Искам да попитам за компютърни курсове

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
pakumba
Автомобил:
Двигател:

Искам да попитам за компютърни курсове

Мнениеот pakumba » Сря 22 мар 2006 9:35

Здравейте, отново ще ви занимавам с моите глупости, пък вие ако искате ми отговорете. чудя се накъде повече да се усъвършенствам :) за не много дълъг период от време в сферата на комповете и понеже знам, че тук има доста компютърджии да питам вас.
1. искам да запиша курсове по дриймуевар, фотошоп, корал и подобни, има ли смисъл да ходя на курс или по-добрия вариант е да се купя книгите и да бачкам сам по въпроса?
2. ако ще е за курс работата къде да се запиша, нещо от собствен опит ако може, понеже школи бол ама ми е ясно как се учи там

засега толкова ще измисля и още. благодаря на всички предварително

Потребителски аватар
mucho
Палячо
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mucho » Сря 22 мар 2006 10:02

ами ако добре усещам като за начало май май не си много ориентиран в каква посока искаш да се развиваш, така като гледам май към уеб/графичен дизайн, но пък веднага в смут ме фърля този dreamweaver, в смисъл, че си изброил така приличен брой програми, всяка, от които сама по себе си не е съвсем проста ...

... та моя съвет е първо да решиш в каква точно сфера искаш да се развиваш дали ще е уеб, принт, дали ще е уеб интегратор и чак тогава да се насочиш към съответните програми ...

... колкото до въпросните курсове аз лично съм им върл противник - като цяло те са супер безмислени и определено са си просто загуба на време и още по-лошо на пари, то реално погледнато и нивото на съответната литература в България като цяло е на същия плачевен хал ...

... моя съвет е ако си решил да се захванеш сериозно сядай пред цунцунтера и кОпай здраво сам, като това трябва да е придружено с яко четене на сякви туториали публикувани в големите портали и форуми за съответната тематика - такива има и в България, но аз лично те съветвам да се ориентираш към чуждестранните - там е истината ...

... а и още нещо виждам, че си споменал и Корел - моето лично мнение е, че ако ще се учиш ма фотошоп, добре ще е да избереш Илюстратор - се пак са на една компания (не казвам, че Корела не става - малко е въпрос на личен избор)

ако кажеш какво по-конкретно те вълнуа може и да съм по-точен в съветите си

ае успех ;)

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Сря 22 мар 2006 10:17

съвсем ясно си се освестил, че не знам и аз какво искам точно. уча телекомуникации в момента и искам просто да имам някое и друго предимство след някоя годинка, затова не гоня точно определена област, а по-скоро някакво по-обща, по-приложима за работодаля област. гледам в джобс.бг се търсят доста хора с фотошоп като предимство, та оттам. иначе смятам да запиша CCNA скоро също за да го ползвам за предимство един ден. иначе за курсовете и аз съм на същото мнение, но викам си може и да бъркам.

Потребителски аватар
mucho
Палячо
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mucho » Сря 22 мар 2006 10:37

ми в такъв случай dreamweaver ич ти не требе - тва си е тясно специализирана програма (да не говорим, че никак не е читава - ма тва е друга риба) ... щом ще е за обща култура най-добре се насочи към корел - той е доста разпространен из фирмите, дори в тези, които нямат ама нищо общо с дизайна и подобните направления и фотошоп - тези две програми да владееш на прилично ниво ще са ти достатчен +

Потребителски аватар
bluefen
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bluefen » Сря 22 мар 2006 15:18

значи съгласен съм с колега , но при положение 4е с имаш няква предтсава от този софт, ако бъкел незнаеш нищо за него не е лош един курс макар 4е няма да нау4иш кои знае какво ще имаш няква уснова. А за книгите ако разбираш англииски ползваи само такава литература определено има разлика с тая която е превеждана. А за курсовете ...............ми в техническия мисла че има прилични неща на прилични цени, определено е по добре от някоя фирма каде накрая се оказва че знаеш повече от преподавателя :(

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Сря 22 мар 2006 15:53

Я и аз да сипем меродия в манджата...

Уточни главно какво ти се прави, и какво ти е присърце, и го праиш отръки...

Разграничи ясно компютърен дизан, и т.нар девелопер /разработчик/.

Прецени какво повече те интересува...
Дизайна влече много хора, защото изглежда интересен и лесен за възприемане.. Именно по тази причина дизайнери с лопата да ги ринеш, и всички ти дават едни стандартни темплейти крадени от къде ли не...
Нямаш ли креативност и визия за красотата забрави дизайна, или го използвай с чисто образователна цел...

Виждал съм хора, които без компир за 10 минутки, правят такъв дизайн, че седиш и зяпаш.. след този човек, е въпрос на още 1-2 часа да детайлизираш и да го реализираш на компир.. и става красота...

При дизайна едно е важно да запомниш: компира е само инструмента който може да те улесни.. останалото е в главата...

А по въпроса за курсовете за разни продукти.. мисля че са пълна боза...

Хващаш сядаш сам и копаш... яко копане... разработвай неща, питай приятели, без пари за 1 лв., решавай конкретни казуси... не използвай копи пейст.. и така..

Аз лично старитах като "дизайнер" ама не ставам за тази работа.. но пък за сметка на това познавам продуктите и техните възможности..
Ама не мога да оцветя един кръг така че да ми хареса :)

И заради туй избягах към разработката....

Потребителски аватар
rojo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rojo » Сря 22 мар 2006 18:10

pakumba, абе ти имаш много яка специалност. Не ти трябва да се занимаваш с такива неща, не че е лошо да знаеш това онова и в други области. Един приятел наскоро завърши ТУ - комуникации почна в Ericson на прилична заплата, а доколкото знам и приятелите му от комуникации не се оплакват от това, което са си намерили по специалността и от заплатите.
Иначе уроците не знам колко помогат, но ако си запален и сам ще си прочетеш и научиш :) . А най-добре е, ако от работа ти го искат - тогава няма мърдане :twisted: . Намери някви книжки и се ориентирай с к'во ти се занимава - може пък да хванеш скрипт език за уеб - PHP с MySQL например :) .

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Чет 23 мар 2006 8:53

ок благодаря, разубедих се за тези курсове, ще се уча сам. в мнението на вили има много истина, но то важи за хора, които ще се занимават с това основно, а аз искам просто да го имам като + и нищо повече. както каза колегата отгоре специалността ми е добра и не мисля да я сменям засега. още веднъж мерси за съветите на всички.

Потребителски аватар
mucho
Палячо
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mucho » Чет 23 мар 2006 9:27

pakumba написа:специалността ми е добра и не мисля да я сменям засега

бе и аз тъй си виках па то ко стана?! ;) ... учих 9 години електроника (първо техникум после МЕИ) и адски ме влечеше, даже са вода дипломиран магистър (макар, че глеам ноо ноо да не го казвам, че аз ку съм инженер ...) и ся кво?! кажи речи 7 години бачкам като дизайнер и флашер - така, че човек никога не знае ;)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”