Въпрос за мълнии...

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Въпрос за мълнии...

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Вто 25 авг 2009 12:43

Ludia написа:
radi_nrj написа:
Ludia написа:
Vizor написа:Ако падне в езерото (там е по-зле от морето щото няма сол..) или реката и е възможно да те шибне и тебе. Иначе въдиците е препоръчително да ги сваляш долу близо до земята защото мълнията си търси най-прекия път и ако това е въдицата ти .. не е хубаво..

абе долу, ама като ми клъвна кво да я правя ??? на дъно съм и рибата размотава аванс.... :roll:
освен това, солта не е ли проводник, т.е солената вода не е ли с по добра електропроводимост от сладката? :oops:
а и защо влакното да е проводник ?

Сори за тъпите въпроси ама в часовете по химия и физика ходехме да играеме джаги... :oops:

Споко, не са ти тъпи въпросите:

Първо - за солената вода си прав, тя има по голяма проводимост от сладката.

Второ - влакното най-вероятно е синтетично и е перфектен изолатор същото важи и за по старите въдици, които са от полимери (също много добри изолатори), НО има едно голямо НО. Когато гърми също така и вали ;) следователно и въдицата и влакното са мокри. Тук изводите си ги вадиш сам.

Та моя съвет е загърми ли прибирай въдиците (без значение от какъв материал са), прибирай се на сухо (в случая автомобила е идеален вариант), вади бирата и чакай да премине :)

а, стана интересно....
така - както и мислех ти потвърждаваш, че влакното и композитните въдици са изолатори.
следва варианта същите, ама мокри. я сега ми кажи влажното/мокро влакно колко голям ток може да пренесе... незнам как да го обясня, но горе долу искам да кажа това : филма вода който е по въдицата и влакното какво количество ток могат да пренесат?
гледах Myth Busters които развенчаха мита, че ако човек оринира в/у открит проводник / мисля че беше релса на метро / може да умре от токов удар. Доказаха че струята, не е достаъчна да проведе толкова ток... :roll:
следователно, само филма върху въдицата достатъчен ли е?

за да ти спре сърцето не е нужен голям ампераж.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 25 авг 2009 12:44

KingoftheROAD написа:В сладката вода също има разтворени соли, макар и в минимални количества. Проводимостта й е по-малка от на морската, но това няма да те спаси от няколко киловолтова светкавица. Неведоми са пътищата на тока ;)

това вече се изясни... въпросът е, че при една и съща мълния попаднала във сладка и солена вода, на 100м разстояние от попадението, в солената вода заряда ще е по-голям. За съжаление обаче, тази констатация няма връзка със казуса в темата.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Вто 25 авг 2009 12:45

Колеги преди време на язовир в близост до Монтана загина човек точно по тоя начин. По време на валеж, които е бил без мълний, замахва по-навътре, но влакното се оплита в жиците които са били малко зад него / в близост до язовира минава далекопровод/. Всички сме чували, че като вали рибата става агресивна и огладнява, но съветът ми е да не се рискува. В най-добрия случай ще хванеш некое рибе повече, ама може и да си останеш там докато не те намерят. Вали ли, стоите в колата на сухо. :beer

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 25 авг 2009 12:46

vw_golf_4_tdi написа:
Ludia написа:
radi_nrj написа:
Ludia написа:
Vizor написа:Ако падне в езерото (там е по-зле от морето щото няма сол..) или реката и е възможно да те шибне и тебе. Иначе въдиците е препоръчително да ги сваляш долу близо до земята защото мълнията си търси най-прекия път и ако това е въдицата ти .. не е хубаво..

абе долу, ама като ми клъвна кво да я правя ??? на дъно съм и рибата размотава аванс.... :roll:
освен това, солта не е ли проводник, т.е солената вода не е ли с по добра електропроводимост от сладката? :oops:
а и защо влакното да е проводник ?

Сори за тъпите въпроси ама в часовете по химия и физика ходехме да играеме джаги... :oops:

Споко, не са ти тъпи въпросите:

Първо - за солената вода си прав, тя има по голяма проводимост от сладката.

Второ - влакното най-вероятно е синтетично и е перфектен изолатор същото важи и за по старите въдици, които са от полимери (също много добри изолатори), НО има едно голямо НО. Когато гърми също така и вали ;) следователно и въдицата и влакното са мокри. Тук изводите си ги вадиш сам.

Та моя съвет е загърми ли прибирай въдиците (без значение от какъв материал са), прибирай се на сухо (в случая автомобила е идеален вариант), вади бирата и чакай да премине :)

а, стана интересно....
така - както и мислех ти потвърждаваш, че влакното и композитните въдици са изолатори.
следва варианта същите, ама мокри. я сега ми кажи влажното/мокро влакно колко голям ток може да пренесе... незнам как да го обясня, но горе долу искам да кажа това : филма вода който е по въдицата и влакното какво количество ток могат да пренесат?
гледах Myth Busters които развенчаха мита, че ако човек оринира в/у открит проводник / мисля че беше релса на метро / може да умре от токов удар. Доказаха че струята, не е достаъчна да проведе толкова ток... :roll:
следователно, само филма върху въдицата достатъчен ли е?

за да ти спре сърцето не е нужен голям ампераж.

кой говори за малък или голям ??? кажи колко е нужен и може ли да премине по филм от 0,01см вода ???

