Нова информация за Турция

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
Andrey
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Нова информация за Турция

Мнениеот Andrey » Сря 20 май 2009 8:08

Колеги, понеже вчера се върнах от Истанбул с кола, реших да споделя информация.
Разстоянието от София е 540км и се взема нормално за 6 часа с границата. Първи съвет, заредете си гориво, че там е много скъпо. Газта е 1.60лв. но поне има за разлика от Гърция. На самата граница он нашата страна има само Лукоил. Границата се минава бързо на излизане /на влизане в БГ е друг джаз...:)/ Носете си валиден паспорт, зелена карта и малък талон. Ако не е на ваше име колата и пълномощно /преведено на турски/. В паспорта ви слагат печат за колата на влизане и на излизане. Магистралата започва на няколко км след пункта - вземате си билетче от автомат и го плащате при слизане от магистралата. До Истанбул струва 5.50 лири. В града е супер натоварено, но колоната се движи за разлика от София. Пълно е с еднопосочни улици и няма паркиране. Съвет - стигате горе-долу до местоназначението и хващате такси да ви води. На мен ми излезе 10 лири за 3-4 км. Има доста паркинги с надпис OTOPARK за около 10 лири на ден сте спасени. Кръчмите са яки с цени почти като в София /може би малко по-скъпи/. На връщане на БГ границата започва купона - дават ви едно USB с което обикаляте гишетата /тея за мрежи май не са чували/ НА предпоследното гише пише "Пътни такси и винетки", минах го на скорост щото си имам винетка ама не би..... Изобщо пълна кретения но .."добре дошли в БГ"

Дано да съм бил полезен...

Потребителски аватар
shirindeniz
Автомобил:
Двигател:

Re: Нова информация за Турция

Мнениеот shirindeniz » Сря 20 май 2009 8:36

Да , за мен беше полезен ,защото имам излизане към края на седмицата.Благодаря, а искам да попитам дали искат бележка от данъчното ,че нямаш да плащаш данъци.

Потребителски аватар
Andrey
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andrey » Сря 20 май 2009 9:30

Не са ми искали никакви други документи освен талон, зелена карта и паспорт. Колата си е на мое име.
Още малко инфо:
От Одрин до Истанбул няма много бензинстанции, така че си заредете
Билетчето от магистралата се пази до излизане от нея - дава се на човека на изхода и той казва парите.
На връщане ви препоръчвам да минете през Одрин - на центъра има синя зона и струва 4.5 лири за два часа - напълно са достатъчни. Има и хубава българска църква, означена с табели - до нея се стига спокойно с кола.

Потребителски аватар
anger
Автомобил: GTE GMK7 und Tiguan MK2 TDI
Двигател:

Мнениеот anger » Сря 20 май 2009 9:49

Това за времето за влизане/излизане е мнооого относително понятие...
Ела да видиш след 10 дена как ще излезеш от България за 5 мин... :applause:
Всичко си зависи от момента. На два пъти съм постигал 15 минутно преминаване от - до, ама да не ви разправям колко ми е бил максимума..14 часа!
Много полезно инфо. Само да допълня колегата, че последно преди седмица налях бензин за 2.99 (безоловен 95), така че всеки да си прави сметка къде ще зарежда. Обикновено на големите табели на бензиностанциите пише едни хубави, ниски цени на горивото, ама като застанеш на колонката и се озъбваш! Ама все пак разликата в различните бензиностанции е около 2 - 3 стотинки, така че не е страшно.
Не се изисква документ за платени данъци никъде!

Потребителски аватар
Andrey
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andrey » Сря 20 май 2009 10:20

Напълно си прав - при моето излизане нямаше нито една гастербайтерска кола ама те сега тръгват и сигурно ще е лудница.

