Стъпих на ръждива тел

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
amigoto777
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Стъпих на ръждива тел

Мнениеот amigoto777 » Чет 09 юли 2009 5:14

Колеги,снощи стъпих на ръждива тел и болката е адска.Някой ако е патил да даде съвет как по-бързо се лекува това.Не съм мигвал цяла нощ от болка.Има оток но не е забрало поне до сега24 часа след пробива .

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Re: Стъпих на ръждива тел

Мнениеот drmilendd » Чет 09 юли 2009 5:24

Ами върви в дежурен хирургичен кабинет - раната трябва да се обработи, а на тебе трябва да ти се направи ТАП. Със самолекуване може да си докараш доста ядове

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Чет 09 юли 2009 7:46

уаааааа.... аз съм стъпвал и на ръждив пирон. минава през почти всякакви подметки. болката е адска. бързо почистване и дезинфекциране на раната, ако няма лекар наблизо, може и на място с риванол, йод, спирт. ако толкова много боли евентуално и болкоуспокояващи. дано всички моне по-леко колега. ти по-добре отивай на лекар за да се прегледа и почисти грамотно раната, че не може и да се стъпва и ходи като хората...

Потребителски аватар
ickata
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ickata » Чет 09 юли 2009 7:57

Колега, обезателно върви на лекар, най-малкото да ти бият една инжекция против тетанус.

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Чет 09 юли 2009 9:14

Тетанус (на латински: Tetanus) е остропротичаща, неконтагиозна ранева инфекция при всички бозайници и човека. Причинява се от екзотоксини отделяни от анаеробния микроорганизъм Clostridium tetani. Клинически заболяването се демонстрира с повишена рефлекторна възбудимост, тонични спазми на отделни мускулни групи или цялата мускулатура на тялото. Смъртността е много висока и се дължи на асфиксия в резултат на парализа на гръдната и диафрагмалната мускулатура.

При хората тетанус настъпва най-вече в резултат на убождане, замърсяване на разкъсни и контузни рани, при по тежки контузии включително и фрактури. Особено опасни са малките прободни рани със замърсени остри предмети, за които обикновено не се търси лекарска помощ.

Водещ фактор в проявата на клиничната картина е тетаноспазминът. Той засяга гръбначния и продълговатия мозък. Нарушава се образуването на ацетилхолинестеразата и нервните клетки изпадат във възбуда. Довежда се до повишена рефлекторна възбудимост, от която възникват тоничните спазми на мускулатурата. Смърт настъпва след няколко дена в резултат на смущения в дишането.

Инкубационният период обикновено продължава 7 - 21 дена. Много рядко той може да е в рамките на 24 часа (при пъпна инфекция), описани са и случаи в които той продължава и 60 дни.

В случай на нараняване и замърсяване е нужно веднага раната да се обработи с антисептици и да се потърси лекарска помощ.

При човека имунизация се провежда от ранна детска възраст с комбинирана ваксина. В случай на нараняване се прилага и профилактично третиране със серум.

***********************************************************************************

Надявам се съм те стреснал подобаващо :)
Дигай си дърмите и тичай при доктор за да не изпиташ на практика горното :012:

Потребителски аватар
soxy__
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот soxy__ » Чет 09 юли 2009 9:20

ickata написа:Колега, обезателно върви на лекар, най-малкото да ти бият една инжекция против тетанус.

Аз стъпих скоро на един пирон и веднага лекарката ми направи такава инжекция.

Потребителски аватар
ickata
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ickata » Чет 09 юли 2009 9:28

soxy__ написа:
ickata написа:Колега, обезателно върви на лекар, най-малкото да ти бият една инжекция против тетанус.

Да, след инжекцията около един месец можеш спокойно да се ринеш в ръжда.

Потребителски аватар
Zoran
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Zoran » Чет 09 юли 2009 9:39

ickata написа:
soxy__ написа:

Да, след инжекцията около един месец можеш спокойно да се ринеш в ръжда.

6 месеца е действието на тетенус ваксината

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Чет 09 юли 2009 9:46

Всъщност не е точно 6 месеца...
Човеците ни имунизират периодично още от деца. Имунитета който развиваме в общи линии може да държи години наред... Може и да не държи. Тук нещата вече са индивидуални.
6-те месеца са само една гарантирана основа ;)

Въпреки това е добре да се поставя ваксина на няколко години. Сигурен съм че за 4-5 години на всеки се случва поне веднъж да има повод да се реимунизира.

В описания по-горе случай е повече от задължително. Силната болка е от разкъсването, но поради замърсената тел е повече от наложително раната да се третира подобаващо, да се приложи ваксина и тн.

Потребителски аватар
Zoran
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Zoran » Чет 09 юли 2009 9:53

groznika написа:Всъщност не е точно 6 месеца...
Човеците ни имунизират периодично още от деца. Имунитета който развиваме в общи линии може да държи години наред... Може и да не държи. Тук нещата вече са индивидуални.
6-те месеца са само една гарантирана основа ;)

Въпреки това е добре да се поставя ваксина на няколко години. Сигурен съм че за 4-5 години на всеки се случва поне веднъж да има повод да се реимунизира.

В описания по-горе случай е повече от задължително. Силната болка е от разкъсването, но поради замърсената тел е повече от наложително раната да се третира подобаващо, да се приложи ваксина и тн.

Поне така ми каза педиатърката за малката. Която първо си сцепи челото, поставиха и тетенус, след 4-5месеца, дави едно куче и то я захапа, педиатърката я питахме за ваксина, тя ни пита дали са минали 6месеца от предната, защото уж толкова траела :roll:

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Чет 09 юли 2009 9:57

6 месеца е гарантирана резидентността. Не си прави експерименти колега. Задължително отиди н хирург. Всяакви други съвети са лаични.

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Чет 09 юли 2009 10:25

2 варианта:
1: медицинска помощ
2: поискай съвет в автомобилен форум

:roll: :stll think:

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 09 юли 2009 11:23

Varbona написа:2 варианта:
1: медицинска помощ
2: поискай съвет в автомобилен форум

:roll: :stll think:

само да добавя на всеки 10 години възрастните хора трее си слагат ваксина ДТ-дифтерия и тетанус
тая година са наред родените 1954, 64, 74, 84

Върни се в “ОФФ-Топик - други”