Въпрос за мълнии...

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за мълнии...

Мнениеот Ludia » Вто 25 авг 2009 11:57

Въпросът който живо ме вълнува е отправен към всички физици, химици и алкохолици във форума...

Знам, че когато гърми и трещи е опасно да се лови с карбонова въдица. Въпросът ми е ако въдицата обаче е от фибростъкло или стъклопласт, или там какъвто е материала на телескопите от илиенци / по 10лв заедно с макарата / дали може да бъде поразен риболовеца ?

Темата е сериозна и се надявам само хора от посочените по-горе категории + риболовци да пишат :idea:

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за мълнии...

Мнениеот rosen79 » Вто 25 авг 2009 12:01

С карбоновите пръчки е задължително при гръмотевична буря да са прибрани и далеч от теб.При другите е желателно.Влакното също е проводник.

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Вто 25 авг 2009 12:08

Ако падне в езерото (там е по-зле от морето щото няма сол..) или реката и е възможно да те шибне и тебе. Иначе въдиците е препоръчително да ги сваляш долу близо до земята защото мълнията си търси най-прекия път и ако това е въдицата ти .. не е хубаво..

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 25 авг 2009 12:09

братче, аз много много не вярвах на тия работи, ама веднъж в буря се наложи да презаметна едната въдица, и поставяйки я на стойката до другата въдица / разстоянието м/у тях да е около 20см / се чу едно фссссът и прескочи искра, ама голяма :shock :shock :shock малко се стреснах след като около 5 мин по-късно гръм удари една върба на 50м от нас :sly :No та вече твърдо съм решил - загърми ли, въдиците се вадят от водата. Ама ми е интересно дали с тия ментетата или по-старите материали нещата стоят така... :roll:

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 25 авг 2009 12:12

Vizor написа:Ако падне в езерото (там е по-зле от морето щото няма сол..) или реката и е възможно да те шибне и тебе. Иначе въдиците е препоръчително да ги сваляш долу близо до земята защото мълнията си търси най-прекия път и ако това е въдицата ти .. не е хубаво..

абе долу, ама като ми клъвна кво да я правя ??? на дъно съм и рибата размотава аванс.... :roll:
освен това, солта не е ли проводник, т.е солената вода не е ли с по добра електропроводимост от сладката? :oops:
а и защо влакното да е проводник ?

Сори за тъпите въпроси ама в часовете по химия и физика ходехме да играеме джаги... :oops:

Потребителски аватар
npachovski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот npachovski » Вто 25 авг 2009 12:16

Не знам защо си играеш със себе си....дори някой да ти каже "батка не са спичай лови си няма да те удари никога няма начин" ти трябва ли да пробваш.Като загърми сериозно стягаш багажа в колата и айде към вкъщи защо трябва да пробваш какво ще стане.То белята става един път :banghead:

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Вто 25 авг 2009 12:16

Виждал съм доста колеги рибари как ги тресе тока от лошо замятане,при което влакното се оплита в кабелите от горе.Шпулата ако е метална директно те тряска.Не е голям проводник,но пак е опасно.
npachovski:Не е нужно да си ходи,просто по-далече от пръчките,не зависимо какви са.

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Вто 25 авг 2009 12:22

Луд... тока се отвежда по-добре там

Къпането или газенето във вода по време на буря е животоопасно. Мълнията може в кръг от 10 – 20 м от мястото на падането й да парализира или убие. Затова при първите признаци на буря веднага да се напусне водата.

най-добре когато стане нещо такова.. заебавай всичко и влизай в колата.. там е безопасно дори и при директен удар (кафез на Фарадей)

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 25 авг 2009 12:23

rosen79 написа:Виждал съм доста колеги рибари как ги тресе тока от лошо замятане,при което влакното се оплита в кабелите от горе.Шпулата ако е метална директно те тряска.Не е голям проводник,но пак е опасно.
npachovski:Не е нужно да си ходи,просто по-далече от пръчките,не зависимо какви са.

