Изпити по журналистика
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
-
- Автомобил: Suzuki Marauder 800 Opel Astra G
- Двигател:
Изпити по журналистика
Решил съм да записвам журналистика. Я някой който знае да сподели как протича устния и писмения изпит. Какво те питат в устния и тн... 

Re: Изпити по журналистика
писменият е ясен - пишеш есе, колкото си по-абстрактен и оригинален и се стремиш да избегнеш т.нар "синдром на папката"
толко по-добре
устният вече е чешит и на практика може да те питат всичко - всевъзможни легенди се носят за какви ли не случаи, аз лично съм присъствал на един единствен, разговорът беше нещо от сорта:
-З-з-здравейте, комисия!
-Здравей, насрани кандидат-студенте! Кажете какво последно правихте снощи?
-Ми гледах телевизия..
-А, кажи са какво гледахте?
Тук очевидно прецени, че няма да спечели много, ако признае, че е цяла вечер се е хилил на Гацо Бацов, и реши да отг:
-Преглеждах колекцията си от стари класически български филми...
...сам разбираш, че след по-малко от минута вече стоеше отвън в коридора, като сигурно никога през живота си не се е срамувал толкова.
Изводът от цялата история е, че трябва да бъдеш себе си, да не оригиналничиш излишно както в есето и винаги да казваш истината и това, което мислиш

устният вече е чешит и на практика може да те питат всичко - всевъзможни легенди се носят за какви ли не случаи, аз лично съм присъствал на един единствен, разговорът беше нещо от сорта:
-З-з-здравейте, комисия!
-Здравей, насрани кандидат-студенте! Кажете какво последно правихте снощи?
-Ми гледах телевизия..
-А, кажи са какво гледахте?
Тук очевидно прецени, че няма да спечели много, ако признае, че е цяла вечер се е хилил на Гацо Бацов, и реши да отг:
-Преглеждах колекцията си от стари класически български филми...
...сам разбираш, че след по-малко от минута вече стоеше отвън в коридора, като сигурно никога през живота си не се е срамувал толкова.
Изводът от цялата история е, че трябва да бъдеш себе си, да не оригиналничиш излишно както в есето и винаги да казваш истината и това, което мислиш

може би най-вече това търсиш, въпреки че не спомена университет, предполагам за СУ говориш:
Теми за писмен изпит по журналистика:
2000 - Престъпление без наказание
2001 - Изяде ли мишката книгата
2002 - Българи от ново време
2003 - Власт и корупция
2004 - Можем ли да успеем
2005 - Времето на кандидатите
2006 - Игра на оцеляване
Резервни теми:
2003 - Господари на ефира; Двадесет и първи век - предизвикателства
2004 - Терористи от телевизионния екран; Лесни пари;
2005 - Къде е скрита камерата ; Пуснете слънчевата светлина;
2006 - Великите БГ (тука вече не ги помня );
Други примери:
Професия журналист ; Номинации и деноминации ; Косата ми лилава ( Laughing ) ; Отговорността и свободата ; Предизвикателствата на новото време ; Видения с мирис на хашиш ( Twisted Evil ) ; Как се става лидер ; Богатите също плачат ; Футбол,футбол .
Теми за устен изпит по журналистика:
2000 - 1.Проблеми на националното ни развитие ;
2.Българо-македонските отношения ;
3. Вашата медийна среда.
2001 - 1.Избори 2001-ва;
2.Глобализации и антиглобализации;
3. Младите и медиите.
2002 - 1.Папа Йоан Павел || в България ;
2.Прага : България и НАТО;
3. Медийният пейзаж в България.
2003 - 1.800-те дни:постигнато и неизпълнено;
2.Какви събития през последната година повлияха за подобряване на международния образ на България?;
3.Коя медия харесвате?
2004 - 1.Тероризъм и медии;
2.България и ЕС - какво по-нататък?;
3.Професионална мотивация.
2005 - 1.Парламентарни избори 2005-та;
2.Тероризмът;
3.Reality shows .
2006 - 1. България и Европейския Съюз;
2. Проблеми с интеграцията на ромското население в България;
3.Вестникът като медия.
успех!
П.П. както може би сам забелязваш винаги поне една от темите е политически обвързана, така че тая година 101% виждам тема 1. Избори 2009
Теми за писмен изпит по журналистика:
2000 - Престъпление без наказание
2001 - Изяде ли мишката книгата
2002 - Българи от ново време
2003 - Власт и корупция
2004 - Можем ли да успеем
2005 - Времето на кандидатите
2006 - Игра на оцеляване
Резервни теми:
2003 - Господари на ефира; Двадесет и първи век - предизвикателства
2004 - Терористи от телевизионния екран; Лесни пари;
2005 - Къде е скрита камерата ; Пуснете слънчевата светлина;
2006 - Великите БГ (тука вече не ги помня );
Други примери:
Професия журналист ; Номинации и деноминации ; Косата ми лилава ( Laughing ) ; Отговорността и свободата ; Предизвикателствата на новото време ; Видения с мирис на хашиш ( Twisted Evil ) ; Как се става лидер ; Богатите също плачат ; Футбол,футбол .
Теми за устен изпит по журналистика:
2000 - 1.Проблеми на националното ни развитие ;
2.Българо-македонските отношения ;
3. Вашата медийна среда.
2001 - 1.Избори 2001-ва;
2.Глобализации и антиглобализации;
3. Младите и медиите.
2002 - 1.Папа Йоан Павел || в България ;
2.Прага : България и НАТО;
3. Медийният пейзаж в България.
2003 - 1.800-те дни:постигнато и неизпълнено;
2.Какви събития през последната година повлияха за подобряване на международния образ на България?;
3.Коя медия харесвате?
2004 - 1.Тероризъм и медии;
2.България и ЕС - какво по-нататък?;
3.Професионална мотивация.
2005 - 1.Парламентарни избори 2005-та;
2.Тероризмът;
3.Reality shows .
2006 - 1. България и Европейския Съюз;
2. Проблеми с интеграцията на ромското население в България;
3.Вестникът като медия.
успех!

