Колко се стягат задни лагери?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
cougarAEK
Автомобил:
Двигател:

Re: Колко се стягат задни лагери?

Мнениеот cougarAEK » Вто 21 апр 2009 21:50

Стягане и 1/4 назад ми звучи като за майстор на камион Газ , това го правеха майсторите от едно време на соц возила, но всеки си е майистор за него и може си регулира както иска не искам да засягам никои, просто мнение

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Вто 21 апр 2009 22:13

alex_zazy написа:Хората са го измислили има 1000 теми за лагери, няма кой да ги чете.
viewtopic.php?t=86052
Като извод мога да кажа, че стягането е толкова, че да се движи шайбата под лагера без да хлопа. Със отверка да може да се мести изпод него!

Що си мислиш,че си първият дето е прочел?Целта е някак си да се доберем до точни числа и да се избегнат изрази.."стегам,ма не баш силно,..мърда,ма не клопче,.." и т.н.Когато се каже точна стойност на монтажната хлабина,коментарите са излишни,въпрос на измерване само.Тогава има и смисъл от теоретичната обосновка във посочения линк(за който нямам дума напреки)Всички останали емпирични правила(мърдаща шайба,натягане и връщане...,клопчене при разклащане...)ни спасяват при липса на съответен инструмент и данни,НО само когато лагерите са попаднали в ръцете на човек,който не ги нарича "сачмички,дробинки,търкаленца..."В останалите случаи поемаме успешно по стръмния склон на Графиката от линка.Лично съм сменил и разглобявал,почиствал,гресирал на 2 коли(семейни),използвайки сервизното ..как да го нарека.."Рукаводство Жигулей :D "-предния лагерен възел "удивително" напомня на нещо от цвагена.. :shock ,да не кажа че е същото.Такива ми ти работи...да :012:

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Вто 21 апр 2009 22:31

emo-gar написа:Измерената аксиална монтажна хлабина трябва да е в диапазон 0.01-0.03мм.Максимална хлабина от порядък 0.1мм.Данните НЕ СА от ръководство на VW!Става дума за подобен,ако не същия по предназначение лагерен възел.

защо си мисля че знам каква е тая връзка... mhihi mhihi mhihi 15кВ ли? :012:

Потребителски аватар
kiko946
Автомобил: GOLF 3
Двигател: AAZ 1992 g

Мнениеот kiko946 » Вто 21 апр 2009 22:32

cougarAEK написа:Стягане и 1/4 назад ми звучи като за майстор на камион Газ , това го правеха майсторите от едно време на соц возила, но всеки си е майистор за него и може си регулира както иска не искам да засягам никои, просто мнение

аз пък стегам до край /не с пълната си сила/и връщам 1/4 оборот...като покараш една седмица .хващаш гумата горе и долу и проверяваш да ли има луфт ако няма значи е ОК
правилно някой каза , че трябва и усет и технически способности...искам да добавя че като развия още 1/4 и хващайки гумата горе и долу и почне да хлопче се ориентирам за истинското положение и съответно кво да направя ... и така отвивам , завивам и завъртам гумата и преценявам...знам че еднакво вредно е с луфт и съответно пренатегнат лагер.

Последна промяна от kiko946 на Сря 22 апр 2009 11:12, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
xalerrelax
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xalerrelax » Вто 21 апр 2009 22:34

и натегнат и развит е зле просто усет и практика също с луфта на гумата си помагаме някои :drinking:

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Вто 21 апр 2009 22:41

vaskoto1 написа:
emo-gar написа:Измерената аксиална монтажна хлабина трябва да е в диапазон 0.01-0.03мм.Максимална хлабина от порядък 0.1мм.Данните НЕ СА от ръководство на VW!Става дума за подобен,ако не същия по предназначение лагерен възел.

