Гуми - нови или втора употреба!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Re: Гуми - нови или втора употреба!

Мнениеот Winner25 » Вто 23 юни 2009 8:52

Скоро и аз трябваше да правя избор между стари гуми и евтини нови. Но новите които можех да си позволя бяха много евтини. Цената за 1 гума е 94 лева при положение, че michelin pilot exalto 2 от същия размер струва 372лв :Mr Green Fun А гуми от рода на Корморан, Дебица, Тигър и т.н около 160лв. След малко ровене из нет-а се отказах напълно от новите :wink:
Много зависи и от стила на шофиране. Ако си карате спокойно и спазвате ограниченията новите гуми от по нисък клас вършат работа и изкарват повече от старите.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Вто 23 юни 2009 14:16

Winner25 написа:при положение, че michelin pilot exalto 2 от същия размер струва 372лв

не мога да разбера, защо карате с размери, които не са ви по дбоба? Все едно да си купиш ферари и да му сложиш газ, защото горяло 25/100... :063:

Потребителски аватар
Spas
Модератор
Модератор
Автомобил: VW Golf 2
Двигател: 1800 RP

Мнениеот Spas » Вто 23 юни 2009 16:45

BeckoTDI написа:Всичко си е до конкретна оферта, която може да получи човек. Разбира се предпочитам новите гуми, но миналата година дадох 160 лева за 2 гуми тигар който се оказаха пълни дърва, тази година си взех 'втора употреба' йокохама парада дот декември 2008 за 180 лв и съм 20 пъти по доволен от новите тигри, така че бих предпочел малко карани "маркови" пред нови пълна скръб.

:applause: Точно това имах предвид аз, трудно е да си позволиш добра гума и да е чисто нова. Хората по-принцип правят компромиси с нещо, или с цената, или с размера. Аз карам Мишелин пилот екзалто с дот 08 и съм платил за четирите 160 лева, разбира се от познат, по каталог от вносителя излизаха около 175 лева едната. И аз съм съгласен, че е хубаво да си с чисто нови гуми, но и друго ме притеснява, тази чисто новата гума в нашите "красиви" пътища след някой трап ако я пръсна как ще ме боли сърцето, а ако са другите за 80 лева ще взема 2 втора ръка и ще ми се отрази доста по-добре финансово. За качествата на барум и ласа и останалите евтиниийки няма да говоря, те са под всякаква критика.

Потребителски аватар
icemans
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icemans » Вто 23 юни 2009 19:35

Добре, благодаря на всички! Наистина много различни мнения и според мене всичко е до джоба явно. Имаше мнение да не се циганя за 100-150лв, но става въпрос за една гума, а ако взема две и повече немога да си го позволя. Както и да е спрях се на нови по-нисък клас. Имам познат който ще ми вземе на едро! Та някой от офертите са за DAYTON, EUROTEC и GISLAVED! Какво е вашето мнение, кои да предпочета и да пускам ли нова тема относно това питане?! Благодаря!

Потребителски аватар
ilkomuhata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ilkomuhata » Вто 23 юни 2009 20:28

icemans написа: GISLAVED

:да:

Потребителски аватар
rokera
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera » Вто 23 юни 2009 20:37

Гиславед разбира се. Аз карам с такива за по точно GISLAVED Speed 616 и определено съм доволен. Държа да отбележа, че не съм рацер, но ми се е налагало по резки спирания и тръгвания на мокро и сухо и гуметата се държат стабилно. Пък Дайтон и Гиславед са различни като класа. Разликата в цената беше около 15 лв. на парче като ги купувах. Естествено зависи от размера.

Потребителски аватар
icemans
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icemans » Вто 23 юни 2009 21:08

Ами говоря за 175/70/13, разликата наистина е толкова някъде, но какво имаш впредвид като казваш че са различни класи?

Потребителски аватар
rokera
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera » Вто 23 юни 2009 22:22

Ами Гиславед все пак е известна марка която прави добри зимни гуми, вярно за летните не знаех много, но заложих на името и не съжелявам, докато за Дайтона ?????? пък и определящото за класите е цената. Между другото мой приятел сложи на С5-цата Дайтонки ама щото не му се даваха пари и викаше бе нали са нови, пък и той е на по голям цолаж и разликата в цените е друга.

Потребителски аватар
icemans
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icemans » Чет 25 юни 2009 13:14

Колеги, днес си взех гуми! Нито една от изброените марки! Спрях се на Kleber - горе-долу цената беше същата, като Gislaved! Надявам се да не съжалявам!

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Чет 25 юни 2009 13:25

Със здрав да си ги караш и безаварийно. Според мен темата е нескончаема.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Нед 28 юни 2009 9:41

Щом има гуми 2 ра злоупотреба.. значи има и пазар за тях.
За мен лично спора е решен отдавна..
1-2 метра спирачен път могат да спасят живот.. или много разправии /в по-лекия случай/

1. Както каз колегата musura защо се хвърляте на големи гуми като не можете да си го позволите?
2. Ако ще караш колата по 5к км ОК... но карай внимателно не се прави на рацер.

Новата гума е по-
-мека - тиха и не шуми толкова
-добра като поведение във всякакви условия
-гарантирано ПРАВА и без балони
-няма скъсани конци и прочее.

И да голяма част от хората дали мнение карат с нови гуми.. аз карам гуми макс 2 сезона. и зимни и летни после продавам...
и карам "глупава" кола с хубави гуми...

а не карам хубава кола с глупави гуми.!
Защото в тази кола си возя семейството.. не искам заради някой спестен лев.. да се кълна цял живот...
или пък някой друг да ме кълне.

За хората които задават въпроса препоръчвам:
сваляне на по-малък размер.. купуване на нови - маркови хубави гуми.... хем даже от продажбата на джантите може и на келепир да излезне..

п.п.
Гиславеда е пълен боклук за летна гума... според мен.

истинската разлика в гумите си личи в мокро време... в сухо.. всички спират.. някак си...

Потребителски аватар
produxan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот produxan » Нед 28 юни 2009 13:14

Нова на всяка цена има 100 пати по-добри качества от старите от сяка страна . :012:

Потребителски аватар
moleo
0888
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот moleo » Нед 28 юни 2009 21:25

спора, ако има такъв няма никакъв смисъл !
Винаги новата гума ще бъде препоръчителна, друг е въпроса, че в БГ се карат коли за по 50к и са с галоши.

Лошото е, че след такър "спор" оставям с впечатлението, че хората едвам свързват двата края или просто не си поддържат колите, а аз съм тръгнал джанти да продавам :)

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Нед 28 юни 2009 21:41

Работата е ясна - от новото по хубаво няма :да:
Всички знаем кое е хубаво, не винаги обаче можем да си го позволим :wink:
Новите автомобили също са по сигурни от старите, но много хора (включително и аз) караме 15 и повече годишни коли които хората изхвърлят :Mr Green Fun

Потребителски аватар
amikus
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот amikus » Нед 28 юни 2009 22:34

То по тая логика и 15 годишните коруби които повечето търкаляме са опасни и що ли се циганим за някакви си 15-20 хиляди лева и не караме чисто нови безопасни коли?С по 523 системи за безопасност 435 еърбега и какво ли още не?Да не говорим колко от тука пищещите на хартия се изскарват че са най-културните примерните и тн. и тн. а зимата карат с летни гуми...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”