Как да разбера кога да сменя ремъци

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
abit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Как да разбера кога да сменя ремъци

Мнениеот abit » Пет 24 юли 2009 17:27

Здравейте колеги

Потърсих в търсачката но не можах да намеря отговор на въпроса ми...

Понеже съм собственик от 2ри месец вече на голф4 1.4 98г.Та въпроса ми е по какво и как ще разбера най лесно кога трябва да сменям ремъците и колко са наброй, колата е с климатик(заводски).А ролките задължително ли се сменят с ремъците или зависи....

Потребителски аватар
mania
Автомобил:
Двигател:

Re: Как да разбера кога да сменя ремъци

Мнениеот mania » Пет 24 юли 2009 18:53

Значи, приятелю, честито за колата най-напред. Предполагач не си се разтърсил достатъчно, защото има много теми по този въпрос. Даже ако не се лъжа и в "Често задавани въпроси" го пише това. Като купиш една кола задължително сменяш ремъци - ангренажен и пистов. Ангренажният ти е ремъкат на мотора, а пистовият ти върти хидравликата и климатика. Ангренажтния го сменяш задължително с ролките, а пистовият кат разсвири много. Иначе ако имаш кинти го махай и него.
Мисля, че няма смисъл зда ти казвам какво щ естане, ако не смениш ангренажния възможно най-скоро.

ПО темата разбирам, че най-вероятно въобще не си я обслужвал.
Вземаш си бензинов филтър, маслен филтър и масло, предполащгам че твоето е 10W40, но не се наемам да гарантирам.
Тези неща се сменят винаги при покупка, за да няма после нежелани последствия. Успех ;)

Потребителски аватар
abit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот abit » Пет 24 юли 2009 20:50

Смених масло 10-40 и масления филтър преди 2 дена, сега се чудя къде да намеря "бензиновия-филтър" и да го сменя заедно с въздушния.
Колега, всъщност въпроса ми беше ... може ли да се разбере по нещо дали са за смяна ремъците?
Ако караме по тази логика.... означава, че задължително трябва да се хвърлят 1000 лв. мин.при закупуване на автомобил 2-ра ръка(ако можех с лекота да хвърля 1000 лв.нямаше да купувам втора употреба).
Да речем, че са сменяни преди 16-17.000 км. по това ли се определя или чакаш да за скимтят, видими белези може би?
И понеже от доста години не се доверявам на майстори, не че всички са..... но поне аз не бях попадал на нормални, а и ми харесва принципа направи си сам, добре се справям.

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Пет 24 юли 2009 20:56

Тези неща се сменават задължително,защото всеки ще ти каже,че са сменявани.По-добре да дадеш 500-600лв за ремъци и ролки, от колкото няколко хиляди за ремнт на двигател.Няма как да се разбере кога са за смяна.Поне аз не знам такъв начин.

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Пет 24 юли 2009 21:05

abit написа:Ако караме по тази логика.... означава, че задължително трябва да се хвърлят 1000 лв. мин.при закупуване на автомобил 2-ра ръка(ако можех с лекота да хвърля 1000 лв.нямаше да купувам втора употреба).
...видими белези може би?...

След като трудно би отделил 1000лв. за първоначално обслужване на Голф4 (ремъци, ролки, масла, филтри, течности, накладки, дискове, гуми), защо тогава не си помислил за по-евтина кола? Колегата по-горе написа, че тези неща се сменят задължително, ако искаш да си сигурен и спокоен докато се возиш. Що се отнася до белези - напукана гума знаеш как изглежда, е така изглежда и потенциално опасен ремък.

Потребителски аватар
abit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот abit » Пет 24 юли 2009 22:08

Каспър написа:След като трудно би отделил 1000лв. за първоначално обслужване на Голф4 (ремъци, ролки, масла, филтри, течности, накладки, дискове, гуми), защо тогава не си помислил за по-евтина кола?

гумите са нови,накладките също,дисковете са в перфектно състояние,течности не знам за какви става въпрос,масло с филтъра смених макар че бяха добре,тези дни ще си сменя на 2-та въздушни и горивния филтър.
Понеже идват доста дебело ремъците и ролките включително и майстор, се замислих може ли да разбера... кога им идва времето.

Единствения проблем който намерих след 1 цял ден преглеждане на канал беше: два маркуча за бензина по 20см. които оригинални струват 130€ аз си направих патента за 8€ и тези тука
http://yfrog.com/5a28436802j ... http://yfrog.com/0yok2qzfj искам да сменя, оригинални са 50-60€ такаче няма да я мисля....
Но да хвърлиш 1000 лв. за работи които виждаш че са нови!?Вярно, ремъците са едно от задължителните неща, и неизбежни но все пак да си попитам аз ... мерси за отговора :drunk

Последна промяна от abit на Пет 24 юли 2009 22:25, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пет 24 юли 2009 22:11

abit написа:
Каспър написа:След като трудно би отделил 1000лв. за първоначално обслужване на Голф4 (ремъци, ролки, масла, филтри, течности, накладки, дискове, гуми), защо тогава не си помислил за по-евтина кола?

гумите са нови,накладките също,дисковете са в перфектно състояние,течности не знам за какви става въпрос,масло с филтъра смених макар че бяха добре,тези дни ще си сменя на 2-та въздушни и горивния филтър.
Понеже идват доста дебело ремъците и ролките включително и майстор, се замислих може ли да разбера... кога им идва времето.

