B4 - нещо скърца

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
walentin
Автомобил:
Двигател:

B4 - нещо скърца

Мнениеот walentin » Сря 03 юни 2009 21:34

Колеги,колата е Б4,1996г. Искам от вас съвет, щото тук има умни и патили люде.Така- преди около година през летните горещини забелязах, че воланът ми скърца като го въртя наляво и надясно. При влажно и хладно време не скърцаше. Сега обаче започна да скърца много - и на мокро и на студено, а от няколко дни същото скърцане се появява и при вертикално люлеене на предницата, като че ли отдясно идва. Та въпросът ми е: шарнир ли е, кво ли е, и как да разбера откъде идва? А? По к'ъф начин мое да се диагностицирга и после евентуално да се ремонтирга това гадно скрибуц-скрибуц.

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Re: B4 - нещо скърца

Мнениеот MITKO_DVD » Чет 04 юни 2009 7:40

Според мен вариантите са няколко:
1.шарнир
2.тампон макферсон
3.скъсан маншон на кор.рейка и вътре напълнено с гняс-от където клеясват накрайниците
:idea:
При мен го имаше 3 ваюриант,като решението беше измиване рейката от гняста натъпкване с грес и смяна на маншона :idea:

Потребителски аватар
webdude
Автомобил: Ford Mondeo MK3
Двигател:

Мнениеот webdude » Чет 04 юни 2009 8:53

walentin написа:Колеги,колата е Б4,1996г. Искам от вас съвет, щото тук има умни и патили люде.Така- преди около година през летните горещини забелязах, че воланът ми скърца като го въртя наляво и надясно. При влажно и хладно време не скърцаше. Сега обаче започна да скърца много - и на мокро и на студено, а от няколко дни същото скърцане се появява и при вертикално люлеене на предницата, като че ли отдясно идва. Та въпросът ми е: шарнир ли е, кво ли е, и как да разбера откъде идва? А? По к'ъф начин мое да се диагностицирга и после евентуално да се ремонтирга това гадно скрибуц-скрибуц.

Колега ... и при мен го има същото ама не само като въртя ами и като минавам през неравности (също и при потегляне и спиране).

Потребителски аватар
pronobis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pronobis » Чет 04 юни 2009 9:00

Обикновено ако макферсона е заминал, най-много личи точно при въртене. При мене, тъй като наскоро ги правих нещата, освен лагерите в макферсоните, бяха заминали и накрайниците на кормилната щанга - нямаше такъв спек в ябълките, артрита я беше хванал, както се изказа майстора.
След смяната нещата са "маааазни" при мене. Така че, там някъде е разковничето. :wink:

Потребителски аватар
zdrash
Автомобил: Touareg 7P
Двигател: CVWA

Мнениеот zdrash » Чет 04 юни 2009 12:36

При мен като го взех скърцаше леко, като въртя на място - смених тампоните на макферсона - всички в сервиза казаха че съм луд щото на тея нищо им нямало - ефкт нямаше
после почна да скърца като кораб при всякакво движение по неравности - смених шарнири, биалетки, тампони на носачите, накрайници, маншони на рейката( освен единия маншон и тампоните(които обикновенно в БГ изкарват не повече от месец) - всичко друго можеше да кара поне още 50-100 000км) - настана тишина за около 2 месеца - до първата автомивка с безконтактно измиване - сега скърца само като въртя на място и то когато му щукне( но очаквам развитие).
В заключение бих те посъветвал, ако не ти тропа нещо да не набиваш изишни кити - явно такъв им е модела или просто условията в БГ не им понасят.
Успех

Потребителски аватар
walentin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот walentin » Чет 04 юни 2009 21:49

Колеги, сърдечно ви благодаря за компетентните и навременни отговори. Сега ситуацията ми е по-ясна. Още веднъж: БЛАГОДАРЯ ВИ!

Потребителски аватар
mimtdi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mimtdi » Пет 05 юни 2009 17:54

външен накрайник

Потребителски аватар
zdrash
Автомобил: Touareg 7P
Двигател: CVWA

Мнениеот zdrash » Пон 29 юни 2009 17:37

Понеже много взе да ме дразни скърцането, а всичко е сменено:
- решението е просто - взимаш 1 спринцовка с игла
- пълниш с масло и където видиш гумено капаче по окачването - бодеш и пълниш
сега съм щастлив :) няма скърцане грам :)

Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristianatanasov » Пон 29 юни 2009 21:32

zdrash написа:до първата автомивка с безконтактно измиване

При безконтактно измиване в препаратите има кореселин.......

Върни се в “Passat”