Колеги имам следния проблем с климатика на пасата на баща ми.
Когато включа климатика електрическия съединител на компресора не включва и той не зацепва. Отначало си помислих, че може да не идва ток до компресора и му откачих кабела и боднах една пробна крушка, но тя си светва. Следователно ток до компресора идва, но ел. магнита не включва. Перката на радиатора също се включва.
Извинявам се че не давам данни за компресора и климатика като цяло но в момента няма как да погледна по обстойно. Колата е passat B4 от 95та 1.9 TD AAZ.

Компресора на климата не зацепва. B4 РЕШЕН.
- ShoGo_GTI
- Автомобил: 18Т 2002 VW GOLF GTI EXCLUSIVE
- Двигател: AUQ 180
- Контакти:
Компресора на климата не зацепва. B4 РЕШЕН.
Последна промяна от ShoGo_GTI на Пет 19 юни 2009 15:30, променено общо 1 път.
- vinovniq
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Компресора на климата не зацепва. B4
може да няма фреон в сиситемата и на мен така ми направи та ходих да го пълня и си стана като нов.
Здравей, Lov4o!
Като че ли вече знаеш какво най-вероятно се е случило. Все пак за сигурност провери с омметър има ли някакво съпротивление бубината на съединителя. Ако няма, два са вариантите-добър и лош:
-Добрия - възможно е да е разкачена някоя от клемите или да е прекъснат кабела- виж близо до ремъчната шайба. Нека да е някоя от тези повреди!;
- Лошия - изгоряла е намотката - следва разглобяване, ремонт( смяна или пренавиване), презареждане с фреон и т.н..
Успех!
Като че ли вече знаеш какво най-вероятно се е случило. Все пак за сигурност провери с омметър има ли някакво съпротивление бубината на съединителя. Ако няма, два са вариантите-добър и лош:
-Добрия - възможно е да е разкачена някоя от клемите или да е прекъснат кабела- виж близо до ремъчната шайба. Нека да е някоя от тези повреди!;
- Лошия - изгоряла е намотката - следва разглобяване, ремонт( смяна или пренавиване), презареждане с фреон и т.н..
Успех!
- ShoGo_GTI
- Контакти:
Колега Русев дано да е първия вариант.
Усещам, че утре с това ще се занимавам, работата е там, че колата я взехме зимата и тогава необърнахме с баща ми особено внимание на компресора понеже като цъкнех копчето и осезаемо се променяха за момент оборорите, а и до сега не се е налагало толкова да ползваме климатика ама тука тези дни много жега
нито пък знам дали има фреон във системата.
Утре ще меря и евентуално ще откача компресора от стойката без да развивам маркучите, че току виж системата пълна и аз а я изпусна
и ще огледам кабела как е.
Дано да не е нещо сериозно.
Усещам, че утре с това ще се занимавам, работата е там, че колата я взехме зимата и тогава необърнахме с баща ми особено внимание на компресора понеже като цъкнех копчето и осезаемо се променяха за момент оборорите, а и до сега не се е налагало толкова да ползваме климатика ама тука тези дни много жега

Утре ще меря и евентуално ще откача компресора от стойката без да развивам маркучите, че току виж системата пълна и аз а я изпусна

