Проблем с преминаването от газ на бензин при B4

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
dodo2000
Автомобил:
Двигател:

Проблем с преминаването от газ на бензин при B4

Мнениеот dodo2000 » Пон 29 юни 2009 12:32

Здравейте. От скоро имам нов проблем с колицата. От извесно време забелязвам следното нещо: карам на газ и в момента когато ми свърши газта и превключа на бензин колата угасва. При опит да запаля за секунда-две мотора пали но веднага след това гасне. Така на скоро бях на път и газта свърши и както обикновено преключвам на безнзин и в този момента колата угасна. Няколкото опита след това да запаля на безнзин бяха неуспешни /както и тези на газ, защото беше свършила :wink: /. А бензин имаше в колата и започнах да мисля къде аджеба ще да е проблема и след извесно мислене реших да разкача кабела на акумулатора за няколко минути и после нов ипит за палене и вече всичко беше ок - колата запали и продължих. След този случай всеки път като ми свърши газта и при минаване на бензин колата след няколко придърпвания гасне. Оправя се с махане на плюса от акумулатора и явно рестарт на компа. Обаче преди да започне да ми прави тези магарии си работеше съвсем нормално при преминаването от едното към другото. Ще помоля за помощ на какво може да се дължи този проблеми и как да го реша. Аз имам някакво извесно съмнение дали проблема не идва от изгоряла ламбда сонда но знам ли... Само да вметна, че в случаите когато превключа от бензин на газ няма никакви сривове в системата.

miro_83
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с преминаването от ГАЗ-БЕНЗИН при B4

Мнениеот miro_83 » Пон 29 юни 2009 12:43

Колега имаш ли междинка между газ и бензин ако имаш, преди да превкл на бенз. караш малко на междинка за да изгори горивото което е останало и тогава превкл.Успех дано е от това проблема!

dodo2000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dodo2000 » Пон 29 юни 2009 12:50

Имам междинка да, но до сега никога не съм превключвал на нея, а директно газ-бензин. А като казваш да изгори горивото какво гориво имаш предвид?

Потребителски аватар
STEFFO
Автомобил: VW Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 98

Мнениеот STEFFO » Пон 29 юни 2009 13:32

Когато се смесят бензин и газ се получават детонации и в повечето случаи двигателя гасне. Но при теб най-вероятно клапана на бензина ти прави мизерии. Включи на контакт без да палиш двигателя, включи от междинна степен на бензин. Трябва да чуеш как бензиновия клапан издава еднократен отчетлив звук "ЦЪК", т.е. релето в клапана отваря винтила. Освен това провери дали не са оксидирали електрическите клемите на клапана. Всичко това може да се дължи на лош контакт. Ако и това не помогне, провери ключа за газ/бензин дали работи добре. Това може да стане с пробна лампа закачена на двете кабелчета които захранват клапана на бензина, при позиция бензин лампата трябва да светне. Ако ключето работи, значи клапана е за смяна.
На предишната ми кола проблема беше от ключа, който превключва газ/бензин. Там са едни контакти, които с времето нагарят и тъй като е капсулован, се сменя с нов. Успех!

dodo2000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dodo2000 » Пон 29 юни 2009 14:11

STEFFO ще проверя нещата, които си написал, но не разбирам защо като разкача кабела на акумулатора и после го вържа обратно проблема изчезва до следващото превключване от газ на бензин?

Потребителски аватар
STEFFO

Мнениеот STEFFO » Пон 29 юни 2009 14:48

Когато махнеш клемата на акумулатора и после я включиш отново, пусковия ток е в пъти по-голям от номиналния (за части от секундата) и ако имаш лош контакт, той компенсира допълнителното съпротивление и клапана се отваря. Това явление се наблюдава при всяка електрическа верига, при която се пуска напрежение и има някакъв електрически товар - в случая бобинката на електромагнитния клапан на бензина.
П.П. Лошия контакт се дължи на зацапани или нагорели контактни връзки, което повишава съпротивлението във веригата. От това, тока става по-малък и недостатъчен да захрани бобинката в клапана, благодарение на която се отваря винтила за бензина. На кратко казано Закон на Ом I=U/R 8)
Надявам се да съм ти обяснил добре нещата и да си ги разбрал. Ако не си сигурен, помоли някой електротехник да ти помогне.

dodo2000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dodo2000 » Пон 29 юни 2009 14:59

OK. Мерси за помоща. В общи линии поразбрах за какво иде реч. В края на работния ден се захващам с локализирането на проблема.

