Личният ми автомобил 1,8 ABS претърпя една интервенция която вече е правена от колеги от форума, а именно присаждане на глава и всичко останало около нея от мотора на 1,8 РВ(112к.с.) за по малко запознати те, това е двигателя монтиран на Golf // и други автомобили от семейството на VW до 1991г.( ако бъркам неща поправете ме ).......
И така вече мога с радост да заявя, че Голфа ми е в групата на 8 винтилувите GTI-ки ......
Ще обобщя с няколко думи в какво се състой проекта ми и каква информация можете да намерите като Инфо тук - старият ми двигател 1,8 ABS чиято система на подаване на гориво е тип Моно-инжекцион, беше заменен с тип Пълна инжекция ( незнам как се казва технически ) което ,ще рече поставяне на глава от РВ мотора напълно оборудвана с клапани, разпределителен вал и всичко останало . От старият двигател беше запазен цилиндровият блок и всичко в него ( бутала, мотовилки, коляновият вал ), скоростната кутия също е старата от ABS. Казано с една дума за тези който искат да се залавят с тази интервенция са им нужни оборудвана глава, всмукателни и изпускателни колектори(4-2-1), дросела с всички микретки по него, рейката с инжекторите и клапана за налягането на горивото в рейката, маркуча от дросела до дебитомера заедно с него, кутията за филтъра или който ще си слага някакъв спортен филтър ще му се наложи да прави планка която се прихваща към тялото на дебитомера, стъпково моторче, компа (Диджифана) на колата заедно с комутатора и бобината , инсталацията от всичките кабели който отиват към Диджифана и всички датчици по двигателя( всички тези неща за пореден път казвам трябва да са от РВ мотора, всичко останало може да запазите от старият си двигател ако той е ABS) и накрая но не на последно място въоражете се с ентусиазъм и търпение ако искате да стигнете до края на проекта......
Колата ми вече е в движение, ефекта е доста добър и ако се сравнява за вървенето на колата от старият двигател си е доста добра разлика ........
На въпроса на всички който искат да ме попитат колко пари излезе всичко отговарям " Кеф цена няма ...."
Започвате и накрая ще видите ефекта и цената която сте заплатили за това удоволствие ....

Сега искам да започна да изброявам виновниците за осъществяването на проекта ми ......
Главен донор на части беше колегата Vito от когото взех оборудвана глава, рейка с инжектори, колекторите, Диджифана с комутатора и дебитомера заедно с цялата инсталация, стъпково моорче и маркуча от дросела до дебитомера от Niki_D.....
От тук нататък следва моята работа, на група приятели и колеги от форума, на тези хора нямам отблагодаряване ....Преди да разгловя двигателя който си беше в движение първо се погрижих за главата от РВ-то и нейното възстановяване, понеже вече си я бях набавил последва разглобяване, опитах се да позагладя малко всмукателните и изпускателни отвори, леко портване, след което я занесох на челен шлайф, подмяна на водачите на клапаните и поправяне на леглата (припасванес оформяне на технологичните ъгли зададени от завода за нормалната и оптимална работа на клапаните),от челният шлайф главата бяха свалени 0,6мм ........Ще се постарая всичко което съм правил да ви го покажа със снимки .....

Понеже стана време да ставам и за сега оставям темата, очаквайте продължение от много приятни съвети и доста снимков материал ........
И така главата вече е готова, на мен лично много ми хареса как се бяха справили в сервиза където я бях занесъл за възстановяване .......След като вече разполагах с нея започна и самото разглобяване на моя двигател ( за него нямам думи, не напразно всеки от нашият форум го определя като един от най добрите двигатели 1,8 ABS ).....
До тук всичко изглеждаше като приказка или по точно не бях срещнал никаква трудност ....... Предстоеше интересната и неизвестна част от крайния резултат на начинанието .... Ето и една снимка за тези който искат да сравнят двете глави от двата двигателя, а именно от (ABS и РВ), незнам до колко ще можете да откриете някакви разлики помежду им но поне може да се види, че отворите за маслените и водните магистрали са еднакви, другата разлика е в клапаните която най-вероятно няма да се види от тази снимка, но я има.... Другото което искам да ви кажа, че сглобих главата на РВ с разпределителния вал от ABS и исках да сложа също и чорупките от моя двигател, но нищо не се получи ...Незнам каква беше причината но когато стегнах вала с тях и се пробвах да го превъртя на ръка ( с звездогайчен ключ ) не помръдваше, след което върнах тези от главата на РВ и всичко заспа ( ако някой от вас знае защо се получава така да пише, по надолу, защо не става с чорупките от (ABS) да се сглоби Разпределителния вал в глава от (РВ))......Причината която ме накара да направя тази размяна на валовете е, че от моя двигател беше в по добро технологично състояние ( този от РВ беше по износен, което естествено си личеше на външен оглед, но за да се оверим беше замерен )кажете ми дали съм постъпил правилно с двата вала или да си връщам старият .....