П.П. както може би сам забелязваш винаги поне една от темите е политически обвързана, така че тая година 101% виждам тема 1. Избори 2009
-
- Двигател:
Евала! Мерси много! 

- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ако запишеш в някой свободен уни влизаш със Стоп тест без проблем
-
- Двигател:
parno написа:ако запишеш в някой свободен уни влизаш със Стоп тест без проблем
Това съм го оставил за най-най-най последен вариант. Като знам какви неща говорят за тея свободни. Че не им признавали дипломите и тн... Само в краен случай.

- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
не признават на такъв без акредитация
то такива не знам изобщо има ли още ама сигурно има
като цяло е добре журналистиката в свободен уни, постоянно имат някакви срещи с издигнали се журналисти , разни странни семинари и извънчасово занимаване по специалността си.
карат си стаж и такива неща.
лошото по свободните са високите такси и в зависимост от специалността изкарването на оценките

карат си стаж и такива неща.
лошото по свободните са високите такси и в зависимост от специалността изкарването на оценките

Здравей! Аз съм държала изпити по журналистика в СУ преди 5 години и мога да ти кажа какво се случи тогава. Възможно е, разбира се, да има някои подобрения в процедурите от 2004 досега, но се съмнявам предвид практиките във ФЖМК.
1. Писмен изпит - пада ти се някаква тема и пишеш. Тук оценяването е доста субективно, но в нашия факултет преподавателите ценят високо грамотността и възможността за самостоятелно мислене.
2. Устен изпит - тук вече започва веселото. Събирате се всички в една голяма аудитория, на влизане ви слагат личните карти на катедрата и в абсолютно произволен ред ви викат при комисиите. Изпитът започва от 8 сутринта и продължава до около 17-18:00, затова се запаси с храна, вода и много търпение. Влизайки при комисията, срещу теб най-често има трима души, според комисията протича и самото интервю. Има три основни въпроса (по актуална тематика), но разговорът може да вземе неочаквани обрати... На мен лично ми се падна добронамерена комисия и не се оплаквам. Хубаво е да си намислиш някаква интелигентна шега, както се казва: най-добрата импровизация е подготвената. Комисиите тогава бяха девет, интервюто траеше 2-3 минути, но най-неприятно е самото чакане, защото се изнервяш.
Ако искаш да учиш в СУ, във ФЖМК, мога да ти кажа, че тези три изпита ще са най-трудното от всичко, оттам нататък вече става лесно.
Аз за 5 години в този факултет имам 70 изпита за бакалавър и 13 за магистър. 5 години = 83 изпита и 2 дипломни работи
Успех ти желая и ако те интересува нещо по-конкретно, може и на л.с. да ми пишеш
1. Писмен изпит - пада ти се някаква тема и пишеш. Тук оценяването е доста субективно, но в нашия факултет преподавателите ценят високо грамотността и възможността за самостоятелно мислене.
