Б3 тракане под капака ... аванс

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Б3 тракане под капака ... аванс

Мнениеот passenger » Пет 28 авг 2009 8:13

Здравейте.
Проблема е следния. ТЕзи дни след доста каране в един момент ми свърши газта и нормално минах на бензин, колата мъркаше, бях доволен, обаче в момент на силно ускоряване тракаше като шевна машина или примерно като автомат и то доста отчетливо, т.е. доста силно (имам предвид че ако ускоряваш 5 мин го няма тракането).

Прави го само при ускорение, независимо от предавката, само на бензин, при поддържане на скорост няма проблем. Не искам да се излагам но стария руски автомобил на баща ми май при такова тракане казваха че е "аванс" :oops:

Някакви идеи ? Центровка ? Ремонт ?

Последна промяна от passenger на Пет 28 авг 2009 12:27, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Б3 тракане под капака

Мнениеот radotom » Пет 28 авг 2009 10:38

Ахъ! :Mr Green Fun
Точно авансче е ;)
Заради работата на газ ти е дадено много голямо предварение (предполагам- около 15-16*). При работа на бензин, вероятно- дълго преседял в резервоара, този аванс му идва много и при натоварване на мотора се получават детонации.
Вредно е, знаеш ;)
Има 2 решения: развиваш болтчето на делкото и го врътваш една идея по часовниковата стрелка. Тогава изпреварването намалява и ще спре да детонира. Ама скапваш работата на газ.
Правилното решение- монтираш ТАП (тайм-адванс процесор) Това чудо на техниката се грижи за корекция на ъгъла на запалването в зависимост от това на какво положение ти е ключа газ-бензин.

Е! Има и трето решение, де! Източваш този бензин, сипваш си нещо 100-октаново, бухаш и добавки и си шпоркаш с 200 ;)
Ама едва ли ще ти хареса! mhihi

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Пет 28 авг 2009 12:27

Схванах малко ... но малко.
Иначе, да, още от зимата имах половин резервоар и по-магистралите от време на време я пришпорвам на бензин, но наистина са ми останали около 10-ина литра.

- Явно вариант 1 не е решение.
- Вариант 2 ... може ли малко инфо за това устройство цена, монтаж, къде ?
- Вариант 3 ... ако това се случи (източването, наливането на нов бензин + добавки) нещата ще се нормализират ли ? А си спомням че съвсем наскоро я опънах на бензин със 190 :evil:

В смисъл че искам да реша този проблем. Кое е препоръчително в случая ?

П.С. Добавих в заглавието на темата и аванс (за последващо ползване)

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Пет 28 авг 2009 13:04

passenger написа: Кое е препоръчително в случая ?

Е, аз газ нямам (по няколко причини), но една от тях е, че мотора си е правен за бензин. Така, че аз бих препоръчал третия вариант, който да се комбинира с тотално изтръгване на газовата от колата, ама май в момента само си спамя mhihi

Ако нямаше кой да помага в пълненето на резервоара ми... :No

Най-добре, според мен, е монтажа на ТАП.
Ще трябва някой, който се занимава с газови инсталации да каже, защото познанията ми са само на информативно ниво.
По спомени самото устройство струва от порядъка на 45-50 лв, а монтажа му е елементарен.

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Re: Б3 тракане под капака ... аванс

Мнениеот Winner25 » Пет 28 авг 2009 13:19

Най добрия вариант е да се сложи ТАП. Така колата си работи добре и на газ и на бензин :wink:
Ако обаче караш на бензин само като ти свърши газта (аз така правя :mrgreen:) не си заслужава.
Аз се старая да не оставям стар бензин в резервоара. Зареждам по-често но по малко. Така при нормално каране на бензин не се чува аванса. Само при по-големи натоварвания - примерно ускоряване от ниски обороти с много газ, се чува.
Ако сложиш бензин 100 октана, би трябвалооще по-рядко да се чува, защото почва да се доближава до октановото число на газта.

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Съб 29 авг 2009 7:58

Честно казано сън учуден че при проблема няма "заменяемост", т.е. чупи се нещо, купуваш, слагаш. А се оказва че трябва да слагаш нещо допълнително или да правиш компромис с дадена настройка за сметка на друга и то при положение че преди всичко е било Ок. :screwy

Странно ... а за това устройство чувам за първи път. :oops: но ако това е единствения нормален изход явно трябва към него да се ориентирам.

А каква роля играе бензина, той си е като ракията, силно летлив губи си количеството но не и качеството :) ?

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Съб 29 авг 2009 11:55

passenger написа:йство чувам за първи път. :oops: но ако това е единствения нормален изход явно трябва към него да се ориентирам.

А каква роля играе бензина, той си е като ракията, силно летлив губи си количеството но не и качеството :) ?

Не точно. Не съм запознат много със свойствата на бензина, но на практика, като остарее спира да мирише на бензин. Почва да разяжда гумените уплътнения. Със стар бензин се чува аванса и на коли които се карат с нормално предварение.
Ако преди е нямало проблем, смени бензина и ако не се оправи тогава мисли за ТАП

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Съб 29 авг 2009 16:32

Мда, благодаря за съвета. Вече го направих сутринта ... сипах малко бензин и ще я покарам тази седмица така, после ще докладвам.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Съб 29 авг 2009 18:19

И за да потвърдя мнението на Уинър-а - имам една тубичка бензин на терасата от... сиурно 6 месеца.
Това чудо така вони на ацетоооон.... :No

Потребителски аватар
Pav3l
Автомобил: bmw
Двигател: 1998
Контакти:

Мнениеот Pav3l » Нед 30 авг 2009 0:07

radotom написа:И за да потвърдя мнението на Уинър-а - имам една тубичка бензин на терасата от... сиурно 6 месеца.
Това чудо така вони на ацетоооон.... :No

И аз да потвърдя - това, дето го купуваме за бензин, всъщност има много малко бензин в състава си! Може би над 60% от количеството е пълнители (пълнежи), които докарват само количество, но в никакъв случай качество на горивото. Другите 40% се споделят от бензина и коректорите на октановото число, както и разни добавки като Хелиос или други подобрители от този род. Та за това "бензина" като престои, и бензина в него се изпарява, а остава само "другото"...

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Нед 06 сеп 2009 17:03

Сипах около 20л. бензин, покарах 2-3 дни около 100 км и мисля че проблемът се реши или поне закърпи. Чувам тракането само при доста малко ситуации, примерно на трета с 50км/ч. или при 70 на пета. Макар че тракането понякого го чувам защото "знам" че го има. Понасилих я иначе колата но с разумни натоварвания и ускорения без излишно пилене на гуми и т.н. (примерно ускоряване на 4-а до 100-110)
Ще продължа по често да карам на бензин.
Надявам се че така ще предотвратя повторната поява на проблема.

Колкото до качеството на бензина явно сте прави.

Потребителски аватар
aliays
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aliays » Пон 07 сеп 2009 14:09

В този ред на мисли за тракането де някой да сподели колко пари излиза ремонт на повдигачи???

Върни се в “Passat”