Следващата стъпка беше естествено сглобяване с новите части от PB мотора .......И тук снимчица на частите който е препоръчително да си набавите преди да започнете сглобяване .......На снимката се вижда магазина от който съм пазарил дано не го изтълкувате като реклама, но имам приятели в този магазин и затова от там пазаря, ако някой има нещо против магазина да запази коментара си .......Консумативите от първа необходимост са Гарнитури ( за главата, изпускателни и смукателни колектори, за капака на клапаните ) семеринга за разпределителния вал и болтове за главата.....
Започна се същинското сглобяване с което всеки от вас няма да срещне никаква трудност когато всичко ви е набавено предварително .... Нужни са ви малко умения и хубави инструменти и всичко върви по вода ....
Предварително се бях погрижил и за колекторите като се заиграх малко повече с Всмукатела (но всичко докъде позволяваше да се обработи собствено ръчно) и малко с изпускателя понеже на него му подлежи смяна с друга генерация скоро време .....
След като вече всичко вече си беше заело местято под капака дойде ред и на можеби най сложната операция, а именно изграждане на новата инсталация, но просто и с това се справихме с лекота понеже можеби бях избрал правилините хора, а именно колеги от форума, който не са чак толкова активни сред нас, но са добри специалисти сред пайжините от кабели.....
Започнахме в един късен следобед и до вечерта бяхме на 80% готови, оставаха ни някой малки подробности за да се стигне до първи проби за запалване .....Използвахме изцяло инсталацията от Диджифана на РВ-то снопа който си излиза от него заедно с буксата за комутатора, и тук е мястото да споделя, че замених бобината на моя двигател с такава за РВ чийто комутатор е прикрепен към компа, а не за нея както е на тази на ABS, от тук отпаднаха още малко проблеми с окабеляването ..... Оплетохме новата инсталация като съвместно запазихме и старата на ABS от нея сега се ползва кабелите към някой датчици примерно тези за маслото (за ниско и високо налягане и температурата), оставих същия датчик и за температурата със старата инсталация като за целта само закачихме кабелчетата на синия датчик от инсталацията на РВ-то...... Като цяло бяхме готови за запалване и дойдоха първите проби, след малко усилия чухме гласа на бебето което проплака и гласа му показа, че ще покаже различен характер след излизане от бокса .......Това което узтанавих след първото запалване е не работещ оборотомер и мигаща лампа за маслото и другото което беше чакаше посещение на сервиз за финни настройки , центровка на запалване, горивна смес и дебитомер .......
Дойдоха и първите километри на колата, останах доста добре очарован промяната беше на лице и то в положителен аспект ...... Ако трябва да кажа за мен лично си струваше тази интервенция, а и от тук нататък с пълната инжекция двигателя може да претърпи куп други промени в Силовия тунинг, ускорение коренно различно от старият двигател, максимална скорост също доста добра, а за разхода немога да кажа все още утре тръгвам за Русе по повод събора и тогава ще мога евентуално да кажа нещо за разход на гориво .....
Оборотомера оправихме като хванахме импулсен сигнал от комутатора в случая е закрепен на Диджифана и е с четири кабела в него, но самата букса е с шест пина и едно от свободните крачета взехме сигнала и го подадохме към пинчето на буксата от старият комп ABS, като преди това нправихме спаравка от Аутодата кое е това пинче което отвежда информацията до таблото за оборотомера и така се справихме с този проблем, а с него си отиде и друга болежка по двигателя ( мигащата червена лампа за маслото изгасна след заработване на оборотомера )....... Много внимавайте със правилното връзване на температурния датчик, че и той много проблеми ни създаде, едно кабелче не бяхме вързали към него (понеже използвах комбинирания две в едно от старият мотор) и колата не искаше да ни позволи да и направим центровка на запалване ...
На повечето от нас ни е известно, че градуса на предварение на запалването трябва да върви право правопроционално обороти/градуси на предварение, а именно покачване на обороти същевременно увеличаване на градуса на предварение на запалване...... И така този въпросен температурен датчик който не бяхме свързали правилно караше двигателя да прави някакви страни работи, а именно държи едни и същи градуси примерно до 3000обр/мин и след това рязко покачване, нямаше го плавното покачване , но това се реши с правилното свързване .......
И така Благодаря на Господ и всички приятели и колеги който ми помогнаха колата ми да е вече в движение ....... Искренно признание към Raikov_Bass и Petyr_Nedelchev наши колеги .......
Колата под капака изглежда така има малко нещица за до усъвършенстване , но до седмица ще се изчисти всичко, трябва ми маркучето от стъпковото моторче до смукателния колектор, предстой да направя стойка за дебитомера понеже вече съм със спортния филтър JR и така дребни детайли който трябва да се изчистят .........
По колата се извършиха и някой оптични промени с който ще ви запоная някой друг път .....Дано ви хареса всичко написано от мен и най вече да ви е полезно като информация, ако някой има въпроси да пита нещо ще помагам ако съм компетентен към дадения проблем по следващи такива проекти....