Годишна екотакса върху автомобилите

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
nero
Автомобил:
Двигател:

Годишна екотакса върху автомобилите

Мнениеот nero » Пет 22 май 2009 8:12

Това обсъжда работна група на екоминистерството и на финансите, пише "24 часа"

100 лв. за нова, 250 за стара кола годишно?

Годишна екотакса върху автомобилите ще бъде въведена в България от догодина, за да се компенсират загубите от премахването на акциза, пише "24 часа".

Това обсъжда работна група на екоминистерството и на финансите, съобщил зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев.

Размерът на таксата ще е в зависимост от екостандарта на двигателя - колкото по-стара и неекологична е колата, толкова повече ще се плаща.

Така най-високата сума от 250 лв. ще е за возила, произведени преди 1992 г. За новите тя ще е 100 лв. Точният размер на тарифите все още се уточнява, обясни Георгиев.

Имало вариант правителството да приеме и по-усложнена схема, при която да се отчита не само стандарта на двигателя, но и вида гориво. Не било изключено за дизел отпреди 1992 г. екологичният налог да надхвърли и 1000 лв.

Точният размер щял да стане ясен до 2 седмици.

Освен попълване на дупката в бюджета от акциза, такава екотакса ще има и стимулиращ ефект за подновяване на автопарка, обяснил Георгиев. Приходите пък щели да се използват за проекти за очистване на въздуха.

Отмяна на акциза върху автомобилите с повече от 163 к.с. от началото на следващата година одобри на второ четене бюджетната комисия на парламента.

Трябва внимателно да се обмисли дали да се въведе екотакса или регистрационна такса, коментира шефката на дирекция "Данъчна политика" в МФ Людмила Елкова пред "24 часа".

Според експертите на финансовото министерство въвеждането на регистрационна е в по-голям синхрон с ЕС.

От финансовото ведомство изчисляват дупката в бюджета от отмяната на акциза на 20-30 млн. лв. Сумата е била около 60 млн., но имало рязък спад в покупките на автомобили, който се очаква да продължи и догодина.

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2171571

Последна промяна от group® на Пет 22 май 2009 8:17, променено общо 1 път.
Причина: Преместена от ОФФ - други

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Re: Годишна екотакса върху автомобилите

Мнениеот rosen79 » Пет 22 май 2009 8:16

Това за всички автомобили ли се отнася,или само за тези, на които им се налага акциз?

Потребителски аватар
RADO 8463
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот RADO 8463 » Пет 22 май 2009 8:21

За всички и аз това четях до сега.Ма нищо чудно те и данък въздух ще ни въведат :beat_butt2

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Пет 22 май 2009 8:21

rosen79 написа:Това за всички автомобили ли се отнася,или само за тези, на които им се налага акциз?

За всички...поредната глупост, аз ако можех си позволя нова кола да нямаше да карам стара. :gruebel А и с отпадането на акциза, трябва да се подготвим за още повече рейсъри по пътищата.

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Пет 22 май 2009 8:28

Ще има да си чакат да плащам такава такса.Когато видя пътища без дупки,когато видя полицая да си върши работата съвестно,без да ме пита: "И кво праим са?"Тогава може и да си я плащам.Те вече стават супер нагли,налагат ни такси като на запад,цени като на запад,ама заплатите не са ни като на запад.Вече много почвам да се замислям да си бия къмшика от тук, и на границата да им хвърля личната картаи да им кажа да си я заврът в някои отвори на тялото.

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Пет 22 май 2009 8:33

Ми ще е нещо като -
Евро 0 - 1 - 1000лв/година
Евро 2 - 700лв
Евро 3 - 450лв
Евро 4 - 200лв
Евро 5 - 75лв
Евро 6 - 0 лв

Примерно, и щи го напряват защото така е в ЕВропа :wink:
Иначе се чува че и минетката с гражданската от 2010 ще са и двете с 50% нагоре :да:

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Пет 22 май 2009 8:38

Не било изключено за дизел отпреди 1992 г. екологичният налог да надхвърли и 1000 лв.
:lol: :screwy

Освен попълване на дупката в бюджета от акциза, такава екотакса ще има и стимулиращ ефект за подновяване на автопарка, обяснил Георгиев

Как пък не.

но имало рязък спад в покупките на автомобили, който се очаква да продължи и догодина.
тъй ли ми се струва или това нещо не се връзва с горното mhihi

Екотакса,винетка,ТОЛ такса и талон към книжката НЕ представям mhihi !
Гледам да си имам гражданска , да съм си минал преглед и да са ми изрядни светлините. Останалите неща ще имат да ги вземат mhihi

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Пет 22 май 2009 8:39

Искахме евро съюз ето ни сега съюз.До кога някой друг ще ни казва как да живеем,и как да си бършем задника,аман.

