Нестабилност след смяна на амортисьори

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
vikian
Автомобил:
Двигател:

Нестабилност след смяна на амортисьори

Мнениеот vikian » Съб 25 апр 2009 14:54

Здравейте!
Имам VW Polo N4, 97-ма.
Количката е перфектна, не ми е създавала проблеми.
Но преди 2 седмици се наложи да сменям амортисьорите - взех ги от познат, на когото това му е професията, и не се съмнявам в качеството им. Доверих се на сервиза, където вече съм редовна и ме знаят, човекът си знае работата. Дотук добре.
Същия ден един приятел ми смени гумите, от зимни на летни.
Качвам се аз на колата и усещам загуба на контрол - т.е. като мине през някоя дупчица и кривва я наляво, я надясно. Минавайки през дупка, кормилото трепва в някоя посока и самата кола не че променя посоката, но трябва да държа кормилото доста здраво и това ми създава напрежение и неудобство.
Отидох на гумаджия, защото имах съмнения за едната гума и се оказа, че имам пирон в нея. Това го оправихме. После все пак реших да отида отново (по съвет на приятел) и се оказа, че моят човек не ги е сложил правилно (две предни отляво, две задни отдясно) - подредиха ги и ги балансираха. Това става преди няколко дни.
Оттогава колата е по-добре наистина.
Но не е както беше преди смяната на амортисьорите. И това ме притеснява. Усещам я различно. По-несигурна е през дупките (аз внимавам, ама нали знаете).
И понеже смяната на амортисьорите съвпада в един ден със смятана на гумите, не знам какво да мисля.
Другото супер специфично е, че като карам по павиран път с умерена скорост, все едно карам каруца с 50км/ч - тресе супер силно (и неприятно, и притеснително съответно). Един приятел вика, че било, защото аморт. били нови.
Въпросът ми е нормално ли е това? Как се променя колата след смяната на амортисьорите? Възможно ли е просто да имам нужда да привикна отново към летните гуми (при смяната със зимните не усетих нищо)? Аааа и купето започна да скрибуца вътре като изхабена маршрутка, предполагам от раздрънкването при смяната. Ама това е бял кахър. Дали като се поизхабят аморт. отново, колата ще "улегне" и няма да я чувствам така "леко по-несигурна".
Като цяло сякаш е наред, дано да не се насилвам да си внушавам, но не е както преди.
Предполагам, че един мъж би го описал доста по-кратко и рационално.
Ще ми е ценно да чуя мнения!
Благодаря!!!

Последна промяна от dobrin на Съб 25 апр 2009 15:11, променено общо 1 път.
Причина: По конкретно заглавие!

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос от жена (pls help)

Мнениеот LILO&STICH » Съб 25 апр 2009 14:59

ами традиционно след подмяна на предните амортесьори,се прави и реглаж на предницата :wink:

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Съб 25 апр 2009 15:08

И аз те съветвам първо да ходиш на Реглаж!

П.П Нормално е с новите усещането за твърдост да е усилено/старите явно много са били изпуснали/!

Потребителски аватар
chy
Автомобил:
Двигател:

Re: Нестабилност след смяна на амортисьори

Мнениеот chy » Съб 25 апр 2009 17:57

също така-провери налягането на гумите-ако са демонтирали зимните и са монтирали летните на едни и същи джанти...
Гумаджиите имат навик да препомпват гумите повече от предписаното...
На моето поло по предписание-1,8...след монтажа-2,3...Колата нямаше удържане mhihi mhihi mhihi mhihi
След смяната на амортисьори колите ми подобриха значително устойчивостта си..
И въпреки че аз правя реглаж на предница след тази манипулация-като съм питал дали е задължително да мина реглаж,отговора винаги е бил отрицателен...

Потребителски аватар
4i4o-dido
Автомобил: POLO 1.6 6N
Двигател: AEA 1995
Контакти:

Мнениеот 4i4o-dido » Нед 26 апр 2009 19:54

Имах този проблем след смяна на тампоните на Макферсона.Волана стана много лек и се чувстваше нестабилност.След реглаж на моста е ОК.

jabeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jabeto » Нед 26 апр 2009 21:33

Колега след подобна интервенция само че след смяна пружините при което пак се свалят амортесиорите,след качването им в един завой 10 минути след това штеше да има :bishop ,не си играй а иди да си направиш реглаж на предницата ,че и гумите износваш и ще ги съсипеш

vikian
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vikian » Вто 28 апр 2009 6:21

FEEDBACK:
ГОЛЯМО БЛАГОДАРСКО!!!
Много благодаря за съветите!
Вчера й направих реглажа и сега е като нова!
Точно от това имаше нужда колата! :D

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”