Сменихте ли си международния

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
BAN
Автомобил:
Двигател:

Сменихте ли си международния

Мнениеот BAN » Чет 16 мар 2006 15:39

Жана ми, преди известно време в РПУ:
-"Добър ден, омъжих се и трябва да си сменя л.к."
-"Да, разбира се. А международния паспорт ще си сменяте ли, виждам че е изтекъл?"
-"Добре, така или иначе съм дошла!"
- "Добре, трябва да донесете... ... ..."

След близо месец (днес):
- "Добър ден, за получаване на л.к. и паспорт."
- "Добър ден, заповядайте: подпишете тук, тук и тук. А това е акта ви!"
- " :shock :shock :shock :shock , моля?"
- "Да това е акта ви, че не сте си подновили международния малко преди да ви изтече - 20лв.!"
- "Но на мен не ми е трябвал, а и нали вие ме попитахте, и то... "
- "Съжалявям! И да ви трябва и да не ви трябва - трябва да си го подменяте преди да изтече. Услугата е ... лв., иначе глоба от 20 до 150лв."

Така че колеги... и да имате нужда и да нямате нужда, да ползвате или не паспортите си, плащате.

В този смисъл проверете си паспортите и си ги подновете (независимо от нуждата), ако трябва щото после от 20 до 150лв. върху "услугата" ви слагат.

П.с.
Писна ми от тая държава, ма'а му.

Последна промяна от BAN на Чет 16 мар 2006 15:41, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Bob.Baev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bob.Baev » Чет 16 мар 2006 15:47

за пръв път чувам за подобно нещо и направо съм потресен!!!!!!! интересното е, че аз също си смених паспорта след като беше изтекъл, но не са ми писали акт - тва преди 7-8 месеца. д'е*а идиотите мръсни, не ги ли е срам, вместо да взимат от престъпниците, дето са си построили палати с недекларирани пари, взимат от нас бедните...

Потребителски аватар
BoX
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BoX » Чет 16 мар 2006 15:51

LOL, моя също е изтекъл и сега кво, като отида да си го подменям ще има бонус изненада :? :screwy

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Чет 16 мар 2006 15:51

Това и аз го знам и псувам от една седмица, защото точно тогава в Русе почнаха да тръскат глоби.Моя задграничен паспорт изтече в средата на миналата година и още не е подновяван, дано да се отърва с минимална глоба.По принцип на по-важните лични документи пише какви са ти задълженията, обаче в паспорта никъде не пише, че трябва да се поднови веднага или че ще има глоба :twisted:
Според мен това не е правилно, защото доколкото помня, когато го измислиха това с глобите, моя паспорт вече си беше невалиден.
Като капак на всичко казаха, че няма да удължат срока за пререгистрация на автомобилите и ми е чудно какво ще стане с тези със старите номера, които не успеят да минат.
Една проста сметка, колите които трябва да си сменят номерата са 800 000.Да кажем, че 100 000-150 000 ще бъдат бракувани, защото бай Мангау не спи и разфасова денонощно, а и поради други причини.Остават 650 000 автомобила, умножено по 60лв :shock Струва ми се, че сумата не е никак малка и че и един лев от тая сума няма да бъде изхарчен в наша полза :twisted:

Потребителски аватар
valeri dimov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

вижте сега

Мнениеот valeri dimov » Чет 16 мар 2006 16:00

значи когато изтече срока му в рамките на 3месеца трябва да го варнеш,иначе 150лв глоба.а ако трябва да си го подновиш незнам :x

Потребителски аватар
Roberta
Официален говорител
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Сменихте ли си международния

Мнениеот Roberta » Чет 16 мар 2006 16:00

Philip написа:- "Съжалявям! И да ви трябва и да не ви трябва - трябва да си го подменяте преди да изтече. Услугата е ... лв., иначе глоба от 20 до 150лв."

Да, наистина е така, аз си подмених международния месец след като беше изтекъл и злобната лелка от гишето ми каза "Акт от 20лв. до 150лв.", при което си отворих голямата уста и тя се принуди да ме срещне с шефа на паспортен отдел в РПУ-то, като се надяваше да ми фрасне голямата глоба :evil: :evil: :evil: !
Но човекът се оказа доста разбран и разминах глобата!
Чувала съм също и че се искат определени суми за да се избегне акта!!! :evil:

BAN
Автомобил:
Двигател:

Re: Сменихте ли си международния

Мнениеот BAN » Чет 16 мар 2006 16:08

roberta написа:Но човекът се оказа доста разбран и разминах глобата!
Чувала съм също и че се искат определени суми за да се избегне акта!!! :evil:

И жена ми са я пратили при шефа, за снизхождение (бременна е в 9-тия м.), снизхождението е било да й наложат минималната глоба - 20лв.