2. Устен изпит - тук вече започва веселото. Събирате се всички в една голяма аудитория, на влизане ви слагат личните карти на катедрата и в абсолютно произволен ред ви викат при комисиите. Изпитът започва от 8 сутринта и продължава до около 17-18:00, затова се запаси с храна, вода и много търпение. Влизайки при комисията, срещу теб най-често има трима души, според комисията протича и самото интервю. Има три основни въпроса (по актуална тематика), но разговорът може да вземе неочаквани обрати... На мен лично ми се падна добронамерена комисия и не се оплаквам. Хубаво е да си намислиш някаква интелигентна шега, както се казва: най-добрата импровизация е подготвената. Комисиите тогава бяха девет, интервюто траеше 2-3 минути, но най-неприятно е самото чакане, защото се изнервяш.
Ако искаш да учиш в СУ, във ФЖМК, мога да ти кажа, че тези три изпита ще са най-трудното от всичко, оттам нататък вече става лесно.
Аз за 5 години в този факултет имам 70 изпита за бакалавър и 13 за магистър. 5 години = 83 изпита и 2 дипломни работи

Успех ти желая и ако те интересува нещо по-конкретно, може и на л.с. да ми пишеш

а верно, че Мила е твоят човек, тя може най-добре да те обслужи информационно
също можеш да провериш и форума на СУ, там ще намериш полезни неща + тва по-горе с темите от др години е от там

също можеш да провериш и форума на СУ, там ще намериш полезни неща + тва по-горе с темите от др години е от там
Тази година устният изпит е насрочен за 30.07 и колкото повече наближава въпросната дата, толкова повече се депресирам. Имам чувството, че когато застана пред комисията, така ще ми се спече бушона, че и бонбон да ми дадат няма да мога да го развия. Както и да е... Освен да се следи наистина медииното пространство (което се предполага, че правим по default), с какъв набор от факти трябва да боравя според вас? До скоро си мислех, че комисията те разпитва повече за личното ти мнение, но явно си е заблуда
И още един въпрос към тези, които вече са минали по пътя: При 5.50 на предварителния изпит (има 5 човека пред мен
) колко ми тряббва на устния, за да съм вътре и варират ли оценките или са само 2ки и 6тици ???

спокойно бе братле, ти да не мислиш, че ще се състезаваш с нечовешките оратори
специално тая година всички сте донякъде улеснени, щото фор шуър една от темите ще е ИЗБОРИ 2009
иначе тука е твоето място: http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewforum.php?f=3
специално тая година всички сте донякъде улеснени, щото фор шуър една от темите ще е ИЗБОРИ 2009
иначе тука е твоето място: http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewforum.php?f=3
- SANTOS 2107
- Автомобил:
- Двигател:
Темата е много полезна,надявам се да помогне и на други,така както и на мен
Искам да впиша някои пределно ясни неща на всички,но все пак нека ги има за следващите читатели.
Темата за есе:
1.в СУ беше -Братя
2.в УНСС беше -Време е
-В мрежата съм!
Сега тези дни се надявам да се класирам за устния изпит и ще споделя какво се е случило
Надявам се да успея и да се присъединя към колегите журналисти

Искам да впиша някои пределно ясни неща на всички,но все пак нека ги има за следващите читатели.

Темата за есе:
1.в СУ беше -Братя
2.в УНСС беше -Време е
-В мрежата съм!
Сега тези дни се надявам да се класирам за устния изпит и ще споделя какво се е случило

Надявам се да успея и да се присъединя към колегите журналисти

Върни се в “ОФФ-Топик - други”