защо си мисля че знам каква е тая връзка... mhihi mhihi mhihi 15кВ ли? :012:

Има и такъв момент,ма по вероятно от оная шарена книжка за жигата да съм го взел(нал'за кола.. :D ).А за 15-теKW-аз такова млатене с чукове ...само ТАМ съм виждал,бах ли га ,не се мешам...докато не взема да ги правя сам...Аааа..малко е неясно за аудиторията..чети и търкай

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Вто 21 апр 2009 22:44

Намерих ето в този сайт за доста от елементите с какво усилие се затягат. Като точни цифри. За твое съжаление обаче това е Голф 4, но може да е полезно на друг.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Вто 21 апр 2009 22:56

maxpayne написа:Намерих ето в този сайт за доста от елементите с какво усилие се затягат. Като точни цифри. За твое съжаление обаче това е Голф 4, но може да е полезно на друг.

Тия май и отзад са с "предни" лагери mhihi

Потребителски аватар
vladovelin
Автомобил: Golf3 GTI
Двигател: 2E 1994

Мнениеот vladovelin » Сря 22 апр 2009 8:16

Вчера бях на сервиз за смяна на задните спирачки. Бях много изненадан, че спирачен диск и главина е едно цяло. В главината има два конусни ролкови лагера обърнати срещуположно, вътрешния е по-голям от външния.С гайката се натяга и регулира хлабината им.Дали са ги стегнали правилно не знам. Тази сутрин направих проба за движение по инерция и колата се движи добре без да тропа.Ще следя за температурата на капачката и проверка за луфт.Склонен съм да повярвам,че тези лагери се стягат на усет от майстора.

Потребителски аватар
kiko946

Мнениеот kiko946 » Сря 22 апр 2009 8:56

vladovelin написа:Вчера бях на сервиз за смяна на задните спирачки. Бях много изненадан, че спирачен диск и главина е едно цяло. В главината има два конусни ролкови лагера обърнати срещуположно, вътрешния е по-голям от външния.С гайката се натяга и регулира хлабината им.Дали са ги стегнали правилно не знам. Тази сутрин направих проба за движение по инерция и колата се движи добре без да тропа.Ще следя за температурата на капачката и проверка за луфт.Склонен съм да повярвам,че тези лагери се стягат на усет от майстора.

вдигаш на крик и хващаш гумата с двете ръце горе и долу и ако не се почуства луфт значи е ОК

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Сря 22 апр 2009 14:58

Метод проверен вече 30 000 км!!!!Стяга се дотолкова,че шайбата под стягаща гайка да зе приплъзва плътно с умерено силно избутване с отверка...методът е описан в руския сайт на ФВ .И тук!!!! viewtopic.php?t=86052
и ...и работи безпогрешно!!!

Потребителски аватар
alex_zazy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alex_zazy » Сря 22 апр 2009 18:12

joker написа:Метод проверен вече 30 000 км!!!!Стяга се дотолкова,че шайбата под стягаща гайка да зе приплъзва плътно с умерено силно избутване с отверка...методът е описан в руския сайт на ФВ .И тук!!!! viewtopic.php?t=86052
и ...и работи безпогрешно!!!

Точно така проверено. Препипах мойте преди 5000 и нямам грижи. На друга кола 50 000 търкалят до този момент по този метод. Още много съм сменил и няма оплаквания!

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Чет 23 апр 2009 7:59

Шайбата между външния лагер и стягащата гайка,има вътрешен "зъб"(така да го нарека),който влиза в един улей на оста,и НЕ може да се върти!Поне при мен е така,и на този,и на стария голф.Kато подчертавам,че става дума за барабанни, а не дискови спирачки от зад.

Последна промяна от rosen79 на Чет 23 апр 2009 9:27, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
kiko946

Мнениеот kiko946 » Чет 23 апр 2009 9:25

rosen79 написа:Шайбата между външния лагер и стягащата гайка,има вътрешен "ръб"(така да го нарека),който влиза в един улей на оста,и НЕ може да се върти!Поне при мен е така,и на този,и на стария голф.Kато подчертавам,че става дума за барабанни, а не дискови спирачки от зад.

по правилно е да се каже ЗЪБ

Потребителски аватар
bobigenchev
Автомобил: Passat B 5.5
Двигател: 1.8T AWT

Мнениеот bobigenchev » Чет 23 апр 2009 19:38

Значи, в момента имам голям луфт в задните лагери и дали ако ги попретегна няма да мина без смяна. Какво ще се произнесът по компетентните...

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”