Колеги първо да кажа, че темата може би не е за тук, но пък си е проблем с пасат, така че реших да я пусна. Ако съм сбъркал - сори, модовете да местят.
Значи рядко си мия колата на безконтактните мивки, но напоследък го правя и след всяко миене ми пада лайсната на някоя врата. Днес след дълго търсене на щипки по магазините /никъде не намерих за Б4/, решавам да лепя със силикон и разгледах внимателно нещата. Може и да не съм прав, ама в тези препарати май има нещо, което разяжда щипките, особено тези тънките гумени тапички, които влизат в дупките на вратата. Направо бяха като киснати в разтворител и се разпадаха.
Не знам дали е от препаратите, ама направо не ми ражда главата от какво друго може да е. Някой знае ли какво има в тази пяна?

Безконтактно миене и ефект върху пасата
- IvanMan
- джедай
- Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
- Двигател: CRLB
Re: Безконтактно миене и ефект върху пасата
пробвай за щипки в порше, юнитрейд или сакар.цените са доста добри.
- kristianatanasov
- Автомобил:
- Двигател:
Andrey написа:Някой знае ли какво има в тази пяна?
Има кореселин!!!И един вид леко разяжда най горния слой на боята и се едно колата е пастирана,абе и аз нещо не обясних баш как трябва ама дано си разбрал...

- besnia7
- Автомобил:
- Двигател:
Може ли някой да каже какво ще рече безконтактно миене 

- IvanMan
- джедай
- Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
- Двигател: CRLB
не търкат колата с гъба, след като махнат голямата мръсотия напръскват колата с химия и след това плакнат.
- suba
- Автомобил: AUDI А6
- Двигател: APS
Колега,ако продължаваш с безконтактното миене няма само да ти падат щипките но и боята,особенно ако е пребоядисван някой детайл.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Това на OMV на самообслужване,нал'е безконтактно?(на половин метър съм винаги
)Вече година го правя всяка седмица(бутони 1,2,3),ми то боя не трябва да е останала по 15-годишния пърдел...Аз пък не съм доволен от "контакта" с някое испанче,дето от вчера държи една гъба и гледа да смъкне нещо забравено в купето.И със същия парцал да бърше джам,калник,табло...Сега,препаратите по подразбиране не трябва да са :кореселин,нафта,горено масло(за лъскане на броните)..

- IIvanov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
На ОМВ е ташак,те слагат веро,а не безконтактно!Няма нищо общо с безконтактното миене на нормалните автомивки,които ползват продукти на Ма Фра или Сонакс.........А по-добре ли е някой кирав циганин докато ти търка колата с гъба или четка да ти надере боята???Защото примерно в гъбата има едри частици и не е изплакната хубаво?АЗ лично мия пасата си само безконаткно от както го имам,дори и лайсните ми не са избледнели!Отделен въпрос е къде се мие колата и как се мие............защото на доста автомивки наистина може да случиш на неправилно разреден препарат за миене и не лайсните а стъклата ще ти паднат!
- suba
- Автомобил: AUDI А6
- Двигател: APS
Отделен въпрос е къде се мие колата и как се мие............защото на доста автомивки наистина може да случиш на неправилно разреден препарат за миене и не лайсните а стъклата ще ти паднат!