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Пет 22 май 2009 8:44

От всичко четено ми се струва че доста хора ще изпищят с дизелите си,оособено ако започнат реално да се измерват вредните емисии и твърди съставки.Като знам и колко от форума са си чипосали дизеляците.И както винаги ще си проличи че българина не е почитател на дадена марка или гориво,а просто на момента му отърва да кара това.Днес се хвали дизела,след година две газифицирането,но това е нормално,навсякъде се насърчава употребата на еквивалентни горива.
Както виждате оправящите ни /тоест управляващите/ не са глупави въобще.Ако предположим,че броят акцизни автомобили в БГ е примерно 15 процента от всички и акциза им се взимаше веднъж,то сега всички автомобили взети заедно с техните ежегодишни екотакси съм сигурен че ще събират повече пари и от акциза преди.Да не говорим че бай Иван с дръгливия голф 1.9 чист дизел ´92 година как ще им дава 1000 лева--че тя колата не струва толкова.
Но всичко това си е с положителен ефект--няма друг начин да се стимулира покупката на по-нови возила.
Стига писъци,колеги,който има добри доходи ще има и добра кола,който не--ще ходи пеш или ще кара колело.

Потребителски аватар
mladvampirTDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladvampirTDI » Пет 22 май 2009 8:44

Аз пък съм ЗА. Хора, разберете, никъде в конституцията не пише че на всеки е конституционно ЗАДЪЛЖЕНИЕ да има 1,2,3... кола/и. А колкото до тези със заплатите, ами почти всички работят в частни фирми, как държавата да се намеси при вашите трудово-правни отношения. Изхода е - ходите, договаряте се, ако не ви устройва, търсите друга работа и така.
Подобни такси биха могли да позачистят автопарка от автомобили, по-възрастни от собствениците си (не говоря за хора, който се грижат истински за старите се возила).

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пет 22 май 2009 8:52

rosen79 написа:Искахме евро съюз ето ни сега съюз.До кога някой друг ще ни казва как да живеем,и как да си бършем задника,аман.

То ако не е ЕС ще си останем винаги страна на абсурда!
Тази история с акциза е най-подходящия пример.
Нашите се правиха на застреляни последните години и налагаха двоен акциз, което е против всякаква логика и закони в ЕС (двоен, защото акциз се плаща с покупката на нов автомобил в ЕС, а после при продажба в БГ - втори път се плаща за над 163к.с.).
Иначе е съвсем нормална борбата със старите 'мръсни' автомобили.
Тези стандарти (ЕВРО 1,2,3,...) за какво са?!
Но тук пак идва БГ абсурда - чисто нова кола с ЕВРО последен модел - плаща десетки пъти повече данък от стария голф 2 :screwy
И понеже тях ги интересува само дупката в бюджета, а не логиката - ще вкарат някаква безумна такса, която ще бъде свалена от ЕС и пак наново после ...

Иначе съм съгласен, че трябва да се обновява БГ автопарка, но това става с намаляване на всякакви данъци и такси за нови автомобили, а не само с покачване за старите.

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Пет 22 май 2009 8:59

Аз работя в държавна организация,и не мога да си позволя нова кола.Имам една кола и нея искам да си карам.Мога да ида в частна фирма,ама по време на такава криза каква е гаранциятя,че тази фирма ще оцелее?Не искам да ми кажат след месец,че фирмата няма работа и не могат да ми плащат,както стана с жена ми.Това не е начин да ме стимулират да си купя нова кола,достатъчно съм стимулиран да си взема нова кола.И аз искам да карам голф-6 ама не мога да си го позволя.Те ако могат да си сменят колите през една година, ние не можем.То дори и в частна фирма да работиш каква трябва да ти е заплатата,че да можеш да си купиш чисто нова кола?Това е поредното безумие,което измислиха.Хората в германия на пример дават пари за старата ти кола и ти улесняват покупката на нова. А тука кво правят тея тикви?Налагат ни триста и трийсе такси,за да се откажеш от колата си и да я дадеш на надийн.

Потребителски аватар
Nafta
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nafta » Пет 22 май 2009 9:01

Добре де, а какво правят тези като мен(а те не са малко), които не могат да си позволят нови коли или пък да плащат разни безумни прости такси, а кола им трябва??? :screwy

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Пет 22 май 2009 9:03

group® написа:........

Да съгласен съм за мнението за данъци и така нататък, но все пак за да си подновиш автопарка трябва да имаш и финансовата възможност да го направиш, а мнозинството от хората я нямат.

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Пет 22 май 2009 9:04

Никой не го еня за такива като нас.На някой бизнеса с коли не му върви и правят всичко възможно да лапат още пари.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”