Колата издъхна, диагноза неясна - Голф 4 1.6 16V - РЕШЕН

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
mania
Автомобил:
Двигател:

Re: Колата издъхна, диагноза неясна - ПОМОЩ - Голф 4 1.6 16V

Мнениеот mania » Пон 24 авг 2009 13:05

Haralampi написа:
mania написа:Само пак не разбрах за какво ти е нов катализатор, да няма да ходиш до Германия с нея?? Иди при някой ауспухджия кат я оправиш да ти шибне едно гърне и си готов.

Доколкото съм наясно без катализатор става по-шумна а и разхода се повишава, та макар и с до 10%.... не е малко ако е така!?

Става незначително по-шумна, а разходът не мърда ;) Зависи най-вече какво гърне т исложи майсторът и дали го направи както трябва. Но мисля, че това важи и за катализатора. Катализаторът вдига разхода когато е задръстен, защото натоварва мотора. Като го няма газовете излизат по-лесно, така че няма причина разходът да е по-висок. Пази се по-добре околната среда с катализатор, но на нашите трошки това да им е проблемът. Както и да е оправи я и после ако искаш сложи нов. Успех!
А от това, което чета се обеждавам, ме проблемът ти не е от изпускателната система.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пон 24 авг 2009 16:24

mania написа:Става незначително по-шумна, а разходът не мърда ;) Зависи най-вече какво гърне т исложи майсторът и дали го направи както трябва.

Да напомня, че колегата е с 2 Ламбда-сонди - една преди и една след катализатора.
Тааа.. ако втората покаже същото, което и първата (демек- катализатора не е успял да си свърши работата) има огромна вероятност да измяучи на умряло и да забие в авариен режим :idea:

Харалампи, я виж темата на колегата zfa
1:1 сте си ;)
viewtopic.php?f=6&t=122909

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Пон 24 авг 2009 17:06

NEW!
За съжаление май излиза, че е на лице отново проблем, който бе отстранен преди около половин година:

Тогава колата направи горе долу същия номер, закашля се и спря в движение. Тогава, първо се смени някакъв сензор, после се рече че проблема бил в Дросел-клапата, която също се смени (400лв!), а след това, че нещо трябвало да се настрои софтуерно, та я бяха задържали още един ден да настройват и донастройват, щото не било съвсем готово и ок.

Сега информацията е, че проблемната зона е сведена до входящия въздух - т.е. възела Дросел + EGR, като съмненията са, че проблема е софтуерен (в управлението на дросела и ЕГР-а... нещо настройки.. такива неща. Махнали били катализатора, но това не е решило проблема (така и не разбрах последно читав ли е или не), а стигнали до тоя възел.

Това, което аз се питам е:

1. За какви настройки става дума - аз съм чувал единствено за обучение на дросел клапа (а май и на ЕГР), но това се прави доколкото знам еднократно (или след падане на аку.) и общо взето автоматично и що годе бързо (т.е. не би отнемало задържане на колата още ден или повече ако опираше до това....

2. Защо проблема поне привидно се повтаря?? Какъв софтуер и ако е било въпрос на настройки как сам и отведнъж ще ги изгуби?? Дросел клапата е нова (на около половин година!), а ЕГР-а бе чистен преди 4 месеца, защото оборотите почнаха да играят сериозно, а разхода се вдигна - тогава се появи именно и тази грешла за ЕГР-а - почистиха го за половин час и колата заспа.... до миналата седмица...

3. По какъв начин този проблем води до лошата миризма и до загряване на генерацията? (приемайки, че катализатора иначе е ок, което още не знам) или обратно - запушен катализатор би ли могъл да доведе до проблем по обратния ред - прецаквация на настройки на Дросел+ЕГР?

Да добавя - на няколко пъти в последните години (всякаш май лятно време) се появява грешка на екрана на бордкомп за проблем в газовете - Abgas! Werkstatt! Обикновено след някой друг ден покарване така или изтриване на грешката изчезва и не се появява отново поне за няколко месеца. Последно се бе случило преди около месец. Дали това няма отношение отново към тия неща??

Почвам да си мисля, дали двата съвсем сходни (да не кажа еднакви) проблема сега и преди около половин година, който описах по-горе, заедно с тези грешки за "недобри изгорели газове" на борд комп. появяващи се макар и рядко и изчезващи, а може би като 4-то и съмненията този път за катализатор не представляват един общ проблем, който се крие някъде!??

Ако някой може да внесе яснота в тия неща бих бил много благодарен :!:

P.s. Старая се да съм подробен, за да можем да анализираме нещата заедно и евентуално да стигнем до някакъв полезен извод или обяснение...
:?

Последна промяна от Haralampi на Пон 24 авг 2009 17:55, променено общо 4 пъти.