Абсолютно колега.Безконтактното миене е качественно но от голямо значение е концентрацията на препарата.А в България всяко качество е под въпрос.И на някой автомивки е все тая дали ти я мие некадърник с гъба или препарат.
Аз лично си мия колата сам.По-приятно ми е и е по-безопасно за нея.Но имам условия за това а разбирам,че не всеки има параструйкаа,препарад и време за това.
- IIvanov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Аз също смятам да започна сам да я мия....пароструйките(малките) не са много скъпи,а безконтактната туба се разрежда 1:500 примерно,а тя е към 20лв...замислям се сериозно...избиват се парите,а колата ти е постоянно чиста
-
- Автомобил: Passat 4
- Двигател: AGG
Аз съм против безконтактното миене на колите. Знам само за фирмата Futura, италиянска. Продавал съм ги. Макар, че всички са на една основа, киселинна. Двукомпонентен е, и се разрежда 1/50 части вода. Има си уред "небулизатор" с които се нанася на колата, с предварително дозиран препарат. Водо или пароструйките немогат да го дозират както трябва. А и не е хубаво за тях самите да минава през тях. Има си и последователност на нанасяне която зависи и от външната температура, че ако засъхне ела да гледаш
.Меко казано е кофти да се мие. Де що е гума и уплътнение с времето заминават, доказано. Да не изброявам какво съм виждал при предозирване, направо сваля боята. Хромираните детайли са особено деликатни, било на мотори, било на коли. С времето се появява така наречената ръжда по алуминия, седи като на петна. Не може да не сте виждали лайсни на такива коли. Според мен за лична кола, за хора от наща "черга" е не основателен риск и глезене. Лично мнение. Ползвам си един шампуан с вакса (4лв. 1/30л. вода)смятай колко пъти ще мия с него, направо "кръътии"., Две седмици като я вали дъжд все едно от автомивка излиза. За 15 минути го изтърквам комбито без да бързам. Па ти ми кажи с безконтактно ли е мита
Добре, че по мивките го пестят и трудно ще го предозират. Но се случва достатъчно
често.

Добре, че по мивките го пестят и трудно ще го предозират. Но се случва достатъчно
често.
120-140лв. е средна ръка препарат. И се разрежда 1/40-50л.вода. Тубите са обикновено по 25кг. и 35кг.Аз също смятам да започна сам да я мия....пароструйките(малките) не са много скъпи,а безконтактната туба се разрежда 1:500 примерно,а тя е към 20лв...замислям се сериозно...избиват се парите,а колата ти е постоянно чиста
- IIvanov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Аз защо съм се заблудил така?Знам,че са сравнително евтинки,а можеда съм се объркал с автошампоаните като твоя...Тук си много прав,добре че не предозират безконтакното,че иначе тежко ни и горко на колите направо
.....За момента аз нямам друг избор освен да я мия по автомивките,но с най-голямо удоволствие бих си я глезил сам...Имам един приятел,който си купил концетрат безконтактно и без да искал го разлял в багажника си на пасата,ама разбрал чак след 2-3 дена и последствията били доста тежки...всичко разядено и наядено от препарата....дори тапата там на багажника от която се отича водата се изпарила:)

-
- Автомобил: Passat 4
- Двигател: AGG
Това имах в предвид, колега.
Излишен риск за неясен резултат. Както сам си се поразровил и разбрал, препаратът си е направо опасен за здравето. Не ми се мисли да попадне концентрат в око или по кожата. Небулизаторът, както казах за него по горе, е уред за нанасяне на този препарат. Ако само го видиш как изглежда и от какъв материал е направен ще разбереш, че не е шега работа безконтактното миене. Доста масивно желязо.
Негласно правило при паро и водоструйките е да не се сипва такъв препарат в контейнерите за миене, ако искаш да я ползваш повече време!!!
Излишен риск за неясен резултат. Както сам си се поразровил и разбрал, препаратът си е направо опасен за здравето. Не ми се мисли да попадне концентрат в око или по кожата. Небулизаторът, както казах за него по горе, е уред за нанасяне на този препарат. Ако само го видиш как изглежда и от какъв материал е направен ще разбереш, че не е шега работа безконтактното миене. Доста масивно желязо.
Негласно правило при паро и водоструйките е да не се сипва такъв препарат в контейнерите за миене, ако искаш да я ползваш повече време!!!
- IIvanov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
А това е честа практика 

-
- Автомобил:
- Двигател:
до колкото знам безконтактното миене е вредно за гланца. така че може да разяжда и други неща.