Темата се "изметна", но: освен налягането има значение и това, че размера е 195/55/15, а не "оригиналния" 195/50/15 - по уредите трудно ще го разбереш, но ако си познаваш мн. добре колата - може да се усети разликата... Малко математика или калкулатор за гуми изяснява въпроса, въпреки, че заради дупките по нашите пътища май е по-добре да жертваш малко от динамиката, за да не изправяш често джанти

Това дали колата е натоварена също оказва влияние - всеки го е усещал.
По темата: без точното означение на кутията и предавателните числа всичко е гадаене, при Рено, при Опел и т.н., съм се сблъсквал с "градски" СК, с които при 120 км/ч си на 3800-4000 об. на 5-та, което е убийство откъм разход... Но пък до 70-80 на 3-та набират супер...

Все още има в движение и доста коли от края на 80-те и началото на 90-те, които "по рождение" са си с 4-степенни СК - само за градско, петата е била "екстра"... За соц. возила въобще не ми се отваря приказка...

Има и др. вариант - кутията е "цепена" по някаква причина - лагери, синхронизатори, изронено и после са направили "2 в 1" с части от др. СК - това няма как да го разбереш, нито ще разбереш предавателните числа /"новите"/ по означението на кутията... Виждал съм и монтирана кутия /на Джета 2 1.6/, която заводски никога не е била слагана на този мотор, разбрахме го като тръгнахме да сменяме на човека съединителя... Уцелихме съединителя "от 2-рия път", качих се от любопитство - отврат, но човека си беше свикнал...

П.П. Сещам се и за др. вариянти - сменено табло /от часовник към оборотомер - примерно/, което е за др. ДВГ и "лъже" за скоростта и оборотите, или "леко сдухан" ДВГ, който "държи" същата скорост /при абсолютно еднакви СК/ с 200-300 оборота отгоре...