Проблем с В5 TDI – виене при 50 км/ч

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
AngelVT
Автомобил:
Двигател:

Проблем с В5 TDI – виене при 50 км/ч

Мнениеот AngelVT » Сря 19 авг 2009 20:42

Здравейте,

Преди месец, връщайки се от дълго пътуване, при влизане в града чух странно виене. Идваше сякаш от областта на волана под капака на двигателя. След това известно време нямаше нищо. След като се прибирах от Варна преди две седмици чух виенето (или свистене, но не скърцане) отново. Случи се на излизане от магистралата край Шумен. Тогава забелязах, че се случва при преминаване от по-висока скорост към по-ниска. Тези дни си правих експерименти, за да опитам да установя причината.

- Колата е Пасат B5, TDI, 90 к.с.,, ръчна, 2000 г.;

- При форсиране на място виенето го няма. Качих до 4000 оборота – не;

- При градско каране виенето го няма;

- Когато след каране извън града с 90 и повече км/ч (100-130) се наложи да намаля до около 50 км/ч виенето се появява (не винаги);

- При виене когато подам газ и оборотите са качат над 2000 проблемът изчезва. След това ако намаля без да подавам газ до 1800 оборота и 50 км/ч пак се чува – ясно и дразнещо ;

- Изглежда, че ако след по-бързо каране извън града намаля скоростта до 50 км/ч и леко, съвсем леко дори, завъртя волана надясно виенето се проявява. При връщане на волана или подаване на газ отново изчезва.

- Ясно се чува, че идва от лявата страна на двигателя, от страната на волана;

- Колата е редовно обслужена, има си достатъчно от всички течности.

Ей това ми е проблемът :). Не знам какво е. Прочетох доста постове и теми, които излизат на ключови думи „турбо”, „лагери”, „рейка”, „кормилна рейка”, но не видях нищо, което да е идентично като симптоми.

Предварително благодаря за всички мнения. Надявам се някой нещо да е чувал по въпроса.

Потребителски аватар
alexx
Автомобил: SantaFe
Двигател:

Re: Проблем с В5 TDI – виене при 50 км/ч

Мнениеот alexx » Сря 19 авг 2009 20:58

не го бъркаш със "свирене" от турбото , че точно в тия обороти 1800-2200 май най-много се чува

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 19 авг 2009 21:03

Единствената връзка м/у това виене и дългия път, която ми хрумва е загряване на гумите и/или спирачните дискове.
Всъщност- може и загряване на маслото в скоростната кутия да е ;)
Дисковете- едва ли. В градско кормуване се натоварват много повече. При каране извън града се охлаждат.
Остава гуми или кутия.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Сря 19 авг 2009 21:58

Хидравликата за волана (помпата) ?

Потребителски аватар
AngelVT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот AngelVT » Чет 20 авг 2009 6:30

Не, не мисля че е турбото. Виенето на турбото е като шепот в сравнение с проблемното :).

За гумите - да, четох, че баланса на гумите може да доведе до виене. Ще ги проверя още веднъж.

За маслото в скоростната кутия - бях по тази следа, докато си мислех, че го прави само при преминаване от пета скорост на четвърта. Всъщност го прави и на четвърта и на трета. Въпросът е само да съм карал по-бързичко 10-20 км. и да отнема газ до намаляване до 50 км/ч. Така ми отпадна нивото на маслото в скоростната кутия. За загряването - ако има такова компютърът или някой датчик не трябва ли да ми го покаже? Защото бордът мълчи за проблем в този случай.

Хидравликата - не знам още, може. С личния лекар на колата вчера се чудихме. Той не е готов да се "подпише" за конкретната причина все още. Имаше колебания за кормилната рейка.

Благодаря и на трима ви. Ще продължа да следя темата и при успешен край или не :) ще я завърша с подробности по ремонтирането.

П.П. Все още не съм стъпвал във фирмената клиника на Фолксваген в Търново. Някой готов ли е да напише добри думи за съотношението качество - бързина - цена :)?

Потребителски аватар
kondzhagyulo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kondzhagyulo » Чет 20 авг 2009 8:58

И при мен има това виене. Когато вдигна крак от педала на газта се чува и то не винаги май, ами след като известно време е била на ход. Според мен е от скоростната кутия.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора

Мнениеот gr_kanev » Чет 20 авг 2009 10:29

AngelVT написа:Все още не съм стъпвал във фирмената клиника на Фолксваген в Търново. Някой готов ли е да напише добри думи за съотношението качество - бързина - цена :)?

Сакън, не стъпвай там ! Нито едно от трите написани от теб няма да получиш, а като "бонус" може и нещо по-лошо (като например някоя част от твоята кола - несвързана с ремонта в момента, да бъде сменена с дефектна от друга кола - която е за такъв ремонт).
Бягай от тях надалеч !

Потребителски аватар
AngelVT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот AngelVT » Пет 28 авг 2009 7:11

Вчера направих нов тест. При влизане в града на един десен завой, където задължително виех със скорост около 50, изключих от скорост и влязох само със спирачка. Не гъкна. :) Ще пробвам и с изключен двигател...

Потребителски аватар
bangobango
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот bangobango » Пет 28 авг 2009 9:23

Дано излезнеш от завоя с изключения двигател !

Потребителски аватар
Maste-pro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Maste-pro » Пет 28 авг 2009 12:45

Внимаваи, че волана ще ти се заключи !!! Остави я на контакт най-добре.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пет 28 авг 2009 13:06

Без да извади ключа колегата волана няма да се заключи.
... но дали няма да има проблем от това, че ще му изчезне хидравликата?...

Потребителски аватар
Maste-pro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Maste-pro » Пет 28 авг 2009 22:06

radotom написа:... но дали няма да има проблем от това, че ще му изчезне хидравликата?...

Дори и на контакт ли ? :| Мислех,че когато е на контакт електрониката си работи нормално.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора

Мнениеот gr_kanev » Съб 29 авг 2009 9:42

Maste-pro написа:
radotom написа:... но дали няма да има проблем от това, че ще му изчезне хидравликата?...

Дори и на контакт ли ? :| Мислех,че когато е на контакт електрониката си работи нормално.

На тази кола хидравликата е механика и няма нищо общо с електрониката и контакта.
Дали ще е проблем - зависи - при спиране на двигателя и "изчезване" на хидравликата волана просто става по-тежък, отколкото сме свикнали на тази кола, което в движение е по-слабо осезаемо отколкото на място.

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Съб 29 авг 2009 12:40

К'во по тежък, не се мърда изобщо.Карал съм жигула 2 години,и и въртях волана с една ръка.На пасата,при изкл двигател,на място особено не може да се завърти.В движение е малко по лесно, но все пак си остава отвратително тежък.Все пак за това е хидравликата.

Потребителски аватар
AngelVT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот AngelVT » Съб 13 фев 2010 16:48

Нищо ново по темата. Засега изчезна - виенето. Не знам защо. Но съм сигурен, че пак ще си дойде. :)

Върни се в “Passat”