Плюсове и минуси на желязните и лятите джанти.

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Плюсове и минуси на желязните и лятите джанти.

Мнениеот brum » Чет 23 мар 2006 8:45

Нека всеки който има някакви виждания относно двата типа джанти да даде мнение. Като за начало мога да почна с проблема с изправяните лято джанти. Правят се от някаква сплав с алуминии, а повечето видове такива сплави ( да не казвам всички ) страдат от умора на материала. Та ето един минус за който не съм сигурен.

-ляти/умора на материала - при изправяне после се кривят по-лесно отколкото преди това.

Потребителски аватар
bluefen
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bluefen » Чет 23 мар 2006 9:03

мое лично мнение е че освен радост за окото друг плюс нямат. В София е някакъв ужас от дупки ............опс ями то е нещо страшно. Знам на колко време изправяме джантите на 2 те коли и ако бяха алуминиеви ве4е доста парчета да липсват . Просто ако избегнеш една дупка влизаш в друга, а предстаи си това на извънградксо като караш с 80 няма начин да я избегнеш. другото което е спиш спокоино дали някои няма да ти остави колата на 4 трупчета. еми това е заслужава си ако са ти евтини алуминиевите джанти да не те е яд
mod edit: DragoCL

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Чет 23 мар 2006 9:45

абе има и доста здрави "лети"
които са по-здрави и от железните
аз съм с тези джанти оригинално слагани на кънтрито
speedline много здрави не съм успял да ги изкривя

Изображение

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 23 мар 2006 9:55

Мойте джанти BBS са много здрави също. Досега за 3 лета съм изправял общо 2 от тях. Сега преди да ги сложа на колата ще ги дам всичките да ги прегледат и ако има нещо да ги изправят. Видимо само едната е крива малко.

Ето тези са:

Изображение

+на летите джанти е, че отнемат топлината от главините - действат като радиатор и охлаждат спирачките при интензивно натоварване!

ila
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ila » Чет 23 мар 2006 10:29

обикновено къум летите джанти вървя и нископрофилни гуми. Тогава колата видимо е по-стабилна. Но като се има предвид вида на нашите пътища, те са по-скоро недостатък.

... а иначе алуминия има свойството да се самозакалява

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Чет 23 мар 2006 10:35

ila написа:... а иначе алуминия има свойството да се самозакалява

Може ли да поясниш?

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Чет 23 мар 2006 11:22

има едно нещо, на английски се казва unsprung weight, това е теглото на детайлите които не са "окачени" на окачването. те са основно носачите, спирачките, джантата с гумата, детайли от задния мост , самите амортисьори (долната им тръба).
та колкото по-леки са тези детайли, толкова по лесно пружината/амортисьора ги връщат на асфалта след неравност. следователно по-малко време гумата е отлепена от асфалта и по-добро сцепление ала-бала
та това е основната причина за съществуването на летите джанти, алуминиевите носачи и т.н.
да не говорим че това сваля теглото на цялата кола - по-лесно спиране и тръгване.
но за да има ефект са нужни наистина ЛЕКИ джанти от ЛЕКИ сплави -магнезий, титан, дуралуминий и т.н.

п.с. забравих да добавя... при висока скорост цялото колело се върти с висока скорост и както повечето от вас знаят се получават едни инерционни сили (ефекта на пумпала) които правят промяната на положението в пространството по-трудни. с други думи ако предните ти колела са по-леки, по-лесно ще завиеш на висока скорост ( не че това има някакво значение за нас де, но във WRC сигурно има)

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Чет 23 мар 2006 11:38

Току що се връщам от гумаджията!Колко лети джанти имаше приготвени за изправяне :shock Красиво е с тях и ред други преимущества,но за държавите с хубави пътища!За у нас- :banghead: :climb :stumm

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tyo » Чет 23 мар 2006 11:53

веселин написа:Току що се връщам от гумаджията!Колко лети джанти имаше приготвени за изправяне :shock Красиво е с тях и ред други преимущества,но за държавите с хубави пътища!За у нас- :banghead: :climb :stumm

Така е :?
Едно е да изкривиш джанта за 10~15 лева друго е за 60~80 или повече.

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Чет 23 мар 2006 17:06

Още един + е че летите имат размери каквито стоманените нямат :wink: По принцип джантите с бордовете са по-слаби от тези без бордовете.Като цяло мнението ми е че летите са по-здрави от стоманените, но и зависи какви са летите и какви са стоманените(само да не са ладовски стоманени, че те са направо от кашкавал)

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 23 мар 2006 18:09

Разликата между стоманени и лети е точно като между евтина и скъпа кола тоест втората ти доставя голямо удоволствие,но може и да ти донесе големи главоболия,така че всеки си преценява!

Потребителски аватар
bomber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bomber » Чет 23 мар 2006 20:29

Умора на матеряла наистина съществува при някой ал.сплави.Понеже се эанимавам с планинско колоеэдене там рамката на байка е от сплав на алуминия 7005 или 6061.Та след време ако рамката поема голями натоварвания(от скокове и др.)се пука.

Потребителски аватар
Li4o
Аватар:
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Плюсове и минуси на желязните и лятите джанти.

Мнениеот Li4o » Чет 23 мар 2006 20:46

brum написа:....
-ляти/умора на материала - при изправяне после се кривят по-лесно отколкото преди това.

И мен ме интересува дали има нещо такова...някой ако има по-конкретна информация да сподели....

Потребителски аватар
bomber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bomber » Чет 23 мар 2006 21:51

Не съм много сигурен ма маи е вярно,защото структурата на молекулната решетка на алуминия се нарушава.Нека ако има по-компетентни по въпроса да кажат.

Потребителски аватар
didodi
Автомобил: Amarok DOUBLE cab
Двигател: CSHA 2014
Контакти:

Мнениеот didodi » Чет 23 мар 2006 23:05

Има джанти от леки сплави , които са проектирани с такава шарка че да охлаждат като завихрят въздуха към спирачките, и един конкретен пример на Ламбо Диабло ОЗ-тките :
Изображение

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”