Помощ от колегите за побългаряване на климатроник Diavia

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
iso83
Автомобил: Tuareg 5.0 V10
Двигател:

Помощ от колегите за побългаряване на климатроник Diavia

Мнениеот iso83 » Нед 14 юни 2009 10:42

Здравейте колеги .Обръщам се към всички колеги професионално занимаващи се с автоклиматични системи.Малко история-колата е голф 3 ,с допълнително слаган климатроник Diavia ,като кондензаторите бяха 2 броя монтирани в двата края на предната броня долу ниско и както се досещате при най малката неравност или бордюр и вече са ударени . След първото пълнене системата си работеше нормално около седмица и след това бавно но сигурно започна да спира студеното ,предположих че е теч и след проверка с UV лампа момчето каза :ето тук е спукан кондензатора и аз реших да си сложа нормален които седи пред водния радиатор ,намерих си от колега от форума меден с размери около 45 на 30 см. ,писъл беше че е от пасат ,но незнам дали е така и го монтирах ,но когато свалих моите видях че тяхната площ е може би двойна в сравнение с този който поставям и все пак продължих по нататък.Отидох при едно момче което зарежда климатици извади една машинка на пръв поглед изглежда непрофесионална от гледна точка на това което изчетох в форума ,в смисъл такъв ,в началото направихме проба за херметичност като следяхме показанията на червения манометър стигна до 20 атмосфери поне тази мерна единица спомена момчето ,но докато правеше тази проба въпросната машинка беше включена единствено в електричеството и с маркуч към колата през манометрите ,нямаше нито бутилка за азот нито нищо но незнам и дали трябва да има такава ,(машинката за зареждане е с размери около 30*40*30см.), стигнахме въпросните 20 атм.и изчакахме около 15 мин. и изпусна налягането с уговорката че този тест не е гаранция мисля че след това я включи на вакум ,защото дръпна доза оцветителна течност и започна пълненето ,колата работи и вкарваме фреон ,вътре започна да духа студено и така около 20 мин до момента в който системата загря доста ,понеже той се изгори на накрайниците които са вход и изход на дехидратора и датчикът който седи на самият дехидратор изключи компресора ,през това време наблюдавах на прозорчето на дехидратора движението на фреона .След като изключи датчика той откачи един щекер и включи компресора пренудително и точно след 5 мин се спука кондензатора и съответно фреона излетя, (обяснението -не добро охлаждане и фалшив кондензатор)съгласих се с него и си платих .Намерих си друг кондензатор от моргата от голф ,оригинален и доста добре изглеждащ на външен вид и доста по голям от предишния монтирах него и пак при мастора ,този път надуваме до 22 атм. и изчакваме до следващия ден да измерим .Задаржало беше налягането и пак пълним този път вкарваме и масло (прявя уточнение на комресора пише r12 на дехидратора пише r12 и r134a) с уговорката че когато сменях ,О-пръстените на маркучите абсолютно от никаде не потече и капка масло дори и от компресора ,който е ниско долу и той ми казва че с новия фреон трябва и ново масло ,ОК правим го по същия начин по който предния път вкара оцветителя ,сега вкара и маслото около 150 грама ,не мога да кажа точно колко и започваме с пълненето на фреон ,този път след известно преправяне на вентилаторите имаме добро охлаждане и вътре в купето има студ и то приличен ,но вече самият дeхидратор ,не се затопля и на прозорчето не се вижда движение на фреон ,предният път беше като пяна а сега нищо и стигаме до момента в който датчика пак изключва компресора ,но остава включен вторият вентилатор ,който бил за високо налягане в системата и евентуално работи определено време и си спира, той пак ми включва принудително компресора и студеното си идва ,обаче усещам че двигателя се товари повече и повече и съответно го накарах да си включи всичко както си трябва ,за да сработват поне защитите и така направихме .Имах пътуване след тези истории и нарочно пуснах климата да видя как се държи в движение ,а не на место и през цялото време си духаше студено ,но при външна температура от 18 -20 градуса, което спроред мен не е критерий за работеща система всичко е ОК ,но си остава въпросът за:не затопленият дехидратор и изключването на компресора на место и работещата перка за високо налягане .Първата реакция на момчето беше НЕЗНАМ ,дали не се запуши дехидратора или пък датчика се скапа и започна едно мислене от моя страна ,а сега какво да сменям че всичко е цифри а пък нали е криза..... ,и така ето ви цял роман в форума ни ,да може и знаещите хора да си поблъскат главите и може би ,да сме полезни и на някой друг знам че сега всички ще ме упрекнат, че се занимавам с глупости и други подобни ,но живеем в БГ и това е положението ,все се опитваме да спасяваме неспасяемото и то с минимални средства ,но това е положението и особено като си в малкия град е още по трудно няма ги специалните големи машини за дагностика и зареждане и съответно компетентни хора ,които да изкажат мнение ,като в софия и така очаквам разбиране и помощ от знаещите ,за което ще бъда искрено благодарен, опитах се да бъда изчерпателен ,но може би съм пропуснал нещо ,на което е трябвало да обърна внимание ,но и за това пиша тук благодаря предварително на всички.

Потребителски аватар
iso83
Двигател:

Re: Помощ от колегите за побългаряване на климатроник Diavia

Мнениеот iso83 » Нед 14 юни 2009 10:59

http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=32090&hilit=diavia в тази тема има снимка на въпросния климатроник

Потребителски аватар
iso83
Двигател:

Мнениеот iso83 » Вто 16 юни 2009 7:15

Нова инфомация по случая след известно размишление със момчето което зареди климата стигнахме до извода че е запушен дехидратора или почти запушен затова създава високо налягане и датчика гаси компресора и остава да работи само втората перка за охлаждане а и друго това цялото нещо се случва при положение че е включен компресора принудително

Потребителски аватар
iso83
Двигател:

Мнениеот iso83 » Чет 18 юни 2009 7:53

оказа се запушен дехидратор лошото е че няма намиране в смисъл че няма номер и никой магазин не иска да го поръча, колега в форума е снимал собствената си кола която е със същия като моя ако някой може да ми даде оригиналин номер ще съм му признателен http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=7&t=122113&hilit=%D0%B4%D0%B5%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80 става въпрос за очертаното с номер 2

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Чет 18 юни 2009 22:49

Да питам само и ти да си го зададеш като основен за теб въпрос:
Колко е R12 този фреон R12?

Може да е смесица от други фреони.

И друго да питам:На колко грама фреон ти вдига 20 бар?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”