Компресора на климата не зацепва. B4 РЕШЕН.

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
ShoGo_GTI
Автомобил: 18Т 2002 VW GOLF GTI EXCLUSIVE
Двигател: AUQ 180
Контакти:

Компресора на климата не зацепва. B4 РЕШЕН.

Мнениеот ShoGo_GTI » Вто 09 юни 2009 19:33

Колеги имам следния проблем с климатика на пасата на баща ми.
Когато включа климатика електрическия съединител на компресора не включва и той не зацепва. Отначало си помислих, че може да не идва ток до компресора и му откачих кабела и боднах една пробна крушка, но тя си светва. Следователно ток до компресора идва, но ел. магнита не включва. Перката на радиатора също се включва.

Извинявам се че не давам данни за компресора и климатика като цяло но в момента няма как да погледна по обстойно. Колата е passat B4 от 95та 1.9 TD AAZ.

Последна промяна от ShoGo_GTI на Пет 19 юни 2009 15:30, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vinovniq
Автомобил:
Двигател:

Re: Компресора на климата не зацепва. B4

Мнениеот vinovniq » Вто 09 юни 2009 19:48

може да няма фреон в сиситемата и на мен така ми направи та ходих да го пълня и си стана като нов.

ARusev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ARusev » Вто 09 юни 2009 19:58

Здравей, Lov4o!
Като че ли вече знаеш какво най-вероятно се е случило. Все пак за сигурност провери с омметър има ли някакво съпротивление бубината на съединителя. Ако няма, два са вариантите-добър и лош:
-Добрия - възможно е да е разкачена някоя от клемите или да е прекъснат кабела- виж близо до ремъчната шайба. Нека да е някоя от тези повреди!;
- Лошия - изгоряла е намотката - следва разглобяване, ремонт( смяна или пренавиване), презареждане с фреон и т.н..

Успех!

Потребителски аватар
ShoGo_GTI
Контакти:

Мнениеот ShoGo_GTI » Вто 09 юни 2009 20:59

Колега Русев дано да е първия вариант.
Усещам, че утре с това ще се занимавам, работата е там, че колата я взехме зимата и тогава необърнахме с баща ми особено внимание на компресора понеже като цъкнех копчето и осезаемо се променяха за момент оборорите, а и до сега не се е налагало толкова да ползваме климатика ама тука тези дни много жега :uuoooh: нито пък знам дали има фреон във системата.
Утре ще меря и евентуално ще откача компресора от стойката без да развивам маркучите, че току виж системата пълна и аз а я изпусна :banghead: и ще огледам кабела как е.
Дано да не е нещо сериозно.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 10 юни 2009 3:29

ARusev написа:Здравей, Lov4o!
Като че ли вече знаеш какво най-вероятно се е случило. Все пак за сигурност провери с омметър има ли някакво съпротивление бубината на съединителя. Ако няма, два са вариантите-добър и лош:
-Добрия - възможно е да е разкачена някоя от клемите или да е прекъснат кабела- виж близо до ремъчната шайба. Нека да е някоя от тези повреди!;
- Лошия - изгоряла е намотката - следва разглобяване, ремонт( смяна или пренавиване), презареждане с фреон и т.н..

Успех!

Няколко дребни забележки :
-щом до кабела на компресора стига захранване като е пуснат значи има поне някакво количество фреон...иначе пресостата нямаше да сработи и да разреши пускането на компресора...може да е и съвсем малко за да работи като хората системата ама нещо поне има.
-ако намотката е само с един кабел и позлва масата от корпуса виж дали корпуса на компресора има връзка с корпуса на двигателя...не само механична понеже не рядко ръждясват крепежите и...губи маса.Иначе да...можеш да премериш с един мултицет дали има намотката има съпротивление и какво е то.Съответно може да пробваш да подадеш 12V на корпуса и на кабелчето и да видиш какво става...и огледай самото кабелче за скъсване.
-може да го ремонтираш и без да точиш системата..достатъчно е само да измъкнеш компресора от крепежите и да откачиш крепежите на маркучите така,че да имат ход,достатъчен за работа....отпред има гайка,отдолу няколко зегерки и т.н. ама често всичко спича жестоко и работата на място е нечовешки гадна...но не и невъзможна.По-добрия вариант е да намериш човек с машина,който е склонен да измъкне фреона,да си ремонтираш компресора и да си го сложиш обратно,след което да ти я напълни и провери за течове..така ще си 100% сигурен,че системата е ОК.
Успех!

