Колата а Пасат В5.5 1.9 TDI AVB.Филтрите и маслата са сменени преди 3500км. От известно време започна да излиза черен облак при палене на двигателя и когато настапя рязко педала на газта без значение при какви обороти.Не съм забелязъл да е през цялото време докатао подавам газ.. Трудно ми е да опрделя миризмата, но сякаш е на изгоряла нафта или нещо подобно. ЕГР е сменян преди около 25 000 км (5-6 месца). На VAG Com тоийностите му са норманли -53-54 % при норма от 50 до 70 (според "майстора", който я гледа). А стойностите които показвало за дебитомера били 230-260 единици на празен ход при норма от 800 до 1100 (ако сам горазбрал правилно). А сякаш и малко позагуби мощност (не се отрзило на максималната скорст). Карам с нафта от Rompetrol i OMV, много рядко ми се налага да заредия от друго място. До колкото знам и катализатора не е махан. Възможно ли е пушека и загубата на тяга да са от дебитомера, защото мисля утре да го почистя. Ако някой има идея от какво може да е нека сподели. Всяко мнение ще е от полза.
P.S. Прочетох доста теми из форума но не намерих решението.

Черен пушек при палене и подаване на газ - Passat b5.5
- deyan_petrov
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Черн пушек при палене и подаване на газ - Passat b5.5
при мен се оказа скъсан маркуч за въздуха на турбо пътищата и благодарение на Мишо и Ники от Герман проблема беше открит и отстранен.Симптомите бяха същите,провери си всички гумени съединения на турбо пътищата.
Дебитомера се пробва на пълна газ дали покрива стойностите от 850 единици. На празен ход трябва да е напълно заминал и да набива грешка, за да го хванете, че не е в ред.
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Внимавай с почистването на дебитомера, да не тичаш за нов!
Дебитомера го почистих и всичко е наред с него. Пробвах и с друг и нещата пак са същите. Вчера ходих и маркучите да проверят и те са ОК. Възмовно ли да е от ЕГР-а защото се чува как джвака ( издава един странен звук, който ми е много трудно да го опиша)а когато се наложи преди 5-6 месеца да го сменя издаваше подобен звук. На диагностиката казаха че е здрав.
Забравих да кажа че и разхода се повишил малко.
Забравих да кажа че и разхода се повишил малко.
- ifidik
- Автомобил: Corrado TDI 4x4
- Двигател:
- Контакти:
deyan_petrov написа:при мен се оказа скъсан маркуч за въздуха на турбо пътищата и благодарение на Мишо и Ники от Герман проблема беше открит и отстранен.Симптомите бяха същите,провери си всички гумени съединения на турбо пътищата.
със сигурност е така или разцепен интерколер
- Peteff
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
а може и някой тръба към или след интерколера . провери ги все пак
Благодаря, ще ги проверя пак, но този път лично и ще пиша какво е станало
Една част от проблеме се реши. Отидох при друг майстор, който провери дебитомера и се оказа че е за смяна. Е сега вече проблема с наемането отпадна. Още излиза черният пушек , но каза да покарам малко така и ако не изчезне да отида пак, защото маркучите били здрави.
- feikot
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN AVG
iphone1 написа:Трудно ми е да опрделя миризмата, но сякаш е на изгоряла нафта или нещо подобно.

- dancho_kolev
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Колега, от една седмица имам същия проблем с Пасата ми В5.5, 1.9 ТDI-131к.с. Забелязах че пуши при рязко подаване на газ. Смених възд. филтър, масло и маслен филтър /бяха за смяна/ и пак прави същото.Тръгвайки за София/миналата седмица в четвъртък,20.08/ и качвайки се на магистралата колата загуби мощност- явно турбото изключи. Веднага се върнах и отидох на майстор - в Турбо сервиза в бившия сервиз "Лиляна Димитрова" Пловдив, казват че са най-добрите и имат най-добрия стенд за турбини в България. Пасата го закачиха го на Ваг-Ком и нищо не показа. Тогава почнаха да преглеждат тръбите на турбото и ми казаха, че има спукана тръба от Турбината към Интерколера. Заявихме в сервиза на Фолксваген отсреща и сега чакам в четвъртък-27.08 да ми я доставят. 180 лв. струва въпросната тръба.
