Смяна на компютър (ECU)-РЕШЕНО
- Каспър
- Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
- Двигател: A20NHT Turbo 250 HP
Смяна на компютър (ECU)-РЕШЕНО
Колата е Голф3, 1.6 АЕЕ. Оборотите на ПХ при загрял автомобил са 650 (толкова са заводски
). При Поло с този мотор оборотите на ПХ са между 850-900. И при двете коли дросела е един и същ и компа е на Магнети Марели. Номера на компа и за двата модела е еднакъв с разлика само в последната буква. Идеята е на Голфа да сложа комп от Поло с този мотор за да държи по-високи обороти на ПХ. Въпросът е възможна ли е такава замяна на компа и какво трябва да съобразя при нея
Нещо друго освен да го сложа компа и да го обуча (не знам дали това е термина) да разпознава моя ключ, прави ли се 
Последна промяна от Каспър на Нед 11 окт 2009 10:26, променено общо 3 пъти.
- mania
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Смяна на компютър (ECU)
Братле, не знам дали въобще има кола с толков аниски заводски обороти. Сигурен ли си, че проблемът е в компа??
- Каспър
Има кола с толкова ниски заводски обороти и това е Голф3 АЕЕ
Пиша го за да не се върти темата около това какви са тези обороти на ПХ и т.н. Проблем с компа и дросела няма, оборотите са стабилни, просто искам по-високи обороти на ПХ и ме интересува дали ще се прецака нещо при смяната.
- Каспър
Никой ли не го е правил 
- doaiena
- Автомобил: Audi A3
- Двигател:
- Контакти:
Сигорен съм, че може да се вдигнат оборотите без да сменяш компютъра!
Но това ще съпроводи за по-голям разход и съответно по-висока темература!
- tisho_psg
- Автомобил:
- Двигател:
а защо ти е да вдигаш оборотите?за мен по-добрия вариант са по-ниски,по-лесно се включва първа скорост и не само.Ти си знаеш,не искам да те разубеждавам 
- Каспър
doaiena написа:Сигорен съм, че може да се вдигнат оборотите без да сменяш компютъра!
Да знам, че могат. Правил съм го и не ме кефи. По-висока температура няма.
Каспър написа:...Въпросът е възможна ли е такава замяна на компа и какво трябва да съобразя при неяНещо друго освен да го сложа компа и да го обуча (не знам дали това е термина) да разпознава моя ключ, прави ли се
Ето това ме интересува
В първия пост споменах оборотите просто за инфо, нека не въртим темата около тях.
колега , чувал ли си за конструктивни особености на всеки модел? ами най - елементарно казано :едно болтче да е различно по двигателя - и ето ти нова консрукция ! за нея съответно и ново ЕБУ с променен софтуер и т.н.!няма еднакви неща по двигателите с различна кодировка !
за това я има ! PB , AKL ,2e т.н.!
някои възли да ! но софтуера -не !примерно!

за това я има ! PB , AKL ,2e т.н.!
някои възли да ! но софтуера -не !примерно!
- Каспър
Говорим за същия мотор, монтиран на други марки и модели. Кода при всички е АЕЕ, компа е един и същ(като изключим последната буква), впръскването, датчиците, делкото, дросела са еднакви. Разлика има само в захващането на мотора, а това не засяга софта.
- cempak
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Щом хардуера на твоята е еднакъв с този на Полото и Шкодата които подържат по високите обороти ще трябва да се смени само софтуера на комщтъра с такъв на от другите и ключа да се обучи.Наскоро имах сериозен проблем със моя ЕКУ и накрая взех едно ЕКУ от Поло и го сложих на Голфа ,майстора само изтри паметта от ЕКУ-то на Полото и записа вътре данните за моята кола.Не мисля че ще е проблем да се вдигнат малко оборотите по същия начин.
- Каспър
Няма смисъл да трия моя софт и да записвам на компа софт за Поло (примерно), защото взимането на цял комп от Поло ще ми е по-евтино.
Последна промяна от Каспър на Чет 03 сеп 2009 19:32, променено общо 1 път.
- vasstop
- Гадфадъ'

- Автомобил: Golf 2 syncro
- Двигател: 1P 1990
- Контакти:
Нищо не можеш да повредиш, освен 'новото' ЕКУ, което ще слагаш.
Ако е възможно, там от където ще го взимаш го тествай на място или се уговори ако не става да го върнеш и да ти върнат парите.
И нищо не трябва да те притеснява, сваляш старото ЕКУ като откачиш буксата, даже няма нужда да го махаш от мястото, където стои, закачаш новото ЕКУ на буксата и правиш тест драйв.
Успех!
Ако е възможно, там от където ще го взимаш го тествай на място или се уговори ако не става да го върнеш и да ти върнат парите.
И нищо не трябва да те притеснява, сваляш старото ЕКУ като откачиш буксата, даже няма нужда да го махаш от мястото, където стои, закачаш новото ЕКУ на буксата и правиш тест драйв.
Успех!
- Каспър
Звучи лесно, но как ще направя тест драйв без да съм обучил моя ключ? Колко горе-долу излиза обучението на ключа и лесно ли става? От какво може да се повреди новото ЕКУ?
- vasstop
- Гадфадъ'

- Автомобил: Golf 2 syncro
- Двигател: 1P 1990
- Контакти:
ЕКУ-то би трябвало да се самообучава, ако не стане се прави с VAG-COM.
vaskoto1 може да ти помогне с това, има нужното оборудване и знания.
Казах "най-много" да се развали, тоест на теб нищо няма да ти стане... не се връзвай много, тествай и карай.
Просто като закачиш другото ЕКУ остави колата да поработи 5-10 мин. на празен ход.
vaskoto1 може да ти помогне с това, има нужното оборудване и знания.
Казах "най-много" да се развали, тоест на теб нищо няма да ти стане... не се връзвай много, тествай и карай.
Просто като закачиш другото ЕКУ остави колата да поработи 5-10 мин. на празен ход.
ама много лесно го направихте без оборудване! нали за това са тези букви да определят софта !
най лесно е чрез презаписване!обясниха ти как!има банки със софтове ,само избираш кой!
най лесно е чрез презаписване!обясниха ти как!има банки със софтове ,само избираш кой!
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”