Дано да не е нещо сериозно.
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
ARusev написа:Здравей, Lov4o!
Успех!
Няколко дребни забележки :
-щом до кабела на компресора стига захранване като е пуснат значи има поне някакво количество фреон...иначе пресостата нямаше да сработи и да разреши пускането на компресора...може да е и съвсем малко за да работи като хората системата ама нещо поне има.
-ако намотката е само с един кабел и позлва масата от корпуса виж дали корпуса на компресора има връзка с корпуса на двигателя...не само механична понеже не рядко ръждясват крепежите и...губи маса.Иначе да...можеш да премериш с един мултицет дали има намотката има съпротивление и какво е то.Съответно може да пробваш да подадеш 12V на корпуса и на кабелчето и да видиш какво става...и огледай самото кабелче за скъсване.
-може да го ремонтираш и без да точиш системата..достатъчно е само да измъкнеш компресора от крепежите и да откачиш крепежите на маркучите така,че да имат ход,достатъчен за работа....отпред има гайка,отдолу няколко зегерки и т.н. ама често всичко спича жестоко и работата на място е нечовешки гадна...но не и невъзможна.По-добрия вариант е да намериш човек с машина,който е склонен да измъкне фреона,да си ремонтираш компресора и да си го сложиш обратно,след което да ти я напълни и провери за течове..така ще си 100% сигурен,че системата е ОК.
Успех!
- ShoGo_GTI
- Контакти:
Колеги. Имам напредък по въпросът с климатика - днес откачих компресора и на място на колата свалих шайбата, като преди това съвсем спокойно охлабих скобичките на кабела и той си падна на земята.
От видяното на място и гледане на схемата в етка си направих един малък извод - електромагнита го няма
. Направих няколко снимки за да видите прецените и да кажете дали съм прав. А ако не да помогнете 

Да, бубината не се вижда на снимките.
Може вече да си решил проблема, ако не си:
- Увери се, че компресора няма някоя груба механична повреда - като завъртиш съединителя, дали се движат частите вътре;
- Дано да имаш познат в моргите, за да си намериш само бубината, ако компресора е здрав, или читав цял компресор.
С пожелания за успех!
Може вече да си решил проблема, ако не си:
- Увери се, че компресора няма някоя груба механична повреда - като завъртиш съединителя, дали се движат частите вътре;
- Дано да имаш познат в моргите, за да си намериш само бубината, ако компресора е здрав, или читав цял компресор.
С пожелания за успех!
- ShoGo_GTI
- Контакти:
за съжаление още несъм го решил, тук в Добрич по моргите немога да си намеря такъв компресор 

- suba
- Автомобил: AUDI А6
- Двигател: APS
В форума няколко хора продаваха компресори около 100 лв.Виж в "Продавам" или пусни обява в "Купувам".Някой може да има и да ти го прати по куриер.
- ShoGo_GTI
- Контакти:
и обява съм пуснал купува и всичките в продава съм прегледал 

- mafiota_a4
- Автомобил: VW Passat B5
- Двигател: AFN 09.1998
Колеги,моят Пасат пък като му натисна копчето за климатика нито зацепва компресора,нито включва перките,нито снижава оборотите.Казете моля ви какво му има защото в момента нямам финансова възмозност да ходя по сервизи и ме е страх да не ми скъсат главата откъм кръста!!!Благодаря предварително!
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
mafiota_a4 написа:Колеги,моят Пасат пък като му натисна копчето за климатика нито зацепва компресора,нито включва перките,нито снижава оборотите.Казете моля ви какво му има защото в момента нямам финансова възмозност да ходя по сервизи и ме е страх да не ми скъсат главата откъм кръста!!!Благодаря предварително!
Ако няма фреон, климатика не тръгва.
-
- Автомобил:
- Двигател:
провери ли при Валйо,Автоморгата зад обувния завод,там съм намирал доста неща.
- suba
mafiota_a4 написа:Колеги,моят Пасат пък като му натисна копчето за климатика нито зацепва компресора,нито включва перките,нито снижава оборотите.Казете моля ви какво му има защото в момента нямам финансова възмозност да ходя по сервизи и ме е страх да не ми скъсат главата откъм кръста!!!Благодаря предварително!
По скоро е проблем по инсталацията,може би копчета.При липса на фреон се пускат перките на радиатора.
Най добре е да го види специалист.Можеш и да си поговориш с колегата zfa159.Той ги чатка климатиците доста.
- suba
Lov4o написа:и обява съм пуснал купува и всичките в продава съм прегледал
колега пробвай и в http://www.mobilen.bg.Там има пасати на части.Същото е и в АВТО ПАЗАР.
Успех!