:wavecry

п.с.

РПУ Надежда, но не знам кой номер е.

Потребителски аватар
DIABLO 666
Автомобил: daewoo racer - citroen xsara
Двигател:

Мнениеот DIABLO 666 » Чет 16 мар 2006 16:15

мамицата им,писна ми вече,глоба за тва глоба за онова глоба че несъм пуснал водата в обществената тоалетната няма ли да сложат.а аз ако отида да си сменя моя сигулно 150 лв ще ми сложат че е изтекъл преди доста време

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 16 мар 2006 16:16

Закон за българските документи за самоличност

Чл. 81. (1) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. български гражданин, който:
1. (отм. - ДВ, бр. 108 от 2000 г., в сила от 29.12.2000 г.)
2. не обяви пред компетентните български органи придобиването на документи за самоличност, издадени от друга държава, в определения за това срок;
3. загуби, повреди или унищожи български документ за самоличност;
4. попречи на упълномощените органи да извършат проверка за установяване на самоличността му;
5. (доп. - ДВ, бр. 29 от 2003 г.) не представи документа за самоличност на органа, който го е издал, в 3-месечен срок след изтичане на неговата валидност или след отпадане на основанието за издаването му;
6. обяви неверни данни при подаване на заявление за издаване на документи за самоличност, ако не подлежи на по-тежко наказание по друг закон;
7. използва нередовни български документи за самоличност;
8. не подмени документите си за самоличност в срок от 30 дни при промяна в имената, персоналните данни или трайни и съществени изменения на образа;
9. не направи необходимото като законен представител за снабдяване с документ за самоличност на лицето, което представлява.
(2) Ако деянието по ал. 1 е извършено от чужд гражданин, глобата е до 3000 лв.

гледайте т. 5-----просто требе да се върнат като изтекат, а няма задъллжение да се издава нов....четете

Потребителски аватар
Bob.Baev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bob.Baev » Чет 16 мар 2006 16:26

доколкото разбирам от т. 5, трябва да си закъснял с 3 месеца, за да ти наложат глоба, така ли? или пак съм тъп... :oops:

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Чет 16 мар 2006 16:29

Значи съм с двата крака вътре, като нищо ми ще тръснат максималната глоба, като си знам късмета :roll: Значи остава варианта с почерпката...

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Чет 16 мар 2006 16:31

bbaev написа:доколкото разбирам от т. 5, трябва да си закъснял с 3 месеца, за да ти наложат глоба, така ли? или пак съм тъп... :oops:

Правилно си разбрал :D

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Чет 16 мар 2006 16:31

Аз бях две години със изтекла лична карта и като отидох да си я сменя и просто се държах мило със служителката защото ме бяха върнали и не исках това пак да се случва, видя че снимката ми е същата като на паспорта който съм го вадил преди няколко години, видя че е изтекла и каза, че снимката ми била стара но нямало проблем и че за това че ми е изтекла картата имало глоба и добре че не ми били правили проблеми ( а милата родна полиция ми беше правила няколко пъти) и не ми направиха глоба. Та смятам че зависи на кого ще попаднете :roll: :roll:

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 16 мар 2006 16:33

да мах срок е 3 мес. след изтичане на валидността
идеята на законодателя е да няма мандахерцащи се изтекли документи, за да не се използват за заготовка за фалшификат-това е ново положене от 2003 преди го нямаше

Потребителски аватар
Bob.Baev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bob.Baev » Чет 16 мар 2006 16:36

Споделям личен опит - този път с личната карта.
Преди 2-3 години си смених постоянния адрес, обаче без да си сменя личната карта - подава се една декларация в общината и примерно след месец ти я одобряват. Одобриха ме (то всеки одобряват).
Та. Миналото лято най-после се наканвам да си сменя личната карта, за да е с истинския ми адрес и да не се получават писма и честитки на стария. Отивам в паспортното - една женица вика "мойто момче, трябва 50 лева глоба да платиш, трябвало е в 30-дневен срок да си смениш личната карта..." Аз обаче, нали съм си чаровник, усмихнах й се 2-3 пъти, примолих й се и тя се смили. Каза ми друг път да не правя така :lol: Та според мен човек винаги трябва с добро да подхожда, а не да тръгваме и да се караме с хората, в крайна сметка те само си вършат работата. Хората на гишетата не решават колко и какви да са глобите.
сори за офф-топика. май само исках да кажа - дръжте се така, както бихте искали да се държат и с вас...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”