Потребителски аватар
anger
Двигател:

Мнениеот anger » Сря 20 май 2009 10:33

Хубавото,обаче е, че от началото на Юни до края на Август митничарите се мобилизират и работят доста стегнато. И нашите, и турските. Нормално в натоварено състояние се минава за 2 часа в двете посоки. Хубавото е, че вече ги няма търговците с бусовете, които натоварваха КПП - тата на 90 % всеки ден преди години и правеха преминаването АД! Сега е вече друга бира - случвало ми се е на излизане от България да не ми поискат никакви документи - минах като на гише на МакДрайв. :)

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 22 май 2009 20:35

[quote="Andrey"] На връщане на БГ границата започва купона - дават ви едно USB с което обикаляте гишетата /тея за мрежи май не са чували/ НА предпоследното гише пише "Пътни такси и винетки", минах го на скорост щото си имам винетка ама не би..... quote]

Брей голям късмет. На Лесово минлата година 3 пъти циркулирах назад напред с такава флашка. " Ами не се чете - върни се обратно :shock . на Лесово около 19 часа да не се минава. ншите си заминват половин час по-рано и новата смяна идва половин час по-късно - така, че чакане. Асфалта свършва на макс 1 км след пункта, за указателни табели да се забрави - няма такова понятие. Влизаш в някое село - а кое е ?? много голям въпрос .

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Сря 27 май 2009 9:15

Andrey написа:Газта е 1.60лв. но поне има за разлика от Гърция.

Преди може би 2 години ходихме до Истанбул за Ф1. Само че тогава звъннахме за всеки случай в консулството и изрично ни предупредиха че БГ автомобили с АГУ (става въпрос за бутилката) не се допускат в Турция.
Махахме бутулката, инсталацията остана и турчалята си проверяваха яко. Беше голямо висене на ГКПП-то.

Сега има ли промяна в това условие или е старото положение или просто споменаваш цената на газта, че има няма след седмица е Ф1 ?

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Сря 27 май 2009 22:24

Непосредствено преди границата има и Shell.

В момента нафтата в Турция е 2.35TL. 1TL = 0.93лв.

От 1 юни, положението с гастербайтерите се променя коренно. Така че задръстванията са почти неизбежни, по добре си отложете пътуването за към края на лятото, късен септември, ако не искате да останете с много неприятни впечатления от пътуването до Турция, защото висенето по границата е нечовешко, щом трафикантите спират да пътуват в този прериод, мислете му.

Потребителски аватар
Andrey
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andrey » Пет 29 май 2009 18:52

[quote="passenger"][quote="Andrey"]Газта е 1.60лв. но поне има за разлика от Гърция. [/quote]
Преди може би 2 години ходихме до Истанбул за Ф1. Само че тогава звъннахме за всеки случай в консулството и изрично ни предупредиха че БГ автомобили с АГУ (става въпрос за бутилката) не се допускат в Турция.
Махахме бутулката, инсталацията остана и турчалята си проверяваха яко. Беше голямо висене на ГКПП-то.

Сега има ли промяна в това условие или е старото положение или просто споменаваш цената на газта, че има няма след седмица е Ф1 ?[/quote]

Преди две години имаше някакво заяждане от турците по повод БГ изисквания заради ЕС ама не си спомням точно. Може и за това да са се заяждали. Не са ме проверявали за газ и не са ми правили проблем на границата, имам лепенка ГАЗ на задното стъкло, т.е. всеки може да види, че съм с газова.

Потребителски аватар
nero
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nero » Сря 03 юни 2009 18:44

Andrey написа:пълномощно /преведено на турски/

това задължително ли е ?

колата е на името на приятелката, но тя няма да идва с нас. по принцип имам пълномощно само на български написано.

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Сря 03 юни 2009 19:56

Трябва ти преведено на турски та даже маи трябва и печат от посолствуто.

Потребителски аватар
nero
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nero » Сря 03 юни 2009 20:21

KirilGeorgiev написа:Трябва ти преведено на турски та даже маи трябва и печат от посолствуто.

вече го дадох за превод, ама за печат няма как да стане до петък

Потребителски аватар
anger
Двигател:

Мнениеот anger » Сря 03 юни 2009 21:02

Не ти трябва печат от посолство.
Моето е нотариално заверено, утре ще го погледна, но мисля, че и на турския превод има печат на нотариус.
На турските гишета някои казват: "Пъмошно", но ако не попаднеш на назнайващ български митничар, то помни думата ВЕКЯЛЕТ - така наричат те пълномощното.

П.С.: Носи си и пълномощното на български, защото нашите също го искат. Направи си по 2 - 3 копия и на двете, защото също може да ти поискат.

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Сря 03 юни 2009 21:54

Най-добре е такива въпроси да се задават в консулството, мисля аз.

Върни се в “Пътеводител”