Колега тънките сметки не излизат на пазара... като неможеш да ги смениш (разбираемо е криза е нямаш пари) по-добре не карай колата докато не ги смениш... Мислиш ли че колегите са врачки и гадатели че могат да ти кажат кое колко може да изкара :screwy

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Пет 24 юли 2009 22:21

погледни отпред при двигателя обикновенно се залепя стикер или се отбелязва с маркер върху капака на ангренажния ремък кога е сменен
сервизна книжка няма ли- и там трябва да пише

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Пет 24 юли 2009 22:24

abit написа:...течности не знам за какви става въпрос..

Говоря за антифриз и спирачна течност. Сменят се на 2години. Хидравличната течност и маслото на скоростите също е добре да се сменят, ако не знаеш какво и на колко време има вътре.

Потребителски аватар
abit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот abit » Пет 24 юли 2009 22:31

Каспър написа:Говоря за антифриз и спирачна течност. Сменят се на 2години. Хидравличната течност и маслото на скоростите също е добре да се сменят, ако не знаеш какво и на колко време има вътре.

Добра идея за тези... но разходите са толкова нищожни че дори не трябва да се замисляш.

Аз обаче продължавам да си настоявам за ремъците... след като ги смениш как ще разбереш времето за следващата смяна?

Потребителски аватар
abit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот abit » Пет 24 юли 2009 22:51

IceHeart написа:Колега тънките сметки не излизат на пазара... като неможеш да ги смениш (разбираемо е криза е нямаш пари) по-добре не карай колата докато не ги смениш... Мислиш ли че колегите са врачки и гадатели че могат да ти кажат кое колко може да изкара :screwy

Ами да ти кажа какво мисля колега...
Мен не ме интересуват магазини и къде по изгодно мога да намеря определена част!(има си google)
Интересуваме кое какво е и да мога сам да се справя с отстраняването на проблема(изпитвам удоволствие когато сам си разрешавам проблемите "психическо и икономическо")
Та ако бях толкова добре икономически, че да не се замисля изобщо за 1000-2000лв.какво според теб щях да търся в форума!?Отивам направо в първия сервиз на VW и казвам на майстора един фулл сервиз.Да но тогава нямаше да карам автомобил 2-ра ръка.
Мисля, че разбираемо що може съм написал и схващаш за какво иде реч.(според мен хора които не се замислят за 1000-2000лв.не стъпват в този форум или се броят на пръсти)

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пет 24 юли 2009 22:57

abit написа:
IceHeart написа:

Така е колега.. не ни разбирай погрешно просто истината е да си смениш ремъците филтрите поне основните неща... сега кога са сменявани преди тебе никой неможе да ти каже.. даже и да видиш какво пише не вярвай. Аз така когато си взех моя голф3 от човек той ми каза че колата е перфектна и че всичко е сменено по нея.. обаче ремъка на двигателя не беше сменян филтъра на купето нямаше накладки отзад.. Та мога да ти кажа съвсем отговорно сменявай докато имаш пари поне аз така правя.. да ми е мирна главата.. Не вярвам на кой какво каже... докаго не видя че е сменено немога да бъда спокоен да си карам колата... все пак си дал куп пари да я вземеш и сега за някъкви ремъци консуматива да скапеш колата но ти си знаеш..
Иначе когато се сменя масло ремъци филтри ако не ги сменяш в сервиз трябва да си запишеш кога си ги сменял. Примерно ремък на двигателя се сменя на 40000км ремък на динамото докато почне да сфире... маслото се мсеня около 6 7 8хил км различно и така.. Сменяй ако можеш и това е

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Пет 24 юли 2009 23:45

abit написа:Ако караме по тази логика.... означава, че задължително трябва да се хвърлят 1000 лв. мин.при закупуване на автомобил 2-ра ръка

Да - задължително е. Защото е много вероятно предишния собственик на една 8 годишна кола НИКОГА да не е сменял ремъците и като се скъса, после да изхвърлиш колата. Поне ангренажния ремък (а доколкото знам на голф4 и водната помпа) се сменят абсолютно задължително. Ако си купил колата от приятел или изобщо човек, на който вярваш вече се гледат сервизните интервали. Скоро сменях ремък от 1992 година, така че не си е работа да вярваш на добрата поддръжка на предния собственик.

Пък четворката никак не е бюджетна кола. Щом ти се кара новичка немска кола с климатик, би трябвало да си пресметнал евентуалните разходи. Винаги има реален шанс да ти изникне ремонт за 1000лв.

Потребителски аватар
dokros
Автомобил: SEAT TOLEDO 2000
Двигател: 1.9 TDI ALH
Контакти:

Мнениеот dokros » Пет 24 юли 2009 23:52

abit написа:
Аз обаче продължавам да си настоявам за ремъците... след като ги смениш как ще разбереш времето за следващата смяна?

Ангренажният ремък се сменя на 50-60 хил. км,пистовият-когато почне свири,като се износят пистите.

извод - при покупка на стара кола първо се сменя ангренажния ремък/понеже никой не знае кога последно е сменян/,после пистовия ,когато засвири

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Съб 25 юли 2009 0:20

на всеки ремък му дават определени километри-в кутията му има листче с показания/от 50 до 80 хил км/.Една 10 год кола се продава защото почва да излиза скъпа за нормите на нормалните държави-няма кой да ти смени ангренажния при условие че я продава защото са си ненужни разходи-нито продавача ,нито прекупвача.И да ти се кълнът че е сменян пак си го смени ти

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”