Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
bobo7
форумно КГБ
Автомобил:
Двигател: AGN
Контакти:

Re: Актове, давности закони - разяснения

Мнениеот bobo7 » Вто 21 юли 2009 6:54

Night_elf написа:
bobo7 написа:за 29 км отгоре на извън градско?

Извън населено :
• от 21 до 30 км/ч – 50 лв. + 2 точки

50лв + 3 точки

EnimEn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот EnimEn » Съб 25 юли 2009 3:31

Писаха ми акт за неправилно поставен преден номер (нямах предна броня, и сложих номера вътре в купето) на паркинг, като дойдоха и попитаха на кого е колата. Казах, че е моя и ми взеха синия талон (а аз съм пешеходец, практически, защото колата не се караше, а беше на паркинг!)
Как да обжалвам и имам ли шансове?

Потребителски аватар
rumenbo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rumenbo » Нед 26 юли 2009 21:29

мен ме спряха със същото нарушение и ми взеха книжката за 3 месеца, но в твоя случай ако го обжалваш може да се измъкнеш

Потребителски аватар
lucky7o
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lucky7o » Сря 29 юли 2009 10:20

EnimEn написа:Писаха ми акт за неправилно поставен преден номер (нямах предна броня, и сложих номера вътре в купето) на паркинг, като дойдоха и попитаха на кого е колата. Казах, че е моя и ми взеха синия талон (а аз съм пешеходец, практически, защото колата не се караше, а беше на паркинг!)
Как да обжалвам и имам ли шансове?

Колега незнам как да обжалваш,но ако ситуацията е такава както я описваш,колата е на паркинг не я караш и ти зимат талона,че номера бил вътре аз лично ще направя **аси скандала,не талона ще ми върнат ами и кафе ще ми направят (е има вероятност и да ме заключат,ама ще е лудница) :mrgreen: Ти не си карал колата,нямаш броня,защо не им даде номера да видим къде ще го сложат... Вообще не е трябвало да си даваш талона ама... Бягай да се разправяш

Потребителски аватар
svetlin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот svetlin » Сря 29 юли 2009 13:19

Колеги търсих в интернет и никъде не намерих колко е паричната глоба и колко точки се отнемат за каране в насрещното и изтекъл технически преглед. Става въпрос за един приятел иска да знае с колко пари да се изтресе в КАТ. Ако някой има представа колко е глобата или знае къде да проверя ще съм благодарен ако сподели. В акта пише следното: "чл.16 ал.1 т.3 и чл.147 ал.1 от ЗДВП"
Мерси предварително

Потребителски аватар
CRX Racing
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CRX Racing » Чет 30 юли 2009 15:18

Пратиха ми честитка в пощата...нарушил съм нещо си на 16.03.2009г :screwy Да ходя ли в КАТ и дали ще мина с номера, че не помня кой е карал, преди 5 месеца или да си направя ракетка с призовката :026:

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 30 юли 2009 15:20

като не помниш кой е карал на тебе ти пишат акта
направи си ракетка, писано е

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Чет 30 юли 2009 16:07

lindi_bg написа:Колеги,паркиране на тревиста площ,като преди това съм пресякъл непрекъсната линия,каква е санкцията?

ако е очертание на банкета не се води нарушение.

Потребителски аватар
kacarov_dupnitsa
Автомобил: Ауди А6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kacarov_dupnitsa » Пет 31 юли 2009 0:17

неправялно паркиране с опасност за съсдаване за ПТП - 5 или 6 точки и 50 лв. :banghead:

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Пет 07 авг 2009 10:16

Ето и нещо от мен.

Пътувам от Русе за София. Влизам в Богров като се движа в лявата лента на пътното платно. Маркировката е единична непрекъсната линия. Спазвам ограничението на скороста от 40 км/ч, обозначено с пътен знак. В населеното място има знак B24, забраняващ изпреварването. Спират ме служители на МВР и искат да ми съставят АКТ за изпреварване при наличие на споменатия знак и несъобразяване с маркировка M1.

Из закона за движение по пътищата:
Член 15: т.2, подточка 2:
Чл. 15. (1) На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента.

(2) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат и водачът на моторно превозно средство може да използва за движение най-удобната за него пътна лента в следните случаи:
1. на пътно платно с три и повече пътни ленти за движение в една посока, когато техният брой специално е обозначен с пътен знак;
2. в населените места, на пътно платно с две и повече пътни ленти за движение в една посока, обозначени с пътна маркировка;* това правило не се прилага на автомагистрали и пътища, по които е разрешено движението на пътни превозни средства със скорост, по-голяма от 80 км/ч;

*пътната маркировка за обозначаване на ленти може да бъде единична прекъсната или непрекъсната.

