Пране на тапицерия
- Night_elf
- Рошаво мазало
- Автомобил: Vw Golf V
- Двигател: 1.9 TDI BKC
Re: Пране на тапицерия
Най-добре е ако можеш наистина да я свалиш тапиерията .. И ти да си я изпереш ,щото всякви ги има по мивките ... Така няма да се притесняваш и за подгряването
- emohrisstov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Да ако имаш време, колегата е дал обяснения, сваляш, переш, качваш и готово. Но си е играчка. 

- napster
- Автомобил: BMW E30
- Двигател: 1.6 LPG
Май ще се вкарвам във филма с разглабянето макар че ми се вижда мисията невъзможна 

- The Red Guy
- Автомобил:
- Двигател:
Oтговори си първо на следните въпроси, ако искаш сам да се занимаваш с прането:
1. Имам ли достатъчно свободно време?
2. Наврени ли са ми ръцете в гъза?
Отговаряш си и ако на първия е +, а на втория е - смъкваш седалките от купето, после ваденето на тапицерията от пенопласта е лесна работа, обаче при закачането трябват малко здрави ръце и малко чалъм, ако не си го правил никога гледай и запомняй внимателно кое откъде си откачал. Преди на ибизата си бях разглобил цялото купе, всички седалки, всички пластмаси, прах мокета на пода, мих всички пластмаси, пенопласта на седалките също, тапицерията на седалките - всичко 4.5 дни - разглобяване, пране, сушене, сглобяване. Всичко прах на ръка, щото ме беше страх да не се раздърпат седалките (после даже ги гладих, ама аз съм клиничен случай). Калъфите обикновено са закачени с един кукички на едни метални телове, подредени като скара. Смятам, че подгревът ти е на принципа на електрическите одеяла и именно по тая причина дори и ако го переш с перяща прахосмукачка ще стане, няма да имаш никакъв проблем, аз у нас имам ел. одеяло прал съм го в пералнята след като му откача включвателя разбира се. Ако ще я переш с прахосмукача - извади бушона на подгравянето и докато не изсъхне не го слагай. После си действай. Изборът е твой и УСПЕХ!
Ако ще я переш с прахосмукачка ти, си вземи ваниш за килими, струва 8-9 лв и пере да си ибе мамата
. Миналата година прах опела с това, преди 2 месеца също.
1. Имам ли достатъчно свободно време?
2. Наврени ли са ми ръцете в гъза?
Отговаряш си и ако на първия е +, а на втория е - смъкваш седалките от купето, после ваденето на тапицерията от пенопласта е лесна работа, обаче при закачането трябват малко здрави ръце и малко чалъм, ако не си го правил никога гледай и запомняй внимателно кое откъде си откачал. Преди на ибизата си бях разглобил цялото купе, всички седалки, всички пластмаси, прах мокета на пода, мих всички пластмаси, пенопласта на седалките също, тапицерията на седалките - всичко 4.5 дни - разглобяване, пране, сушене, сглобяване. Всичко прах на ръка, щото ме беше страх да не се раздърпат седалките (после даже ги гладих, ама аз съм клиничен случай). Калъфите обикновено са закачени с един кукички на едни метални телове, подредени като скара. Смятам, че подгревът ти е на принципа на електрическите одеяла и именно по тая причина дори и ако го переш с перяща прахосмукачка ще стане, няма да имаш никакъв проблем, аз у нас имам ел. одеяло прал съм го в пералнята след като му откача включвателя разбира се. Ако ще я переш с прахосмукача - извади бушона на подгравянето и докато не изсъхне не го слагай. После си действай. Изборът е твой и УСПЕХ!
Ако ще я переш с прахосмукачка ти, си вземи ваниш за килими, струва 8-9 лв и пере да си ибе мамата

-
- Автомобил: Suzuki Marauder 800 Opel Astra G
- Двигател:
Досега 3 пъти съм викал един човек да ми пере тапицерията и салона с някаква машина, нещо като прахосмукачка с водна струя, 20лв. ми взимаше. И после останах много доволен. И той е от Стара Загора. Скоро пак мисля да го викам. Ако искаш да се поразстърся за номера му?
- napster
Ако можеш да ми дадеш номера няма да откажа. А относно 2та въпроса време имам мисля че достатъчно за да се заема с тази процедура (колата не ми е толкова необходима засега). А относно дали ръцете са ми заврени в гъза ще стане ясно като дойде време за разглобяване и сглобяване

- anger
- Автомобил: GTE GMK7 und Tiguan MK2 TDI
- Двигател:
Аз си прах моите задните в пералнята, а предните (заради подгряването) на ръка. Много играчка е да се свалят тапицериите, обаче като видиш после резултата и забравяш за всички трудности. Салона ми е бежов плюш и си личи всяко петънце. За целта използвах черен Первол, който е за цветни тъкани и ги предпазва от избеляване. Цената му към момента е 5 лева и нещо. Първо ги пуснах в пералнята на 30 градуса, но не ми хареса как се изпраха и ги пуснах отново на 60. Нито се свиха, нито нищо - станаха като от витрината. За предните - в една кофичка разтворих первола и с четка започнах операцията. Тук важното е да обираш с влажна гъбичка или парцал пяната, която отпада, понеже в нея се събира мръсотията. След това оставих на слънце 2 дни да изсъхне хубаво. Същата процедура използвах и за мокета на пода.
Става, но се иска много мерак и сръчност. На подгряването нищо му няма, работи си, но трябва много внимателно да се работи върху него. При мен (Бора) е вградено между 2 парчета мек плат, които са зашити към тапицерията на седалките. Предполагам, че и при теб е така. Сега тапицерията ми свети и в колата мирише много приятно на перволче. Ми това е - дерзай и дано постигнеш добър резултат.
Темата на колегата ще ти помогне много да си свалиш безболезнено тапицериите.