много странно... как по влакното ще мине тока от далекопровод... няма ли да се стопи просто... ?

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 25 авг 2009 12:25

Vizor написа:Луд... тока се отвежда по-добре там

Къпането или газенето във вода по време на буря е животоопасно. Мълнията може в кръг от 10 – 20 м от мястото на падането й да парализира или убие. Затова при първите признаци на буря веднага да се напусне водата.

най-добре когато стане нещо такова.. заебавай всичко и влизай в колата.. там е безопасно дори и при директен удар (кафез на Фарадей)

това за колата ми е ясно... мен не ме е шубе да не ме удари без въдица.... въпросът е има ли вариант / средство да риболовствам в буря ???

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Вто 25 авг 2009 12:26

Да.. през шибидаха mhihi
По-добре недей.. нека си има буря.. но наближи ли.. отлитай!

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Вто 25 авг 2009 12:29

Ludia написа:
Vizor написа:Ако падне в езерото (там е по-зле от морето щото няма сол..) или реката и е възможно да те шибне и тебе. Иначе въдиците е препоръчително да ги сваляш долу близо до земята защото мълнията си търси най-прекия път и ако това е въдицата ти .. не е хубаво..

абе долу, ама като ми клъвна кво да я правя ??? на дъно съм и рибата размотава аванс.... :roll:
освен това, солта не е ли проводник, т.е солената вода не е ли с по добра електропроводимост от сладката? :oops:

Сори за тъпите въпроси ама в часовете по химия и физика ходехме да играеме джаги... :oops:

Споко, не са ти тъпи въпросите:

Първо - за солената вода си прав, тя има по голяма проводимост от сладката.

Второ - влакното най-вероятно е синтетично и е перфектен изолатор същото важи и за по старите въдици, които са от полимери (също много добри изолатори), НО има едно голямо НО. Когато гърми също така и вали ;) следователно и въдицата и влакното са мокри. Тук изводите си ги вадиш сам.

Та моя съвет е загърми ли прибирай въдиците (без значение от какъв материал са), прибирай се на сухо (в случая автомобила е идеален вариант), вади бирата и чакай да премине :)

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Вто 25 авг 2009 12:35

при такова високо напрежение (мълния, гръм), всичко май става проводник. това което би действало като мъгнит са високи и остри предмети, свързани за земята.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Вто 25 авг 2009 12:35

В сладката вода също има разтворени соли, макар и в минимални количества. Проводимостта й е по-малка от на морската, но това няма да те спаси от няколко киловолтова светкавица. Неведоми са пътищата на тока ;)

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 25 авг 2009 12:41

radi_nrj написа:
Ludia написа:

Споко, не са ти тъпи въпросите:

Първо - за солената вода си прав, тя има по голяма проводимост от сладката.

Второ - влакното най-вероятно е синтетично и е перфектен изолатор същото важи и за по старите въдици, които са от полимери (също много добри изолатори), НО има едно голямо НО. Когато гърми също така и вали ;) следователно и въдицата и влакното са мокри. Тук изводите си ги вадиш сам.

Та моя съвет е загърми ли прибирай въдиците (без значение от какъв материал са), прибирай се на сухо (в случая автомобила е идеален вариант), вади бирата и чакай да премине :)

а, стана интересно....
така - както и мислех ти потвърждаваш, че влакното и композитните въдици са изолатори.
следва варианта същите, ама мокри. я сега ми кажи влажното/мокро влакно колко голям ток може да пренесе... незнам как да го обясня, но горе долу искам да кажа това : филма вода който е по въдицата и влакното какво количество ток могат да пренесат?
гледах Myth Busters които развенчаха мита, че ако човек оринира в/у открит проводник / мисля че беше релса на метро / може да умре от токов удар. Доказаха че струята, не е достаъчна да проведе толкова ток... :roll:
следователно, само филма върху въдицата достатъчен ли е?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”