Пътен знак B24:
В24 "Забранено е изпреварването на моторни превозни средства, с изключение на мотопеди и мотоциклети без кош"

Аз навлизам в населено място в лявата лента, в момента в който изпреварвам. След пресичане на табелата, обозначаваща начало на населено място позовавайки се на ЗДП аз се движа в удобна за мен лента. Знак B24 ЗАБРАНЯВА ИЗПРЕВАРВАНЕТО, А НЕ ЗАДЪЛЖАВА ВОДАЧА ДА СЕ ДВИЖИ НАЙ-ВДЯСНО. ТОВА СЕ ОКАЗВА С ДОПЪЛНИТЕЛНА ТАБЕЛА. Този знак в населено място не означава нищо и е безмислен там. Има го още и в Луковит.

Ако някой го хванат с такова "НАРУШЕНИЕ" да знае как да се спаси.

Дано съм бил полезен на всички колеги.

И Шофирайте разумно!!!

Потребителски аватар
paagrio
Автомобил: голф 1K
Двигател:

Мнениеот paagrio » Пет 07 авг 2009 20:14

Barboukov написа:Ето и нещо от мен.

Пътувам от Русе за София. Влизам в Богров като се движа в лявата лента на пътното платно. Маркировката е единична непрекъсната линия. Спазвам ограничението на скороста от 40 км/ч, обозначено с пътен знак. В населеното място има знак B24, забраняващ изпреварването. Спират ме служители на МВР и искат да ми съставят АКТ за изпреварване при наличие на споменатия знак и несъобразяване с маркировка M1.

Из закона за движение по пътищата:
Член 15: т.2, подточка 2:
Чл. 15. (1) На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента.

(2) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат и водачът на моторно превозно средство може да използва за движение най-удобната за него пътна лента в следните случаи:
1. на пътно платно с три и повече пътни ленти за движение в една посока, когато техният брой специално е обозначен с пътен знак;
2. в населените места, на пътно платно с две и повече пътни ленти за движение в една посока, обозначени с пътна маркировка;* това правило не се прилага на автомагистрали и пътища, по които е разрешено движението на пътни превозни средства със скорост, по-голяма от 80 км/ч;

*пътната маркировка за обозначаване на ленти може да бъде единична прекъсната или непрекъсната.

Пътен знак B24:
В24 "Забранено е изпреварването на моторни превозни средства, с изключение на мотопеди и мотоциклети без кош"

Аз навлизам в населено място в лявата лента, в момента в който изпреварвам. След пресичане на табелата, обозначаваща начало на населено място позовавайки се на ЗДП аз се движа в удобна за мен лента. Знак B24 ЗАБРАНЯВА ИЗПРЕВАРВАНЕТО, А НЕ ЗАДЪЛЖАВА ВОДАЧА ДА СЕ ДВИЖИ НАЙ-ВДЯСНО. ТОВА СЕ ОКАЗВА С ДОПЪЛНИТЕЛНА ТАБЕЛА. Този знак в населено място не означава нищо и е безмислен там. Има го още и в Луковит.

Ако някой го хванат с такова "НАРУШЕНИЕ" да знае как да се спаси.

Дано съм бил полезен на всички колеги.

И Шофирайте разумно!!!

И на мен ми се случи същото там една вечер. Прибирам се от Ботевград и точно преди входа на селото има лек завой, гледам пред мен един спира вдясно и натиска аварийки и аз за всеки случай (да не вземе да отвори вратата без да си погледне огледалото) минах в лявата лента, пътя в дясната беше лош и реших да остана в ляво. 50 метра по-надолу на някакво разширение отляво ме спират с въпроса: -Обяснете ми как влязохте в населеното място :screwy Обяснявам му така и така, заобиколих колата която спря и си останах в лентата -Ааа вие като ни видяхте и тогава спряхте изпреварването :evil: -Какво изпреварване бе онзи спира а аз си оставам със същата скорост -Ами онази кола спря отстрани на пътя а не във вашата лента, по закон трябва да се движите възможно най-вдясно yoda Започнах да се правя на луд и да плещя че е тъмно и ми е трудно да се ориентирам като не познавам пътя и т.н. за късмет излезе не достатъчно комплексирана и зомбирана фуражка и като видя че съм от Пловдив каза "като не познавате пътя трябва да се движите възможно най-вдясно, хайде внимателно и приятно прибиране". Даже не каза думичка за това че бях без колан. Изглежда този малоумен знак за изпреварване е голяма хранилка там, а на мен ми е направило впечатление че когато възразиш и те пуснат набързо без писане и без черпене почти винаги има нещо гнило, просто търсят балъци които да им хвърлят набързо 20лв и да изчезват.

