R.I.P
Почина капитанът на Еспаньол, футболна Испания в траур
Нед, 2009-08-09 10:17
Капитанът на Еспаньол Даниел Харке почина днес от инфаркт в Коверчано, където каталунският тим е на подготовка преди началото на новия сезон в Испания. Защитникът е получил сърдечен удар, докато говорил с приятелката си по телефона, съобщава "Марка". Играчът изведнъж спрял да говори, а после бил намерен да лежи безжизнен на земята. От медицинския щаб на Еспаньол се опитаха безуспешно да върнат към живота 26-годишния футболист. Вчера Харке тренира в нормален ритъм със съотборниците си преди контролата с Болоня.
Даниел Харке бе обявен за капитан на Еспаньол само преди месец, като наследи капитанската лента от Раул Тамудо. "Огромна чест за мен е да бъда капитан на Еспаньол, това е отборът на целия ми живот", призна само преди няколко дни футболистът.
Харке е роден на 1 януари 1983 година в Барселона. Първият му отбор е Кооператива де Сант Бой де Йобрегат, където отива на 12 години. Като юноша преминава в Еспаньол и дебютира за тима от Барселона на 20 октомври 2002 година. През 2007 година достига с Еспаньол до финала на турнира за Купата на УЕФА, където каталунците губят от Севиля след дузпи.
Преди две години от инфаркт почина и футболистът на Севиля Антонио Пуерта.
Президентът на европейския клубен шампион Барселона Жоан Лапорта изрази от името на каталунския клуб своите съболезнования за трагичната смърт на капитана на Еспаньол Даниел Харке, който почина в събота от сърдечен удар. "Потресени сме от това трагично събитие. От името на ФК Барселона искам да изразя нашите съболезнования към Еспаньол и семейството на Даниел Харке за тази трагична загуба", заяви Лапорта.
Тази сутрин играчите на Барселона ще носят черни ленти в контролата с Чивас в памет на Харке.
От другия испански гранд - Реал Мадрид, също изразиха своите съболезнования, като това стана на специална пресконференция във Вашингтон, където тимът е на подготовка. На нея присъстваха капитанът Раул, новото попълнение Кристиано Роналдо и старши треньорът Мануел Пелегрини.
Внезапната смърт на капитана на Еспаньол Даниел Харке предизвика множество сълзи не само на Монтжуик. Голяма част от клубовете в Испания изразиха съболезнованията си за кончината на 26-годишния централен бранител. Семейството на Еспаньол се раздели с един от своите най-заслужили членове. "В този момент се чувствам сякаш съм загубил собствено дете", призна през сълзи първият наставник на Харке в мъжкия отбор на "папагалчетата" Рамон Моя. "Харке беше голям футболист, но за мен беше и голям приятел. Много е трудно да се опише с думи какво чувствам. Това никой не иска да го преживее. Тъгата е огромна", довери специалистът.
Друг бивш наставник на каталунския клуб Ернесто Валверде също изрази горчивината си. "Още не мога да възприема новината. Той беше физически много силен футболист. Животът обаче поднася всякакви изненади. Имаше целия свят пред себе си", заяви настоящият треньор на Виляреал. Бившият съотборник на Харке Франсиско Руфете беше изключително тъжен часове след смъртта на бранителя. "Много голям удар е за мен. Заедно сме преживели много хубави моменти. Не знам какво да кажа. Всички ще помагаме на семейството му да превъзмогне загубата", изрази горчивината си Руфете. Серхио Санчес само преди месец премина в Севиля и беше шокиран от скръбната вест. "Невъзможно е това да се случи. Никога не е имал физически проблеми", не скри учудването си младият бранител.
Не само най-близките приятели, но дори и считаните за големи градски противници от Барселона си спомниха със сълзи за стабилния защитник. Тази нощ "блаугранас" излязоха с черни ленти в контролата си с Чивас в Сан Франциско. Президентът на "лос кулес" Жоан Лапорта пръв от "Камп Ноу" се поклони пред паметта на Харке. "Всички сме в шок. Искам от името на Барселона да изразя нашите огромни съболезнования на Еспаньол и семейството на Харке. Това е голяма трагедия", призна босът на Барса.
Шампионът Реал Мадрид също е на подготовка в САЩ и научи трагичната вест през деня. Капитанът Раул Гонсалес, звездата Кристиано Роналдо и наставникът Мануел Пелегрини започнаха пресконференцията си със спомен за Харке. "Добър вечер. Преди минути научихме болезнената новина за смърт на наш колега, играча на Еспаньол Харке. Като капитан искам да изразя болката на Реал Мадрид от трагичната загуба", призна Раул.
"Тези неща са страшно тъжни и са трудно за обяснение. Не искам да говоря много. Това са неща от живота. Може да се случи всекиму", обясни Кристиано. "Иска ни се подобни новини да не са истина. Преди време такова нещо се случи и в Севиля. Тези неща влияят много на всички ни", заяви Пелегрини. Голяма част от испанските клубове изказаха съболезнованията си на Еспаньол и семейството на Харке и изразиха готовност за помощ от всякакъв тип.