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Вто 25 авг 2009 12:46

В метрото напрежението е около 600 волта мисля. При светкавица става въпрос за няколко киловолта, или десетки киловолта (10 000 - 20 000 V). И тънкия филм по влакното ще проведе достатъчно за да те тресне яко, ако не и по-лошо. А най-лошото на тока е, че като те удари, не можеш да му го върнеш ;)

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 25 авг 2009 12:49

joromnt написа:Колеги преди време на язовир в близост до Монтана загина човек точно по тоя начин. По време на валеж, които е бил без мълний, замахва по-навътре, но влакното се оплита в жиците които са били малко зад него / в близост до язовира минава далекопровод/. Всички сме чували, че като вали рибата става агресивна и огладнява, но съветът ми е да не се рискува. В най-добрия случай ще хванеш некое рибе повече, ама може и да си останеш там докато не те намерят. Вали ли, стоите в колата на сухо. :beer

колега, тия истории всички сме ги чували, ама дай да ги обясним научно, доколкото можем.... карбонова въдица докоснала далекопровод, или волтова дъга м/у далекопровод и карбонова въдица - това е ясно... обаче сухо влакно и ток по него ми е малко странно... за да коментираме такъв инцидент, трябва да знаем подробностите, а тук случая май не е такъв... :wink:

ПП благодраря за съветите, ама хайде да говорим хипотетично...

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Вто 25 авг 2009 12:49

ти питаш колко ток може да пренесе, аз ти отговарям, че не са нужни 200А за да ти спре сърцето, а само 10А.
по плоска вода няма как да падне мълния, по мое лично мнение. правя го на база това което съм учил за статично електричество. то се натрупва по изолатори на ел. по острите части и повърхността. следователно по една въдица може да се натрупа достатъчно ст. електричество за да привлече мълния/гръм. вече колко голям е шанса точно твоята въдица да е точката на разряд е друг въпрос.

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Вто 25 авг 2009 12:51

абе що не прочетохте какво писах
луд.. морето има по-малко съпротивление от колкото реките и езерата заради солеността си и за това е по-малко опасно!

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 25 авг 2009 12:51

KingoftheROAD написа:В метрото напрежението е около 600 волта мисля. При светкавица става въпрос за няколко киловолта, или десетки киловолта (10 000 - 20 000 V). И тънкия филм по влакното ще проведе достатъчно за да те тресне яко, ако не и по-лошо. А най-лошото на тока е, че като те удари, не можеш да му го върнеш ;)

добре де кажи как пресметна колко волта ще минат през 0,01см воден филм... / не съм сигурен каква е мерната еденица за водата която имаме по въдицата или влакното /

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 25 авг 2009 12:53

Vizor написа:абе що не прочетохте какво писах
луд.. морето има по-малко съпротивление от колкото реките и езерата заради солеността си и за това е по-малко опасно!

е глупости бе :shock
кажи ми на 500 метра от поадение в море и езеро, къде ще достигне по-голям заряд ? :roll:
и какво общо има това с темата ? аз не ги ловя с харпун :roll:

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Вто 25 авг 2009 12:54

В нета изрових това
9.1. ДЕЙСТВИЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ ТОК ВЪРХУ ЧОВЕКА

Човешкото тяло принадлежи към добрите проводници. Протичащият през него ток има химическо, топлинно и физиологично действие. Чрез това токът засяга нервната система, вътрешните органи, създават се травми, наречени още електрически удар.
Ефектът от протичащия ток зависи от неговата големина. Има обаче значение времето на действието на тока, мястото на допирането и психофизичното състояние на човека. Тук се дават някои от ефектите от протичащия ток в зависимост от големината му:
- ток по-малък от 0,09 mA не се усеща;
- при 2 mA се създават слаби мускулни и нервни сътресения на пръстите;
- при 50 mA и повече може да настъпи смърт.
Въобще най-опасно е, когато токът засегне сърцето, дишането или централната нервна система. Това би станало при протичане на ток от ръка към ръка, от ръка към крак, от глава към ръка или към крак.
Както се вижда, най-малкият опасен ток е 50 mA = 0,05 А, при условие, че действа поне 0,2 сек. Напрежението, което може да създаде този ток се определя от закона на Ом /U = R.I/, където R е съпротивлението на човешкото тяло. То е доста различно – при здрава кожа е от 10000 до 500000 ома, а при оголена кожа - около 1000 ома. Затова най-ниското напрежение, опасно за живота на човека е U = 1000.0.05 = 50 V. В практиката е прието като горна граница на безопасно напрежение да се счита 60 V, но тъй като при продължително действие смърт може да настъпи и при ток по-малък от 50 mA, за по-голяма сигурност се препоръчва напрежение 36 V, а при най-неблагоприятни условия – 12 V.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 25 авг 2009 12:55

vw_golf_4_tdi написа:ти питаш колко ток може да пренесе, аз ти отговарям, че не са нужни 200А за да ти спре сърцето, а само 10А.
по плоска вода няма как да падне мълния, по мое лично мнение. правя го на база това което съм учил за статично електричество. то се натрупва по изолатори на ел. по острите части и повърхността. следователно по една въдица може да се натрупа достатъчно ст. електричество за да привлече мълния/гръм. вече колко голям е шанса точно твоята въдица да е точката на разряд е друг въпрос.

ок, кажи ми 10А могат ли да преминат по влагата която е на въдицата или влакното ?
за попадение във вода - зарежи там визора нещо се отплесва...

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Вто 25 авг 2009 12:55

Чул съм,че колкото е по-малка водната площ толкова е по-опасно.Та по тая логика мократа въдица е по-опасна от колкото ако си в голям язовир и мълнията падне в средата на язовира.

Потребителски аватар
addrak
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот addrak » Вто 25 авг 2009 12:56

Гледах по Дискавари за един ударен 2 пъти от гръм и нищо му нямаше. :horror:

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти: