Ludia написа:radi_nrj написа:Ludia написа:Vizor написа:Ако падне в езерото (там е по-зле от морето щото няма сол..) или реката и е възможно да те шибне и тебе. Иначе въдиците е препоръчително да ги сваляш долу близо до земята защото мълнията си търси най-прекия път и ако това е въдицата ти .. не е хубаво..
абе долу, ама като ми клъвна кво да я правя ??? на дъно съм и рибата размотава аванс....![]()
освен това, солта не е ли проводник, т.е солената вода не е ли с по добра електропроводимост от сладката?![]()
а и защо влакното да е проводник ?
Сори за тъпите въпроси ама в часовете по химия и физика ходехме да играеме джаги...
Споко, не са ти тъпи въпросите:
Първо - за солената вода си прав, тя има по голяма проводимост от сладката.
Второ - влакното най-вероятно е синтетично и е перфектен изолатор същото важи и за по старите въдици, които са от полимери (също много добри изолатори), НО има едно голямо НО. Когато гърми също така и валиследователно и въдицата и влакното са мокри. Тук изводите си ги вадиш сам.
Та моя съвет е загърми ли прибирай въдиците (без значение от какъв материал са), прибирай се на сухо (в случая автомобила е идеален вариант), вади бирата и чакай да премине
а, стана интересно....
така - както и мислех ти потвърждаваш, че влакното и композитните въдици са изолатори.
следва варианта същите, ама мокри. я сега ми кажи влажното/мокро влакно колко голям ток може да пренесе... незнам как да го обясня, но горе долу искам да кажа това : филма вода който е по въдицата и влакното какво количество ток могат да пренесат?
гледах Myth Busters които развенчаха мита, че ако човек оринира в/у открит проводник / мисля че беше релса на метро / може да умре от токов удар. Доказаха че струята, не е достаъчна да проведе толкова ток...![]()
следователно, само филма върху въдицата достатъчен ли е?
за да ти спре сърцето не е нужен голям ампераж.