Моля колегите, които са с този мотор да си кажат мнението за него като цяло. Плюсове минуси и всякаква друга полезна информация понеже съм се ориентирал към едно голфче с такъв мотор.
Знам, че не е бегачка не го и взимам с такава цел да го моря въпреки, че съм млад човек и понякога ми тежи крака, но определено предпочитам дизела. А и самото голфче ми харесва и то доста а и цената му е добра.
Та нека който има впечатления да сподели, ще съм благодарен.
ПП: Извинявам се ако вече има такава тема, просто търсачката не ми дава да търся по думи, които са под 4 символа (1.9D или 1Y ).

За 1.9D двигателя ( 1Y )
- GodLike
- Автомобил: VW Touran
- Двигател: CRKB 7DSG Highline
- Контакти:
Re: За 1.9D двигателя ( 1Y )
Имах такъв Голф
Карах го 3 години и около 80хил. км. Мотора е здрав, непретенциозен, с ефтина подръжка, икономичен в града и не толкова извън него. Средния ми разход беше около 5.5, като извънградско съм падал на 4.9 (този разход при тди е нещо нормално), а градско във Варна гореше около 6.5.
Колата с този двигател е мъртвец! Движи се колкото да се предвижиш от т.А до т.Б. Турбото много му липсва! Скорости над 120 са трудни за поддържане, а над 140 невъзможни. Изпреварванията с повече от 80-90км/ч бяха приключение - доускорението трая цяла вечност
При продължително изкачване на някой баир започва да загрява (поне моя загряваше) и често преминава 90-95 градуса.
В купето двигателя се чува доста силно, а вибрациите при работа на място могат да ти масажират задника
Като цяло бях много доволен. Това ми беше и първата кола и много и се радвах, пък и преди това бях карал само Лада
Ако се сетя за още нещо съществено ще се допълня

Колата с този двигател е мъртвец! Движи се колкото да се предвижиш от т.А до т.Б. Турбото много му липсва! Скорости над 120 са трудни за поддържане, а над 140 невъзможни. Изпреварванията с повече от 80-90км/ч бяха приключение - доускорението трая цяла вечност

При продължително изкачване на някой баир започва да загрява (поне моя загряваше) и често преминава 90-95 градуса.
В купето двигателя се чува доста силно, а вибрациите при работа на място могат да ти масажират задника

Като цяло бях много доволен. Това ми беше и първата кола и много и се радвах, пък и преди това бях карал само Лада

Ако се сетя за още нещо съществено ще се допълня

- ShoGo_GTI
- Автомобил: 18Т 2002 VW GOLF GTI EXCLUSIVE
- Двигател: AUQ 180
- Контакти:
GodLike написа:Движи се колкото да се предвижиш от т.А до т.Б. Турбото много му липсва! Скорости над 120 са трудни за поддържане, а над 140 невъзможни. Изпреварванията с повече от 80-90км/ч бяха приключение - доускорението трая цяла вечност![]()
Куче с наденица ще плашиш

Това "животинче" от аватара ми беше ( до преди да го продам) чист дизел JP мотора 54 коня с 4 човека средно по 80 кг на магистралата преди да вляза във Варна 150 му бяха на норматив а разхода ми беше същия като този който ти казваш

- jjshoshi
- Автомобил: golf 4 TDI 90+
- Двигател: AGR 98
колега не се чуди,от две години карам една троика 1.9d 1Y перфектен ,а и за натискането нема грижи мотор не се плаши от каране а от неподръшка 

- ShoGo_GTI
- Контакти:
аз, че не се чудя - не се чудя, колата 100% ще се купи. просто искам малко инфо що за мотор е.
- kombito-tdi
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
много корав нищо не му пречи едва ли е толкова тромав колкото го представят
преди години внасях коли от европа и сьм докарал 4 пасата с този мотор
кутията му е направена супер
никога не сьм осещал липса на мощност
преди години внасях коли от европа и сьм докарал 4 пасата с този мотор
кутията му е направена супер
никога не сьм осещал липса на мощност
- THE BATUGATA
- Автомобил:
- Двигател:
Колега първата ми кола беше Голф 3-ка с такъв мотор! Мотора поне моя се случи да е доста запазен и за две години и над 50 0000км не съм сменил нищо! За разхода с нормално каране градско 6 извън към 4.5! Специално за двигателя ако е читав екземпляра и да не са го изтормозили няма да имаш никакви ядове! Взимай смело!
-
- Автомобил:
- Двигател:
От 6 месеца карам Венто с 1Y,не е бегачка определено,но няма проблем да поддържа 120-130 по магистрала.Верно е ,че решение за изпреварване се взима много условно,но правиш "кик даун" и става работата
.По отношение на вибрации-аз нямам особен проблем,но празния ход ми е регулиран на 950+ оборота,е има чат-пат някакъв резонанс на около 1200-1400,нищо потресаващо.Градско в София-6/100,селско-заложи на едно 5,0-5,5.-аз карам общо взето внимателно и извън магистрала не поддържам над 100,много е важно да схванеш термина "напасване" към трафика с цел икономичност.Е.. няма да слизаш да го буташ я
.Имаме служебни коли с такъв мотор и едната се предаде след 500к км(гарнитура)и над 10г зверска експлоатация.Изненади:пукнатини на глава,пикаещи дюзи,изгоряла свещ,за ГНП..е там вече..
Цялата електрика на мотора се свежда до захранване на стоп-клапана,ма и там има решение при повреда.Има само 1 ролка(обтягащата),заедно с ремъка не надвишава 60лв.И знай че "конете продават колата,но я движи въртящият момент",това последното при дизела се постига на сравнително ниски обороти.Ако не си рацер ще бъдеш доволен от избора,пък и части-бол,няма компютри,евентуална центровка на момента на впръскване(с спец.индикатор).Изправният 1Y пали от "четвърт оборот",дръпнат авансатор(ако е ръчен)-зимата не го плаши,пушеци-никакви

-
- Автомобил:
- Двигател:
От 6 месеца карам Венто с 1Y,не е бегачка определено,но няма проблем да поддържа 120-130 по магистрала.Верно е ,че решение за изпреварване се взима много условно,но правиш "кик даун" и става работата
.По отношение на вибрации-аз нямам особен проблем,но празния ход ми е регулиран на 950+ оборота,е има чат-пат някакъв резонанс на около 1200-1400,нищо потресаващо.Градско в София-6/100,селско-заложи на едно 5,0-5,5.-аз карам общо взето внимателно и извън магистрала не поддържам над 100,много е важно да схванеш термина "напасване" към трафика с цел икономичност.Е.. няма да слизаш да го буташ я
.Имаме служебни коли с такъв мотор и едната се предаде след 500к км(гарнитура)и над 10г зверска експлоатация.Изненади:пукнатини на глава,пикаещи дюзи,изгоряла свещ,за ГНП..е там вече..
Цялата електрика на мотора се свежда до захранване на стоп-клапана,ма и там има решение при повреда.Има само 1 ролка(обтягащата),заедно с ремъка не надвишава 60лв.И знай че "конете продават колата,но я движи въртящият момент",това последното при дизела се постига на сравнително ниски обороти.Ако не си рацер ще бъдеш доволен от избора,пък и части-бол,няма компютри,евентуална центровка на момента на впръскване(с спец.индикатор).Изправният 1Y пали от "четвърт оборот",дръпнат авансатор(ако е ръчен)-зимата не го плаши,пушеци-никакви
И едно лично мнение:това са последните остатъци на "добрите стари дизели",сега се правят Лаптопи на колела

И едно лично мнение:това са последните остатъци на "добрите стари дизели",сега се правят Лаптопи на колела
-
- Автомобил:
- Двигател:
от 2год.карам с такъв мотор-голф 3.по двигател нямам никакви ядове.сменяш ремаци и караш.по отношение на нафтата сьщо не е капризен.малко е тромав но ако е понатоварена колата само,ако си се возиш сам нема ядове.вдигал сам 150 без проблеми но не е препорачително много.за паленето няма проблем-като е студен даржи малко по-ниски обороти,но като загрее се успокояват на малко под 1000.за шумен и вибриращ-да но само докато загрее,след това няма проблем.като цяло почти никакви ядове относно двигател-засега много здрав.разход-ок.5 изван градско и ок.7 градско
- ShoGo_GTI
- Контакти:
Благодаря на колегите, които си изказаха мнението по въпроса. Мнението ми е положително и смятам до седмица вече да го търкалям. За проблемите дай Боже да са по малко, не ги изключвам защото все пак колата е 15 годишна. Разбира се всичко зависи от поддръжката и експоатацията на мотора.
- bobitur
- Автомобил: ford galaxy 1.9 tdi 90+chip
- Двигател: 1Z
Имах преди година тройка 1Y, като е купих беше 9г. на 300 000 км. Като е продадох беше на 14г. и около 500 000 км. Странното е че мотора не даваше никакви признаши на износване. Чудесен студен старт и икономичен двигател. Даже по имономичен от ААЗ по отношемние на мощност в града си го бива.
Успех с покупката.
Успех с покупката.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Преди 3г купих Пасат2 с този двигател от познат.беше след ремонт на 22000км.Продадох го вече, но двигателчето си го бива.Много здрав и не е толкова муден колкото го описват.За три години съм сменил термостат и 1подгревателна свещ.Много километри му навъртях и никога не ме е предавал:applause:.Ако не я бях окъсал с парите като взех А4 никога нямаше да я продам:да: .
-
- Автомобил:
- Двигател:
здравеи колега и аз ще се присъединя към колегите за мнението ,че мотора е много здрав,аз моят го карам от 3 години и никакви проблеми,ама никакви,мойта е тип екоматик но със същият двигател (1Y)и разхода е 4-4.500 извън града и 5-6 градско за варна,идеална кола за градско,но за дълаг път изван града не е много удобна.вземаи няма да съжаляваш.пари само за гориво и консумативи ще ти лапа.дето се казва сядащ и караш само.
-
- Автомобил:
- Двигател:
това е твоята кола!най добрият дизелов мотор,направо ще се родиш!
Върни се в “Дизелови агрегати”