Потребителски аватар
superemo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот superemo » Пон 24 авг 2009 17:31

Колега @Haralampi,

Виж тоя ЕГР, по-принцип не се препоръчва чистене (просто не се оправя тая шибана клапа). Тука варианта за нея е да се "затапи" като си остане включена електрически или нова+адаптация. Ако след затапване няма промяна на положението значи най-вероятно не е от нея. Иди при някой от форумните сервизи да ти я затапят и виж какъв ще е резултата.

успех

Потребителски аватар
Dorian
Автомобил: Golf 4 TDI
Двигател: AHF

Мнениеот Dorian » Пон 24 авг 2009 18:26

Към автора на темата:
Приятелю не се сърди,но кола на 125х.км. няма как да има твоите проблеми,а сервизните книжки вече ги оправят и най-големите некадърници занимаващи се с продажба на автомобили.
Иначе за проблемите ти:според мен тези от сервиза те въртят нещо за да те оскубят повече парички :roll:

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 24 авг 2009 18:35

Dorian написа:Към автора на темата:
Приятелю не се сърди,но кола на 125х.км. няма как да има твоите проблеми,а сервизните книжки вече ги оправят и най-големите некадърници занимаващи се с продажба на автомобили.
Иначе за проблемите ти:според мен тези от сервиза те въртят нещо за да те оскубят повече парички :roll:

Колега не се засягам разбира се, но и за двете грешиш - колата я взех от първата собственичка на автомобила директно и имам цялата и документация с фактури за извършени профилактики, масла и т.н. - не само серзивната книжка. ;) А и колата е излязла от гаранция 1 година и нещо преди да я взема а за да важи гаранцията е нужна поддръжка в оторизиран сервиз ;)
А проблеми имат и коли на 20 000км - едни по елементарни, други по-упорити като моя (почти вероятно проблема е един, просто все още скрит). Разбира се пожелавам на всички безавариино, но рано или късно всеки изок-ва... иначе нямаше да има форум и ти нямаше да си тук ;)

А сервиза в който колата е от днес е абсолютно доверен и не само поддържат семейните коли от години, но и се познавам лично с половината персонал от 15 години ;) Това разбира се не значи че са най-добрите и не правят грешки, но аз по-надежден сервиз не знам... ако не успеят, очевидно ще ида да пробвам и в Мотоман например...

Потребителски аватар
Dorian

Мнениеот Dorian » Пон 24 авг 2009 18:42

Дано да е на реални както казваш,но ми се вижда странно кола на толкова малко километри,а с толкова проблеми,все пак голфа ти е от последните години и повечето инженерни недомислици като на 1.6 АКЛ примерно трябва да са изчистени.
А какво ли ще стане като стигне на 200х. :shock :shock
Нищо лошо за колата ти,просто се убеждавам че каквато и кола да вземеш и с най-хубава година,то ако не ти е късметлииска то проблемите ще са винаги наяве :(

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 24 авг 2009 18:50

Dorian написа:Дано да е на реални както казваш,но ми се вижда странно кола на толкова малко километри,а с толкова проблеми,все пак голфа ти е от последните години и повечето инженерни недомислици като на 1.6 АКЛ примерно трябва да са изчистени.
А какво ли ще стане като стигне на 200х. :shock :shock
Нищо лошо за колата ти,просто се убеждавам че каквато и кола да вземеш и с най-хубава година,то ако не ти е късметлииска то проблемите ще са винаги наяве :(

Пак повтарям, че в случая става дума най-вероятно за ЕДИН проблем, а не за проблемИ - просто явно е достатъчно комплексен или българските майстори толкова неуки че да хвърля в тъч :)

Иначе си прав - нямам до момента (дано и за вбъдеще) нито един от познатите проблеми при АКЛ. Нямам от какво да се оплача извън горното...
колкото масло влиза в двигателя - толкова излиза при смяна, въпреки разнообразен стил на каране. разхода е чудесен, ама уви - вместо 10 малки - 1 по-голям проблем. Надявам се да се реши веднъж за винаги и с тази тема освен помощ за мен, целя да получа някоя бира и от други колеги с AZD след време :wink:

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пон 24 авг 2009 19:25

Haralampi написа:тази тема освен помощ за мен, целя да получа някоя бира и от други колеги с AZD след време :wink:

Ти наскоро беше питал за масло, та се зарадвах, че има и друг с двигател като моя за сравнение. Дано се оправят нещата, ще следя с интерес.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 24 авг 2009 19:54

maxpayne написа:
Haralampi написа:тази тема освен помощ за мен, целя да получа някоя бира и от други колеги с AZD след време :wink:

Ти наскоро беше питал за масло, та се зарадвах, че има и друг с двигател като моя за сравнение. Дано се оправят нещата, ще следя с интерес.