Потребителски аватар
ShoGo_GTI
Контакти:

Мнениеот ShoGo_GTI » Чет 11 юни 2009 19:44

Колеги. Имам напредък по въпросът с климатика - днес откачих компресора и на място на колата свалих шайбата, като преди това съвсем спокойно охлабих скобичките на кабела и той си падна на земята. :shock От видяното на място и гледане на схемата в етка си направих един малък извод - електромагнита го няма :shock . Направих няколко снимки за да видите прецените и да кажете дали съм прав. А ако не да помогнете :)

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

ARusev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ARusev » Нед 14 юни 2009 16:26

Да, бубината не се вижда на снимките.
Може вече да си решил проблема, ако не си:
- Увери се, че компресора няма някоя груба механична повреда - като завъртиш съединителя, дали се движат частите вътре;
- Дано да имаш познат в моргите, за да си намериш само бубината, ако компресора е здрав, или читав цял компресор.
С пожелания за успех!

Потребителски аватар
ShoGo_GTI
Контакти:

Мнениеот ShoGo_GTI » Нед 14 юни 2009 18:24

за съжаление още несъм го решил, тук в Добрич по моргите немога да си намеря такъв компресор :(

Потребителски аватар
suba
Автомобил: AUDI А6
Двигател: APS

Мнениеот suba » Нед 14 юни 2009 19:00

В форума няколко хора продаваха компресори около 100 лв.Виж в "Продавам" или пусни обява в "Купувам".Някой може да има и да ти го прати по куриер.

Потребителски аватар
ShoGo_GTI
Контакти:

Мнениеот ShoGo_GTI » Нед 14 юни 2009 19:20

и обява съм пуснал купува и всичките в продава съм прегледал :)

Потребителски аватар
mafiota_a4
Автомобил: VW Passat B5
Двигател: AFN 09.1998

Мнениеот mafiota_a4 » Пон 15 юни 2009 6:21

Колеги,моят Пасат пък като му натисна копчето за климатика нито зацепва компресора,нито включва перките,нито снижава оборотите.Казете моля ви какво му има защото в момента нямам финансова възмозност да ходя по сервизи и ме е страх да не ми скъсат главата откъм кръста!!!Благодаря предварително!

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Пон 15 юни 2009 8:23

mafiota_a4 написа:Колеги,моят Пасат пък като му натисна копчето за климатика нито зацепва компресора,нито включва перките,нито снижава оборотите.Казете моля ви какво му има защото в момента нямам финансова възмозност да ходя по сервизи и ме е страх да не ми скъсат главата откъм кръста!!!Благодаря предварително!

Ако няма фреон, климатика не тръгва.

rosen_wlasev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen_wlasev » Пон 15 юни 2009 15:09

провери ли при Валйо,Автоморгата зад обувния завод,там съм намирал доста неща.

Потребителски аватар
suba

Мнениеот suba » Пон 15 юни 2009 17:41

mafiota_a4 написа:Колеги,моят Пасат пък като му натисна копчето за климатика нито зацепва компресора,нито включва перките,нито снижава оборотите.Казете моля ви какво му има защото в момента нямам финансова възмозност да ходя по сервизи и ме е страх да не ми скъсат главата откъм кръста!!!Благодаря предварително!

По скоро е проблем по инсталацията,може би копчета.При липса на фреон се пускат перките на радиатора.
Най добре е да го види специалист.Можеш и да си поговориш с колегата zfa159.Той ги чатка климатиците доста.

Потребителски аватар
suba

Мнениеот suba » Пон 15 юни 2009 17:44

Lov4o написа:и обява съм пуснал купува и всичките в продава съм прегледал :)

колега пробвай и в http://www.mobilen.bg.Там има пасати на части.Същото е и в АВТО ПАЗАР.
Успех!

Върни се в “Passat”