През изтеклия уйкенд на вилата реших да сложа ксенони и на дългите светлини. Разглобих около десния фар на колата тръбите за въздух и понеже местото за монтаж на блока на ксенона е тясно и неудобно се отказах да го монтирам за момента. Реших да огледам въпросната тръба на турбото, която ми казаха че е спукана. Местото е тясно и с ръка опипах тръбата по дължината й, но не успях да открия спукването и сега съм малко притеснен дали тя е проблема. Може би, понеже все пак съм дилетант, не съм открил спукването. Дано да е така и майсторите да са прави! А иначе колата върви, но неравномерно при постоянна скорост, все едно променя тягата си, и при рязко подаване на газ се чува отпред при двигатела шум от изпускане на въздух- дано е въпросната тръба !
Ще те информирам за решаването на проблема в четвъртък - 27.08.Успех за сега !
През изтеклия уйкенд на вилата реших да сложа ксенони и на дългите светлини. Разглобих около десния фар на колата тръбите за въздух и понеже местото за монтаж на блока на ксенона е тясно и неудобно се отказах да го монтирам за момента. Реших да огледам въпросната тръба на турбото, която ми казаха че е спукана. Местото е тясно и с ръка опипах тръбата по дължината й, но не успях да открия спукването и сега съм малко притеснен дали тя е проблема. Може би, понеже все пак съм дилетант, не съм открил спукването. Дано да е така и майсторите да са прави! А иначе колата върви, но неравномерно при постоянна скорост, все едно променя тягата си, и при рязко подаване на газ се чува отпред при двигатела шум от изпускане на въздух- дано е въпросната тръба !
Ще те информирам за решаването на проблема в четвъртък - 27.08.Успех за сега !
Последна промяна от dancho_kolev на Сря 26 авг 2009 7:47, променено общо 3 пъти.
- kondzhagyulo
- Автомобил:
- Двигател:
feikot написа:iphone1 написа:Трудно ми е да опрделя миризмата, но сякаш е на изгоряла нафта или нещо подобно.
![]()
![]()
Ще почина,ти на какво очакваш да мирише-на ягоди ли ? Майтапа,на страни сега,да си кажа и аз мнението,след като провериш пътищата,като първо действие,второ действие е да боднеш една ламаринка на ЕГР-а,не че разбирам с литри,но предполагам че там нещо се скапало.
Колега "feikot", "AVB" двигател е помпа-дюза, а за този тип двигатели не се препоръчва изолиране на ЕГР-а, а намаляне на активноста му софтуерно, иначе ще се обзаведе с "коледна елха" (таблото имам предвид). В http://www.diesel-club.com/forum/viewforum.php?f=16 може да сепрочете много по този въпрос.
- feikot
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN AVG
Поуста ми беше основно заради това че му миришело на изгоряла нафта.Подробности не знам,както и съм се пояснил,че не знам за този мотор.Просто не се сдържах за тая нафта.
feikot написа:iphone1 написа:Трудно ми е да опрделя миризмата, но сякаш е на изгоряла нафта или нещо подобно.
![]()
![]()
Ще почина,ти на какво очакваш да мирише-на ягоди ли ? Майтапа,на страни сега,да си кажа и аз мнението,след като провериш пътищата,като първо действие,второ действие е да боднеш една ламаринка на ЕГР-а,не че разбирам с литри,но предполагам че там нещо се скапало.
Колега писах че ми мирише на изгоряла нафта с цел да бъда достатъчно ясен и обстоятелствен. Може да мирише и масло нали.
- dancho_kolev
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Може би имаш впредвид, че мирише на непълно изгоряла нафта, нали? При мен поне е така!
Последна промяна от dancho_kolev на Чет 27 авг 2009 6:55, променено общо 1 път.
Върни се в “Дизелови агрегати”