Здравейте колеги,от седмица някъде чистачките ми започнаха да насичат като се движат по стъклото,но си мислех че перата са се изпекли,но вчера в голямата буря едва се движеха по стъклото и ми стана ясно че и при мен ще падне разглобяване и смазване на рамената,тъй като от 2г. откакто си имам колата несъм имал проблеми с чистачките и несъм и ги пипал.
Тъй като бях чел някъде из форума за проблема при всички Г4,пасати Б5 и дори във форума на ауди за А4 и информацията която поне аз намерих беше доста оскъдна и затова реших днеска докато си ги оправям да нащракам малко снимки ако могат да бъдат от полза и на други колеги

Започваме като махаме капачетата и гайките които стягат рамената с ключ 13

След като сме махнали гайките се махат рамената,но без да се въртят нагоре-надолу заданесе развалят шлиците,а само се размърдват напред и назад и си излизат

Идва ред на пластмасата която е под рамената,маха се като се издърпа гуменото уплътнение на коша на мотора и след това пластмасата се дърпа леко от единия край нагоре,или казано по-точно в посока обратна на стъклото.Трябва да се извади от нещо като улей по цялата дължина

След като я няма пластмасата се вижда целия механизъм на чистачките,който се държи на 3 болтчета(10).След като се развият се махат шапчиците на които пазят от вода елементите със шлиците,маха се и буксата на моторчето и вече целия механизъм е навън

След като механизма е на земята се започва разглобяването му,изваждат се двете рамена от ябълковидните глави с отверка или нещо като лостче

Следва изваждането на самите врътки на които се закачат чистачките от механизма,това става като се извади най-отгоре до шлиците един зегер с малка отверка или шило,после има шайба и най-отдолу е скрита гумичка като О-пръстен.Като се махнат тези неща се издърпва оста с шлиците назаде от нещо като плътен цилиндър(където е и главния проблем за разрешаване).При мен ляворо цилиндърче с оста се въртеше затруднено,а дясното беше направо блокирало и дори с ръка едва се помръдваше,затова и се наложи да го избивам от цилиндърчето защото с дърпане не помръдваше.

Като сме извадили двете раменца от цилиндрите следва яко зашкурване на раменцата и цилиндрите,като от цилиндрите се изтърква с отверката някаква суха субстанция,аз като ги изтъргах ги уплакнах с бензин и един парцал яко ги забърсах,след това проврях шкурка 1500 за доизглаждане на метала.Като всичко е изчистено и изшкурено гресирах яко оста и цилиндърчето и всичко се събира по обратен ред.

Аз използвах тези инструменти и материали:

Резултата от 2часа труд е много бързи чистачки без никакво насичане като преди и много мръсни ръце