини за повреда при бензиновия клапан,не редовно каране на бензин и оставяне на сухо.

Потребителски аватар
wizardone
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wizardone » Пет 17 апр 2009 22:03

Съжалявам за колата. Доста нелепа случка е това. :|

Потребителски аватар
the driver
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот the driver » Пет 17 апр 2009 23:24

Най-лошия вариянт при пожар в кола е , да се запали някойя изолация на ел.проводник вътре в кабелния комплект. Така той стопява останалите в комлекта и след секунди се появява пламъка. Ако е вътре в таблото, почти неможе да се огаси, защото ще е само повърхностно. Изключването на акумулатора и обилното поливане с прахове и вода / според мястото / може да спаси колата.
Незнам дали Каско се плаща при пожар от ел. инсталация или ако се плаща , колко % ще е от застрахователнаа сума, ако е не е изгоряла цялата кола. Пази Боже! :bowdown

Калоян Кирилов
Автомобил: Suzuki Marauder 800 Opel Astra G
Двигател:

Мнениеот Калоян Кирилов » Пет 17 апр 2009 23:32

Въй въй как ме наплашихте. :shock На моя пасатко му излиза отвреме на време дим от зад волана. Лека струйка дим. Така е не разбрах на какво се дължи. Ама яката взех да се спичам покрай тея коментари! :horror:

Потребителски аватар
xcalibur
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xcalibur » Съб 18 апр 2009 9:47

Калоян Кирилов, виждал съм това да става от ключа за мигачите. На едно лупо при пускане на дългите излизаше дим. Не е лошо до намериш точно от какво е, че си е опасно

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Съб 18 апр 2009 21:56

Калоян Кирилов написа:Въй въй как ме наплашихте. :shock На моя пасатко му излиза отвреме на време дим от зад волана. Лека струйка дим. Така е не разбрах на какво се дължи. Ама яката взех да се спичам покрай тея коментари! :horror:

Или от лостчето за мигачите или от това за чистачките. Там клемите хващат нагар и започват да правят искрички... прашинките се нагряват и се запалват.. това е.. Аз имах същият проблем на голфа..

golf3cl
Автомобил: 96 Golf 3 GT AEK
Двигател: Мощен бензинояд асматик 16V

Мнениеот golf3cl » Нед 19 апр 2009 0:31

Еее жалко колега това е много гадно :( , може ли снимки на колата :roll: :?:

dewey
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dewey » Нед 19 апр 2009 14:00

На един приятел БМВ е46-цата се случи същтото само, че в движение. И виновника беше ксенона..

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 19 апр 2009 14:19

Ксенона бил виновен,незнам си кое било виновно.
Виновните са :
1. предпазителя от 10 стотинки,който по-скоро би се разтопил отколкото да изгори и да прекъсне веригата..съответно доста преди него кабела се е подпалил и изгорял....затова само оригинални предпазители или поне с проверен произход - Бриколаж и т.н. не стават!
2. допълнително монтираните неща,които нямат предпазител или не е обезпечен според кабела - кабел 1.5мм2 с предпазител 30А....е никога няма да изгори предпазителя.При релетата на фаровете и ксенона се тегли директно кабел от акумулатора (обикновенно дебел) до съответния фар....в 90% от случаите без предпазител...
3. Самите инженери от VW...има доста бая дебели проводници,които тръгват от акумулатора направо нанякъде без да имат предпазители въобще - към алтернатора (косвено през стартера),към вътрешното ел.табло с релетата и предпазителите....за колите с климатроник навътре отивт едни два дебели червени кабела....също без предпазител чак до вътре под таблото на колата. Съответно тези кабели вървят точно по рога на колата и върху тях тече антифриз,течност за чистачки,пече ги жегата от двигателя и т.н. и т.н.ефекта е че остаряват и дават на късо към метала - няма предпазител и изгарят. Колкото и да плюя по италианските коли трябва да призная,че поне за това са помислили - освен за дебелия кабел към стартера всичко останало минава през един предпазител от сорта на 80-90А,който е веднага след акумулатора - дори да стане нещо и да се запали някой от тези дебели кабели,които нямат предпазител той изгаря и веригата се прекъсва....а в нашия случай изгаря колата.
4. Всякаквите своеволия с теглене на кабел за това оттук,за онова оттам....както беше писал един колега наскоро да си дръпне кабел за газовата от + на дюзата за моното...ама нейния предпазител е 20А а кабела е под 1мм2....кабела ще се запали доста преди да изгори предпазителя.
Та всякаквите такива решения и т.н. допринасят за по-големия шанс да се подпали колата и да си изгори с кеф....а пишман електричари има колкото искаш и само дбенат да видят някъде някакъв + и да го дръпнат нанякъде...
Даже с колегата the_machine видяхме нещо страшно :
Един голф 3....човека решил да си тури копче за ръчно пускане на перката отпред и теглил един кабел от перката до вътре...поразтърсил се за + при контакт и го намерил - на едната диагностична букса за комуникацията (при тяхд аже тъкмо и буксите са на удобно мястод а се дръпе кабел за копчето)...та заврял вътре една жичка (даже без накрайник) и я пуснал през копчето.
Та....тази перка дърпа около 20-25А ток....а жичката за комуникацията се захранва от ЕКУ-то...а там кабел на 1.5мм2 няма....отделно няма и никакъв накрайник към буксата - бешпе наполовина разтопена вече....щеше да се случи същото след определено време.

Потребителски аватар
the driver
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот the driver » Нед 19 апр 2009 14:29

golf3cl написа:Еее жалко колега това е много гадно :( , може ли снимки на колата :roll: :?:

Колега, как ще искаш снимки на изгорялата кола?
Все едно да отидеш на погребение и да донесеш снимки оттам :!: :!: :!:

golf3cl
Автомобил: 96 Golf 3 GT AEK
Двигател: Мощен бензинояд асматик 16V

Мнениеот golf3cl » Нед 19 апр 2009 16:54

Извинявам се :( :banghead:

Потребителски аватар
Americanec
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Americanec » Нед 19 апр 2009 17:34

Ами на ксенона нямах бушон сложен но на музиката купих най-скъпите дебели кабели с голям бушон...снимк ще сложа но след някой друга седмица докато минат там експертизи и ....да видим от Бул инс какво ще направят...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”