проблем с широчината на гумите
-
vladko774
- Автомобил:
- Двигател:
проблем с широчината на гумите
Колеги,не знам дали въпроса ми е за тук,но имам следният проблем;с golf 3 gti, двигател 2.0;115к.с.Задните гуми ми опират в калниците при неравности.Гумите ми са 205/50/15.Въпроса ми е мога ли на същите джанти да сложа например 195/55/15?Благодаря предварително!
- snupeca
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: ALH
- Контакти:
Re: проблем с широчината на гумите
Можеш, щом джантата ти е 15-ка, можеш да сложиш всички размери гуми 15-ки
- pedalchobaba
- Автомобил:
- Двигател:
Виж колко J ти е джантата и после четеш тук:

-
uberko
- Автомобил:
- Двигател:
Колега, размера 205/50х15 е даден от производителя като възможен, стига издадеността на джантата да е нормалната. По-скоро шоковите ти тампони са заминали и за това опира. Аз бях с 14'' на 185 и нямах проблеми, ама като сложих новите джанти(195/50х15) и опираше в калниците отстрани при по-голям товар или при неравности. Смених шоковите и всичко заспа, дори взех с 5мм по дългите(има 2 варианта), заедно с протекторите са около 18-20лв (задния комплект). Работата е за около 20мин на амортисьор, ако решиш сам да си ги смениш. Развиват се 2 гайки и отдоло болта, който държи амортисьора. Ще ти трябва и 1 помощник само да измъкнете амортисьора или вдигни с 2 крика задницата (като подсигуриш добре колата, на равно място). Задната пружина не е натегната като на макферсоните отпред, така че я сваляш смело и слагаш новите тампони. Всичко по обратния ред, като внимаваш гумения тампон под купето, на стержена на амортисьора, да бъде в същата посока, в която си го свалил, инъче няма да можеш да завиеш горе гайките, които хващат амортисьора.
пс. Малко набързо го надрасках, но съм 99% сигурен, че от това ти е проблема, не се хвърлай да сменяш гуми. Провери първо тия тампони.
Ако има нещо неясно пиши, ще помагаме
пс. Малко набързо го надрасках, но съм 99% сигурен, че от това ти е проблема, не се хвърлай да сменяш гуми. Провери първо тия тампони.

-
vladko774
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря за отзивчивостта!Сега се сещам, че предишният собственик е слагал някакви тампони на пружините за да не опира.Каза че стрували по 2лв. и трябва да се вдигне колата за да освободят пружините и можело да си сложиш тампоните сам.За това ли става въпрос или шоковите тампони са нещо друго?
-
uberko
- Автомобил:
- Двигател:
Ами друго са колега. Най-вероятно предния собственик е слагал някакви втулки между пружината и тампона на купето, за да стане малко по-висока задницата или защото и на него му е опирало. Най-добре да ги махнеш, едва ли 2-3см ще са ти от голяма ползва, но пък за сметка на това губиш стабилност в завоите, заради тва повдигане на задницата. Като за начало вдигни отзад колата и погледни. Трябва да не виждаш стержена на амортисьора. Той трябв да е покрит от пластмасов протектор причличащ на маншон захванат в горната си част именно за тоя шоков тампон, който е дълъг около 15см(грубо) Не трябва да има нищо разкъсано или висящо. Този шоков тампон и прахоуловителя се нанизват на стержена на амортисьора и го предпазват от боклуци, и същевременно не позволяват на амортисьора да се свие до доло следователно да опре гумата в калника 
едит:
download/file.php?id=9906&mode=view
макар че тия са за пасат, изглеждат по същия начин.
това е пример за скъсани шокови тампони (тия кафевичките неща между пружината и стержена трябва да са свързани с черните прахоуловители и да покриват самия стержен) Предполагам че твоите излгеждат също така, но ако не се се скъсали напълно, като тези на снимката, със сигурнс са загубили нормалната си твърдост и не действат както трябва. С две думи - за смяна са си..
едит:
download/file.php?id=9906&mode=view
макар че тия са за пасат, изглеждат по същия начин.
това е пример за скъсани шокови тампони (тия кафевичките неща между пружината и стержена трябва да са свързани с черните прахоуловители и да покриват самия стержен) Предполагам че твоите излгеждат също така, но ако не се се скъсали напълно, като тези на снимката, със сигурнс са загубили нормалната си твърдост и не действат както трябва. С две думи - за смяна са си..
Последна промяна от uberko на Съб 23 май 2009 13:00, променено общо 1 път.
- Golfara
- Автомобил:
- Двигател:
uberko написа:Колега, размера 205/50х15 е даден от производителя като възможен, стига издадеността на джантата да е нормалната. По-скоро шоковите ти тампони са заминали и за това опира. Аз бях с 14'' на 185 и нямах проблеми, ама като сложих новите джанти(195/50х15) и опираше в калниците отстрани при по-голям товар или при неравности. Смених шоковите и всичко заспа, дори взех с 5мм по дългите(има 2 варианта), заедно с протекторите са около 18-20лв (задния комплект). Работата е за около 20мин на амортисьор, ако решиш сам да си ги смениш. Развиват се 2 гайки и отдоло болта, който държи амортисьора. Ще ти трябва и 1 помощник само да измъкнете амортисьора или вдигни с 2 крика задницата (като подсигуриш добре колата, на равно място). Задната пружина не е натегната като на макферсоните отпред, така че я сваляш смело и слагаш новите тампони. Всичко по обратния ред, като внимаваш гумения тампон под купето, на стержена на амортисьора, да бъде в същата посока, в която си го свалил, инъче няма да можеш да завиеш горе гайките, които хващат амортисьора.
къде са тези тампони горе на пружината които са или става въпрос за други защото и аз имам същия проблем само че моя голф 1,6 75к.с и съм с гуми 195/50/15
-
uberko
- Автомобил:
- Двигател:
Golfara написа:къде са тези тампони горе на пружината които са или става въпрос за други защото и аз имам същия проблем само че моя голф 1,6 75к.с и съм с гуми 195/50/15
Погледни по-горния пост, едитнах го и сложих снимка, за да стане по-ясно. Това си е нормално явление при нашите стари брички. Тия тампони са от някаква полиуретанова пяна и с времето изгниват, а когато се сменят амортисьори те не влизат в комплекта и някой мастори слагат старите, които не се знае на колко живот са..
- Golfara
- Автомобил:
- Двигател:
Разбрах вече за кои тампони става въпрос и със сигурност моите са доста зле и 6те се сменят
Благодаря
Благодаря
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”