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Пет 07 авг 2009 23:53

Нямам думи просто... Ако не знаеш правилника - изгърмял си.

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Пет 07 авг 2009 23:58

vw_golf_4_tdi написа:
lindi_bg написа:Колеги,паркиране на тревиста площ,като преди това съм пресякъл непрекъсната линия,каква е санкцията?

ако е очертание на банкета не се води нарушение.

Няма санкция. Имаш право да паркираш при наличие на НЕпрекъсната. Нямаш право ако е прекъсната.

kokskok
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kokskok » Съб 08 авг 2009 22:00

kaiser666 написа:http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=59&t=145779
От темата става ясно,че могат да направят проблем заради преден капак в друг цвят,въпроса ми е дали могат да кажат нещо,ако различния цвят е по-малко от 1/3-та от капака?

Ето това намерих:
Чл. 146

Изменение в конструкцията на регистрираните пътни превозни средства се извършва по ред, определен от министъра на транспорта.

И какво излиза...обащо взето примерно ако жената на кукера не му е пуснала може да ми каже,че съм изменил коснтрукцията или нещо такова и да гризна дървото. :?

споко бате оня ден няма да кзвам акде минавам сас 160 на 3та а преди това полицаите ни гледали как се дарпаме :) и оп аз сам се засветкал зверската и ги гледам тея излзиат ма ни буркани ни нищо от 1 локално при което грам не си права труда да спирам и продалжавам с пълната гас после по преки ала бала ама без буркани кво да им спирам и такя ги дръпнах некаде зверската на 1 место в еднопосочена път аз минах 200 метра направих си обратния минах пак 150 метра и ги гледам тея чак тогава излизат от пряката при което си пускам по инерция ма нещеш ли кво да вида тея не са се отказали каси далги зад мене и аз намалявам лампа и спирам
при което що бегаш ве(изкарване на сила без никой да ти се представи (може да е обир тва) неколко глави) викам кой бега ,ни лампи сам видел ни палка сам видел даже и на къси дълги не трееше да ви спирам от там тея като видеха целата кола в ролбари и и като видехе ЦВЯТ ПО ТАЛОН БЯЛ а колата черен мат бяха изумени спираме те от движение измяна на коснтрукцията акт за неподчинение и лежехме малко в районното и им казах че следващия пат нема да им спра ептем, а те без радар :) иначе нема да им се поверва ако беха видели скороста ама в 3 сутринта по булевара оти да не давам газ :)
най култовото от целата история как се превзеха по радиостанцяита цитат:
ТУка спряхме автомобил специално пригоден за улични гонки, а то ватре само 2 седалки и табло хахах :)
Но цялото районно, беха всички пичове и разбрани хора и всичко беше просто недорузумение ако бехте пуснали лампите щех да ви спра веднага ма без лампи кво да ви спирам :)

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Пон 10 авг 2009 16:49

Да се похваля. Съборих поредния акт.

Ситуацията: Прибирам се в Русе от Варна. Предприемам маневра "изпреварване", но един идиот не ме пусна да се прибера на време и направих това при наличие на М1 (единична непрекъсната). "Лошите" ме видяха и спряха. И понеже съм си в Русе ги оставих да ме санкционират за да мога да съборя акта. Направиха ми намек за почерпка но отказах.
Ден по-късно съм в КАТ. Пускам възражение със следното обяснение (няма да цитирам точно). Според закона при изпреварване МПС-то което изпреват трябва да намали скоростта и да осигури безопасното извършване на маневрата (а той направи точно обратното). Аз съм преценил, че за 200 метра мога да го задмина. След като той не ме пусна навреме нямах друг избор освен да наруша маркировката. Дори и да бях се прибрал зад него пак нарушавам ЗДП. И за капак полицаите ми казаха "Виж се малко. Сложил си надпис шофирай разумно, а правиш точно обратното" - на което просто замълчах и се усмихнах.

Началника на КАТ прие възражението ми и ми излезе наказателно постановление с глоба 0 лева и без отнемане на контролни точки. Пояснението: НЕвинно нарушаване на точка хх от ЗДП.

В същото време другия водач бе привикан и му е съставен акт за възпрепятстване на маневра на друго МПС.

Не се притеснявайте ако ви рисуват за такова нещо. Има спасение.

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”