Дървени/сглобяеми/модулни къщи

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
zloby3400
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Контакти:

Re: Дървена къщичка...

Мнениеот zloby3400 » Пет 19 юни 2009 8:54

Аз от известно време се заглеждам тука - цените са 500 -560 лева за квадрат, място имам ама пари немам :Mr Green Fun
http://www.milinkamuk.com/prices.html

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пет 19 юни 2009 9:22

Монолитното строителство /тухли/ има големия плюс на топлинната инертност.Правил съм и такъв варинат за пасивна къща/само че беше за конкурс/ и там сметката одари на 500-550 евро квадрата по средностатистически цени което си е стабилен процент отгоре.Другото лошо което доста хора не храесват е ,че при монолитното голяма разправия с зидари и шпакловчици /тва го казвам и от личен опит/.Просто си зависи от предпочитания,нужди и бюджет ,но по статистика от 10ина години дървените къщи са налезли в европа масово и порцента постоянно расте ,като се очаква ,че до 20 ина години ще достигнат процента в САЩ.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Пет 19 юни 2009 9:54

Предимството им е, че бързо се строят най-вече. Ако искате за справка тия охлюви ми иската цена от 1000 лв/м2. миналото лято. И това за 80 м2 къща, като не иска само проект да ми направи, а всичко от него... А отделно въпроса за сглобемите къщи съм го проучил основно миналата есен октомври-ноември. Разликите в цените с монолитно строителство не бяха големи...

За мен времето на изграждане не е чак толкова фатално. Много по-важното е да се работи грамотно и да не се претупва нищо по къщата. А на мен като си ми е в двора, поне една надница на общ разбойник ще мога да отхвърля...

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пет 19 юни 2009 10:09

Само да внеса едно уточнение дървена къща не е непременно сглобяема.Както споменах горе въпроса дали сам да си събираш майстори или фирма да вдигне всичко важи и при двата варианта.Да не говорим че повечето фирми за сглобяеми къщи забравят да споменат ,че в тая цена не влизат основите :lol: - а те ако са напарвени по учебник с хидро и топло изолаций/не дай си боже с мазе/ излизат доооста.Ако хванеш отделни майстори да ти строят дървена къща излиза доста по-евтино.За справка оферта от майстори за работата по дървената конструкция грубо е 20 лв. на квадрат за стените/мери се по площа на стените/ и 40 лв. на квадрат за покрива.Самото дърво излиза под 10 лв./с обарботката стават 10/ на квадрат.ОСБ плоскостите дето се коват отгоре са 6 лв. на квадратен метър ,а отвътре иска и парна мембрана за 2-3 лева на квадрат.

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Пет 19 юни 2009 10:19

При положение, че в момента работната ръка е по-евтина, както и част от материалите не виждам никакъв сериозен аргумент някой да предпочете такава сглобяема дървена къща, пред монолитна. Даже като ви гледам офертите които имате монолитната ще е на по ниска цена от тези дървените :shock

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Пет 19 юни 2009 12:12

Малко ОФФ:

Не знам до колко е истина, но преди време чух за някакъв американец дето живеел със семейството си в типичната американска къща. Явно съдбата си е направила гавра с него, щото минал ураган- съборил къщата. Построил я на ново. Ударило го земетресение- съборило къщата. Построил я на ново. Торнадо- същата история. На човека му писнало, купил си земя на място където урагани няма, торнадо не минава, земетресение ако има е слабо, и си построил стоманобетонен бункер.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Съб 20 юни 2009 12:01

rosy написа:При положение, че в момента работната ръка е по-евтина, както и част от материалите не виждам никакъв сериозен аргумент някой да предпочете такава сглобяема дървена къща, пред монолитна. Даже като ви гледам офертите които имате монолитната ще е на по ниска цена от тези дървените :shock

Иди вземи оферта за монолитна от стройтел който ще вдигне всичко да видиш ,че цената е съвсем друга - мързиме даже да обеснявам защо.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Нед 21 юни 2009 8:39

Аз като проучвах въпроса за дръвените есента, и четках мощно по форуми и сайтове и тн. И се оказа, че преди 6-7 години цените на квадрат са били съвсем други. Сега обаче се оказаха доволно надути. Това което ви казвам си беше оферта за такава сглобяема - миналото лято 1000 кинта на квадрат си ги поиска оня от теразини. А мой приятел - строителен инженер ми каза пак по същото време, че на фирмите дето той бачкал им излизало около 300-350 евро на квадрат да се завърши обекта (масивно строителство). Сами си правете изводите...

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Нед 21 юни 2009 16:06

KingoftheROAD написа:. А мой приятел - строителен инженер ми каза пак по същото време, че на фирмите дето той бачкал им излизало около 300-350 евро на квадрат да се завърши обекта (масивно строителство). Сами си правете изводите...

