Лъже ли ме километража?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
samo ra4na na zavoite
Автомобил:
Двигател:

Лъже ли ме километража?

Мнениеот samo ra4na na zavoite » Пет 24 юли 2009 0:27

Здравейте колеги.

От около 2 месеца карам голф 3 1.9 тди 90к.с

Имам няколко въпроса.
колата е с гуми 15-ки и ми се струва,че показанията на километража не са верни.Винаги когато си ходя до село с друга кола и със стария ми пасат изминавах около 150 км. а с голфа изминавам 130км.Забелязах,че при излизане от люлин през тунела има радар който показва километрите в час и одговарят точно на тези на таблото.примерно стрелката е заковала на 80 радара ми сочи 81 а си мислех че и скоростомера ще ме лъже.
Другото нещо е ,че според мен колата има висок расход на гориво според мойте изчисления гори около 6,5 на 100 извънградскко :shock което мисля,че е много за този мотор.
Понеже това ми е първото тди и немога да го разбера 1z ли е или е някакъв друг :screwy
Колата върви много добре има сила и тяга много сум доволен от дръпката на старт дори не пуши през аспуха черно и направо и се чудя защо тогава гори така дали гумите 15-ски са виновни?
Зял ден чета за поведението и разхода на гориво на двигателя след затапване на ЕГР, пренастоика на компа на автоматични скороси и какво ли още не,ама незнам какво ли са му правили предишните собственици.
Тя темата май стана за две заглавия :oops:

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Лъже ли ме километража?

Мнениеот Adnan » Пет 24 юли 2009 8:20

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пет 24 юли 2009 8:52

samo ra4na na zavoite написа:.... автоматични скороси ...

За 1z извънградски разход над 6 , дори над 5л/100 е много . Съдя по моя Пасат и то комби . Но ако имаш автом. скор. кутия нещата са обясними . Друго обяснение е "спортно" шофиране :wink: , в смисъл обороти "на червено" , не толкова висока скорост .

Потребителски аватар
Kung_Fu_Panda
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kung_Fu_Panda » Пет 24 юли 2009 16:18

най-вероятно стария ти пасат е бъркал с километрите, а за разхода, с каква скорост това ?
аз с празен голф3 110-120 гори малко под 5 на темпомат (винаги съм си сипвал гориво за 5/100 и винаги ми е оставало), вече ако го понатовариш и караш с 140 тоя разход е нормален

дали мотора е 1з или ahu можеш да видиш на големия талон, но е без особено значение, освен ако не е афн де :)

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пет 24 юли 2009 19:19

Kung_Fu_Panda написа:най-вероятно стария ти пасат е бъркал с километрите, а за разхода, с каква скорост това ?
аз с празен голф3 110-120 гори малко под 5 ....

Паста е Б4 и вярно , че не е нов , но аз казах същото като теб :lol: , 6,5 л /100км както пише колегата не са нормални за по-малка кола - именно Голф3 , но както и да е mhihi .

Потребителски аватар
Kung_Fu_Panda
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kung_Fu_Panda » Пет 24 юли 2009 21:33

имах предвид че стария пасат на автора на темата бърка с пробега, не за твоя пасат :)

Потребителски аватар
samo ra4na na zavoite
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот samo ra4na na zavoite » Вто 28 юли 2009 21:10

Kung_Fu_Panda написа:най-вероятно стария ти пасат е бъркал с километрите, а за разхода, с каква скорост това ?
аз с празен голф3 110-120 гори малко под 5 на темпомат (винаги съм си сипвал гориво за 5/100 и винаги ми е оставало), вече ако го понатовариш и караш с 140 тоя разход е нормален

дали мотора е 1з или ahu можеш да видиш на големия талон, но е без особено значение, освен ако не е афн де :)

в талона пише ,че е 90коня.не ми се трагва по майстори защото ги знам какви са марди повечето.в скоро време мисля да се сваржа с колегата жентоман да го погледне и да си каже мнението :lol:
ако е аху тои с променлива геометрия на турбото ли е?

Потребителски аватар
Alek
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Alek » Сря 29 юли 2009 8:32

AHU не е с променлива геометрия, с wastegate е....

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Сря 29 юли 2009 9:53

Как го изчисли тоя разход и при ква скорост.Ако караш постоянно на магистрала със 140-150 е нормален.Ако караш междуградско 110-130 е много.Пак повтрарям важно е и как го засичаш.

Потребителски аватар
samo ra4na na zavoite
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот samo ra4na na zavoite » Сря 29 юли 2009 18:06

ами на магистралата карам със 120.ама интересното е че тази седмица малко ме изненада.маиче ми се струва,че таблото нещо ме лъже.ще пробжам с палнене догоре 100км и после пак на същата бензиностанция на същата колконка и ще пиша какво е станало :Mr Green Fun

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Чет 30 юли 2009 8:52

Имай в предвид че радара на люлин стига и до 10км/ч +.Демек показва с повече от реалното.Не един човек ми е казвал.А двигателя можеш да го разбереш,като погледнеш на капака на ангренажа.Там трябва да имаш бяла лепенка.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 30 юли 2009 8:58

samo ra4na na zavoite написа:ами на магистралата карам със 120.ама интересното е че тази седмица малко ме изненада.маиче ми се струва,че таблото нещо ме лъже.ще пробжам с палнене догоре 100км и после пак на същата бензиностанция на същата колконка и ще пиша какво е станало :Mr Green Fun

Не те лъже таблото а датчика - както обичат да казват в ауди форума -"Датчика за гориво не отчита нищо друго освен геометрията на резервоара".Не пълни за 100 км ,а напълни за повече - в противен случеи грешката е голяма.Тва дали е от ена и съща колонка няма значение-важното е до ено и също ниво да се напълни и да не се разппени в резервоара.

Потребителски аватар
bobitur
Автомобил: ford galaxy 1.9 tdi 90+chip
Двигател: 1Z

Мнениеот bobitur » Пон 03 авг 2009 13:39

Най-добре се мери скорост ГПС, мойта кола дава разлика +3км. от скороста на Гармин-а. Иначе най-добре се мери колко ти гори е при пълен резервоар(с клапа за обезвъздушаване) и след това доливане. Но пак може да се получи разлика. Иначе сипвай и си смятай(да речем 6/100)поне един резевоар да изгориш и ако те остави на пътя със сигурност ти гори повече от 6. :lol:
Поздрави.

Потребителски аватар
Kung_Fu_Panda
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kung_Fu_Panda » Вто 04 авг 2009 10:46

пишете малко по-разбираемо бе :roll:
по едно изречение не можете да сглобите
да не говориме за грешките във всяка дума :roll:

Потребителски аватар
feikot