Дървени/сглобяеми/модулни къщи

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Re: Дървена къщичка...

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 18 юни 2009 13:18

Като гледате оферти за дървени/и не само/ къщи гледайте внимателно какво включва.Щото има едни образи от Брацигово дето пишат че била 380 лева на квадрат ,ама докато я завършиш да влезнеш да живееш :lol: Също и има едни стиропорени блокчета дето ги рекламират по "направи си сам" форумите дето пишат пак янкви извънземни цифри ,а тя технологията скъпа та скъпа :lol: ,ама те при офертата спестяват половината неща.
stefan тия с трупите не са достатъчно изолирани и не стават много за жилище.

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Чет 18 юни 2009 13:19

90% от хамериканските колиби си имат приземен стоманобетонов бункер и като запее сирената си слизат долу...дреме им за дъските...застраховката и айде ново къщуре....

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re:

Мнениеот Vlad777 » Чет 18 юни 2009 13:36

Ето с какво се занимава един мой приятел:

Модулно строителство на сглобяеми къщи

Къщите се строят на модули по 30-40 квадратни метра на модул (например 8 x 4 м) в хале и после се транспортират до обекта и се съединяват модулите. Така строителството не зависи от атмосферните условия...

Ето горе-долу какво се докарва на място и отгоре се слага покрива:

Изображение

Потребителски аватар
zdravko_dimitrov1986
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_dimitrov1986 » Чет 18 юни 2009 14:02

Имам няколко въпроса към заека.
тази въпросната къща, която е показал.
Дървените стени как се захващат към монолитните плочи - предполагам, че се оставят стърчащи железа от гредите и към тях се привързват дървените стени.
Ако може и малко чертежчета по конструктивната част, че ми е интересно.
Поздрави.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 18 юни 2009 14:33

На приземния етаж дървените колон/от тях стените/ лежат върху плочата.На горния етаж се хващат към гредите с анкери.Планките са прекалено скъпи и водят до "термомостове".Довечера ще пусна чертежи ,че сега съм на работа и не са в мен.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 18 юни 2009 15:08

Гледам че съм писал миналата година в тая тема, та сега пак. Един колега почна горе - долу по времето на тая тема да се занимава със строеж на такава къща, като до момента разходите за разрешения за строителство, проект, прокарване на ток и вода до парцела, възлизат на около 10 - 12 хиляди лева, като следващата седмица ще слага бетоновия постамент /основите/ за къщата.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 18 юни 2009 15:15

Ето го въпросното хващане:
Изображение

Потребителски аватар
zdravko_dimitrov1986
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_dimitrov1986 » Чет 18 юни 2009 16:59

Това не е от конструктивен проект, а архитектурен.
Мисълта ми е стоманобетоновата плоча от какво се носи - не може да ляга на дървени стени, нали - би трябвало да си има и стоманобетонени колони, а ако има то си става чисто монолитно строителство.
Поздрави.

Потребителски аватар
strqsko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот strqsko » Чет 18 юни 2009 17:39

zdravko_dimitrov1986 написа:Това не е от конструктивен проект, а архитектурен.
Мисълта ми е стоманобетоновата плоча от какво се носи - не може да ляга на дървени стени, нали - би трябвало да си има и стоманобетонени колони, а ако има то си става чисто монолитно строителство.
Поздрави.

В случая няма такава плоча колега.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 18 юни 2009 17:46

пасивната къща може както да е от дърво, така и да си е масивна.

Рабит, браво ако си реализирал истинска пасивна къща за 400 евро квадрата! Това с всичките му инсталации за циркулация на въздуха и тн ли е ? Помпата влиза ли в тази цена ? Ако е така, или цените са паднали яко, или ти си направил подарък на някого спрямо цените, които аз бях изкопал преди време :)

Относно дървените къщи /понеже темата е за тях все пак/, ако искате да я ползвате за постоянно живенне, разлики в цената на завършен проект със сходни характеристики почти няма (или е не повече от 10-15% макс, които ако си организирате сами тухления строеж може да си ги избиете, че и отгоре).

Потребителски аватар
zdravko_dimitrov1986
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_dimitrov1986 » Чет 18 юни 2009 18:37

strqsko написа:
zdravko_dimitrov1986 написа:Това не е от конструктивен проект, а архитектурен.
Поздрави.

В случая няма такава плоча колега.

как да няма като на детайлите, който представи колегата се вижда, че има стоманобетонна плоча, а и той сам го написа.
Та затова ми е интересно - ако е комбинация от дърво и стоманобетон, обикновенно се прави бетонов нулев цикъл и нагоре дървена конструкция- дървени стени, и дървен гредоред на кота примерно +2.80
В конкретният случай ми е любопитно съчетаването на двата вида конструкции.
Наистина ще помоля да видя конструктивен чертеж, ако е възможно.
Поздрави.

Потребителски аватар
arrougance
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот arrougance » Чет 18 юни 2009 18:45

www.loghome.erato.bg Тази фирма беше на пловдивския технически панаир,от там съм си записал сайта.Представената къща на панаира не изглеждаше изобщо зле.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 18 юни 2009 21:56

Да внеса малко яснота по конструкцията.Клиента/както и много други хора/ не искаше гредоред - затова основите и плочата са стоманобетонни бараба със стълбището и по тях се монтира дървения скелет.По начин на функциониране къщата е по-средата :дървени стени с мноого изолация и без термомостове ,а в същото време няма скърцащи и скъпи гредореди :wink: По закон къщата се води паянтова и заради банката/пускат заем само за монолитно стройтелство /на поректа сложихме на първия етаж зид който няма да се изпълнява.
Понеже конструкцията по части е разбита на видове работи пускам 3Д на конструкцията/не са тобелязани стъпките на основата и подкосите за опаянтване на дървената част/.

Изображение

За цената направихме няколко неща да падне дотук:
1.Няма гредоред и дъревно стърбище
2.Къщата е доооста опростена
3.Намерихме изпълнител малка фирма фен на пасивните сгарди и дървото която не е с 5 ката шефове секи имащ нужда от лимузина и почивка в Дубай.
4.Кризата също си изиграролята
В тази цена не е включена термопомпата - само рекуператора ,но пък тя не е включена и в разхода на енергия за отопление /демек тя е допълнителна екстра/.Не са включени парцел,проект.....-те са налични.
Допълнително както VWGT забелязал ако ти си наемаш работници и стройш излиза доооста по-евтино ,но губиш доста време+нерви,а и трябва да имаш желание :wink:

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пет 19 юни 2009 0:25

Не бих дал 400 евро на квадрат за полупаянтова сграда, независимо от това колко добре е направена. Нищо лично към автора на проекта, изглежда супер, но аз просто за такива пари предпочитам ЖБ плочи, като в случая и тухлички. Старомоден съм. За здравина, изолация, отопление и т.н. не говорим - и в двата случая си има предимства и недостатъци, но мисля те не са толкова съществени. Всичко в крайна сметка е въпрос на предпочитание и вътрешно убеждение. А до голяма степен и на пари :да:

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Пет 19 юни 2009 8:39

dobrin :да: :ahoy +1 и аз точно така мисля да направя. Наистина е консервативно, но всяко ново е добре забравеното старо... Няма нещо на тоя или оня свят което да няма предимства и недостатъци. Няма само едното или само другото, винаги има и от двете. Въпроса в крайна сметка опира до това да съумеем да се възползваме от предимствата, доколкото е възможно, а недостатъците да се тушират до поносимо ниво...

:да: успех на феновете на дървените къщи...

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”