Потребителски аватар
STEFFO

Мнениеот STEFFO » Пон 29 юни 2009 15:00

Радвам се и успех! Пиши после какво е станало.

Потребителски аватар
неодачник
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот неодачник » Пон 29 юни 2009 15:26

STEFFO написа:Когато махнеш клемата на акумулатора и после я включиш отново, пусковия ток е в пъти по-голям от номиналния (за части от секундата) и ако имаш лош контакт, той компенсира допълнителното съпротивление и клапана се отваря. Това явление се наблюдава при всяка електрическа верига, при която се пуска напрежение и има някакъв електрически товар - в случая бобинката на електромагнитния клапан на бензина.
П.П. Лошия контакт се дължи на зацапани или нагорели контактни връзки, което повишава съпротивлението във веригата. От това, тока става по-малък и недостатъчен да захрани бобинката в клапана, благодарение на която се отваря винтила за бензина. На кратко казано Закон на Ом I=U/R 8)
Надявам се да съм ти обяснил добре нещата и да си ги разбрал. Ако не си сигурен, помоли някой електротехник да ти помогне.
аз искам да питам ,втози случай, ако е на междиннаа и свърши газта автоматично ли ще превключи на бензин или ще изгасне и аз трябва ръчно да превключа на бензин

Потребителски аватар
STEFFO

Мнениеот STEFFO » Пон 29 юни 2009 15:40

Ръчно се превклюва на бензин.

Потребителски аватар
vinovniq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vinovniq » Пон 29 юни 2009 17:42

Здравейте момчета извинявайте 4е се бъркам ама виждам че не разбирате май много,така като гледам тази кола е б4 а не някоя от поредицата б2,б3 който са с карбуратори за да се чака изгарянето на бензина в карбуратора.Трупа му грешка в компютъра и затова се ебава с паленето затова иска рестарт от акумулатора.Поне така аз мисля.На моята кола е направено така че като си на газ компютъра е изключен за да не набива грешки в системата и като вклю4а на бензин вси4ко си е ОК.

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с преминаването от газ на бензин при B4

Мнениеот The_Machine » Пон 29 юни 2009 22:18

Бензинов клапан при тези коли НЯМА, бензина се спира чрез прекратяване на подаването на електрически импулси към дюзата/ите :)

А компа се ошашква предполагам от МНОГО сбъркана смес на газта, една настройка от добър майстор, може и да не е на газанализатор ще свърши работа :)

Потребителски аватар
STEFFO

Мнениеот STEFFO » Вто 30 юни 2009 9:15

Това което съм писал се отнася за обикновенни газови уредби. При газовия инжекцион е съвсем друго.

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Вто 30 юни 2009 9:33

Steffo - и аз говоря за обикновена уредба, монтирана на нещо, различно от карбуратор!

nikcho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikcho » Вто 30 юни 2009 12:35

здравейте колеги, аз също имах проблем само че с преминаването от бензин на газ ама го правеше когато си поиска, в последствие забелязах че като превключвам индикаторчето за газта не светва всеки път и трябва няколко пъти да го прещтракам за да захапе, като смених ключа за превключване всичко се оправи.
А иначе колегата преди мен е прав, за обикновенната газова. В момента в който превключиш на газ емулатора спира дюзите и почва да лъже компа че колата работи на бензин.
Съвета ми към колегата който пусна темата е да отиде при някой газаджия да му провери емулатора дали не е заминал.

Върни се в “Автогазови уредби”