Точно така. Дано се реши проблема веднъж за винаги, щото до сега нито една кола не ме е оставяла 2 пъти на пътя в рамките на няма и година... пак добре, че се случи в града - трябваше вчера да пътувам за морето... :?

Моля ако някой има идеи и най-вече предположения да споделя - обърнете внимание на червения текст - това е актуалното и последните размисли, до които стигнах.

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Пон 24 авг 2009 21:47

виртуално нЕма кой да ти оправи колата :wink:
като е толкова нова и запазена mhihi че и скъпо си я платил за да е като нова :roll: на малко километри :roll:
защо не отскочиш до порше.бг или юнитрейд mhihi щом форумите майстори ти се виждат калпави :roll:
п.с. споко бе Алекси Бебов ше я опраи mhihi

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Вто 25 авг 2009 6:52

santo_trafficante написа:виртуално нЕма кой да ти оправи колата :wink:
като е толкова нова и запазена mhihi че и скъпо си я платил за да е като нова :roll: на малко километри :roll:
защо не отскочиш до порше.бг или юнитрейд mhihi щом форумите майстори ти се виждат калпави :roll:
п.с. споко бе Алекси Бебов ше я опраи mhihi

:shock :shock :shock
:?: :?: :?:
:screwy
(чудесен пример за останалите!)

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Вто 25 авг 2009 16:00

Така... Колата е обратно тук!! :banana :banana :banana

Последно се оказа софтуерен проблем, а Санте_Трафиканте всъщност беше прав - проблема е решен със съдействието на Юнитрейд, които са презаписали и обновили софтуера! (Мерси санте... колкото и неуместно да беше :!: )

Катализатора (съдържанието му) е махнат, а гърненцето е затворено обратно - разлика в шума няма, в разхода на пръв поглед няма - в покой отново си показва около 0,5 л/ч. (Дали трябва да очаквам разлика в разхода и в каква посока? едни казват нагоре... други надолу!?)

Самия катализатор ми го върнаха, като казаха, че нямало смисъл от него, но иначе е абсолютно ок, няма никакви запушвания по целия диаметър и ме питаха от кога колата е в БГ, защото е доста чист като за кола на 125 000 особено карана дълго тук :D :D

Иначе правили подробна диагностика на ЕГР и Дросел - имало съвсем леко забавяне на ЕГР-а и можело в бъдеще да се наложи смяна, но за момента е ок).

Така, че извода
- Microsoft нападна и автомобилната индустрия! :Mr Green Fun Софтуерен проблем (подозират че гаражните майсторчета, при които бе колата през уикенда са пипнали нещо в софтуера не както и където трябва).

В добавка бих препоръчал на всички с моя двигател (а това е като цяло известно и за AKL като проблемна зона) - при проблеми с оборотите, гаснене, а дори и лош мириз - първо да почват проверката от Дроселова клапа и ЕГР! Това явно е наистина ахилесовата пета на тия двигатели...

Благодаря на всички за идеите и най-вече съчувствието и нека всички помним, че сме тук да си помагаме, а не да се надсмиваме над чуждото нещастие по каквито и да е причини... говори единствено за комплекси.

Дано повече не се обажда този проблем!

Потребителски аватар
Dorian

Мнениеот Dorian » Вто 25 авг 2009 17:10

[quote="Haralampi"]

В добавка бих препоръчал на всички с моя двигател (а това е като цяло известно и за AKL като проблемна зона) - при проблеми с оборотите, гаснене, а дори и лош мириз - първо да почват проверката от Дроселова клапа и ЕГР! Това явно е наистина ахилесовата пета на тия двигатели...quote]
То само това да беше ахилеса на АКЛ mhihi mhihi то скоростна кутия,то дроселова клапа това са проблеми при много екземпляри,просто тези с повечкото ''реални''километри реванаха,а другите са в очакване.
Поне за мен този 1.6 мотор е много кекав и пълен с проблеми,1.8 е друга бира вече :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Вто 25 авг 2009 17:13

Dorian написа:
Haralampi написа:
В добавка бих препоръчал на всички с моя двигател (а това е като цяло известно и за AKL като проблемна зона) - при проблеми с оборотите, гаснене, а дори и лош мириз - първо да почват проверката от Дроселова клапа и ЕГР! Това явно е наистина ахилесовата пета на тия двигатели...quote]
То само това да беше ахилеса на АКЛ mhihi mhihi то скоростна кутия,то дроселова клапа това са проблеми при много екземпляри,просто тези с повечкото ''реални''километри реванаха,а другите са в очакване.
Поне за мен този 1.6 мотор е много кекав и пълен с проблеми,1.8 е друга бира вече :Mr Green Fun

Може и да си прав. Не познавам разбира се проблемите на АКЛ... до момента при мен всички проблеми по колата са идвали само от възела Дросел / ЕГР... Дано за последно!

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”