въздуховод за камина - свеж въздух
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Re: въздуховод за камина - свеж въздух
Проблемът наистина е липсата на свеж въздух. Мой познат много интелигентно си реши проблема с камината и аспиратора. На стената (високо горе обаче) си сложи едно устройство, което вкарва въздух в зависимост от влажността в стаята - с датчик за влага. Но дори при много ниска влажност пак вкарва достатъчно въздух за горенето на камината. Работи без ток и колегата не мисли кога да отваря и затваря прозореца. Сайта на който намери това решение е с много лесно име www.bezvlaga.com и там доста неща прочетох и ми станаха ясни за тягата на вентилаторите и комините. Устройството може да се затвори и принудително, но пак не на макс. Той за всеки случай си сложи подобно и на дограмата в кухнята, защото мислеше, че едно няма да е достатъчно, макар че според мен първо можеше да пробва само с това на стената.
Ако си 100% сигурен че комина е проходим тогава остава единствано да доставиш свеж въхдух към горивната камера!
Нещо описано по горе:
Веждал съм го на живо -самоделно напрамено и работи но ...с малко повече дръвца, но дърпа и не пуши!
Успех
Нещо описано по горе:
Колега предлагам ти следното решение стига да е възможно да го реализираш: със тръба докарваш кислород отвън, т.е. пускаш една тръба която да води или на вън или в коридора извън апартамента и влиза под камерата в пепелника да речем и камината смуче въздух отвън, дори не ти тегли от топлия въздух в помещението. Също трябва да се сложи и някаква клапа за да се регулира притока на кислород.
Помисли дали е възможно да го направиш, зависи от разоложението ти.
Веждал съм го на живо -самоделно напрамено и работи но ...с малко повече дръвца, но дърпа и не пуши!
Успех
- petarkolev
- Автомобил: Jetta II 1.8
- Двигател: RP
Re:
neon написа:Изчетох всичките мнения и искам да кажа нещо по въпроса! Имал съм СЪЩИЯ ПРОБЛЕМ! Вакуум естетсвено е силно да се каже че се създава в стаята, но налягането става достатъчно ниско, че да не може да прави необходимата тяга комина и вътре да става лисичарник. Не ми обяснявайте колко ми е отвора на комина, и дали има чупки - отлично знам. И дължината му е повече от достатъчна. При мен решението беше следното - направих 2 отвора в стените от двете страни на камината (до самата камина) с диаметър около 100мм. поставих в тях въздуховодни тръби, от външната страна (фасадата) поставих декоративни решетки, а отвътре - клапи за въздух с които мога да регулирам необходимото количество въдух (и съответно когато не работи камината да ги затварям). От тогава проблем с камината няма!

Точно така, колегата е прав. На вилата баща ми като прави камината, майстора е вкарал една тръба под чекмеджето за пепелта и другия и край е на външната стена. Само като не я палим я запушваме че влизат мишки. На високи етажи обче такъв проблем не може да има.
Някой може ли да сподели опит от изпозване на вентилатор за камина, от тези които се постяват на камината, в моя случай над стоманобетонна плоча, за да разпределят толият въздух, по въздуховоди, до другите стай.По принцип камината ми има тази опция, има дори и монтирани въздуховоди, но не е монтиран такъв вентиралатор.
Горивната камера е Laudel с мощност 14 вата.
С какви параметри трявба да се съобразя при избор на такъв вентилтор?
Изисквания към циркулация на свеж въздух, комин,.т.н.И най вече преки наблюдения дали найстина топли ефекасно съсседните помещения?
Ето и илюстрация:
http://www.diavach-bg.com/include/imgs/ ... plenie.jpg
и
http://www.kaminotehnika.com/images/aks ... b/V550.png
Горивната камера е Laudel с мощност 14 вата.
С какви параметри трявба да се съобразя при избор на такъв вентилтор?
Изисквания към циркулация на свеж въздух, комин,.т.н.И най вече преки наблюдения дали найстина топли ефекасно съсседните помещения?
Ето и илюстрация:
http://www.diavach-bg.com/include/imgs/ ... plenie.jpg
и
http://www.kaminotehnika.com/images/aks ... b/V550.png
Върни се в “ОФФ-Топик - други”