Найстина толкова им излиза ама на кооперация която разходите за основи и покрив и стълбище си ги делят пет жилищни етажа.Плюс това той забравя графата "други" и заплатите на секретарки,офис....+печалбата за шефа.Иди при фирмата на товя приятел и им искай оферта да ти посторят 2 етажа къща да видиш каква оферта ще ти пратят - последната еднофамилна къща която съм правил и я строй фирма договора се сключи на 600 евро /преди 7-8 месеца/.Ако обаче я стройш в провинцията и ти сам си наемаш майстори спокойно падаш на 300-350 евро за масивна къща и то в напълно завършен вид доста по-добър от тове което се предлага "на зелено" в столичните квартали.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Нед 21 юни 2009 16:54

моята информация от първа ръка е следната: груб строеж (с покрив, без врати и прозорци) 200 кв.м. жилищна площ + 100кв.м. скосен таван = 55000 лева. Смятайте го както искате, защото някои калкулират и трите плочи при оферта, други само жилищното, трети не могат да смятат изобщо :)
материалите си ги купуват те, иначе щяхме да свалим още 10-тина хиляди лева, но разправията си е сериозна + трябва много свободно време + охрана и тн, която в момента я поемат те. Строителството се осъществява на разстояние под 20 км от жълтите павета на София.
Грубият строеж вече е готов (отне 2.5 месеца) и в момента се пазарим за довършителните работи (+прозорци, изолация и тн), но дори и с тях, цената ще е далеч под 350 евро на квадрат (дори само РЗП-то без тавана да се смята). Все пак има паркет за 160 лева квадрата, има и ламинат за 10 лева квадрата.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Нед 21 юни 2009 21:59

Rabbit_TDI написа: ...графата "други" и заплатите на секретарки,офис....+печалбата за шефа...

Аз имах предвид колко им излиза себестойността на квадрат бе колега (без графата "други"). Без печалби, офиси, секретарки и тн. Колко им са брутните разходи за матрял и труд и тн. Сега цените на някои материали са паднали почти на половина. Работа не за всички строители има. Като си ми е в двора и мога да свърша сам каквото мога, или с няколко колеги и приятели. А като става така се пазарят бригади на свършена работа, не на надница и така...

Иначе оферта от типа - всичко от тях и главата от кръста нямам и намерение да търся...

Последна промяна от KingoftheROAD на Пон 22 юни 2009 11:05, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Нед 21 юни 2009 22:41

VWGT 55000 лв. за кое? Щото ако е за бетона без тухли и изолация в основите си е даже набутвация.Ако е с тухлите и изолацията цената е повече от прилична.Включва ли се инстарлаций,вътрешни мазилки,хващания за ток,вода,хидроизолация в основите,бетонови замазки,изолация на покрива/хидро и топло/........

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 22 юни 2009 9:19

Rabbit_TDI написа:
тухли - да
изолация в основите - да, на всяка плоча.
инстарлациИ - не,
вътрешни мазилки - не,
хващания за ток - инсталация в къщата не, иначе табло си има, незнам какво точно имаш предвид
вода - инсталация в къщата не, но в двора има
хидроизолация в основите,бетонови замазки,изолация на покрива/хидро и топло/ - да, само топлоизолация на покрива не съм сигурен, но то така или иначе там няма да се живее за сега. Като цяло къщата е по-раздвижена и има доста бетон и хидроизолация, защото е вкопана от едната страна. Самият изкоп мисля, че беше отделно. Влизат комини и стълбище.

това го давам за пример на колегите, които се интересуваха за сравнение м/у цените на монолитното и дървеното строителство. Дали е много или не ... не знам, след няколко месеца вече може и да е много, но сравнено с преди 8-9 месеца, тогава офертите, които събрахме бяха х2 на сегашната, много мислехме вариант за дървено ... в крайна сметка решихме да изчакаме и това е резултата. Преди да започнем строежа разпитах съвсем профилактично за дървените и цените им, като че ли не бяха помръднали ...

Иначе имахме оферти за дървени или комбинирани (но не изцяло монолитни) пасивни къщи (с инсталациите за циркулация на въздуха, помпи и тн) на цени от 1000-1500 Евро на горе.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Пон 22 юни 2009 11:14

То и да не питаш за дървените, в нета инфо валяло. Аз миналата есен го ръчках здраво, а доколкото гледам, цените им май не са мръднали надолу. Тия които предлагат ниски цени са с 1 000 000 уловки и уговорки, само и само да вържат клиента. И трябва да им се задават 1 000 000 уточняващи въпроси, като все нещо ще бъде пропуснато и забравено и тн. Масивното строителство си е масивно строителство ако се направи грамотно и как требе...

Офертите ти за завършен обект ли бяха? или само за груб строеж?

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 22 юни 2009 11:21

VWGT ти не ме разбра.Питах тези пари за какво са ,за да не останат колегите с грешно впечатление.Доколкото разбирам казваш цената за груб строеж което е има няма 30% от всички разходи за къщата.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”