Става, но се иска много мерак и сръчност. На подгряването нищо му няма, работи си, но трябва много внимателно да се работи върху него. При мен (Бора) е вградено между 2 парчета мек плат, които са зашити към тапицерията на седалките. Предполагам, че и при теб е така. Сега тапицерията ми свети и в колата мирише много приятно на перволче. Ми това е - дерзай и дано постигнеш добър резултат.
Темата на колегата ще ти помогне много да си свалиш безболезнено тапицериите.

- napster
Ще видим как ще я изпера имам още 3 дена да реша и после колата ще е при мене и ще трябва да действам. Калоян Кирилов даде добра идея, засега обмислям нея, но ми се иска да се изпере както трябва, че така ми се струва частично изпиране.
- snickers_
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
и аз срешу 20 лева бих ти я изпрал обаче съм от софия 

- borislav_mladenov
- Автомобил: VW Passat B8
- Двигател: 2_0 TDI 150
Здравейте на всички.. А аз искам да попитам, в смисъл то моето не е много към темата ама викам да не започвам нова..та исках да попитам на Пасат Б5 струва ли си да му купувам нова тапицерия, по -точно такива като калъвки дето са, за да не се захабавя или цапа. Защото всички знаем как от много качване и слизане в колата, особено шофъорската седалка, се тарка супер грозно? И то аз съм намерил, но нали въпроса е да не покрива страничните еърбеци? 

-
- Автомобил:
- Двигател:
тжа е гига горзно с калафки който се хабят за 6 месеца и като сметнеме прз 6 месеца по 30 лева кажи речиза 2-3 години ти се вразват клко 1 претапициране...
карай си я така и тва вчено ли ще я караш тая кола че да я пазиш дори когато решиш да я продадеш толко ще са паднали цените че няма да има смисал да я продаваш
карай си я така и тва вчено ли ще я караш тая кола че да я пазиш дори когато решиш да я продадеш толко ще са паднали цените че няма да има смисал да я продаваш
-
- Автомобил:
- Двигател:
Здравейте колеги!
Прал съм си салона на автомобила със прахосмукачка която смуче вода.Свалям седалките,разтварям прах за пране във вода и обилно търкам и напоявам плата.Търкам с мека четка за дрехи до обилно запенване.После смуча с прахосмукачката.После поливам с вода и пак изсмукване,това два пъти.Сега ред на пода - същата процедура.Корите на вратите където има плат - също.Тавана малко по особено.Има препарати за прахосмукачки миещи.Прахосмукчаката си има помпичка дето църка от препарата и веднага го смуче като пере по този начин.Но това само за тавана.За един ден сега в жегите колата съхне идеално.
Ако има кофти петна - ползвайте "Вениш".
Прал съм си салона на автомобила със прахосмукачка която смуче вода.Свалям седалките,разтварям прах за пране във вода и обилно търкам и напоявам плата.Търкам с мека четка за дрехи до обилно запенване.После смуча с прахосмукачката.После поливам с вода и пак изсмукване,това два пъти.Сега ред на пода - същата процедура.Корите на вратите където има плат - също.Тавана малко по особено.Има препарати за прахосмукачки миещи.Прахосмукчаката си има помпичка дето църка от препарата и веднага го смуче като пере по този начин.Но това само за тавана.За един ден сега в жегите колата съхне идеално.
Ако има кофти петна - ползвайте "Вениш".
-
- Автомобил:
- Двигател:
за кофти петна ползвайте меглио хах
иначе много сложно го правиш твоята прахосмукачка няма ли такова за пръскане аз със така пера и кажи речеи си изакрвам прехранта
и хората доволни и аз 
иначе много сложно го правиш твоята прахосмукачка няма ли такова за пръскане аз със така пера и кажи речеи си изакрвам прехранта

-
- Автомобил:
- Двигател:
Колега,понеже вървиш подобна услуга и хората са доволни нека сме на ясно.Ползвайки помпичката за препарата,прахосмукачката пере само повърхностно.Начи - църка мъгла - вода с препарат върху плата и веднага го смуче.Седалките не им ли изпереш и дунапрена,след месец избиват петна дето се чудиш от къде са дошли.Със мокета на пода е долу горе същото.Знам как се пере салон на автомивки,затова предпочитам моя си начин.
-
- Автомобил:
- Двигател:
petkow написа:Колега,понеже вървиш подобна услуга и хората са доволни нека сме на ясно.Ползвайки помпичката за препарата,прахосмукачката пере само повърхностно.Начи - църка мъгла - вода с препарат върху плата и веднага го смуче.Седалките не им ли изпереш и дунапрена,след месец избиват петна дето се чудиш от къде са дошли.Със мокета на пода е долу горе същото.Знам как се пере салон на автомивки,затова предпочитам моя си начин.
не е так аколега както си го мислиш няма такова нещо с дунапрена тов амогат да го потвърдят всичките дето съм им прал че след това не избиват петna и не е повърхностно защото е хубаво да се разтрие малко с РЪКА не с четка че се ебава майкята на салона и то попива леко и след тва се изсмуква мръсотията
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”